måndag 15 maj 2017

150kr/mån närmre friheten

Idag gick bindningstiden på mitt mobilabonnemang ut. Eftersom mobiltelefonen fungerar otroligt bra valde jag att nedgradera abonnemanget vilket kommer att spara mig 150kr varje månad framöver. Det gör att min månadsbudget sänks och jag är alltså genom detta drag 150kr/månad närmre friheten. Läs gärna om mina utdelningsmål här.
I övrigt fortsätter jag jobba på mot frihet på alla punkter och köpte in 12 färska Realty Income för 54,80$ st till portföljen. De lär ge mig ungefär 23kr extra varje månad, det blir perfekt att utnyttja till ett köp av en Diös-aktie varannan månad.

En annan sak som hände idag var när jag loggade in på depån och blev lite nervös ett tag när jag såg att värdet minskat med 50k mot ett par minuter tidigare. Hittade inget som rasat men efter en stund såg jag att ett av mina konton var helt borta. Har nu läst på Avanzas hemsida att de har tekniska problem med kontoöversikten. Det känns ju sådär när ett av kontona bara förvinner :).

Jag tänkte verkligen ta tag i kostnaderna lite nu när jag får lite lugnare med jobb, det var ett tag sen jag gick över el-abonnemanget tex. Jag tar tacksamt emot tips när det gäller elräkningar osv. vad betalar ni för el i dagsläget?

Ge mig spartips och inspiration, frihet skall uppnås! ;)

18 kommentarer:

 1. Vi betalar ca 300 kr för vår el varje månad. 2 personer, bostadsrätt (3:a). Betalar enbart hushållselen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter bättre än vad vi betalar. Iofs kör vi tvätt/duskmaskin mycket och lagar alltid all mat hemma.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Har varit med om liknande hos SEB. Att "pengar" saknats för att ett pensionskonto mystiskt är borta. För att den några minuter senare dyka upp igen! Kan bli nervös för mindre! 😐

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det blir lite svettigt ett tag ;)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Jag körde via elskling.se och fick ett galet bra erbjudande från vattenfall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, ska kolla upp det! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Bra gjort med mobilen! Gjorde själv likadant och ligger på under hundralappen per månad. Från tidigare 4-500.


  Är ny på din blogg så du kanske har gjort det här redan:

  Cykel/elcykel istället för att köra bil. Tom sälj bilen om den inte behövs.

  Mat:
  Matkasse som alternativ? Kassarna är oftast portionsanpassade och du slipper alltså slänga mat och undanröjer slöseri vilket leder till mer pengar. Du kan även få valfria varor nerpackade åt dig, då hämtar du endast. Jag inbillar mig att detta minskar spontaninköp o liknande dumheter i affären.

  I övrigt blir det väldigt roligt när man kommer igång att förbättra sin ekonomi månad för månad, finns alltid saker att klippa bort som inte påverkar ens livskvalité.

  Hemlarm - en onödig utgift? Skulle svara ja på det. Kolla statistiken för hur många hushåll det finns mot hur många det görs inbrott i. Leta därefter upp statistik på hur effektivt ett larm är på att förhindra inbrott.

  Har själv gjort det här men har inte kvar siffrorna, men går att googla fram för den som orkar. Tror risken för inbrott är ca 2%, och av dessa 2% stoppar larm 1/3 (här har Polisen en egen utredning). Mest är det dekalerna som har effekt. För vad annat betalar du 2-300/månad (plus installationsavgift på tusenlappar) för att få något som hjälper 2%?

  Jag sa upp mitt iaf, dekaler kan köpas på nätet och larmet får jag faktiskt behålla, men ansvara för själv..så...koppling till larmcentralen är "onödig" vågar jag påstå. Tror även att inbrottsjuvarna är mer rädda för en förbannad ägare än rent-a-cop.

  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas! Bra tips, tack!

   Gjorde samma, fast från 250 till 95kr/mån.

