tisdag 31 mars 2020

Undvika skatt på ISK - Betala mindre skatt på aktier tips!

Går det att undvika skatt på ISK eller att betala mindre skatt på sina aktier? Yes, det finns flera sätt vi kan skatteoptimera vårat sparande på och jag tänkte gå igenom några tips vad jag gör för att betala så lite skatt som möjligt i det här blogginlägget.

För det första så väljer jag att ha allt mitt aktiesparande i ett ISK (investeringssparkonto) och mina utländska aktier i en Kapitalförsäkring. Om jag räknar på en genomsnittlig avkastning kring 8-9% per år så innebär det att jag betalar runt 4% i skatt i dagsläget, vilket är betydligt bättre än 30% som det hade blivit i ett vanligt aktiekonto.Innehåller affiliatelänkar


Undvika skatt på ISK - Så här kan du göra!


Ok, som jag nämnde ovanför så väljer jag att ha mina aktier i ett ISK och kapitalförsäkring för att få en lägre skatt långsiktigt på mitt kapital. Men nu tänkte jag gå upp på nästa nivå och hur vi kan få ytterligare lite lägre skatt på våra pengar.

Här kan du få en grym förklaring på hur ett ISK beskattas!

Visst, det här fungerar på om du har fått utdelningar eller om du har likvider på dina konton (ISK eller Kapitalförsäkring) som du inte utnyttjar för tillfället (utdelningar räknas dock inte som insättningar). Investeringssparkontons beskattning grundar sig på värdet på kontot det första datumet varje kvartal, samt hur mycket du har satt in på kontot.

För att undvika onödig skatt på ditt ISK bör du alltså flytta över dina pengar (likvida medel) från investeringssparkontot senast den:
 • 1/1
 • 1/4
 • 1/7
 • 1/10
Det gör att de inte kommer att räknas in i den delen som beskattas för det kvartalet. Med fördel kan du under tiden som pengarna ligger utanför ditt ISK placera de i ett sparkonto/räntekonto. Även om räntan är löjligt låg så får du i alla fall ett par kronor extra.

Kolla in Avanzas sparkonton och vilka räntor som gäller här. Om du har dina aktier på Avanza så är det extremt enkelt att flytta över de på ett räntesparande under tiden och sen bara föra in de på ditt ISK när du vill köpa aktier igen.

För att undvika skatten måste du tänka på det här!


Ok, nu vet vi att vi kan undvika lite skatt på vårat ISK genom att flytta över våra likvider innan det första datumet varje kvartal men det finns en viktig sak att tänka på.

Eftersom insättningar på kontot också blir underlag för beskattning så kommer du inte att undvika skatt om du flyttar tillbaka pengarna direkt igen. Om du t.ex. flyttar dina pengar den 31:a mars och sätter tillbaka de den 5: april så kommer du inte att undvika någon skatt eftersom insättningen blir lika stor som ditt kapital minskade med p.g.a. uttaget.

När lönar det sig att ta ut pengar från ISK?


Det lönar sig egentligen bara att ta ut pengar från sitt investeringssparkonto om du har tänkt att ha lite pengar utanför marknaden minst ett kvartal eller längre tid. För att förklara det enkelt kör jag ett exempel nedanför.

Exempel: Du tar ut 100.000kr från ditt ISK den 31:a mars och väljer att ha de helt utanför marknaden. Den 3:e juli flyttar du tillbaka hela beloppet till ditt ISK. Du har du undvikit att ha 100.000kr på ditt ISK under ett helt (beskattningsbart) kvartal.

Skatten är i dagsläget (2020) 0,375% på hela ditt kapital i ett ISK. Det innebär att 100.000kr beskattas med 375kr per år om det ligger oförändrat i ett ISK. 

Eftersom du tar ut pengarna från ditt ISK under ett kvartal innebär det att du undviker skatten under ett kvartal. du sparar alltså 93,75kr (375kr/4). Man kan också säga att du sänker din skatt från 0,375% till 0,281%.

Låt pengarna ligga på räntekonto och undvik ännu mer skatt!


Ok, kanske undviker vi inte mer skatt genom det här tricket men vi får ju några symboliska kronor till när vi utnyttjar ett sparkonto under tiden.

I dagsläget kan du få 0,7% på Nordax sparkonto med insättningsgaranti hos Avanza. Eftersom det är superenkelt att flytta pengarna mellan konton hos Avanza så blir det ju en no-brainer att köra in de på ett sparkonto under tiden.

För att bara göra det extremt enkelt så räknar jag att pengarna ligger en månad på sparkontot och ger därmed 58kr i ränta. Av de pengarna får vi 41kr kvar efter skatt. 

Om vi lägger ihop det med vad vi undvek i skatt att genom att ta ut våra pengar från investeringssparkontot så blir det 135kr. Helt plötsligt har vi sänkt skatten från 0,375% till 0,240% genom att flytta våra pengar under ett kvartal.

Tänk på det här när du ska undvika skatten!


 • Flytta pengarna senast det sista datumet innan det nya kvartalet för beskattning påbörjas
 • Flytta inte tillbaka pengarna under samma kvartal om du inte har planerat att köpa aktier eller fonder samma kvartal
 • Det är ditt kapital på kontot samt insättningar som är underlag för skatten. Detta summeras varje kvartal.
 • Det lönar sig bara om du ändå har likvider som bara ligger oplacerade på ditt ISKLägre skatt på utdelningar i ISK


För längesen hade jag ett aktiekonto och något som verkligen var kass var att varje gång man fick en utdelning så blev det skatt på 30%. Det innebär att om du får 10kr i utdelning i ett vanligt aktiekonto så får du i praktiken bara behålla 7kr.

I ett ISK betalar du bara schablonskatten på 0,375% och får därför behålla hela din utdelning när du väl får den. Om du räknar på att du får utdelningar på 4% i snitt så betalar du i dagsläget 10-11% skatt för dom i ett ISK medan du betalar 30% i ett vanligt aktiekonto.

Du slipper deklarera i ett ISK


Den andra saken jag lärde mig för längesen var att deklarationen blir jobbigare om du har ett vanligt aktiekonto och har sålt aktier. Du måste nämligen deklarera dina försäljningar i ett vanligt aktiekonto och det kan vara rätt jobbigt om du köpte aktierna för längesen eller inte har koll på dina siffror.

I ett ISK behöver du inte deklarera dina försäljningar och det gör livet så mycket enklare.
Varför jag kör på ISK


Ok, som jag nämnt så använder jag enbart ISK och Kapitalförsäkring. Jag ser det som det långsiktigt mest fördelaktiga alternativet för att få lägre skatt på mina aktieinvesteringar.

Det enda negativa med att inte köra på ett vanligt aktiekonto är att du inte kan kvitta dina förluster. Det innebär att om dina aktier går ner i värde så skattar du fortfarande 0,375% (2020) på ditt totala kapital som ligger på ISK kontot.

Jag tror långsiktigt på börsen


Eftersom jag tror på börsen långsiktigt och att det kommer att gå upp över tid så kör jag på ISK. Min plan är inte att dra av förluster utan att se mitt kapital öka i framtiden precis som det har gjort långsiktigt historiskt.

Varför bry sig om småpengar?

Nu kommer säkert många fråga sig varför vi ska bry oss om såna här småpengar, speciellt i dessa tider. För mig handlar det mycket om mindset. Om du har ett mindset där varje krona räknas så tror i alla fall jag att man kommer att lyckas mycket lättare.

Sen är vi ju många knäckebrödsmiljonärer och då ingår det i vår rutin att vara sparsamma ;). För mig är valet enkelt, kan jag spara in lite där det går på ett enkelt sätt så gör jag det. Om målet är ekonomisk frihet så spelar det här faktiskt väldigt mycket större roll än vad många tror.

Kör ni på ISK, kapitalförsäkring eller vanligt aktie-/fondkonto?


OBS! Reserverar mig för att jag missat någon detalj då jag är lite trött och tar därför inget ansvar för vad andra gör :) Rätta mig gärna om jag skrivit något fel.

Om du vill fördjupa dig ännu mer i vad som gäller för ISK och beskattning kan du läsa den här fördjupade informationsguiden om ISK.

5 kommentarer:

 1. Om du årligen har mycket kapitalinkomster(fastigheter eller egna bolag) som inte ligger i ISK eller KF så skulle jag ha alla aktier i ISK, då kan du ju dra av schablonskatten direkt istället för att vänta på att din mäklare skall hala upp dem(som kan ta flera år).

  Ett tips som typ alltid glöms bort tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja triDave,

   Menar du istället för att ha de i KF då?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Det måste ju finnas en gräns någonstans hur mycket man snålar? :D Ska man räkna på varenda krona så kommer man spendera hela sin tid bara på det. Jag hellre tar en promenad :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tar en promenad just nu i solen faktiskt 😎. Jag håller med dig, ville bara bjuda på ett tips och helt ärligt, om du ändå skulle ha sålt av lite eller nåt och planen är att sitta med 1-200k i likvider så är det ändå lite pengar för några minuters jobb. Behöver man dessutom inte jobba så finns det gott om tid att göra allt man vill ändå. 🙂

   Räkna timlön så är det värt det om det handlar om större belopp.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Förlorar jag på att ha utländska aktier på ISK konto?

  SvaraRadera