onsdag 21 oktober 2020

Investera 200.000kr - Tips om du ska investera i fonder eller på börsen

Jag fick en fråga på mail om hur man ska investera 200.000kr, alltså hur jag hade gjort. Som vanligt vill jag vara tydlig att jag inte ger rådgivning utan här delar jag bara med mig av mina egna tankar och hur jag själv hade gjort idag baserat på min egna erfarenhet jag fått.

Innan vi börjar inlägget vill jag bara säga att hur du investerar 200.000kr kommer att bero på flera olika saker, bland annat hur stor del av ditt totala kapital det är, hur hög lön du har, hur stora övriga tillgångar du har, tidshorisont, din riskvilja etc.

Innehåller affiliatelänkar


Hur ska jag investera 200.000kr?


En nybörjare gör nog bäst i att månadsvis investera sina 200.000kr i breda fonder, med spridning i olika länder och branscher. 

..men..

Det korta svaret är, investera dina 200.00kr smart. Vad det innebär kommer att se olika ut och som jag skrev i början av inlägget så beror det på flera saker. Hur vi än vrider och vänder på det dock så är det smart att investera pengarna i något som ger avkastning om du har möjlighet.

Med det sagt hade jag investerat de på börsen. Om du redan har en stabil och bra inkomst, ett boende, en generös buffert och inga andra planerade inköp hade jag troligtvis investerat hela beloppet. Så länge du är långsiktig och kan låta pengarna ligga investerade minst 5-7 år.


Pengarna växer på börsen, inte på banken


För att visa varför jag hade investerat pengarna på börsen ska jag ta ett exempel nedanför. Här räknar jag med att allt investeras på en gång och att du får en genomsnittlig avkastning på 9% på börsen vilket är rimligt och 1% hos banken.

Totalt kapital efter 10 år

  • Banken: 220.924kr
  • Börsen: 473.473kr

Totalt kapital efter 20 år

  • Banken: 244.038kr
  • Börsen: 1.120.882kr

Totalt kapital efter 30 år

  • Banken: 269.570kr
  • Börsen: 2.653.536kr

Börsen slår banken


Nu när du ser hur enormt stor skillnaden blir förstår du säkert varför jag hade valt börsen framför banken. Även om det aldrig finns en garanti för att historiska resultat upprepar sig så är i alla fall jag beredd att ta den lilla risk det innebär för möjligheten till en enorm avkastning på sikt.






Saker som avgör om du ska investera alla dina 200.000kr eller inte


Ok, nu vet vi att det bästa ekonomiska beslutet antagligen är att investera allting på en gång, men är det verkligen så enkelt? Nej, det är inte så enkelt. Enligt mig är den största risken när det gäller investeringar vi själva.

Det spelar ingen roll om vi läser på och gör allting rätt om vi inte kan hålla oss till vår plan och följa våra regler när det väl börjar gunga på börsen, för det kommer det att göra förr eller senare.

Om du blir rädd och säljer allt när det dippar lite så kommer det sluta med att du köper dyrt och säljer billigt, ingen bra strategi med andra ord. Därför tycker jag att det är bra att gå igenom punkterna nedanför innan du börjar investera din 200.000kr på börsen.

Riskvilja


Hur stor risk vill du ta- och framförallt, hur stor risk klarar du av att hantera? Räkna med att börsen kan svänga 10-, 20-, 30- och till och med 40% under vissa perioder. Visst, på sikt har den gått upp men om du inte tidigare varit med om kraftiga nedgångar kan det vara riktigt tufft att se kapitalet minska i värde.

Om du investerar alla dina 200.00kr och har oturen att träffa en topp kan du få se dina pengar minska med 60.000kr om börsen faller 30%, skulle du klara av det utan att sälja? Om du istället investerade 20.000kr i månaden utspritt under ett helt år skulle det inte bli lika dramatiskt.

Tidshorisont


Hur långsiktig är du? Kan du vara utan dina pengar i 10 år eller mer är det väldigt liten risk att du inte kommer ha ett större kapital men om du ska ta ut pengar från börsen redan efter ett år eller två så är det en risk att du går back på dina investeringar beroende på hur marknaden ser ut.

Även om man brukar säga att börsen alltid (aldrig garanti) går upp på sikt så finns det alltid risker med aktier och de minskar ju drastiskt mer långsiktig du är i ditt sparande.

Hur hög lön har du?


Ju högre lön du har desto lättare kommer du kunna investera en större del av ditt kapital. Om du investerar alla dina 200.000kr och kan spara undan 20.000kr i månaden så betyder det att du kan investera motsvarande 10% av ditt totala kapital varje månad.

Du kan med andra ord investera 240.000kr varje år och kommer ha lätt att ta dig igenom en större sättning på börsen eftersom du har en bra lön.

Om du däremot "bara" kan spara 2000kr varje månad så motsvarar det bara 1% av dina 200.000kr och ditt månadssparande kommer inte att ge som effekt i en eventuell sättning på börsen och kräver därför kräva starkare psyke. Dessutom skulle det ta dig betydligt längre tid att spara ihop 200.000kr igen med en lägre lön.

Hur stor buffert har du?


Att ha en ekonomisk buffert anses nog av många vara en grundförutsättning för en bra ekonomi. Enligt mig finns det två typer av buffertar. Antigen har du en klump med pengar på kontot som du lätt kan få tillgång till om det skulle behövas.

Den andra typen av buffert är att du har en hög lön (eller kan fixa extrajobb) i förhållande till dina kostnader och snabbt kan spara undan en stor del av lönen, säg 20.000kr ganska spontant.

Om du inte har någon buffert alls idag skulle jag inte investerat alla 200.000kr på en gång, utan först styrt upp en buffert så att du inte blir tvungen att sälja något vid fel tidpunkt.

Ska du köpa bostad eller andra dyra saker?


Om du planerar för ett bostadsköp de kommande åren så tycker jag att det är bättre att gå all in på det målet och spara pengarna på räntekonto istället. Det kan låta tråkigt men helt ärligt så går det inte att planera kortsiktigt på börsen och mentalt kan det vara bra att "veta vad man får" om du ska köpa t.ex. en lägenhet om 1-2 år.

Ett alternativ kan vara att påbörja ett mindre sparande på börsen om du vet att du kommer att nå ditt bostadssparande också.

Har du andra tillgångar?


När vi räknar på risk i vår ekonomi så måste vi ju ta hänsyn till våra totala tillgångar och vårat totala kapital. Skillnaden blir enorm om vi investerar 200.000kr och det är allt vi har av värde i jämförelse om vi har en obelånad villa, en sommarstuga vi hyr ut och 2 miljoner ytterligare på ett sparkonto.

Om du inte har något ytterligare kapital eller andra tillgångar av värde så kommer alltså varje krona du investerar utgöra en större del av ditt totala kapital och därmed en större risk.

Har du barn?


Jag har själv inga barn och därför har jag kunnat ta stor risk med mina pengar tidigare i livet (och nu). Jag har inga jag behöver ge ekonomisk trygghet till på det sättet så därför har det inte varit några problem att utsätta mig för risken. Om det skulle komma en tung period skulle jag enkelt kunna anpassa mig tills det vänder.

Däremot förstår jag att det inte är så om man har barn. barn kräver mycket ekonomisk backup, trygghet och det kostar helt enkelt en del pengar att ha barn. Det här är alltså självklart en del du måste ta med i kalkylen för din investering.




Investera allt på en gång eller månadsspara?


Ok, nu har vi gått igenom lite saker som kan vara bra att tänka på, förhoppningsvis har du kommit fram till en summa som du kan investera. Nu tänkte jag gå igenom om vi ska investera allt på en gång eller om vi ska investera lite varje månad.

Om vi tittar på statistik så lönar det sig nästan alltid att investera allt på en gång, helt enkelt eftersom börsen historiskt gått upp över tid och ju längre vi är investerade, ju bättre avkastning får vi. Det är däremot aldrig någon garanti eftersom du kan ha ultimat otur och träffa toppen.

Är du en erfaren investerare?


Nu ska vi istället tänka smart, om vi bortser risken att träffa toppen när det är som dyrast så är det troligen inte det som är den största risken när du börjar med aktier som nybörjare. Den absolut största risken i det läget är att du kommer att bli rädd och sälja dina aktier på botten. Då kommer du att missa återhämtningen när börsen stiger igen och bli en förlorare.

Mitt tips är alltså att om du är nybörjare på börsen idag så ska du inte investera alla dina pengar på en gång, om det inte är så att ditt totala kapital är lite i jämförelse med den lön du får in varje månad. Då kommer du troligtvis ha lättare att inte sälja dina aktier.

Om det kapital du investerar är mycket pengar för dig och om det skulle kännas i magen om det minskade med 30-, 40- eller t.o.m. 50%, då är det bättre att du sprider ut det med månadsinköp under kanske ett års tid. Lite anpassat efter vad som känns bra för dig själv.

Vilka fonder ska man köpa?


Det här är en svår fråga eftersom det också har med risk och förutsättningar att göra. Själv hade jag gått på ett par indexfonder (indexliknande fonder) i grunden till att börja med. Jag gillar t.ex. Avanza Zero och Spiltan Aktiefond Investmentbolag, komplettera med en billig globalfond och eventuellt en bredare Sverigefond så har du en helt ok grund.


Jag hade troligtvis även dragit in lite krydda om jag var långsiktig i form av Tin Ny Teknik, Avanza World Tech eller någon liknande fond. Det viktigaste är att inte spåra ur utan hålla sig ganska nära index med majoriteten av kapitalet.

Gör det enkelt för dig


Som avslutning vill jag bara säga att jag är ingen analytiker och jag ger inga råd utan delar bara mina tankar och erfarenheter. Min filosofi är att göra det enkelt för sig själv för att lättare kunna hålla fokus.

Index ger oss bra avkastning över tid så varför krångla till det och riskera att vi själva förstör den avkastningen när vi är i början av vår sparkarriär och inte har tillräcklig kunskap?

Hur hade du investerat 200.000kr om du var ny på börsen?

8 kommentarer:

  1. Mycket goda tankar. Gillar det du skriver om att hålla sig nära index. Även för oss som varit med några år är det ett bra riktmärke. Lätt att portföljen innehåller en allt för betydande del med exotiska inslag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Myntaren,

      Tack! Exakt, de är lätt att börja investera med högre risk och så länge det går bra känns det rätt, går det fel så kan det däremot gå fort åt fel håll. Då är det bra med en stabil grund, det kan vara mentalt jobbigt att inte hänga med index upp.

      Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  2. Bra inlägg Frihetsmaskinen, sunda tankar rakt igenom. Trevlig kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Dennis,

      Tack, detsamma till dig, hoppas du får en fin dag! :)

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  3. Jag hade valt ett antal svenska investmentbolag istället för fonder.
    Du får bra riskspridning och du lär dig något om aktier och börsen.
    Vilket ändå måste vara det stora målet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Anonym,

      Investmentbolag är grymt så det är också ett bra tips! Om personen är intresserad av att verkligen lära sig tycker jag det är ett bra råd att köra på flera investmentbolag också.

      Min erfarenhet är dock att många tyvärr inte har tiden/orken/lusten att lära sig allt i början och då kan det vara bra att bara komma igång. Men om intresset finns tycker jag det är ett grymt förslag! :)

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  4. Hej! Tycker du man ska ha de fonder som blir billigare på savr? Bland annat fonden avanza world tech finns ju där.Jag funderar på det. Just nu har jag allt sparande på avanza men funderar på att ändra eftersom jag vill ha mer fonder som blir dyrare på avanza.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Anonym,

      Bra fråga! Jag har faktiskt funderat i samma banor men avvaktat lite, jag funderar faktiskt på att skaffa ett konto där och testa. Som du säger kan det vara en idé att ha de fonder som har lägre avgifter på SAVR där och resten på Avanza.

      Jag kanske får till ett konto i veckan och provkör lite för att se hur det fungerar :).

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera