lördag 17 oktober 2020

Livet utanför ekorrhjulet - Mina erfarenheter efter ett halvår i frihet

Idag tänkte jag skriva ett inlägg som jag tror många kan vara intresserade av, nämligen livet utanför ekorrhjulet. Det är idag 6 månader sen jag slutade jobba helt och lämnade ekorrhjulet på riktigt efter flera års deltidsarbete. Så, vad är bättre nu och är det något som blivit sämre?

Helt ärligt, att vara fri att göra vad jag vill om dagarna är underbart, att inte längre vara fast och ha ett ben kvar i hamsterhjulet är otroligt skönt. Genom att släppa det på riktigt vet jag att jag aldrig kommer att hamna där igen, det är en skön känsla. Jag skulle aldrig kunna vara där jag är idag mentalt om jag hade kvar mitt jobb eller den "säkerhet" en fast inkomst innebär.

Innehåller affiliatelänkar

Fördelar och nackdelar med livet utanför ekorrhjulet


Självklart finns det inte bara fördelar med att lämna hamsterhjulet, för alla. Jag tror att det passar en del otroligt bra medan andra skulle må dåligt av det och vissa kanske tajmar det fel. Mycket ska klaffa för att det ska bli rätt och sen finns det faktiskt alternativ till ekorrhjulet som inte inkluderar ekonomisk frihet.

Jag kommer att punkta upp de fördelar- och nackdelar jag kommer på men det betyder inte att jag tycker exakt så. Jag vill mest visa på uppenbara saker som skiljer sig när du lämnar jobbet, jag kommer gå igenom mina egna tankar längre ner.

Fördelar

  • Äta frukost hur länge du vill
  • "Jobba" med vad vill
  • "Jobba" när du vill
  • Vakna- och lägg dig när du vill
  • Behöver inte planera semester
  • Kan ta till vara på alla dagar med bra väder
  • Kreativiteten ökar
  • Man blir mindre beroende av andra

Nackdelar

  • Ingen "fast inkomst"
  • Lätt att tappa kontakten med vissa då man inte "måste" umgås
  • Inga "påtvingade rutiner" som drar upp en tidigt på morgonen


Mina tankar efter att jag lämnat


Så här långt är det definitivt rätt beslut, för mig är det ett måste för att komma dit jag vill i livet. Jag har blivit väldigt mycket mer kreativ sedan jag slutade jobba och det kommer gynna mig enormt framöver i livet.

Jag vill inte ens tänka på om jag hade varit kvar i en anställning fram till pensionen. För min egen del blev jag på ett sätt kreativt handikappad av att vara anställd. Inte bara genom att någon annan bestämde vad jag skulle göra utan även genom tidsbristen och tryggheten som gjorde att jag aldrig skulle tagit tag i alla idéer jag har.

En dag utanför 9-5


Jag vet att många förväntar sig resor till soliga länder, äventyr och sand mellan tårna när man tänker på ekonomisk frihet, men det är absolut inte så mina dagar ser ut. Det har heller aldrig varit mitt mål. Många säger att de ska börja träna mer, att de ska resa mer och att de ska genomföra projekt när det blir fria.

Det fungerar inte så. Till viss del underlättar friheten, men du kommer inte börja hårdträna helt plötsligt bara för att du är ekonomiskt fri, du kommer heller inte börja resa jorden runt om du inte gör det redan idag. 

Däremot så är det betydligt lättare att styra upp ditt liv så att du gör mer av det du redan gör idag om du har tiden och friheten till det. Jag har dessutom planer som troligtvis kommer ända väldigt mycket i mitt liv, mer om det i ett framtida inlägg.

Mental förändring


Nu är det väldigt längesen jag jobbade 9-5 och jag har ju kört deltid de senaste 8 åren så min förändring har inte varit dramatisk mot för ett halvår sedan. Det skiljer faktiskt inte så mycket alls, det är mer på det mentala planet.

Att släppa ekorrhjulet innebar i alla fall för mig att jag sa hej då till det för gott. Jag kommer aldrig mer att ta en anställning 9-5, det kan jag lova. Jag förstår inte hur det skulle kunna hända.

Min vanliga dag utanför 9-5


Min dag nu börjar alltid med en långfrukost. Efter det brukar jag sätta mig ett par timmar med något av mina projekt som är hemligt än så länge ;), för att sen dra ut och köra mtb i skogen med en kompis eller ta en promenad, ensam eller med sambon eller någon annan.

På kvällen har vi tid att prata, umgås och äta middag i lugn och ro. Det finns tid till varandra och det vi vill göra utan stress.

Det är ingen lyx enligt många, det är ett enkelt liv, men det är STOR lyx enligt mig. Jag har inga måsten, jag har full makt att bestämma hur mina dagar ser ut. Självklart tar jag "semester" utöver det här och den blir både längre och bättre än tidigare.

Nu börjar snart skidsäsongen och förhoppningsvis hinner vi få in minst 30-40 skiddagar i vinter :).




Är du trött på ekorrhjulet?


Även om jag alltid får mothugg när jag skriver om hur grymt det är att med ekonomisk frihet så vet jag att det är många som är trötta på ekorrhjulet. Jag får mail och meddelanden från personer som vill lämna hjulet så det finns definitivt många som vill vidare i livet.

Mitt råd om du känner så är för det första att veta om att det inte är något med på det. När jag började planera min frihet konkret för 8 år sedan så var det inte lika många som skrev om det eller pratade om det. Nu vet vi att många vill vara fria, du är inte ensam.

Ta ett steg varje dag


Om du vill lämna hjulet så ska du ju självklart börja se över dina kostnader och börja investera i aktier/fonder om du inte redan gjort det. Det är självklarheter men det är absolut inte allt och kommer inte att göra dig fri, hälften ligger i ditt mindset och vad du faktiskt gör.

Mitt råd är att låta sparandet sköta sig automatiskt med du jobbar med dig själv för att faktiskt ta dig ur ekorrhjulets mindset. Gör något varje dag som gör dig mer fri. Det kan vara att rensa saker som tar tid från dig varje dag, säga ifrån till saker på jobbet eller att stänga av jobbtelefonen när du slutar för dagen och lägga tiden på annat.

Så länge du låter ekorrhjulet styra över dig spelar ditt sparkapital ingen roll, du kommer ändå aldrig bli fri...


Alternativ till ekorrhjulet


Något jag kommit fram till efter att jag slutat jobba är hur stort fokus många har på att jobba hårt, spara, för att sen bara sluta jobba helt. jag tror det bara är att glömma enligt mig. Jag tror ingen kommer att lyckas med det, det lär antingen sluta i utbrändhet eller att man fortsätter jobba.

Jag gick själv in i väggen väldigt hårt och är idag tacksam över det. Tack vare att jag smällde in i väggen hittade jag ett alternativ till ekorrhjulet. Jag tog ingen sjukersättning eller bidrag, jag utnyttjade mina sparpengar till min alternativa väg. Det blev ett sabbatsår från jobbet och sen startade jag eget företag på deltid.

Att gå ner i tid gör dig fri från hamsterhjulet betydligt tidigare


Något jag rekommenderar alla som är trötta på sin jobb-situation just nu men inte har en pengamaskin som går att leva på just nu är att se över möjligheten att gå ner i tid. Att gå från heltid till halvtid ger en enorm boost i livskvalitet och tid.

Om du har ett ok sparkapital så har du ju en ekonomisk säkerhet där samtidigt som det kommer att fortsätta växa om du klarar dig på en halvtidslön. Se över dina kostnader, se över dina möjligheter att gå ner i arbetstid och bestäm dig för om det ärr rätt tidpunkt eller inte.

Slutsats och mina tankar just nu


Att ha fått landa i min nya vardag har ju självklart gjort att jag börjat fundera framåt. Jag har tidigare haft tankar på att flytta utomlands, att flytta till fjällen etc. Just nu känns fjällen extremt lockande, jag har inget sug alls att bo utomlands men känner ett enormt sug att bo i fjällen.

Vi har börjat skanna av marknaden och jag kommer att uppdatera med fler inlägg framöver hur tankarna går och vad vi kommer fram till. Vi är ju två och min ekonomi räcker tyvärr inte för att försörja oss både vid en eventuell flytt utan jobb men vi kollar lösningar på det :).

Att titta på ekorrhjulet från utsidan är både intressant och skrämmande.


Vill du lämna ekorrhjulet?

23 kommentarer:

  1. Kul att läsa, har gjort samma sak från 1/10 så lite ovan ännu och tror jag kommer njuta som du. Gäller komma in i nya rutiner för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja,

      Grymt! Hur känns det hittills? :)

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  2. 2 miljoner i kapital och 80tkr i årlig utdelning. Vad är det för svampar du äter om du tycker att det är ekonomisk frihet?

    SvaraRadera
  3. För mig känns din variant av ekonomisk frihet helt rätt. Jag har ju själv gått via deltid som minskat med tiden till timanställning nu i oktober. Men jag tror att det inte är för det stora flertalet att göra som du har gjort. De flesta tänker nog som Anonym här ovanför :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Investeringsundersköterskan,

      Yes, det är många som inte vill se möjligheterna tyvärr :). Hur känns det hittills för dig att vara utanför ekorrhjulet? :)

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  4. Drömmer liksom du gjorde om att äga sin tid och liv. Kommer genom många års sparande att nå dit om 1-3 år vilket känns skönt att se fram emot. Ett ljus i höstmörkret. Men precis som du skriver har vi kapat fasta kostnader och gått ner till halvtid. Ett ENORMT lyft. Äta långa frukostar och göra precis det vi vill dessa dagar. Vi har också flyttat till fjällen;) Kan verkligen rekommendera trakterna runt Åre. Skidor, skoter och isfiske på vinter. Fjällvandringar, fiske och cykling under sommaren och bär, svamp och jakt (om man vill) på hösten. Ett riktigt paradis. Och snart kan vi göra det 7 dgr i veckan.
    Mvh Mattias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Mattias,

      Härligt, inte långt kvar d! :) Halvtid är grymt, känns som ett bra val.

      Oj, grymt att ni flyttat, har ni jobb ni kunde ta med er? Maila mig gärna om du vill, skulle gärna ställa lite frågor kring flytten till fjällen :).

      frihetsmaskinen(a)gmail.com

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  5. Känner igen mycket av det du skriver! Sjukt starkt av dig att ta steget. Själv passerade eget kapital nyligen 9 miljoner kr. Men då familj är inkluderad är vi ännu inte fria.

    För mig handlar det om att kunna skippa budget, plats etc. Är ute efter den totala friheten 😀. Dock är det så att mycket sitter i huvudet, därför din resa är så imponerande, att kunna ta steget=).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Ekonomisk Frihet Nu,

      Förstår att det är annorlunda med familj, hur mycket räknar du med att ni behöver? :)

      Ja, mycket är mentalt och det kan ta ett tag det också :)

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  6. Mycket bra inlägg!
    Det är sånt inlägg som gör att motivationen att komma ut ekorrhjulet ökar ändå mera.
    Mvh
    Sparbloggaren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Sparbloggaren,

      Tack, kul att kunna motivera! :)

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  7. Stämmer det verkligen att du klarar dig på utdelningar som ger totalt 7000kr i månaden? Om det stämmer vore det intressant att läsa ett inlägg hur du får ihop alla utgifter med en såpass låg inkomst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Anonym,

      Det kommer inlägg om det längre fram. Just nu kör jag på 4%-regeln, sålde av lite innan jag gick ut i frihet så har levt på det kapitalet och måste säga att kalkylen håller väldigt bra :).

      Ska försöka få upp ett inlägg om det, är det något speciellt du skulle vilja ha med där? :)

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
    2. Tack för svaret! Nja, vi är nog många som skulle vilja få ihop en budget där fasta kostnader, mat, bil, nöjen, fritid, kläder osv klaras på 7 papp i månaden. Eller krävs det tillskott från förvärvsarbetande partner för att få budgeten att gå ihop? Mvh

      Radera
    3. Grymt, ska försöka få ihop det! Nej, jag betalar för mig själv när det gäller allt. Jag ska gå igenom det själv först och se var jag landat på och ska försöka summera det i ett inlägg sen :). Jag räknar inte per månad utan hela år :).

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  8. Fantastiskt fint inlägg!

    Jag håller fullständigt med om att man blir kreativt handikappad av det ständiga springet i ekorrhjulet. För egen del mest pga att jag är helt slut efter jobbet och helgerna går sedan åt att göra sådant som är nödvändigt och som jag inte orkar eller hinner under veckorna. Precis, när man slipper lönearbeta fortsätter man att göra sådant man alltid gjort, man ändrar inte vanor så lätt, oberoende av tid och plats.

    Ha en fin dag och tack för bra läsning,

    Anneli

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Anneli,

      Precis, det kan lätt bli att man ger upp saker innan man ens börjat eller försökt då tiden och orken inte finns.

      Som du skriver är det svårt att ändra vanor, allt blir lättare men det kan vara bra att påbörja förändringen innan man lämnar ekorrhjulet helt eftersom den tar lång tid.

      Detsamma, tack för kommentaren! :) Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  9. Tänk om "alla" gjorde som du. Du nyttjar trots all samhällstjänster. Vanligt folk arbetar och konsumerar. Rika investerar och konsumerar. Men du, du gör ingetdera. Sen har du mage att berätta om din livsstil och till och med försöka sprida den. Betala skatt, konsumera eller dra åt helvete!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och vad ska du säga till alla dom i Sverige som lever på bidrag som kommer från din skatt? Om alla hade tänkt på det, tagit ansvar och byggt sin pengamaskin så skulle inga bidrag behövas.
      Du kan vara glad att jag sparat så du slipper betala mitt bostadsbidrag. Det hade jag egentligen haft rätt till men eftersom jag varit sparsam och har lite pengar på banken så får jag inget bostadsbidrag./Ninni

      Radera
  10. Vill komma igång men många frågetecken. 1 om man nu har en portfölj på 3 milj, kan man då plocka ut dessa från sitt isk till bankkonto eller det är 30%skatt då?.2 Den avkastning man får per år hur plockas den ut för att kunna leva på? Mvh jens

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Jens,

      Kul med frågor! :)
      1. Det beror på vilket konto du har om du har ISK-konto så blir du bara schablonbeskattad, det betyder i praktiken att du betalar en fast skatt på hela ditt kapital oberoende av hur avkastningen är.

      För närvarande är den på ungefär 0,45% av totalt kapital på kontot. Du kommer inte att att behöva skatta när du får utdelningar eller gör vinst etc.

      2. Jag plockar bara ut det jag behöver från mina ISK/aktiekonton till mitt vanliga konto. Antingen utdelningar som hamnat på kontot eller säljer av aktier/fonder.

      Hoppas att du förstod, jag ska se om jag kan skriva ett inlägg om det, bra frågor! :)

      Mvh / frihetsmaskinen

      Radera
  11. Om du vill bo i fjällen borde en mindre extrainvestering i boendet kunna generera en relativt passiv uthyrningsintäkt som i sin tur skulle kunna kompensera för inkomsttapp för din käraste. Finns billiga friggebodar/attefallshus i byggsats som skulle kunna inredas smart till boende för potentiella hyresgäster. Många anläggningar har ju dessutom satsat på fler året-runt-aktiviteter vilket gör att er uthyrningssäsong då skulle kunna innefatta stora delar av året. Har själv tänkt denna tanke många ggr, men har valt att satsa på en uthyrningsbart boende i solen istället.
    Hälsar
    Lars D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Lars,

      Grymt förslag! Vi kollar lite löst just på det här men helst köper vi så billigt/litet som möjligt för att få ner fasta kostnader och då minskar uthyrningspotentialen. ett alternativ vi funderat på är att ändå hyra ut under de mest attraktiva veckorna och själva "ta semester" i andra delar av landet då.

      Ännu bara på funderingsstadiet och jag har faktiskt börjat skriva ett blogginlägg om just det här men det är svårt då jag själv inte är så insatt i det :).

      Men fjällen på ett ställe med året runt säsong lockar väldigt mycket för oss båda :).

      Kul, har du hus lägenhet utomlands? :)

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera