torsdag 27 augusti 2020

Spara 10000kr i månaden och bli miljonär på 6 år!

Att spara 10.000kr i månaden kan låta tufft men till och med när jag var ung och hade en grundlön på 17.000kr i månaden så lyckades jag faktiskt med det. Visst, alla har olika förutsättningar men jag vill bara visa att det inte är kört bara för att du har en låg lön.

Genom att sänka mina kostnader och genom att jobba fler timmar varje månad lyckades jag spara mer pengar och efter ett tag sparade jag inte bara 10.000kr varje månad, ibland blev det till och med 15.000kr i månaden. Det var inte lätt, jag förstår att alla inte kan göra det här, men många kan göra det och bli miljonär inom 6 års tid.


Innehåller affiliatelänkar

Spara 10.000kr varje månad så har du en miljon efter 6 år!


Ja, det är faktiskt sant. Om du kavlar upp ärmarna, kapar dina kostnader och jobbar hårt under en period så kan du skapa en ekonomisk styrka som gynnar dig resten av livet. Kanske kommer även din första miljon att bli en andra och tredje, helt av sig själv efter det.

Varför skriver jag det här? Jo, för att jag gjorde nästan exakt det här och innan jag började kändes det totalt omöjligt. Det som fick upp min motivation och ändrade mitt synsätt var när jag på riktigt började med aktier och såg vad jag kunde uppnå ekonomiskt genom att investera mina pengar. Innan hade jag bara låtit de ligga på ett bankkonto med en löjligt låg ränta.

Spara en miljon på 5-7 år, hur då?


Genom att investera pengarna! Det gäller verkligen att fatta den här grejen för att lyckas. Det går inte att spara sig rik, men genom att kombinera sparandet med investeringar finns alla möjligheter.

Om ser till att köra igång med ett kontinuerlig månadssparande på börsen samtidigt som du sparar 10.000kr varje månad har du bra chanser att vara bli miljonär på börsen efter 5-7 år beroende på vilken avkastning du får.

Här nedanför har jag räknat på 9% avkastning och avrundat det lite.

Hur lång tid att bli miljonär beroende på hur mycket du sparar varje månad


 • 1000kr/månad = 25 år
 • 2000kr/månad = 18 år
 • 3000kr/månad = 14 år
 • 4000kr/månad = 12 år
 • 5000kr/månad = 10,5 år
 • 6000kr/månad = 9 år
 • 7000kr/månad = 8 år
 • 8000kr/månad = 7,5 år
 • 9000kr/månad = 6,5 år
 • 10 000kr/månad = 6 år
 • 11 000kr/månad = 5,5 år
 • 12 000kr/månad = 5,3 år
 • 13 000kr/månad = 5,1 år
 • 14 000kr/månad = 4,8 år
 • 15 000kr/månad = 4,5 år
 • 20 000kr/månad = 3,5 år


Hur lyckas man spara 10.000kr i månaden?


Egentligen spelar det ingen roll om du sparar 5000kr i månaden, 7000kr eller 15.000kr i månaden. Du kommer med stor sannolikhet att bli miljonär ändå, men det kommer att gå mycket snabbare om du sparar mer såklart.

Att spara 10.000kr i månaden är inget som alla klarar av men med en bra lön eller en genomsnittlig lön är det inga större problem för de flesta. Genomsnittslönen ger knappt 25.000kr i fickan så då har du ändå 15.000kr över varje månad. Jag sparade själv mer än 10.000kr i månaden när jag hade en grundlön på 17.000kr netto.

Prioritera vad du lägger pengarna på


Att ha en miljon på kontot är ingen självklarhet utan något du måste förtjäna. därför måste du alltså prioritera. Vill du ha en miljon så kanske du måste offra din utelunch, dina klädköp varje vecka eller något annat. Vi kan inte få allt gratis.

Som sagt, har du en genomsnittlig lön, ska det inte vara några problem att bli miljonär på 6-10 år. Om du har en lägre lön än så får du göra som jag gjorde, jobba över och spara in lite hårdare på övriga saker.

Skapa en vana att spara varje månad


Det svåra är som med allt, att komma igång. Gör det till en vana så går det automatiskt. Att spara en så stor del av lönen som krävs för att bli miljonär på 5-7 år kräver uppoffringar. Det är som att träna, alla blir inte vältränade bara för att de går till gymmet.

Visualisera målet


Se målet framför dig, när du står där med miljonen. Om du i dagsläget inte har några sparpengar alls så lovar jag dig att en miljon kommer att förändra ditt liv som natt och dag ekonomiskt. Med en miljon klarar du de flesta ekonomiska bakslag och är enligt mig tryggad för lång tid, troligtvis livet ut.

Konkret plan för att spara 10.000kr per månad


Om du på riktigt vill ha miljonen om 5-7 år så måste du börja spara idag om du inte har något tidigare sparande. Det finns aldrig några garantier men med nedanstående plan har du alla möjligheter att vara miljonär om 5-7 år.

