tisdag 11 september 2018

Flytta till Portugal?


Idag sitter jag återigen och drömmer mig bort till soliga dagar, långa stränder och en annan livsstil. Den här gången ploppade Portugal upp i huvudet då jag pratade med en jag känner som köpt lägenhet där och ska jag vara ärlig så är det inte första gången jag funderat på hur det skulle vara att flytta till Portugal. Det är möjligt att folk man pratar med romantiserar livet lite, men det jag hör låter riktigt nice i mina öron. Klimatet och livsstilen känns långt ifrån hur vi lever här hemma.

Jag har faktiskt aldrig varit i Portugal så allt jag skriver nu är bara min uppfattning jag fått efter att ha pratat med folk jag känner och läst lite om landet. Portugal är ett avlångt land likt Sverige men mindre till ytan. Det skiljer i temperatur mellan norra och södra Portugal så om man skulle flytta dit så lär man kolla hur klimatet är och skiljer sig speciellt under de kallare årstiderna. Vattnet ska vara förhållandevis svalt, speciellt när man kommer upp en bit i landet och det skulle ju kunna vara lite avgörande om man vill bada året runt.


Det känns som att det är en rätt vanlig dröm att flytta till Portugal eller framförallt Spanien bland många svenskar och det är även många som gör det. Enligt någon lista jag hittade bodde det 3500st svenskar i Portugal i början av 2017 och spontant känns det som att det sedan dess borde ha flyttat dit lite fler. Jag är som sagt inte påläst alls på Portugal men borde kanske läsa in mig lite mer då det verkar vara ett riktigt trevligt land. Priserna vad det gäller mat och dryck ska vara bra och boende ska gå att hitta hyffsat billigt. Ett intressant land helt enkelt!


Skulle ni kunna tänka er att flytta utomlands i framtiden? Är Portugal ett alternativ då eller har ni något annat land i tankarna?

60 kommentarer:

 1. Sitta med sin rynkiga tant i portugal är uteslutet. Kommer dra till thailand sista åren själv utan kärringen, tyvärr så är livet har bara ett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Det låter trist, varför inte åka dit tillsammans!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Många flyttade nog dit för den generösa skattepolitiken som funnits för svenska pensionärer. Verkar dock som det är ett slut för det om man ska tro Magdalena Andersson, om hon får som hon vill. Skulle dock inte ha något emot att bo där oavsett om man betalade skatt eller inte. Heller där än Thailand.

  https://uppforsbackentillfrihet.blogspot.com/
  https://uppforsbackentillfrihet.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är skattepolitiken verkligen så generös? Beskattning av privata tjänstepensioner är som bekant märkligt låg. Men annars? Skatt på kapital ligger på 25% såg jag. Förvisso lägre än Sveriges 30%, men vi har ju ISK som är klart billigare fortfarande.

   Radera
  2. Tja Uppförsbacken,

   Jag håller med, skattepolitik har för min del mindre betydelse och tyvärr är nog Sverige förmånligast just nu om maniska leva på portföljen.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  3. Tja Kalle,

   Jag tänker som dig, skatten kanske överskattas ibland i Portugal. Om man tänkt flytta som tidig pensionär kanske det är bättre att vara skriven i Sverige?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Hej Frihetsmaskinen. Skulle kunna tänka mig att leva en del av året i Spanien. Min pappa har hus i Torrevieja som jag ooch mina syskon troligtvis ärver i framtiden. Från början var det farfars hus. Han och farmor levde där halva året som pensionärer. På så sätt undvek de vintern här i norden. Egentligen skulle man åka dit lite oftare. Men tyvärr tar jobbet alldeles för stor del av ens tid i dagsläget. Tids nog hoppas jag ekonomin stärks så att jag kan gå ner i arbetstid. Som det ser ut idag är det inte roligt att jobba i vården. Mer ska ständigt göras på kortare tid. På det löneökningar på 1 kr i timmen. Jag förstår att många blir sjukskrivna av sina jobb. Gällande Portugal så är det väll många som flyttar dit av skatteskäl? Annars tycker jag vi har det bra här i Sverige. Men ett alternativ likt min farfar skulle kunn tänka mig om ca 20 år.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Slimis,

   Vad roligt, vilket grej att ha den möjligheten. Ni borde definitivt försöka att åka ner oftare :). Jag förstår att ni har det tufft i vården, ni ska ha credd för det fina jobb i gör! Vilket parti tror du gynnar er mest om du vill svara på det?

   Ha det bäst Slimis och tack för kommentaren! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Skulle absoult kunna tänka mig portugal på vintern, men inte på sommaren, lite som Slimis farföräldrar ovan. Sommarklimatet i Sverige är nog att föredra framför portugal, men en grå och mörk vinter kan man ju gärna spendera på lite varmare breddgrader. Iofs gillar jag skidåkning, så kanske närmare alperna hade passat mig bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Kalle,

   Ja det är nog olika, svenska sommar som den var i år är grymt! En vanlig svensk sommar kan vara lite hur som tyvärr ;).

   Jag gillar också skidåkning, har du kollat solkusten i närheten av Sierra Nevada? Kanske kan något där passa? Har själv studerat området lite och Nerja ser fint ut! :)

   Tack för kommentaren! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Sant att svenska somrar inte alltid är så varma som denna. Men å andra sidan är det ofta för varmt i sydeuropa på somrarna.

   Inte åkt skidor i Sierra Nevada, men det skulle ju kunna vara ett alternativ faktiskt. Bo nedanför bergen så att det blir skönt när man inte vill stå på skidorna men ändå ha hyfsat nära till backarna.

   Ett lite lyxigare (och bättre skidåkning) alternativ där är väl att bo på franska rivieran, då är det inte långt till de sydliga skidorterna i alperna.

   Radera
  3. Ja helt klart kan det bli varmt i Sydeuropa på sommaren, då är det skönt att vara nära havet eller på någon ö.

   Jag har inte kollat franska Rivieran, det låter dyrare? Ska kolla det.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Ja! Nej, ja, blir mitt svar på dina avslutande frågor. En blogg du borde kolla in om att vara svensk i Portugal: http://www.bortugal.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka tvärsäkra svar. Så du kan tänka dig att flytta, bara inte till Portugal. Vart skulle det bli då, hur ser Top3 listan ut?

   Radera
  2. Jag kommer att flytta, men har valt bort Portugal i gallringsprocessen.

   Nej, jag behåller listan för mig själv tills det återstår en enda vinnare.

   Radera
  3. Tja Micke,

   Haha, så vad blir det nu? Lite kan du väl avslöja iaf? ;) Tack för tipset, har läst lite där men ska in igen och kolla! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  4. Nope :-). Efter att jag tog upp utlandsflytt på min egen blogg och frågade läsarna om förslag på länder fick jag sura kommentarer i flera månader och mejl av typen "Flytta då, jävla svikare". Så nej, nästa gång jag återkommer till ämnet blir när jag skaffat bostad och börjat packa.

   Radera
  5. Haha, du är väl ingen som bryr dig om vad andra tycker om vart du bor nånstans? :) Är det södra Europa?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  6. Det kändes grymt olustigt. Men den gången hade jag nytta av det, jag ville ha läsarnas förslag för att få snurr på mina tankebanor. Nu behöver jag inte det när planerandet är i full gång. Vill ändå inte gå ut med något innan det är klart, och helt klart blir det inte förrän jag kan flytta vilket i sin tur har med familj att göra.

   Radera
  7. "Flytta då, jävla svikare"

   haha, det är ju helt hemskt. Vad är det för fel på folk : =) Känner mig inte mer sugen på efter sådana där kommentarer att våga prata fritt om sina drömmar.

   Radera
  8. Jag är själv förvånad. Har tagit upp kontroversiella ämnen där jag verkligen känt att nu kan det bli krig, men ingenting har väckt tillnärmelsevis så starka känslor som när jag "blottade strupen" och berättade att jag funderar på att flytta till ett annat land. Jag skrev ändå ingenting om varför, bara att.

   Radera
  9. Micke,

   Fan det lät tråkigt att folk reagerade så starkt, du har ingen länk till inlägget?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  10. https://sparosverige.blogspot.com/2017/07/utlandsboende.html

   Några udda svar, som: "Du har ju ingen aning om vad du pratar om." Men det kan jag leva med. Hat, elakheter och sura uppstötningar kom via mejl.

   Radera
  11. Ska läsa! Vad sjukt att folk orkar skicka sånt i mail, riktigt tråkigt att höra.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  12. Gör det, för många tips i kommentarsfältet är användbara och jag ångrar inte alls att jag tog upp ämnet. Jag bestämde mig bara för att innan jag gör det nästa gång ska jag ha kommit långt i beslutsprocessen för en del interaktioner kostade på.

   Radera
 6. Tankarna finns men samtidigt är familjen viktig. Jag har svårt att tänka mig att bo långt från min då vuxne son och eventuella barnbarn... svårt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja IGMR,

   Jag förstår det, samtidigt kanske det går att lösa? Svårt det där ju.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Pension i Portugal vore drömmen! Hoppas bara att de inte ändrar de fördelaktiga skattereglerna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Spargurun,

   Ja att flytta till Portugal skulle verkligen vara nice som pensionär. Reglerna lär säkert ändras, tror du att det skulle vara avgörande för din del?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Bara glömma har för många barn och barnbarn har gjort mitt val jag väljer barnen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Skönt att känna att du vet vad du vill, skulle det blivit ett annat val om du inte hade barn?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Kommer nog aldrig att lämna sverige helt och hållet, dock bo utomlands stora delar om året är inte omöjligt. Snålgrisarna är värmeälskande varelser...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Snålgrisen,

   Det är nog många som känner så, jag hade nog också haft svårt att skriva ut mig ur landet tror jag. Vart skulle ni spendera vistelserna och hur länge tänker du? 1-2 månader eller längre?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 10. Kommer inte flytta utomlands. Trivs för bra i Sverige.

  Däremot gillar jag att resa (och att komma hem!) så därför måste det finnas utrymme i budgeten för flertalet resor årligen som pensionär.

  Jag kommer att vara lätt att tillfredsställa, en månad i november med all-inclusive, pool och ett par böcker på ett enkelt hotell på Kanarieöarna så är jag nöjd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Utdelningssmålänningen,

   Skönt att känna så! Det är lite det där med resorna som får mig att vilja stanna längre på ett ställe, men en månad som du säger låter ju bra! :) Jag skulle gärna stannat 1-3 månader 2 gånger om året och varit i Sverige resten av tiden :).

   Tack för din kommentar! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 11. Är pensionär 65 år samt har hus i Torrevieja sedan 10 år ,men skulle aldrig kunna tänka mig att bo där längre perioder ffa. inte vintertid då husen saknar värme,stengolv,stenväggar ingen isolering.det blir med andra ord väldigt rått och kallt så luftvärmepumpen får gå stor del av dygnet.Samtidigt blir jag rastlös då jag har all social kontakt hemma och speciellt barn och barnbarn.Jag är korta perioder där 1-2v under försommar och tidig höst då är det toppenväder.För att travestera på ett bekant ordspråk " svensken fryser på sommaren i Sverige och på vintern i Spanien"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Carl,

   Härligt att höra från någon med erfarenhet! :) Hur pass sent på hösten kan man vara där innan det blir för kallt och lite människor? Är det öde på vintern?

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 12. Hellre Portugal än Malta, som båda fn skattar tjänstepension med noll. Sen blir klimatet lite bistrare vid Atlanten än man tror - vilket väl är lite positivt på sommaren. Ytterligare fördel med båda länderna gentemot tex Spanien, Italien, Kroatien mfl är att engelska är mer gångbart än man kan tro. Nordamerika är också bra alternativ, men kanske lite krångligare än inom EU.

  Sidlinje – senaste inlägg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Sidlinje,

   Intressant att höra! Du menar att engelskan är mer gångbar i Portugal än Spanien och Kroatien? trodde det var tvärtom.

   Tack för din kommentar! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 13. Går vi ur eu kan ni glömma sjukvård gratis i andra eu länder och som äldre bor man på sjukhus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Vi är fortfarande i EU och tror vi lär stanna så bara onödigt att planera in annat tycker jag.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Det finns inget land i världen där sjukvård är gratis. Däremot är det inte alla som har det svenska upplägget att man betalar för varje besök samt via skattsedeln, och att ifall man tar en privat sjukvårdsförsäkring blir man ändå skyldig att betala för den skattefinansierade vården och förmånsbeskattad för att man går förbi kön man ändå tvingas betala för.

   Radera
  3. Fel. I spanien är sjukvården helt gratis.

   Radera
  4. Alltså inte skattefinansierad utan betald av någon snäll farbror alternativt av ideellt arbetande sjukvårdspersonal?

   Radera
  5. Stor fördel för oss att slippa köpa dyra reseförsäkringar för att kunna bo där och istället kunna ta del av deras sjukvård gratis eu är king.

   Radera
  6. Tja Anonym,

   Jag håller med om att EU är grymt på det sättet när det gäller att resa, väldigt enkelt på alla sätt.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  7. Tja Micke,

   Intressant med den privata sjukvårdsförsäkringen, är du säker på att det gäller för alla och i alla länder? Det kan ju inte handla om stora belopp?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 14. Kan nog inte tänka mig att flytta på heltid men att ha ett hus i tex. Spanien där man kan spendera 2 månader på vintern vore inte helt fel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Framtida Rikedom,

   Ja det låter som en plan. Skulle också kunna tänka mig 1-3 månader gärna både på våren och hösten. Frågan är om man ska hyra eller köpa bara, att hyra verkar billigt.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 15. Ja att hyra är nog både praktiskt och billigt. samtidigt skönt att hyra något eget och det kan ju ge extra inkomster genom uthyrning när man ej är där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är sant, är nog en smakfråga. Jag skulle nog köpa om jag bodde där minst 5-6 månader annars om man bara är där någon månad per år känns det som mycket jobb kanske?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Håller med, bor du där halva året kan man köpa, annars skulle jag nog låta bli. Bättre att investera pengarna då och hyra istället. Man blir ju väldigt låst om man äger fastigheter här och där. Både ekonomiskt och tidsmässigt.

   Radera
  3. Tja Kalle,

   Ja precis, låst med både kapital och jobb, sen kan det vara svårt att sälja på vissa ställen vilket kan bli dyrt i slutändan. Men hittar man en plats man verkligen vill bo på så kan det nog vara värt det, men tror vi tänker likadant.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 16. Själv bor jag i filipinerna på vintern oct-april så inte länge kvar nu,jobbar ca 5 månader o det räcker lever inget lyxliv men ändå gott därnere,har hållit på så här i tio år,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Shit vad grymt! Har du lust att berätta mer? Vad jobbar du med? Hyr du läge het, vad kostar det? Vilka kostnader har du där totalt? Visunresor etc. Vill ju bara veta allt :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Min farfar har en 18åring i filipinerna hon är gravid nu största kingen min farfar 78år

   Radera
  3. Jag är snickare o jobbar i norge,för att kunna hålla på såhär är framförallt att jag har inga direkt fasta utgifter,har enn sommarstuga i sverige med solceller till elen o inte indraget vatten men den ligger vid en sjö så det funkar,brukar va där ca en månad på sommaren,den är betald.annars bor jag i norge o har betalt boende,har hus i phil o det är betalt,strömmen är ca 300 skr per månad,billigt att äta ute på philrestaurangerna ca 15kr inkl dricka,huset står ju på frugan vi har varit ihop 15 år men blir det skilsmässa så är nog huset puts väck men man kan inte leva med livrem o hängslen på heltid heller,tråkigt!gav ca 300 000 för huset,är 58 jobbar kanske ett max två år till,man kan faktiskt styra sitt liv ganska bra med små utgifter utan fantastiska inkomster

   Radera
 17. Har varit Lissabon. Superfint. Funderar fram och tillbaka, men som det känns just nu vill jag mest leva nomadliv. Resa runt, känna av, hyra, inte lägga pengarna i ett boende. Kan säkert ändras..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Härligt, jag vill verkligen åka till Lissabon! Jag och sambon pratade om att åka dit nästa sommar. Hur är priserna där? Något som man inte bör missa?

   I övrigt är jag nog som dig, vill nog inte låsa pengarna utan känna av och kolla runt först, finns ju en del att hyra.

   Tack för kommentaren! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 18. Hej! Vi (jag + sambo) har köpt lägenhet i Pafos på Cypern. Alla pratar engelska, är vänliga, underbart klimat, härliga stränder, staden är öppen året runt, en mysig hamn och strandpromenad, barnen älskar att vara där. Det är vår pensionsförsäkring. Antingen flyttar vi dit då och bor väldigt billigt, eller så säljer vi den (känns inte så troligt idag) eller hur ut den long-term (=passiv inkomst).

  SvaraRadera