måndag 27 mars 2017

Jag älskar måndagar och lite tankar kring jobb-exiten

Jag har tidigare skrivit om att måndag är veckans bästa dag och idag kan det verkligen inte vara mer rätt. Solen skiner, vattnet glittrar, kaffet smakar underbart på balkongen. Känslan är grym! Jag är fri på måndagar, inget jobb som stoppar mig från att spendera dagen som jag själv vill, jag är så glad att jag har fria måndagar. Så här vill jag ha det varje dag, resten av livet!

Jag har börjat planera min exit lite mer i detalj. Planen är ju att hoppa av mitt halvtidsrullande om 6-7 år. Det finns mycket att tänka på, speciellt med tanke på att jag kör eget, jag har upptäckt möjligheter jag inte tänkt på innan. Bland annat kommer jag troligtvis att börja avsätta maxbelopp till periodiseringsfond och plocka ut när jag slutar jobba för att på så sätt få ner skatten. Det verkar som periodiseringsfonder passar perfekt in i min plan då man kan fondera pengar i max 6 år vilket är perfekt timat med min exit. Om någon har tips när det gäller exiten från arbetsmarknaden så tar jag gärna emot dem. Tips, tankar, förslag, vad som helst är uppskattat.

Varför jag gillar att bara ta det lugnt i solen och dricka kaffe vet jag inte, kanske är jag lat, bekväm, livsnjutare? Jag vet inte, jag mår iaf mycket bättre här och nu än när jag var tvungen att infinna mig på ett jobb utan att kunna bestämma över dagen. Jag trivs verkligen med att inte jobba, får man säga så?

Hur ser din exitplan ut och har du några grymma tips att dela med dig av?


13 kommentarer:

 1. Är du anställd och/eller har egen firma?
  /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kör enbart eget på halvtid, har ingen anställning.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Det låter hur grymt som helst. Själv fyller jag 40 i år, har precis "upptäckt" utdelningsträsket och gör så gott jag kan. Men det är inte helt enkelt med hus och små barn. Önskar jag hade upptäckt den här typen av sparande tidigare, men det är aldrig försent. Har siktet inställt på att kanske åtminstone inte behöva jobba efter 60, men vi får se...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att det är annorlunda med barn, men vi får köra efter våra egna förutsättningar. Bra med konkreta mål, lycka till!

   Tack för kommentaren!

   Radera
 3. Min exitplan är inte skrivet i sten men har ett önskemål att gå i pension kring 55 vilket är om ca 13 år. Jag/vi har ett sparande varje månad men sparkvoten för tillfället är bara 10%. Har som ovan skriver hus, stuga, 2 bilar, båt, skoter, mc som tar för mycket från sparandet.. tyvärr men vi har valt att leva så nu åtminstone medans barnen bor hemma. Känner ibland på jobbet när man har lite att göra att man börjar fundera mer och mer på friheten men som tur har jag fullt upp på jobbet nu så tankarna är på jobbet på dagarna och inte på en segelbåt ute i Karibien.. Har ett bra jobb jag trivs på så det är lättare att vakna varje morgon.

  /Leva drömmen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår det inte, på vilket sätt tjänar barnen på att ni har en massa prylar istället för tid?

   Radera
  2. Det är inte så att vi har en massa prylar. Vi har en stuga ute i skärgården så vi måste ha en båt för att ta oss ut dit. Stugan har min sambo fått av föräldrarna. Skoter har vi för att ta oss till stugan på vintern och för att kunna åka ut med barnen och grilla korv och åka bob (snowracer) bakom skotern. Inga stora pengar i skoter eller båt. MC:n är en gammal goding som jag bara kör med på fina sommardagar. Inga stora pengar i den. Vi har massor av tid med barnen. Efter jobbet så är vi med barnen hela tiden, lagar mat tillsammans, träningar, utflykter på helger mm. Vi är så mycket vi bara kan tillsammans som familj. Vi bor ute i en by så vi måste ha 2 bilar pga det finns ingen lokaltrafik här och båda vi har ca 25km t&r till jobbet. 10% är ändå kring 5000 sek/mån. Visst kan vi spara mera men vi vill kunna resa till Åre för att åka skidor eller till fjollträsk för ett besök på Gröna lund eller en resa till medelhavet. Vi kan spara lätt 15000-20000 sek/mån om vi vill men har valt detta nu. Vi får se när barnen blir äldre hur vi gör.

   /Kör hårt

   Radera
  3. Leva drömmen: Det låter rätt vettigt tycker jag och du verkar ha en plan. Jag kan tänka mig att man prioriterar annorlunda med barn och voll kunna soemsera mycket tid när de är små. Så länge allt är på en rimlig nivå och man själv mår bra med livsstilen så är det ju bra.

   Själv väljer jag inte bort resor och upplevelser då det betyder völdigt mycket för mig. Om jag hade jobbat på och uteslutit sånt hade jag kanske kunnat halvera tiden till pension, men haft ett enligt mig tråkigare liv.

   Jag håller med anonym att barnen kanske inte tjänar på alla prylar men jag antar att du memar att de ger mer tid med barnen och gemensamma intressen som ni umgås kring?

   Tack för kommentaren!

   Radera
 4. Svar till Leva drömmen. Förstår inte heller resonemanget. Göda in barnen i en miljö där saker är mer värt än frihet. Lite som Fantastiska farbror fri skriver "Varför spara 2000 kr när du kan spara 20.000 kr" lite sån bild får jag när du skriver sådär. Du har ju dragits med i samhällets syn på hur ett liv ska vara. Framför allt tid som går åt till kanske sånt du inte är kul, trädgårdsarbete x2, underhåll 2 bilar, skotrar, MC. Hade bytt frihet med resor och upplevelser mot alla prylar alla dagar i veckan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan förstå lite resonemanget men håller med dig. Jag antar att prylarna ger mer tid med barnen i sommarstugan osv. Även om jag som du hade valt ett friare liv med resor och upplevelser, iaf där jag är nu. Men alla är vi ju olika och mår bra av olika saker.

   Oavsett kul med åsikter och olika tankar, ibland får man ju duktigt mothugg för att man spenderar pengarna på resor :p

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Jag har en exit plan på max 12 år, kan hända mellan 8-12 år beroende på hur jag trivs på jobbet dvs en anställning. Där stortrivs jag och har massor att göra i 6-7 år. Skulle kunna göra exit nästa år om jag skulle sätta mig i en liten 2:a i en småstad, och inte hitta på så mycket kul, men det är totalt nedprioriterat och dröjer alltså ett tag till!

  http://nyttboende.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en grym plan! Jag håller med om att det inte lockar att sitta och inte göra någonting, man vill ju ha kul! :)

   Tack för kommentaren!

   Radera
 6. Mina tankar: Nej, man "får" inte säga att man inte gillar att jobba. :) Hela paradigmet är att jobb är den centrala delen i människors tillvaro, i den västerländska civilisationen i alla fall. Människors värde mäts i hög utsträckning av deras produktivitet.

  Jag tycker din målmedvetenhet är imponerande, och förstår också delvis din känsla av att vilja komma ur ett ekorhjul. Med respekt för att det givetvis är individuellt, så skulle jag själv dock inte vilja sluta arbeta. Det beror kanske på vad man arbetar med. Trots vissa jobbiga dagar så känner jag att jag bidrar, jobbet är också en social kontaktyta, om man har turen att ha bra kollegor.

  Det beror kanske på ens sinnelag och attityd, men jag tror jag skulle drabbas av en känsla av att inte bidra till något som är mer än mig själv om jag bara levde ekonomiskt oberoende.. När jag läser din blogg kan jag inte hjälpa att fundera över om du helt enkelt har haft fel jobb, snarare än att jobb som sådant är fel.

  För egen del så ser jag inte heller som någon egentlig frihet att leva med samma materiella/finansiella standard som en student. Frihet kan gott mätas i möjligheten att äga sin egen tid, men frihet förutsätter också resurser (pengar). Rik på tid men fattig på resurser är inte frihet för mig.

  Tänk också på den dagen du kanske får några barn. Jag hade känt mig instängd om jag skulle vara tvungen att leva med samma ekonomi som jag hade när jag studerade för länge sedan, och då är jag inte ens särskilt materialistisk utan tänker mer på möjligheten att kunna resa och uppleva saker..

  Skriver inte det här för att försöka övertyga dig om att du har fel i ditt sätt att se på arbete, fritid och frihet. :) Men det kanske kan ge något ytterligare perspektiv.

  Allt gott

  SvaraRadera