1. Öppna ett aktiekonto


För att nå miljonen måste vi investera våra pengar. Om du inte redan har ett aktiekonto så öppna ett nu och se till att börja idag. Jag köper aktier- och fonder på Avanza, här kan du öppna konto gratis på 3 minuter.

För att lära dig mer om aktier och investeringar på börsen rekommenderar jag att kolla in Avanza Akademin där du får bra tips och råd om aktier.

2. Lös så att du kan spara 10.000kr varje månad


Sen måste du se till så att du sparar 10.000kr varje enskild månad utan undantag. Om du inte kan det, gå igenom varje utgift och se vad du kan kapa. Om du fortfarande inte kan spara 10.000kr så måste du fixa flera inkomster eller höja din lön.

3. Låt tiden göra jobbet


Nu ska du bara låta pengarna jobba ostört. Låt tiden göra jobbet och lägg fokus på att höja din inkomst, leva livet, resa eller göra andra roliga saker. Att investera är enkelt, att investera långsiktigt är svårt.

Det var allt, nu är det bara att köra igång! :)


Har du sparat 10.000kr eller mer i månaden? Var det tufft? Hur gjorde du?

26 kommentarer:

 1. Hej Frihetsmaskinen!

  Här och där nämner du att du sparar 1500kr. (Jag ställde också en fråga angående detta för ett tag sedan -
  https://frihetsmaskinen.blogspot.com/2019/03/portfoljen-over-19-miljoner-kronor.html?showComment=1595443296681#c7421111735250662468 )

  Hur länge sparade du 10k per månad? Sjönk det sedan till 1500 kr, när du var lite närmare målet och snöbollen var i rullning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja JL,

   Yes, de senaste åren har sparande legat kring 1500kr för det mesta, ibland lite mer ibland mindre. Det eftersom jag 10h/v sista tiden.

   Jag sparade 10k/månad eller mer under flera års tid, under en period låg jag runt 15k/månad vissa månader blev det nog lite till då jag jobbade extremt mycket den sista tiden innan jag sa upp mig och startade eget. Samtidigt hade jag låga kostnader vilket möjliggjorde det.

   Sparandet sjönk efter jag startade eget eftersom jag gick ner på halvtid och inkomsten blev lägre. Jag vet inte om jag svarade på frågan? :) fråga igen annars :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Schysst, tack för snabbt svar! Superintressant och inspirerande blogg för övrigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga problem! :) Tack, kul att du gillar den! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Funderar på om du inte ska skicka in ditt inlägg till tidningen Allas. Enligt deras svar till en läsare är det i stort sett omöjligt att spara till en miljon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja CS,

   Haha, är det sant? 🙂 Har du en länk?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Det måste vara det som MI30 refererar till här:
   https://tradevenue.se/miljonarinnan30/n%C3%A5-den-breda-massan

   Radera
 4. Hej Frihetsmaskinen!

  Bra inlägg! Jag tror inte många förstår på hur kort tid det faktiskt går att bli miljonär med ett vanligt knegarjobb. Jag tror däremot inte heller alla förstår vilken uppoffring det blir att leva så sparsamt under flera års tid om man inte tjänar så mycket. Man måste verkligen gilla konceptet att spara. Att se sina pengar växa är dock väldigt kul :)
  Själv har jag inte samma möjligheter att spara på det sättet längre men känner inte heller samma behov av det idag.

  Tack för bra inlägg!
  MVH
  VGI


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja VGI,

   Bra sagt, precis som du säger så måste man verkligen gilla att spara och ha kul under hela spar-resen. Det är nog det viktigaste för att lyckas :).

   Tack själv! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Grymt. För mig tog det ca 11 år att få ihop min första miljon om jag minns det rätt. Kunde knappt spara något i början.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja investerarfar,

   Det är grymt jobbat, 11 år går fort när man har kul :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Mitt sparande inte varit jättehögt innan jag köpte mina första aktier för ganska precis ett år sedan och iom det fått upp intresset för sparande och investeringar. Sparade några tusenlappar per månad i en fond och till buffert. Men under detta år har jag snittat omkring 10000:- i månaden och kommer försöka fortsätta med den nivån om jag har möjlighet. Kommer öka sparandet om tillfälle ges iom lägre levnadskostnader eller högre inkomster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja BättrePension,

   Grymt bra jobbat, det kommer bli riktigt bra ju på sikt med det sparandet varje månad! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Det känns som om att man måste vara extremt målinriktad och dedikerad uppgiften för att klara av det. Imponerad att du gjort det!

  Själv tar jag det i sakta mak då familjesituation styr hur mycket sparande det blir:) Fast å andra sidan lär sparkvoten öka rejält när ungarna flyger ut om x antal år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Danne,

   Absolut, det krävs hög målmedvetenhet. Jag tror att alla fungerar olika så man får nog anpassa sparstilen efter sig själv. Jag själv fungerar bättre genom att gå all in en kortare period tror jag och spara väldigt hårt och sen ta lite lugnare perioder emellanåt men ändå med ett kontinuerligt sparande.

   Bra jobbat, du gör rätt som anpassar det :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Det som är om möjligt än roligare är att miljon nummer två sedan tar betydligt mindre tid i anspråk, och så fortsätter det sedan pga ränta på ränta effekten. Det kan vara en morot om något.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Investeraren,

   Precis, lite därför jag tycker den första miljonen är viktigaste för om man bara låter den ligga så ska det mycket till att man inte når den andra :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Mer om allas-insändaren:
  https://www.cosmonomics.se/2020/08/10/konsten-att-spara-ihop-en-miljon-kronor/
  https://blogg.nordnet.se/det-gar-att-spara-ihop-till-en-miljon/

  Hälsningar en småbarnsmamma som blir inspirerad av din blogg! Jag spara/investerar i min takt och hoppas att nå första miljonen om ett par år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Tack, ska kolla in det inlägget! :) Kul att jag kan inspirera och tack för att du läser och kommenterar, du kommer att nå den bra jobbat! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 10. Hej jag tycker det känns svårt att bara spara allt rakt av på börsen varje månad. Jag är så rädd att börsen är för högt värderad och tänker att den blir nog lägre längre fram. Som nu till exempel när många aktier är på toppnivå. Ska man inte alls ta hänsyn till detta? Vad anser du?
  Tack för en mycket bra blogg och din inspiration!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Jag förstår precis hur du menar och jag tycker det är smart att ta hänsyn till det om du känner så.

   Det viktigaste är att känna sig trygg med sina investeringar så att man inte säljer i panik om börsen rasar eftersom den brukar gå upp igen efteråt. Två saker tycker jag avgör hur mycket du ska investera på börsen av dina pengar:

   1: Hur långsiktig du är
   2: hur mycket du sparar varje månad i förhållande till ditt totala kapital

   För det första så ska du se till att ha en buffert om du känner dig osäker. Börja med att spara ihop några månadslöner och ha på ett räntekonto om du är rädd för att börsen ska rasa. Då har du alltid pengar där oavsett hur det går på börsen.

   För det andra ska du fundera på hur långsiktig du är? Om du har tänkt att ta ut pengarna om 2-3 år så ska du inte ha allt på börsen. Tänker du däremot 5-10 år framåt så bör du inte vara så rädd.

   Stort tack för de fina orden, alltid kul att höra att bloggen är uppskattad :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 11. Alltid varit ekonomisk och fokuserade på att köpa ett första hus efter avslutade studier (blanco+bolån för ett hus under miljonen), investerade ganska klokt i huset och byggde sen en för stor buffert (fel, den eller stora delar av den borde varit investerad) ca 100k buffert.
  Vid försäljning av första huset så blev det viss vinst som betalade av blancon och nya handpengen på nya huset samt lite pengar över, detta + spar sattes in till aktier ca 150k, har nu för tiden minskat bufferten till ca 30k samt kreditkort (som aldrig får dra någon avgift eller ränta från mig). Aktier har jag hållit på med i snart 3år, sparandet gick från någon tusenlapp upp till ca 15 000 efter ett år eller så, då jag ansåg det bättre att ta ett lån och spara lite mindre i måndaden, första miljonen utan några lån nåddes efter ca 1.5år miljon nummer 2 mins jag inte och nu närmar jag mig miljon nummer 3 men då är ca 500k blanco lån (kvalar ej in för depå lån samt vill jag inte ha risken att kunna bli tvingad att sälja vid fel läge och jag har mycket låg ränta då jag är en låg risk kund), jag kör starka tillväxtaktier med återkommande intäkter och gärna flera vallgravar som fokus.

  Angående att inte kunna spara allt på börsen varje månad, finns studier som visat att det är bättre att investera allt rakt av, du bör också vara rädd för att inte tjäna pengar! Samt att kontinuerligt stoppa in i månaden är extremt bra med spridning, ibland köper du billigt och ibland lite dyrare men medel kommer ändå vara helt okej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Riktigt bra kommentar, tack! Det låter som du spelat korten väldigt bra och smart, det har gett bra utdelning för dig :).

   Jag håller med dig helt i det sista du säger att man bör även vara rädd för att inte tjäna pengar, men den rädslan verkar inte vara lika stor hos de flesta.

   Tack igen för bra tankar och kommentar! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 12. En miljon är inte så mycket pengar längre, €100000 köper inte mycket i bostadsväg i attraktiva områden. Men penar i ryggen gör en stor skillnad i det vanliga livet, plus att man själv har förändrats genom processen att pengar inte är i fokus länge. Det är den stora förändringen efter några år, och något som är svårt att tro på innan man börjar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Onevikinggirl,

   Absolut, en miljon är inte vad det var för 10-20 år sedan men det är vädigt mycket pengar och som du säger så förändras man under tiden den sparas ihop, det kanske är det största i sig :).

   Tack för kommentar! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera