tisdag 26 maj 2020

Livsstilsinflation & risken att hamna i ett evigt ekorrhjul

Ni har säkert sett det, ni har säkert drabbats av det själva... den fruktade livsstilsinflationen. Det drabbar oss oftast när allt går som bäst ekonomiskt, ofta i samband med löneförhöjningar eller bra månader för det egna företaget.

Vad är livsstilsinflation? Livsstilsinflation är när vi anpassar våra utgifter i takt med att våra inkomster ökar. Så fort vi får högre inkomster vi arbete eller eget företagande så kompenserar vi det genom att köpa nya saker, teckna nya abonnemang eller flytta till ett dyrare boende. Vår ekonomi som egentligen borde bli bättre av en ökad inkomst blir därför oförändrad eller i många fall sämre tack vare vår livsstilsinflation.



Innehåller affiliatelänkar


Varför drabbas vi av livsstilsinflation?


Det komiska när vi pratar om livsstilsinflation är att alla i grunden vet om att det inte är bra för oss men samtidigt drabbas nästan alla av det en eller flera gånger under olika perioder i livet.

Vi människor har nog en undermedveten dragningskraft av att tävla och hävda oss själva. Ett enkelt sätt att göra det på i dagens samhälle är att ha den finaste villan, den nyaste bilen eller den senaste telefonen. Om vi ständigt strävar efter något nytt, något bättre, så är vi duktiga.

Visst, många gånger är nya saker bättre men om vi bara skulle tänka efter lite så vet vi nog alla att vi skulle må lika bra utan många av de saker vi äger. Jag tror att vi köper vi saker för att vi tror att de gör oss lyckliga och med vetskapen om att vi har råd med det så hittar vi inga anledningar att inte köpa de här sakerna, jag har gjort det själv, flera gånger.

Hur mycket ska man spara? Läs mer i Avanzabloggen!


Varför är det dåligt med livssilsinflation?


Ok, om vi lever lyckliga i ett liv av ständigt ökade inkomster och utgifter så är det ju faktiskt inte dåligt. Så länge vi fortsätter vara lyckliga och så länge vår inkomst är på samma nivå eller ökar.

Problemet är att så länge den här spiralen ökar så kommer det krävas ständigt ökade inkomster oavsett var i livet du är. Risken är väldigt stor att du hamnar i ett evigt ekorrhjul som till slut smäller in i väggen.

Om du köper en ny bil så är det inte bara inköpskostnaden du drar på dig, bilen kostar mycket mer än vad många tror. Om du köper den senaste Iphonen så kanske du ser det som en engångskostnad men när den går sönder om 2 år lär du vilja köpa den senaste igen.

Det är exakt det här som är livsstilsinflation, utan att ens tänka på det så kommer dina utgifter att öka i samma takt som dina ökade inkomster och den ekonomiska stressen i samma takt. Det farligaste är när nya fasta kostnader byggs på hög och du till slut är beroende av höga inkomster för att ens få ditt liv att gå runt.


Vad kan vi göra för att undvika ekorrhjulet & livsstilsinflationen?


Som sagt, jag tror inte på att sluta köpa saker eller att sluta göra det man tycker är roligt. Däremot vet jag att livet blir mycket enklare och roligare om man prioriterar rätt. I mitt eget fall snålar jag aldrig på saker kring det jag tycker är kul men jag håller mig till en sak åt gången (i perioder i livet).

Säg att jag gillar att åka skidor och att vandra som exempel. Då satsar jag fullt ut på de sakerna, köper den utrustning jag vill ha och behöver och åker skidor och vandrar så mycket jag kan. Jag använder allt jag köper till max och har fokus på det.

Då kan jag köpa dyra saker men ändå ha tid att använda sakerna och får pengar över. Problemet är om man håller på med 10 olika saker som man köper utrustning för. Till slut har man inte ens tid att använda det man köpt och i slutändan har man bränt pengar på saker som inte används och inte fått några upplevelser eftersom man måste jobba hela tiden för att ha råd att köpa saker.






Gör så här för att inte hamna i det eviga ekorrhjulet


Att undvika livsstilsinflation och ett evigt ekorrhjul är lika enkelt som att hamna i det. Det finns ett väldigt enkelt sätt att undvika att hamna där och det är genom att ha en rimlig sparkvot i sitt sparande.

Genom att börja spara och investera en fast procentuell del av din inkomst varje månad, månad efter månad säkrar du dig själv och din ekonomi från att drabbas av en hög inflation. 

Säg att du sparar 20% av din inkomst idag och tjänar 20.000kr efter skatt, det är 4000kr i månaden. om din lön höjs till 25.000kr så innebär det att du sparar 5000kr i månaden (20% av din inkomst). Genom att tänka så här så kommer ditt sparande alltid att öka i takt med din inkomst.

Den enkla vägen till en bra ekonomi


I grunden handlar det alltså om att undvika en ond spiral och att bygga upp en god spiral i sin ekonomi. Ständigt ökade kostnader kräver ständigt ökade inkomster för att inte kollapsa.

Om du ökar ditt sparande i samma takt som dina inkomster ökar så kommer du inte bara att minska risken för att dina kostnader ökar utan du kommer samtidigt att bygga upp en ekonomisk buffert och passiva inkomster om du investerar pengarna.


Att undvika ökade kostnader kommer definitivt inte att ge dig ett tråkigt liv utan ett tryggare och mindre stressfyllt liv. Jag kan säga till 100% att det här har fungerat för min egen del. I dagsläget är mitt liv väldigt lugnt och inte minst så har jag en stor ekonomisk frihet.


Hur gör ni för att undvika livsstilsinflation?

6 kommentarer:

  1. Hej Frihetsmaskinen!
    Bra inlägg. Detta är något jag funderat en del på de senaste åren.
    Senaste två åren har jag nästan tagit hela löneökningarna till att öka mitt sparande. Tidigare tänkte jag bara att det var kul med mer pengar att kunna köpa något kul för.

    Idag får jag lön från ett extraknäck. Dessa pengar går oavkortat till portföljen. För några år sedan hade jag nog tänkt att de skulle gå till en ny pryl (som troligtvis bara skulle bli liggande efter ett tag).

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja PB,

      Tack! Bra tänkt, det är lätt att man ökar sina kostnader i takt med att inkomsterna ökar och i slutändan står man kvar på ruta ett. Tack för kommentaren! :).

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  2. Intressant inlägg. Och ännu mer intressant med ditt exempel om skidåkning. Jag är sedan 10 år utdelningsinvesterare och det har gått väldigt bra.

    Jag jobbar för att undvika att hamna i livsstilsinflation. Men precis som du säger, har jag mina områden där jag inte tänker snåla. Skidåkning är en sådan hobby. Där har jag en i princip obegränsad budget, tanken är att jag inte ska undvika att åka skidor pga att jag är för snål.

    Och det fungerar otroligt bra, att fundera över var man kan vara ekonomisk, och var man inte ska vara det.

    Jag köpte t.ex. en 2 år gammal begagnad telefon på tradera i fjol för 1000 kr, den kan göra allt jag vill. När det gäller smartphones försöker jag minimera kostnaden där. Å andra sidan, köpte jag då istället nya skidor för 10 000 i höstas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja OL,

      Kul att du gillade inlägget och kul att vi verkar ha liknande intressen och tänk! :) Jag tänker exakt likadant att mina intressen får kosta eftersom totalen blir bra ändå :).

      Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  3. Det intressanta är att när man börjar fundera över sin konsumtion, tycker jag att livskvalitéten höjs. Man börjar fokusera på hälsa, relationer etc. istället för senaste prylen. Detta har i mitt fall lett till högre livskvalitét samtidigt som bättre ekonomi, dvs ej någon kompromiss enligt mig. Tror precis som du säger att det är viktigt att ha sina områden där man inte snålar, utan snarare ha en hög medvetenhet om vad man faktiskt kan spendera på, och samtidigt kunna spara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Anonym,

      Det har du rätt i och bra att du tog upp det. Att prylar får stort fokus kan ta bort fokus från annat, håller med dig där :).

      Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera