måndag 7 november 2016

Spara pengar på mat och bli rik!

Jag tänkte gå igenom hur jag gör för att spara tid och pengar på matinköpen. Det finns mycket att spara in på, men just maten är ett område jag tycker gör väldigt stor skillnad när man tar tag i det.
Till att börja med vill jag bara säga att det här är bara mina tips, det finns säkert bättre och fler tips därute och min förhoppning är att vi kan fylla på med fler i kommentarsfältet. Något som är säkert är att vi kan spara mycket pengar och om vi investerar det vi sparar så kan vi bli ganska rika.
Så här sparar du pengar på maten


1. Skriv en inköpslista - Vi tittar på nästa veckas erbjudanden och skriver en matlista efter det. Vi handlar bara det vi bestämt i förväg. Många gånger får du mer än halva priset på kampanjvaror.

2. Kampanjvaror/rabatter - Köp varor som är på kampanj, men köp inte massa onödiga halvfabrikat. Köp det du annars skulle ha köpt fast billigare. Vi köper ofta kaffe och grönsaker på kampanj.

3. Köp vanlig mat - Visst ibland vill man ha ett paket kakor eller en pizzadeg etc. men försök hålla dig till ren mat och undvik halvfabrikat och skit. Både billigare och nyttigare.


3. Utnyttja butikernas rabattsystem - Ofta får du återbetalning och rabatter på dina inköp. På Ica tex. får du upp till 8% rabatt på hela köpet, ibland gäller det om du handlar måndag-onsdag istället för då alla andra handlar. Planera och utnyttja det, det är mindre folk i butikerna så du sparar tid, pengar och stress.

4. Självscanna - Förutom att du inte missar några rabatter så sparar du massa tid genom att slippa köa. Det är även mycket lättare att handla billigt eftersom du ser hur mycket du handlat för när du går runt i butiken.

5. Matkassar - Det är säkert en självklarhet för de flesta, men ta med egna tygpåsar istället för att köpa plastkassar. Inte minst för miljön.

6. Storhandla "inte" - Storhandling i all ära, men handla inte för mycket. Vi handlar en gång i veckan, jag tycker det känns som en lagom intervall. Handla bara det du behöver, kolla vad du har hemma innan du handlar.

7. Inget bröd - Vi försöker att inte handla bröd och bullar/kakor. Visst händer det ibland men vi bakar hyfsat mycket och kör gröt istället för bröd till frukosten. Både godare och vi mår bättre av det.

8. Less is more - Fundera inte för mycket. Köp det du behöver och skippa impulsköp. Då kommer du gå ifrån matbutiken snabbare, gladare, mindre stressad och med mer pengar i fickan.


Så här blir du rik på pengarna du sparar


Tänk dig att du sparar in 1000kr på mat varje månad och investerar pengarna i utdelningsaktier istället. Då kommer du om 13-14 år att få 1000kr i utdelningar varje månad, skattat och klart. Du får alltså lika mycket i utdelning varje månad som du sparat. Läs det här inlägget om hur du enkelt och snabbt kommer igång med ditt sparande och får pengarna att växa.

Att dra ner din matkostnad från 5000kr/mån till 4000kr/mån ger samma effekt som att spara ihop 300.000kr om du vill bli ekonomiskt oberoende. Då räknar vi inte ens alla pengar du sparar under tiden det tar dig att få ihop 300.000kr. Så gå igenom dina kostnader, spara in där du kan och investera pengarna så blir du rik! Här har du mina tips om hur du sparar pengar snabbt.

Vad gör ni för att spara in på maten? Ge era bästa tips!

Läs även:

8 kommentarer:

 1. Jag är en storkonsument av bröd, det är en av mina akilleshälar (om det ändå vore så väl att man bara hade en). Till min stora glädje så gillar jag mitt hembakade bröd långt mycket mer än det som erbjuds i butiken. Både magen och plånboken tackar söndagsbaket. Något favoritbröd att tipsa om?

  Nu har väl de flesta tröttnat på det här med "mindre kött"-pratet, det kan jag förstå då jag själv kan känna mig utmattad av vissa saker som upprepas i all oändlighet. Som vegetarian sparar jag dock förmodligen några extra kronor, utan att behöva "lida" då jag på samma sätt som med brödet gör det frivilligt och med glädje.

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, alla har vi våra svagheter jag älskar också bröd! Vi brukar mest baka 2 bröd. Ett tar lite längre tid och är med fil, nötter, torkad frukt mm. Det andra går rätt enkelt att baka medan man gör amdra saker, det går snabbt förutom jäsningen då. Du gör egentligen bara en deg på:

   50g jäst
   5 dl vatten
   2 tsk salt
   2 msk olivolja
   3 dl havregryn
   1dl linfrön
   9dl vetemjöl

   Receptet finns på icas havregrynsförpackning. Väldigt simpelt men gott bröd. Ibland slänger jag i lite mer havregryn, solrosfrön eller vad jag könner för.

   Bra tips med vegetarisk kost, riktigt bra i dubbel bemärkelse. Jag brukar faktisk göra endel vegetarisk mat men alldeles för lite. Nu påminde du mig så jag får skjärpa till mig :), vegetariskt tycker jag är riktigt bra och vi alla borde äta mer vegetarisk mat.

   Tack för en bra kommentar!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. 2b) ha en stor frys så att du fullt ut kan utnyttja 2a. Köp mycket när det är billigt. Jag hamstrade pasta till 30 procents rabatt för en vecka sedan.

  9) handla inte grönsaker i mataffären utan köp till styckpris hos grönsakshandlare.

  10) undvik godis. Köp popcorn, morötter, frukt eller liknande istället. Popcorn kostar kanske 10-20 kronor för en påse inkl. lite olja och salt. Det är lika mycket som en påse godis med skillnaden att du får minst ett dussin skålar popcorn för samma pris. Jag spar mycket på det.

  11) handla inte när du är trött/hungrig. I kombination med punkt 1 undviker du lättare impulsköp.

  12) bestäm någon sak som du unnar dig varje vecka. Det kan vara en bulle, en påse godis, en flaska öl/juice. Då blir det lättare att undvika impulsköp eftersom du ändå känner att du unnar dig något.

  13) torka frukt/gör mos innan den börjar bli gammal, t.ex. äpplen. En billig investering som förgyller gröt.

  14) plocka bär och frys in, kolla om du kan få äpplen under hösten (många vänner och kollegor skänker gärna bort gratis då de har långt mer än de själva kan konsumera).

  15) gör våfflor! Våfflor är underskattat och ett perfekt sätt att laga något gott av mjölk och smör som du snart måste slänga för att den håller på att bli gammal. Jag brukar alltid laga våfflor på resterna innan jag reser bort. Blir förstås bäst om man har i ett ägg eller två också men fungerar fint även utan. Går utmärkt att använda som matsäck.

  Matkostnad förra veckan: 260 kronor - och då unnade jag mig ändå en bulle och en påse godis för totalt 30 kronor som kan anses falla under onödiga inköp.

  Också nyfiken på bra brödtips? Tycker det är svårt att hitta bra, billiga recept som inte är affärernas überpretentiösa recept med femton ingredienser som man inte behöver men samtidigt inte scones heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj shit vilken grym kommentar och massa grymma tips,tack! :)

   Att handla grönsaker från grönsakshandlare låter grymt, frågan är bara vart man hittar dom i närheten, har du något bra tips?

   Att undvika godis var ett grymt tips, kan bara hålla med till 110 procent. Smart med popcorn.

   Riktigt bra tips att undvika handla när man är hungrig, troligtvis det bästa tipset!

   Riktigt bra tips, tack du fick mig att tänka ännu längre. Det låter riktigt intressant att göra äppelmos mm, jag ska kolla upp hur man gör.

   Jag skrev ett enkelt recept ovanför, det är mest det jag kör för det är så enkelt. När du gjort det brödet några gånger kan du nästan köra på frihand och slänga i vad du känner för. Jag ska lägga upp hela beskrivningen sen, med jäsning osv. Det andra brödet är mer komplicerat och inget vi gör i vardagen lika ofta.

   Som sagt tack för grymma tips. Ev kanske jag skriver ett mer komplett inlägg och samlar alla tips om det är ok? Kommer isfl självklart att nämna vem de kommer ifrån och länka.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Haha, alla har vi våra svagheter jag älskar också bröd! Vi brukar mest baka 2 bröd. Ett tar lite längre tid och är med fil, nötter, torkad frukt mm. Det andra går rätt enkelt att baka medan man gör amdra saker, det går snabbt förutom jäsningen då. Du gör egentligen bara en deg på:

  50g jäst
  5 dl vatten
  2 tsk salt
  2 msk olivolja
  3 dl havregryn
  1dl linfrön
  9dl vetemjöl

  Receptet finns på icas havregrynsförpackning. Väldigt simpelt men gott bröd. Ibland slänger jag i lite mer havregryn, solrosfrön eller vad jag könner för.

  Bra tips med vegetarisk kost, riktigt bra i dubbel bemärkelse. Jag brukar faktisk göra endel vegetarisk mat men alldelea för lite. Nu påminde du mig så jag får skjärpa till mig :), vegetariskt tycker jag är riktigt bra och vi alla borde äta mer vegetarisk mat.

  Tack för en bra kommentar!

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, detta svar var till humankapitalisten! ;) ^^

   Radera
 4. Bra tips. Mat är helt klart en post många kan spara in stora summor på. Ska testa ditt bröd får se om det är gott :) Blev inte mycket rea idag. Marknaden verkar inte ta en Trump seger så negativt. Annat var det vid Brexit då man handlade till 8% rea samma dag ;) Blir nya inköp här den 27e. Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej slimis, tack!

   Jag lägger upp hela receptet här sen, det är ett enkelt btöd att baka.

   Nej precis, jag är lite besviken. Jag hann köpa lite när index var nere runt 2,5% men inte mycket. Grattis till inköpen i brexit, då var dwt bättre lägen. Jag tror det kanvara bra att vänta lite, börserna lär vara skakiga ett tag framöver.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera