söndag 16 juni 2019

Svenska utdelningsaristokrater

För många blir utdelningarna i bolagen man investerar i allt viktigare och trenden är att fler och fler Svenska bolag delar ut och visar upp en stabil utdelningstrend. I USA finns det både flertalet utdelningsaristokrater och utdelningskungar men i Sverige har vi faktiskt inga än så länge. Två bolag som börjar närma sig att bli Svenska utdelningsaristokrater är Hufvudstaden och Castellum. För att få titeln utdelningsaristokrat ska bolaget ha höjt sin utdelning i 25 år i följd eller mer.
Svenska utdelningsaristokrater


Vi har egentligen bara två Svenska bolag som närmar sig aristokratstatus, Hufvudstaden och Castellum. Bolagen har väldigt mycket gemensamt. De är båda fastighetsbolag, de har delat ut pengar till sina aktieägare väldigt länge och de har höjt utdelningarna i mer än 20 år i rad. Om man räknar exakt så ligger dock Hufvudstaden ett år före då man delade ut pengar för 1996 som noterat bolag. Castellum introducerades på börsen först i maj 1997 vilket gjorde att de nya ägarna via börsen inte fick ta del av utdelningen för 1996.


Castellum har alltså höjt utdelningen lika länge som Hufvudstaden men möjligheten att ta del av den via börsen har varit ett år kortare. Castellum är dock Stockholmsbörsens enda bolag som alltid höjt utdelningen sedan sin börsintroduktion.


Hufvudstaden utdelningshistorik


Fastighetsbolaget Hufvudstaden har höjt sin utdelning i 23 år i rad som börsnoterat bolag och om det fortsätter som tidigare så kommer de om 2 år att koras till Sveriges första och enda utdelningsaristokrat.

Läs mer om Hufvudstaden på Avanza *Affiliatelänk

* Läs mer om affiliatelänkar här.Castellum utdelningshistorik


Fastighetsbolaget Castellum ligger hack i häl med 22 år av oavbrutna utdelningshöjningar som börsnoterat bolag och kommer om inget oväntat inträffar sannolikt att göra Hufvudstaden sällskap om 3 år som Sveriges andra utdelningsaristokrat.


Sveriges utdelningsaristokrater är fastighetsbolag


Något som är gemensamt för båda blivande utdelningsaristokrater är att de är fastighetsbolag. Är det en slump? Nej, det tror jag knappast. Fastighetsbolag är ganska enkla på det sättet att de skapar ett stabilt kassaflöde och kan därför ganska enkelt dela ut pengar till sina aktieägare. Så länge de sköter bolaget bra och investerar och utvecklar bolaget på rätt sätt så kommer vinsten att öka och utdelningarna kan höjas.


Både Castellum och Hufvudstaden har skött det här på ett bra sätt och inte bara höjt sin utdelningar oavbrutet utan även slagit index över tid. Självklart har det varit en bra period för fastigheter och under vissa perioder väldigt skakig. För utdelningarna är det viktigaste dock att det finns pengar att dela ut och inte vad aktiekursen för tillfället står i.

Äger jag bolagen?


Yes! Castellum är mitt största innehav och jag börjar närma mig en 100%-ig totalavkastning i min investering sedan jag började köpa in mig för 4 år sedan. Jag har närmare 15% av mitt kapital i Castellum och har aldrig sålt en aktie. Utdelnings tillväxten är kring 50% sedan jag började köpa aktier i bolaget. Det behövs knappast sägas att jag gillar aktien och är väldigt långsiktig.

Hufvudstaden äger jag också men har bara en väldigt liten del kvar i portföljen som i dagsläget är ganska obetydlig. Jag ägde lite fler aktier i bolaget tidigare men det har aldrig varit ett stort innehav för mig. Anledningen är väl egentligen att jag tror på mer potential i Castellum då de är lite aggressivare i hur de utvecklar bolaget och Hufvudstaden lite mer "defensiva" om man skulle kunna kalla det så. Däremot tror jag Hufvudstaden är perfekt om man vill ha just en defensiv kassako i portföljen.

Äger ni någon av de blivande Svenska utdelningsaristokraterna?

7 kommentarer:

 1. Bra informativt inlägg. "Castellum är dock Stockholmsbörsens enda bolag som alltid höjt utdelningen sedan sin börsintroduktion". Jag vill minnas att Wihlborgs höjt varje år men jag kanske har fel för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Krösus,

   Tack! Du kan mycket väl ha rätt där, ska kolla det och rätta till isfl. Skulle kanske skrivit att Castellum är det enda bolag som haft och alltid höjt sin utdelning sedan börsintroduktion ;). När jag kollat ser det ut som Wihlborgs också alltid höjt men inte hade utdelning första året, det är grymt och då missade jag det! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Tjena Frihetsmaskinen!

  Äger också Castellum och Hufvudstaden. Castellum har en högre riskprofil genom att dess tillväxt är skapad av lån. Det är en no-brainer att köpa ett kassaflöde. Hittils har de gjort bra affärer. Om avkastningen är högre än lånekostnaden är det en bra affär. I dessa lågräntetider är det svårt att inte slå lånek. Dessutom är bolagen i princip 100% Sverige, vilket ökar risken. Vill inte skrämma upp dig.

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja myntaren,

   Härligt! Är väl medveten om att de skapar tillväxten genom lån och lite därför jag äger dom. I min värld är det just vad jag vil ha och Hufvudstadens låga belåning tillsammans med deras lägen gör att jag avstår att högre andel där just nu. Gillar bolaget annars så är inte det.

   Tack för en bra kommentar! :) Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Hej FM!

  Jag älskar att se grafer på utdelningstillväxt :3

  Jag äger Castellum i portföljen, enbart cirka 3%, och Hufvudstaden får jag via Lundbergföretagen som jag har ännu mindre i xD Jag har även en bra slant i XACT Högutdelande så jag får exponering i dem två via fonden.

  Kul att det går så bra för ditt största innehav i portföljen! Hoppas verkligen att de båda får titlarna Utdelningsaristokrater :)

  Med vänliga hälsningar,
  Fröken Investera

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Fröken Investera,

   Samma här! ;) Det kan vara smart att hålla ner lite. Jag har ganska stor andel men vill inte sälja av när jag tror på bolaget på sikt.

   Skulle vara kul om de blev aristokrater, jag tror lätt att det blir så!

   Med vänlig hälsning / frihetsmaskinen

   Radera
 4. {dr.oduduwaspellcaster@gmail.com} här är e-postadresserna jag kontaktade för hjälp för att återställa tillbaka mitt förlorade kärleksförhållande. det fungerar för mig. Läs min sanna livshistoria nedan ...
  tack vare den här stora mannen via e-post kommunikation kunde hjälpa mitt liv och familjen genombrott till framgång.
  Jag är en bra man som älskar min fru så mycket, jag har varit gift i 10 år, jag jobbar hårt jag känner att jag har besviken min fru eftersom jag inte har spenderat tid med mitt barn och fru på grund av karaktären på mitt jobb är jag själv anställd vi drev iväg så nu vill hon ha separering och alla mina pengar har jag ingen nu. min mamma fick stroke 4 år sedan sedan efter en lång tid i ett hem dog hon för 2 år sedan min pappa fick cancer och dog. jag har bestämt mig för att gå vidare med mitt liv till ett annat land, jag har aldrig känt mig så ensam och skäms över mitt misslyckade äktenskap. Jag är en bra person, jag älskar min son, men det är hjärtskärande att lämna honom eftersom mamman tar vårdnad, men jag måste flytta bort för att vända på sidan är han den enda anledningen till att jag vaknar för en annan dag. Så jag sökte efter lösning för att ta tillbaka min ex fru hemma eftersom jag vill att min son ska växa upp med både mig sin far och min fru som sin mor som en glad familj, min vän vi arbetar tillsammans rådde mig att kontakta en kärleksspell caster kallad Dr.Oduduwa, han gav mig kontaktadressen för att kommunicera med honom kärleks magiska stavningskastern för att ta tillbaka min ex kärlek, jag kontaktade spellcasteren, jag tror att sakerna kommer att fungera för mitt bästa för att jag har positiv motiv, Dr.Oduduwa svarade på mitt mailmeddelande och han försäkrar mig att han kommer att hjälpa mig att ta tillbaka min fru inom sju dagar, han instruerade mig vad som krävs, och jag gjorde allt han sa, några dagar senare fick jag ett telefonsamtal från min fru, hon grät och bad om ursäkt hon är så ledsen för att jag lämnat mig och vår son Felix, hon bad mig att acceptera ryggen och hon är redo att ta hand om vårt barn och ta hand om hemmet, jag är väldigt glad idag att min fru är hemma nu med mig och vår son. Min djupa tacksamhet till Dr.Oduduwa för hans kärlek stavkraft på jobbet. Jag rekommenderar honom starkt för alla som vill återställa förlorad kärlek idag.
  Jag önskar er all lycka till och jag hoppas det kan hjälpa någon annan att vara starkt kom ihåg imorgon är en annan dag framtiden är din. Jag lovade Oduduwa att dela mitt goda nyhetsbevis till alla online och vänner runt mig för att få snabb och snabb lösning till någon kärleksrelationskris.
  Obs! Endast de despirerade som försöker återställa sin kärleksrelation kan snabbt kontakta Dr.oduduwa om brådskande hjälp för att lösa följande livsproblem ...
  * Magic spell-del till WIN GAMES (lotto vinnande spel)
  * Stava för att säga upp skilsmässa domstolsförfaranden
  * Stava charm att skilja din kärlekspartner
  * Kärlek stava charm att locka ny kärlek
  * Love Spells Win-Back Ex älskare
  - Traditionella rötter och örter läker blodcancersjukdomar, botemedel mot högt blodtryck och andra kroppssmärtor.
  WhatsApp nr: +79268011965

  SvaraRadera