   Cyklar så ofta jag kan, behöver bil i jobbet, men kan faktiskt bli lite bättre här.

   Mat är vi ganska bra på, storhandlar 1 gång i veckan, men det kan nog vara bra för de som inte har rutin på matinköpen.

   Hemlarm känns som du säger onödigt, speciellt i lägenhet skulle jag aldrig fundera på det.

   Bra tips där, tack! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Att byta till ett billigt mobilabonnemang var och är fortfarande en härlig känsla. Det kostar mig bara 99 kr/månaden och jag ringer lika bra som någon annan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Mitt nya kostar 95kr/mån som dessutom firman betalar :).

   Radera
 6. Vilket abonnemang har du Kaizenliv? Kanske skulle Vimla vara ett bättre och billigare alternativ för dig? :)

  https://vimla.se/?201605250938281876

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Slimis!

   Jag var faktiskt inne på att byta till Vimla. men efter att ha varit på deras hemsida (de har ett forum) så bestämde jag mig för att fortsätta med Comviq. Det verkar vara många som är missnöjda med vimla, mycket problem om man läser där?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Hej Frihetsmaskinen!

  Har aldrig haft några problem med dom. Men det är väll så att alla operatörer har vissa kunder som inte är nöjda.

  Det som jag själv tycker är bra med Vimla är:

  1. Ingen bindningstid. Är du missnöjd eller det kommer något bättre och billigare abonnemang så är det bara att byta :)

  2. Täckningen och farten på surfen har vart riktigt bra. Har använt både Comviq och Fello tidigare och där jag bor fungerar Vimla bättre.

  3. Du sparar all surf och samtal du inte använder. På så sätt går du aldrig miste om någon surf.

  4. 3 första månaderna får du för halva priset. Du får även 20 GB data gratis.

  5. Bästa av allt är att du kan värva din familj/vänner. Redan innan jag skaffade Vimla hade jag frågat min flickvän, pappa och mina 2 bröder om de kunde tänka sig att byta till Vimla. De alla sänkte sin kostnad och tack vare det fick jag 4 Vimla vänner direkt. Eftersom både jag själv och de jag värvar får 10 kronor rabatt per månad så sparade vi alla pengar på Vimla. Just nu har jag 22 Vimla vänner. Det ger mig möjlighet att ha 60 samtal i månaden och på det får jag 10 GB surf gratis. Så det lönar sig rejält om man lyckas hjälpa några i sin närhet att sänka sin telefonkostnad.

  Du är givetvis även du välkommen och bli min Vimla vän framöver om du vågar ge det en chans. Comviq finns ju alltid kvar om det inte skulle passa dig. Ett tips är att höra om du har någon i din närhet som skulle kunna tänka sig byta. På så sätt kan även du kanske ringa gratis i framtiden/ alternativt betydligt billigare.

  Ha en fin dag :-)

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, tack för all info Skimis! :) får se om det blir aktuellt framöver. Iom att jag anvönder telefonen i företaget så får det absolut inte strula då är det inte värt det. Det jag läste verkade främst gälla kundtjänst och fakturor.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. bra jobbat, 150 kr i mån är 1800 om året, som för mig o mannen är lika med en månads "gratis" mat. Jag har själv slimmat mina utgifter rejält, den största besparingen har jag gjort just på mobil, använder mer sparsamt till surf och kopplar också ¨på wi-fi så ofta det finns möjligheter. El sparade vi bra på när vi bytte spis, mot en induktionspis, sen är det väl som du vet säkert, ur med mobilladdare när den inte används, tv avstängd med offknappen, några kronor spar man allt på såna enkla saker också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ja det blir stora pengar när man tar tag i varje liten del. Tackförtipsen,jag har några idéer till somjag ska ta tag i.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Bra jobbat! Blev inspirerad av ditt inläg, min bindningstid hos operatören är slut i augusti, och då skall jag verkligen byta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Bra val, det blir ju en besparing för resten av livet! :)

   Radera