onsdag 25 mars 2020

Coronakraschen - En möjlighet eller ett bakslag?

Coronakraschen är ett faktum, index är ner runt 22% trots en stark återhämtning igår. Det är lätt att se det som att planerna har skitit sig eller att man borde ha sålt innan nedgången, innan Corona krisen fick fart.

Men hur ska man veta att det skulle bli en krasch? Hur ska vi veta att det blir en krasch? Det är ett virus vi har att göra med, som leder till fattigdom och dödsfall. Det kommer att bli värre det är vi nog alla medvetna om, men hur mycket värre? Hur mycket är redan inprisat i marknaden?Innehåller affiliatelänkar


Corona-kraschen kan vara den största möjlighet du får vara med om


Även om det är hemskt det som händer så finns det inget att vinna på att älta det som har hänt. Jag har "förlorat" enormt mycket pengar men samtidigt är det pengar jag aldrig hade haft om jag inte investerat de i aktier.


För att bli en vinnare i kraschen så måste vi göra något positivt av det. På lång sikt lär företagen hämta sig men det gäller att se ljusglimtarna på kort sikt också. Så, vad är positivt? Börja med att checka av den här listan:

 • Är du frisk?
 • Har du en inkomst?
 • Har du en dröm?

Är du frisk?


Grattis, bara det här borde göra dig tacksam och se ljusglimtar. Många är sjuka nu, många dör nu, var tacksam för dig hälsa, du är priviligierad. För egen del så är det just det här jag är gladast och mest tacksam över just nu.

Har du en inkomst?


Coronakrisen har tagit mångas jobb och flera har blivit av med inkomsten. Har du fortfarande en inkomst? Grattis, du har det sjukt bra, ta in det och var tacksam över det, du har det bra!

Själv har jag faktiskt valt att pausa mina jobb och gå ner på 0% arbetstid just nu. Jag har gjort det frivilligt för att inte riskera att drabba vården ytterligare eftersom jag absolut inte vill riskera att försämra vårdens förutsättningar att hjälpa de som behöver det.

Har du en dröm?


Jackpot, om du fortfarande har en dröm du vill uppnå så har du allt du behöver. Mångas drömmar har gått i kras de senaste veckorna. Fler familjeföretag har gått i konkurs och vissa har förlorat den de planerade sin framtid med, den som de levde för.

Om du fortfarande har din dröm vid liv så är du brutalt priviligierad, uppskatta det, var tacksam. Coronakrisen slår hårt lite överallt, Johanna Kull skrev ett bra inlägg om det här.
Coronakrisen kan bli ett bakslag


Min portfölj är back drygt 700.000kr från toppen, det borde kanske ses som ett bakslag. Jag brukar däremot försöka hitta något positivt i sån här saker. För det första räcker det med att inse att jag inte hade haft de här pengarna om jag inte hade börjat med aktier, så vad hade varit alternativet?

Men det viktiga för mig och den stora vinsten är att jag faktiskt inte har påverkats så mycket av det. Mitt fokus har legat på att behålla hälsan för mig själv och mina nära, samt att göra det rätta för andras skull. Det känns bra, det har förvånat mig.

Även om Corona kraschen gjort mig "fattigare" ekonomiskt så har jag blivit rikare mentalt. Jag har insett att jag vill nå friheten ännu mer, jag värdesätter alla fria år jag haft ännu mer och inser att jag aldrig vill skaffa mig både "flytväst, krockkudde och säkerhetsbälte".

Gör Corona till en positiv vändning i ditt liv


Du har helt enkelt ett val. Gör det som händer till en positiv insikt eller älta det som varit. För min del innebär det här att jag är medveten om hur sårbara vi är, hur livet kan förändras snabbt och hur maktlösa vi faktiskt är i vissa situationer..

..precis samma insikt som fick mig att starta den här resan...

..men, vi kan göra något åt det. Genom att bygga passiva inkomster bygger vi en frihet. Visst, i dessa tider när vissa bolag ställer in utdelningarna kan det kännas tufft men alla bolag kommer trots allt inte att göra det och de flesta kommer tillbaka.

Jag har tidigare skrivit om att det är säkrare att leva på aktier än att vara anställd. Jag vet att många inte håller med men för min del tycket jag att det stämmer brutalt bra just nu. Jag kan välja att vara hemma nu ock riskerar inte att utsätta mig själv eller någon annan i samhället för smittan etc.

Dessutom klarar jag mig bra trots att jag inte jobbar alls för tillfället och egentligen inte ens uppnått målet för ekonomisk frihet.

Hur gör jag i Corona krisen?


För egen del så har jag inte ändrat så mycket i min plan. Jag äger i princip samma aktier som för ett halvår sen. Jag har sålt av lite småslattar för att få bättre ordning och dumpade t.ex. en micropost i SEB.. men inget som direkt påverkar något.

Däremot har jag börjat fundera mycket utanför börsen. Jag och sambon har t.ex. börja prata om en flytt, för att göra ett arbitrage som ger oss mer av det vi gillar att göra i livet. Åka skidor, mtb, vandra etc.

Jag ser det här som ett perfekt läge att börja kolla på en förändring och nya steg i livet. Det känns nästan bara som att det här kan bli positivt så länge man tar till vara på möjligheterna...

Jag får berätta mer om våra planer i ett annat inlägg! :)Om man är ny på aktier, ska man köpa nu?


Jag får många frågor nu från folk som precis har börjar med aktier, om man ska köpa eller sälja? Jag säger som vanligt att jag omöjligt kan veta vad framtiden har att bjuda på men om jag hade varit nybörjare på aktier idag så hade jag med den kunskapen jag har idag startat ett månadssparande.


Grejen är att det kan lätt fortsätta ner 30% till men om du börjar nu så kommer du ju mest troligt att handla under en väldigt låg tid. det innebär att det räcker med att det vänder upp för att det ska bli bra på sikt.

T.o.m. vi som är flera hundratusen back tror ju på en uppgång så självklart hade jag gärna gått in på marknaden som nybörjare idag. Däremot är det viktigt att veta att det kan gå ner och att det kan vara jobbigt när man är ny.

Gå därför inte in för tungt i början utan köp lagom mycket månadsvis så du slipper utsätta ditt psyke för jobbiga val. Det värsta du kan göra är att gå in med 50.000kr för att se börsen gå ner 10% och sälja med förlust.

Då är det bättre att sprida ut köpen med 5000kr i månaden. Det gör att du hinner vänja dig med svängningarna och samtidigt kommer att köpa vid fler tillfällen och sprida risken.

Hur ser livet efter Corona ut?


Jag har ingen aning om hur det kommer att se ut för andra men min framtid ser ljus ut. Jag har insett att jag är på rätt spår och ännu mer insett vilka saker som på riktigt betyder något i livet.

Mitt mål är solklart, jag ska bli ekonomiskt fri och jag tror att när allt det här är över så kommer både du-, jag- och alla andra komma ut det starkare på de flesta plan.

Jag har som sagt börjat fundera i massa nya banor och det känns spännande och kul. Jag tror krisen har bidragit med det här på ett positivt sätt och nu gäller det bara att ta till vara på den chans som jag serverats.

Hur ser ni på Corona kraschen, positiv- eller negativ?


5 kommentarer:

 1. Grejen är att börsen kommer ju gå upp för eller senare. Idag spenderade jag hela min lön på att köpa nya fonder :)

  Det positiva med Corona är att jag har så mkt fritid nu när alla barnaktiviteter är inställda och jag kan umgås mer med mina barn och arbeta hemifrån när jag känner för det!

  Jag ser inte det som världens undergång, delta för att jag inte är i behov av pengarna förrän om 30 år och har en fast anställning där det är nästintill onödigt att bli arbetslös.

  Jag tänker positivt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Det låter underbart och som att du verkligen gör det bästa av situationen! :)

   Med positiv attityd blir allting både enklare och roligare!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. På samma sätt som finanskrisen 2008-2009, enormt med bra köp att göra. för corona krisen kom, villa jag max at ha ca. 50% av kapital i aktier och 50% i Kontant. Jag så straks 23.feb at detta villa bli en lång kris, så jag sålte direkt alla aktier som jag hadde Vinst på. Tyvärr köpte jeg inte nogon BEAR Omx * 10-20 :-). Jag har du köpt och sålt under nedgången (Swingtrade) med bra vinst (men fortfarende en pappers forlust på mit depå). Jeg tyckar det är roligt at ta en risk, och köpa när marknaden går ned 5-10% eller mera, då går det vanligvis upp igen nästa dag och jag tar vinst hem. Jag tror at denne Kris blir som et W och vi kommer til at gå ned mera, så har bra med cash, att köpa for när marknaden er på botten. Jag tänker (ligsom under finanskrisen) at min depå kommar at gå upp 300-400% när vi åter har normal situation. En del aktier har stoppat uddeling eller reducerat mycket. Men ändå är min utdeling just nu (årstakt) på ca. 32000 kr. när utdeling är återstält tänker jag at den kommar up på ca 250000 pr år. Mycket bra och spännende tidor.

  SvaraRadera
 3. Det är väldigt hemskt att så många människor mister livet och att pandemin drar fram många sämre sidor av människor. Jag träffar många barn som är oroliga på jobbet och deras föräldrar som är än mer oroliga hur vår skola hanterar det. Vi arbetar på som vanligt och försöker se till att eleverna har det bra och trivs trots det som på går i Sverige och världen.

  Men om man vill leta någon ljuspunkt så gillar jag de foton som sprids på sociala medier hur moder natur återhämtat sig när mänskligheten inte tillåts slita på hennes resurser. Även hur solidariska många är trots oron där ute, många fler än de som verkar tro att toapapper är det som behövs för att klara detta.

  Hoppas verkligen att detta löser sig fortast möjligast!

  SvaraRadera
 4. Hej Frihetsmaskinen!
  Vettiga tankar som alltid!

  Jag är en av dem som är frisk, har jobbet kvar och fortsätter drömma :)
  Nog är det rätt tufft att jobba i skolans värld just nu men lönen trillar iaf in.

  Du skriver att du inte arbetar alls just nu (härligt), har du en buffert att ta pengar ifrån eller är det utdelningarna som täcker utgifterna just nu?

  Låter spännande med flytt, ska bli intressant att läsa mer om era tankar kring det.

  Ta hand om dig!

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera