fredag 1 juni 2018

Skala bort surdegar från portföljen

Det här är något jag funderat över ganska länge faktiskt och det är svårt att veta hur man ska göra. Det finns alltid nån surdeg i portföljen och frågan är om man ska försöka klippa bort den direkt eller hoppas på återhämningen som i många fall tar väldigt lång tid, eller kommer den överhuvudtaget?
En riktig surdeg som jag skalat bort tidigare är vår allas H&M. Jag började klippa bandet vid 250kr och sen gick det fort, så var den borta. I efterhand är jag självklart glad över det och i just H&M fallet så var det inte så svårt då det var mycket jag inte gillade med bolaget.

När jag kollar portföljen nu så har jag ett bolag som sticker ut som surdeg och det är Skanska. Det är nu jag funderar på om man alltså ska klippa bandet, sälja innehavet och eventuellt ta in det när det ser ut som vändningen kommit. I grunden gillar jag Skanska betydligt mer än H&M så det gör det svårare. Samtidigt ser trenden inte jättebra ut och det finns risk för ännu mer mörka moln i branschen framöver. Då kanske det är bättre och hoppa av och lägga pengarna där det ser bättre ut?
Det svåra är ju när man ska välja att gå in igen, man kommer att missa en del av uppgången. Samtidigt så kommer man inte att åka med ner hela vägen till vändningen och som vi vet så krävs det en större uppgång för att ta tillbaka en förlust. Eller ska man bara strunta i dt helt eftersom Skanska förmodligen både kommer att tjäna mer pengar och vara högre värderat om tio år, så vad spelar det för roll?

Vad tycker ni? Köper ni i nedgång eller uppgång?Läs även:
Sålt hela innehavet i H&M
Castellum - Utdelningshistorik och framtiden
Diös Fastigheter - Jag bara måste öka, ser ut som en kraftig utdelningshöjning nästa år?
Hur jag nådde min första miljon

15 kommentarer:

 1. Jag säljer nordiska innehav om de hamnar vid spannet -17 till -20 procent och köper något annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Ok intressant, kör du alltid efter denna "regel"?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Hej Frihetsmaskinen

  Jag köper både i upp och nergång. Det beror på att jag kollar på priset jämfört mot framtida förväntade avkastningar och inte trenden. Jag tror t.ex skanska kommer att gå up i kurs och dela ut fina hackor framgent. Jag behåller, kan t.om. tänka mig öka lite.

  MVH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Myntaren,

   Jag har haft samma inställning, dock avvikit lite från det ibland. Ja jag tror också på Skanska även om det kanske går segt ett tag nu närmast.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Svårt.
  Jag tror ju inte på byggbolagen kortsiktigt.
  Jag vill docka äga byggbolag (äger inget idag). Jag kommer iaf vänta med att köpa byggbolag, tror det kommer bli billigare.
  Men vad vet jag :)

  Jag går på min magkänsla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Pappa betalar,

   ja det där är svårt, jag tror också det blir segt ett tag framöver men jag vet inte heller så mke! ;)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Behåller Skanska trots nedgångar. Bra utdelningar och bygga lär det göras framöver. Skanska bygger ju mer än hus, t.ex. vägar och kommersiella fastigheter. Det gäller dock att de får lönsamhet i sina affärer. Är betydligt mer skeptisk till rena fastighetsutvecklare som t.ex. Alm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Snålgrisen,

   Ja de kommer troligtvis att fortsätta tjäna bra pengar men drabbas hårt om det bromsar in då bostäder ofta korrelerar med resten såsom, infrastruktur mm.

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Jag behåller HM men jag borde såklart ha gjort som du och nu tror jag att det är för sent att sälja. Jag tror faktiskt också att Skanska kommer resa sig. Kursen känns överdrivet pressad och på lite sikt tror jag att dagens nivåer kommer framstå som fyndpriser.


  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja aktiepappa,

   Ja alltid svårt att veta när man ska sälja. Jag tror också på Skanska långsiktigt, det är mer om man kanske borde hoppa på sen när det rullar på lite mer. Sista tiden har Skanska varit en tråkig investering.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Skanska är ju ganska globalt exponerade trots allt, men jag ogillar byggbolagen pga dess cykliska natur. Jag föredrar istället att lyfta in investmentbolag alt. tillväxt case.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Talandor,

   Ja det är sant. Byggbolagen får man ju vara beredd på lite volatilitet men kanske borde man vara mer följsam?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Som jag skriver lite om på bloggen tror jag på byggbolag på sikt, jag tror inte de kommer backa så mkt mer, så därför har jag förutom Skanska köpt in JM och NCC

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Nyttboende,

   Ja, på sikt lär de gå bra. Mke beror på politiska beslut framöver så vi får se hur lång tid det tar :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Jag köper dyrt och säljer billigt såklart.

  SvaraRadera