onsdag 28 november 2018

Utdelningarna har växt med 18,8% hittils under 2018!

Igår kollade jag hur mycket mina utdelningar har växt under 2018 och såg att tillväxten låg på 18,8%. Det känns riktigt bra med tanke på att jag har ett väldigt lågt nysparande eftersom jag jobbar deltid. Planen är ju att öka utdelningarna varje år och att redan om mindre än två år täcka mina fasta kostnader och om 4 år kunna leva helt på utdelningarna.
Utdelningstillväxten framöver


Troligtvis kommer årets utdelningstillväxt att landa strax över 20%. Det här är riktigt högt och framöver kommer jag inte att kunna hålla samma takt. Mitt mål är att den genomsnittliga utdelningstillväxten ska vara mist 6% och direktavkastningen 4%. Tillsammans borde alltså utdelningarna öka med 10% årligen om jag återinvesterar utdelningarna. I dagsläget ligger jag kring 12,5% men är inställd på att det kan förändras långsiktigt.


Jag räknar alltså med en tillväxt på 10% per år och alla nyinsättningar till portföljen blir en bonus. Baserat på det så borde utdelningarna uppgå till strax under 79 000kr om exakt ett år och det är helt enligt planen. Jag skulle då ha uppnått Frihetskvot1 vilket gör att alla mina fasta kostnader inklusive bilen betalas av utdelningarna. Fortsätter jag sen i samma spår i 3 år till så kommer hela mitt liv som jag lever det idag att betalas av utdelningarna. Jag ligger alltså ett år före i planen som jag satte för två år sedan så lite marginal finns för saker som kan gå snett.Hur går portföljen?


Det är flera som frågat efter en uppdatering på portföljen och jag förstår det då den inte är uppdaterad sedan i somras. Jag kommer att uppdatera portföljsidan och skriva ett inlägg om det imorgon. Portföljen presterar bra och mycket av avkastningen kommer från utdelningarna i nedgångsperioden som vi har nu. Jag känner mig trygg med mina innehav vilket jag tycker är det viktigaste för att kunna köra på med återinvesteringarna och fortsätta bygga på friheten.

Planen är att fortsätta precis som jag gör och köpa nya aktier så fort jag får utdelningar in på kontot. Ju längre man håller på med investeringar ju lättare blir det att klara sig oberörd från nedgångar. Jag kom ihåg i början att en nedgång på en tusenlapp kunde kännas riktigt jobbig medan jag är helt oberörd av att portföljen backat 150 000kr den senaste månaden. Allt handlar om att se vad som genererar pengar i längden och fokusera långsiktigt.

Hur mycket har era utdelningar ökat i år? 

16 kommentarer:

 1. Vi har ca 1140 000 investerat och får utdelning per år på ca 53 000. Vet inte hur man räknar ut det..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Härligt riktigt hög direktavkastning! 🙂 Har du Avanza? I inloggad läge på hemsidan kan du se förra årets och årets utdelningar 🙂👍.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Tack för tips. Gillar din positiva energi. Du är alltid glad och positiv nästan :) Finns så många tråkiga negativa människor därute, men du verkar inte höra till det släktet :) Tror på positiv energi och att se möjligheter jag med...

   Radera
  3. Jag försöker, har självklart dåliga dagar jag med! ;) Som du säger så blir det lättare med den inställningen och då kommer man oftast längre. Hur går det med allt, extrajobb och allt du hade på g? :)

   Radera
  4. Jo det är klart men tycker din positiva energi lyser igenom inlägg ändå. Blir alltid peppad när jag läser dina inlägg och kommentarer.

   Allt flyter enligt planeran med jobb,inkomster, etc.
   Fast nu kom jag hem här och nu vill jag typ dö.
   Stod mat framme, min partner hade gjort en superstor portion vegansk köttfärssås med allt. Åh, vad gott och omtänksamt, hungrig som jag är tog jag en stor portion. Sätter mig och äter. Efter ett tag - är denna inte väldigt finfördelad för och vara vegansk köttfärssås?
   Inser sen det inte är vår mat utan inneboendes som gjort en jätteportion köttfärssås av KO!
   Fyfan, så vidrigt. Ätit likdelar. Så nu ligger jag här och mår riktigt riktigt vidrigt, haha..
   Kommer aldrig hända igen och numera livrädd för att ta mat i köket ;)Kommer jag få kramp nu? Gaaaahhh, inte ätit ko de senaste 35 åren eller nåt..
   Annars är allt bra som sagt :)

   Radera
  5. Kul att höra! :)

   Haha, sorry att jag skrattar men kan se det framför mig. Känns som att det skulle platsat i en komedi! 😂 Hoppas att du mår bättre nu iaf! :)

   Radera
  6. Ja, och nu mobbar inneboende mig genom att fråga minst tre gånger per dag hur mycket jag åt, om det var gott, etc Kommer väl få lyssna på en vecka minst.

   Radera
 2. Tjena Frihetsmaskinen,
  Det låter ju bra det där och det ser ut som portföljen och utdelningarna tickar på bra enligt din plan.
  Lycka till med dina investeringar.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Petrusko,

   Tack! Ja det rullar på som planerat än så länge, hoppas det rullar på bra för dig med! 🙂

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Hej, min kapitalförsäkring +97,1% och min ISK +80,2. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Wairam,

   Grymt bra jobbat, grattis! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Svar
  1. Tja Aktiepappa,

   Tack! :) Hur ser det ut med dina utdelningar i år? :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Svar
  1. Tja Ibland gör man rätt,

   Tack så mycket! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera