söndag 14 maj 2017

Portföljen över 1,4 miljoner!

Efter att ha studsat över och tillbaka några gånger så nådde portföljvärdet i fredags 1,4 miljoner och höll sig kvar där tills börsen stängde. Boom! Ett nytt mål är alltså uppnått iom att portföljen klättrat över 1,4 miljoner. Frihetsmaskinen växer lite av sig själv och för varje dag kommer friheten närmre.
Självklart är det inte i första hand värderingen av mina aktier som ska försörja mig i framtiden men jag blir glad för allt som är bra. Ökade vinster är bra, höjda utdelningar och värderingar brukar komma med det. Om priserna rasar får vi glädjas åt mer utdelningar för pengarna förutsatt att företagen kan behålla och öka sin intjäning.

1,4 miljoner kanske inte låter så mycket, ofta får jag höra att en miljon inte är så mycket, att det inte är vad det var förut. Det stämmer bra, men samtidigt så är 1,4 miljoner sjukt mycket pengar för mig. Om jag räknar på 4-procentsregeln så behöver jag i dagsläget bara 600.000kr till för att täcka alla mina fasta kostnader. Då skulle jag alltså aldrig behöva jobba för min försörjning nånsin igen. Jag har alltså nått 70 procent av det målet, vilket känns grymt!

Många verkar ha väldigt mycket större krav än mig när det gäller vilket kapital som behövs för att titulera sig ekonomiskt fri, bla. Egon Investor som skrev ett intressant inlägg på sin bligg idag. Jag har full förståelse för att man har olika krav, själv skulle jag dock aldrig kunna räkna med så stort kapital. Självklart så sänker man ju risken att inte behöva gå tillbaka till ett jobb igen med större kapital, men tiden det skulle ta att få ihop ett kapital i den storleksordningen skulle göra att jag utsatte mig för andra, enligt mig värre risker. Bland dessa risker ser jag sjukdom, olyckor och bara det faktum att vi blir äldre och inte kan leva livet fullt ut på samma sätt längre. Som det känns nu är jag beredd att riskera min ekonomi mot att få friheten lite tidigare.

Hur ser du på att ta en större ekonomisk risk i utbyta mot en större del frihet i livet?


Läs även:
Boom! Depån över 1,2 miljoner
Depån över 1,1 miljoner

17 kommentarer:

 1. Grattis! Kul att du närmar dig den ekonomiska friheten med stormsteg. Vi har alla lite olika definitioner, säkerhetsmarginaler och framförallt kostnader. Det är mycket intressant att följa din resa mot den ekonomiska friheten. Lycka till på den fortsatta färden!

  Tack även för referens till ett av mina inlägg.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Egon!

   Ja precis som du säger har vi alla helt olika liv att ta hänsyn till. Tack och detsamma! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Ett intressant & återkommande tema bland oss utdelningsinvesterare. Jag tror att (och jag tar mig friheten att vara lite filosofisk) att känslan när du når det DU upplever är ekonomisk frihet kommer skapa nya perspektiv. Jag tror m a o inte man skall fokusera för mycket på vad andra upplever är ekonomisk frihet utan sikta mot ditt eget mål. När du är där tror jag att det kommer öppna nya dörrar om vad du vill med ditt liv. Du har dessutom lärt dig vad som krävs för att skapa välstånd, vilket är en lärdom du sedan kommer bära med dig. Behöver du sedan av olika skäl (barn & familj, investera inom andra områden osv.) så vet du vad du behöver göra och vad som krävs. Du har ju redan receptet. Det kommer då mycket mer lätt då du redan kan det :-). Och du är ju dessutom redan fri... Bra och intressant inlägg, FM! Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt Lars! Resan kommer att ändras längs vägen och det är bara att flyta med och försöka njuta så gott man kan :).

   Tack för de motiverande och snälla orden!

   Med vänlig hälsning / frihetsmaskinen

   Radera
 3. Stort Grattis! Alltid lika inspirerande att läsa om andras framgångar och uppnådda milstoplar!

  Håller med anonym 15:49 ovan. Ju närmare du kommer målet, desto mer kommer du antagligen ompröva vad du vill göra och kanske rent av landa i att du tycker att det är roligt att arbeta - med just det du vill!

  Jag är inte på långa vägar ekonomiskt oberoende men likväl miljonär med ett stadigt inflöde av utdelningar varje år. Vetskapen om att jag i högre grad faktiskt aktivt väljer att arbeta för att jag vill och tycker det är så förbannat roligt och givande gör att jag bara trivs bättre och bättre på jobbet. Jag behöver inte oroa mig så mycket över det ekonomiska utan kan lägga energin på att göra ett så bra jobb som möjligt och ta vara på allt roligt och spännande som händer genom jobbet. Det är på sätt och vis ett privilegium.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Utlandsutdelaren!

   Ja inställning, mål och väg kan ändras, det är spännande!

   Grattis till en så grym situation du befinner dig i! Som du säger är det inspirerande att läsa om andras framgångar då man alltid kan hitta något i det som motiverar en själv.

   Tack for kommentaren!

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. 1.4 miljoner kr är riktigt mycket om det är I ISK skattat och klart

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, de ligger i ISK och KF, så det är skattat och klart!

   Radera
 6. Grattis, vi har kommit ungefär lika långt, men har rätt stor skillnad på portföljerna :) Jag har satt min botten på 4,5mSEK för att räkna mig som oberoende. Dock betyder det kanske inte att man slutar jobba helt bara för att man är där. Tänk vad lätt det är att samla ihop till t.ex. en fin cab att köra runt i på sommaren när man redan har 5m kapital som täcker grundkostnaderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! :) ja vi alla har som sagt olika mål och krav.

   Haha, ja one more year syndrome kan ju slå ner vem som helst! ;)

   Tack för kommentar!

   Radera
 7. Grattis till 1,4 miljoner :) Mot 1,5 miljon nu ;)

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, nu kör vi! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Grattis Frihetsmaskinen!

  Vi tror på dig :)

  SvaraRadera
 9. Tack kronan! :)

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
 10. Och även VÄL säger grattis, bra jobbat! Ränta på ränta effekten är lika attraktiv som skrämmande: att pengar arbetar åt dig :) Jag har dock en längre resa framför mig, men det går bra. Alla behöver pep härute och det är roligt att läsa om framgångssagor. Keep it up! Mvh VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack VÄL! Alltid lika kul med peppande ord och som du säger är ränta på ränta grymt! :) Detsamma, mot nya mål! :)

   Radera