onsdag 16 november 2016

Låg lön - Hemligheten till ekonomiskt oberoende

Att tjäna mycket pengar behöver inte göra resan lättare mot ekonomisk frihet.  Har du en låg lön? Grattis då har du ett försprång om du vill sluta jobba. Vill man bli ekonomiskt oberoende så handlar det ju egentligen bara om att fixa passiva inkomster som täcker dina totala utgifter. Vill man dessutom vara lite miljövänlig tror jag att en person som spenderar mindre pengar, gör mindre påverkan på miljön. (ot)Vem når friheten först, en person med 15.000kr netto eller en person med 20.000kr? Det beror ju helt på hur personernas kostnader ser ut men enkelt kan man säga att det procentuella beloppet du sparar varje månad avgör när du blir ekonomiskt fri.

Exempel:

Person 1
Nettolön: 15.000kr/mån
Sparar: 7000kr/mån
Sparkvot: 46%
Ekonomiskt oberoende om: 14,5 år

Person 2
Nettolön 20.000kr/mån
Sparar: 7000kr/mån
Sparkvot: 35%
Ekonomiskt oberoende om: 20 år

(Exemplen är uträknade i Stefan Thelenius Sparkalkylator deluxe).

Lägre lön gör dig fri tidigare - om vi tittar på ovanstående exempel kan vi se att en person med lägre lön kommer uppnå ekonomisk frihet tidigare än en person med högre lön. Det gäller om de sparar lika mycket varje månad.

Hur utnyttjar du fördelen med att ha en låg lön?


Läs även:

8 kommentarer:

 1. Sparkvoten är ju beroende av två faktorer, lönen och sparandet i absoluta tal. De flesta kan ju spara mer med högre lön, i teorin. Jag skulle kunna spara ihop sex miljoner betydligt snabbare med 50000 kr/mån än som nu 13000 kr/mån...

  Men i praktiken verkar ju folk oftast konsumera upp varenda löneförhöjning de får, och skaffar sig dyrare vanor, så du har säkert en poäng. :) Kul inlägg med lite tillspetsad rubrik!

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentaren!

  Det var lite det jag ville få fram i exemplet :). Självklart kan det vara lättare att nå sitt mål med högre lön om man har diciplinen osv. Men jag ville få fram just att om två personer soarar lika mycket i kronor så kommer den person som har lägst inkomst att nå ekonomiskt oberoende först. Kanske kan det motivera någon med låg inkomst :).

  SvaraRadera
 3. Precis som du skriver är utgifterna otroligt viktig. Att klara sig på ett mindre belopp varje månad kräver ju en mindre passiv inkomst. Bästa är ju om man kan försöka kombinera en hög inkomst med låga kostnader under tiden man bygger upp sin pengamaskin :-) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Låga utgifter är grymt viktigt och ibland lite undwrskattat. Att folk sparar 5000 i månaden säger i sig ingenting.

   Som du säger kan man kombinera en hög inkomst med låga utgifter under uppbyggnaden är det grymt. Jag har hittils inte sett någon i min närhet göra det dock.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Haha som du säger höjer de flesta sin levnadsstandard. Jag tycker det går lättare att leva mer sparsamt desto äldre jag blir. Tror det har att göra med att jag inser att möjlighet till ekonomiskt oberoende är möjligt. Slösar jag vet jag att det tar längre tid att uppnå målet. Men samtidigt gäller det att inte snåla på det viktiga i livet. I mitt fall är det min familj. Mvh Slimis

   Radera
  3. Håller med till 100%! Spendera pengarna på rätt saker helt enkelt :).

   Radera
 4. Tycker du har en mycket bra poäng i det du skriver. Man får dessutom tänka på att de som har en rejält hög inkomst även betalar en rejält hög skatt för beloppet över också.

  SvaraRadera
 5. Tack för kommentaren! Ja det är sant, bra poäng!

  SvaraRadera