onsdag 8 april 2020

Den första miljonen är svårast men sen blir det lättare!

Du har säkert hört att den första miljonen är svårast och det kan verkligen kännas så när man inte nått den än. Det stämmer att den första millen är svårast att nå och det finns flera naturliga förklaringar till det.

För det första så har man inte upplevt hur det är att spara ihop och nå en miljon kronor tidigare, bara det gör det svårt. Sen blir allting mycket lättare när kapitalet har vuxit sig större. Det kommer alltså att vara lättare att nå miljon nummer två än ett och miljon nummer tre än två osv...Innehåller afiliatelänkarVarför är den första miljonen svårast?


Den bara är det, alla som har sparat ihop en miljon vet om det och säger samma sak. Jag tänkte berätta om min erfarenheter och varför det är så grymt svårt att lyckas spara ihop en miljon i praktiken.

Jag blev miljonär innan 30 år med ett par års marginal och det var egentligen slumpmässiga omständigheter att det blev så. Jag hamnade i ett läge som krävde ett hårt sparande och då öppnades mina ögon.

1. Du tror inte att det går


Min erfarenhet till att många inte ens försöker att spara ihop sin första miljon är för att de inte tror att det går. Om man har noll kronor i sparande så är det väldigt svårt att föreställa sig själv att spara så mycket pengar.

Ofta räknar man enligt mig på ett alldeles för lågt sparande och inser inte kraften i ränta på ränta. Du kanske tänker att visst, jag spara 2000kr i månaden, det blir 24.000kr om året, alltså kommer det att ta mig 42 år innan jag har en miljon. Ganska deprimerande.

Om du istället kavlar upp ärmarna, drar ner på kostnader, kanske fixar en liten extrainkomst och spara 5000kr varje månad så tar det istället 17 år innan du når miljonen.. men hey! Jag ska berätta en hemlighet...


2. Du vågar inte ta risk


Nu kommer vi som förklara att många väldigt duktiga sparare aldrig når sin miljon, de vågar inte ta någon risk med sina pengar. Börsen och aktier har historiskt gett en avkastning på 8-10%, om du istället investerar dina pengar till en avkastning om 9% så börjar det hända grejer på riktigt!

Med en avkastning från aktier på 9% och ett sparande på 5000kr i månaden så når du första miljonen om drygt 10 år. En ganska stor skillnad mot de 17 år det tagit om du inte investerat pengarna alls! Här har jag räknat ut avkastningen.

För min del var det här den avgörande faktorn!


3. Du tappar motivationen


Den sista anledningen till att många aldrig blir miljonärer är för att de tappar motivationen på vägen. Att spara ihop så mycket pengar tar för de flesta väldigt lång tid så du måste vara beredd på att vara motiverad i väldigt många år.

Det kan också hända saker längs vägen som slår undan benen på dig, det är i de lägena som det är extra viktigt att hålla motivationen uppe. För min egen del hade jag en enkel regel som gjorde att jag lyckades, jag fick aldrig ta ut från mitt sparande.

Med den regeln växte kapitalet månad för månad. Om du dessutom har dina pengar investerade så kommer de med största sannolikhet att växa även om du skulle förlora inkomst, missa att spara några månader etc. eftersom du ändå får avkastning på dina redan sparade pengar.

Att spara ihop en miljon utan risk är svårt


Jag kom ihåg när jag var liten, på den tiden var räntorna högre än idag och många snackade om drömmen att leva på ränta. Det är inte rimligt längre eftersom räntorna är så låga idag. Om du vill leva på ränta idag så kommer du egentligen att leva på sparade pengar.


Idag måste vi ta risk för att få någon direkt avkastning på våra pengar. Att ta risk ger oss pengar från våra pengar, så kallad ränta på ränta.

Om du har en avkastning på 9% så får du 9000kr för varje 100.000kr du investerat. Då förstår du ganska snabbt hur mycket hjälp man får av avkastningen för att nå miljonen. I det läget motsvarar avkastningen nästan 8000kr i månaden när man väl nått en miljon.Varför är andra miljonen lättare?


Att tjäna pengar blir enklare ju mer pengar du har, att bli rikare är lätt när man redan är rik. Det beror helt enkelt på att du redan har ett kapital som ger avkastning då. Efter första miljonen blir det lättare.

Ta exemplet ovanför, när du väl har en miljon så får du med 9% avkastning nästan 8000kr i månaden genom avkastning på den första miljonen. Du får alltså pengar från dina pengar. Du får mer pengar varje månad från avkastning än vad du sparade varje månad för att få ihop samma summa pengar.

När du väl nått miljon nummer 1 så kommer det alltså att rulla på av sig själv. Bara för att se vad som händer så slår vi in att du fortsätter spara samma summa varje månad och ser när du når miljon nummer två.

Svaret blir att efter drygt 5 är till når du din andra miljon...
Tredje miljonen går av bara farten!


När du väl når den andra miljonen så har du verkligen satt snöbollen i rullning och nu genererar avkastningen (baserat på 9%) hela 180.000kr om året eller 15.000kr i månaden. Det är hela 3 gånger månadssparandet du haft för att spara ihop de här pengarna.

Det gör att efter bara ytterligare 3,5 år så når du den tredje miljonen. Den första tog 10 år med samma sparande men tack vare ränta-på-ränta så tar den tredje bara en tredjedel av tiden.

I det här läget kan du självklart välja att fortsätta sparandet, isfl lär du nå miljon nummer 4 efter ytterligare drygt 2 år baserat på samma avkastning, räkna själv här.

De som lyckas med den första når oftast den andra


Det är trots allt inte så stor procentuell andel av befolkningen som är miljonärer. Avanza som kanske har runt 1 miljon kunder hade när det här inlägget skrevs 50.000 miljonärer bland sina kunder.

Det bevisar ju att de flesta inte är beredda vad som krävs för att nå dit och de som är det troligtvis är beredda att göra det som krävs för att nå den andra millen.

Jag själv kämpade väldigt länge mot den första och den andra kom mycket lättare. Nu befinner jag mig ett läge där jag har valt att sluta jobba och delvis leva på mina pengar. Det gör att jag med stor sannolikhet nöjer mig här med miljon nummer 2.

Samtidigt så kommer jag troligtvis att nå både nummer 3 och 4 eftersom kapitalet inte lär sluta växa, men det lär ta längre tid eftersom jag inte sparar något och tar lite av avkastningen i dagsläget.

Ränta på ränta är nyckeln


Ok, jag har ju förklarat det innan men hela poängen med att utsätta sig själv för risk i sitt sparande är för att ta del av ränta på ränta. Det är alltså när du får avkastning på dina pengar och att avkastningen i sin tur sedan ger dig ännu mer avkastning.

Du får pengar för dina pengar och de pengarna du fått ger dig ännu mer pengar. Tänk dig en god spiral där allt rullar i rätt riktning.. eller nej. Tänk dig en snöboll som rullar ner för en oändlig backa med oändligt med snö. Den blir större och större och du behöver bara stå och titta på.

Fira första miljonen


Ok, det här var mina tankar om hur man når första millen och varför det kan vara svårt. Något jag vill nämna är bara att inte glömma att fira den första miljonen, hur du gör är upp till dig.

Mitt råd är att göra det på riktigt, alltså som en livsförändring. Det behöver inte vara något du gör nu men något mentalt. En miljon ger trots allt en grym frihet och trygghet. Med en miljon så är du aldrig fången i situationen, du bestämmer över ditt liv..

Med en miljon är du inte längre ekonomiskt beroende av någon på samma sätt...


Är du på våg mot din första miljon? Har du redan lyckats nå den? Var det svårt att få ihop den?

10 kommentarer:

 1. Vi är på god väg. Ligger nu en kvarts miljon från målet och hit har det tagit oss 26 månader trots SARS-cov-2. Jag märker ju redan hur stor skillnad 1% på börsen gör med portföljen nu och för 1,5 år sedan. Pengar tjänar pengar om man tar risk - dvs sätter dem på ett hyfsat vettigt sätt på börsen.

  En miljon låter som en lottovinst men det går!

  www.iblandgormanratt.se

  SvaraRadera
 2. Har småsparat i 2 år nu och har 80k investerat, samtidigt som jag betat av alla lån och äntligen är klar med dom. Nu blir det högväxel på sparandet (mellan 12-16k i månaden, fördelat på barnen, semesterkonto och aktier/fonder) så man kan jobba mot målet snabbare.

  SvaraRadera
 3. Intressant inlägg/tema! Dock så är Avanzas information angående antalet kunder hos dem som är miljonärer lite missvisande, då jag tex är miljonär men har enbart ca 60 000 kr av mitt kapital hos Avanza. Så man får nog ta den siffran lite med en nypa salt... Säkert fler som är i samma sits som jag; dvs har större delen av sitt kapital någon annanstans & bara en liten/mindre del hos Avanza

  SvaraRadera
 4. Jag och min man var 28 år när jag fick ihop min första miljon och köpte direkt med kontant en bostadsrätt. Plötsligt hade man noll kronor på banken därefter ��. Men började om från början att spara på börsen och 5 år senare så sparade vi så vi lyckades köpa en lägenhet för 3 milj kontant, vi sålde tidigare lägenhet självklart. Ännu en gång så hade vi noll kronor på banken/börsen men ”ägde” en lägenhet utan lån. Nu två år senare har vi 1,5 milj kronor på börsen ( gått ner 15% sedan Coronkris) och inga tankar på att sälja eller köpa ny lägenhet. Känns lite tråkigt att bara ha pengar men inget sparmål längre ��

  Det tog oss flera år att spara första miljonen men då var vi fortfarande studenter och jobbade extra vid sidan om. Annars tycker jag inte det har varit svårt att spara efter miljonen. Men o andra sidan så har vi höga löner oh lever som studenter haha

  SvaraRadera
 5. Yes, jag är miljonär även efter den senaste tidens skakighet. Håller med om att det går mycket snabbare med tiden. Tror jag kände av det redan vid 500 k.

  /Frihetsmamman

  SvaraRadera
 6. Jag har 7,5 år kvar till första miljonen :) Tiden går fort!

  SvaraRadera
 7. För mig var faktiskt den andra miljonen svårast. När jag sparade ihop till min första miljon var jag huvudsakligen ensamstående med höga inkomster. Därefter halverade finanskrisen mitt sparkapital och jag gifte mig och fick barn. Vi köpte boende och bil. Så småningom blev det även ett hus i Spanien. Allt det här slet på kapitalet. Men nu är förutsättningarna bättre igen och med din regel om att inte ta ut några av de sparade pengarna hoppas jag att den tredje miljonen kan komma inom några år.

  SvaraRadera
 8. Idag är dagen jag för första gången kom över miljongränsen på investerade pengar på Avanza! Mitt mål var först att nå miljonen innan 30, sedan insåg jag att jag förmodligen skulle nå målet redan innan 28. Nu är jag 27 år och 8 månader och MILJONÄR! Tack alla banker som pumpar in pengar i stora bolag för att stimulera ekonomin...!

  SvaraRadera
 9. Jag tänker fira idag; 1 miljon sparade kronor uppnåddes igår ser jag! Har hållit på sedan 2013.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Stort grattis, fira ordentligt, bra jobbat! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera