måndag 23 november 2020

Swedbank Robur Ny Teknik - Innehav & framtid

Swedbank Robur Ny teknik är en fond jag har ägt från och till under min sparkarriär och faktiskt haft ett tag de senaste åren men en väldigt liten andel av portföljen. Tanken är att ändra på det och öka upp i fonden framöver då jag gillar innehaven och tror att de har en bra framtid framför sig.

Swedbank Robur Ny Teknik investerar främst i små- och medelstora svenska och nordiska bolag. Bolagen de fokuserar på verkar inom ny teknik och t.ex. IT, läkemedel, medicinteknik och telekommunikation. Fonden har gett en extremt bra avkastning historiskt och hör till en av de bättre på den punkten.

Handla Swedbank Robur Ny Teknik med 0,32% lägre avgift på SAVR (Spara mer än 30%)


Innehåller affiliatelänkar


Swedbank Robur Ny Teknik - De 10 största innehaven


Innehaven i Swedbank Robur Ny Teknik är små och medelstora teknikbolag. Det är återigen en fond jag gillar i en bransch jag själv har ganska dålig kolla på. Fonden har en del gemensamma innehav med TIN Ny Teknik som drivs av Robur Ny Tekniks gamla fondförvaltare Carl Armfelt.

1. Stillfront

Svensk utvecklare av onlinespel inom "free-to-play" spel.


2. Sinch

Företag verksamt inom molnbaserade kommunikationstjänster.


3. Embracer

Moderbolaget till företag som utvecklar spel, bland annat THQ Nordic och Saber Interactive.


4. Paradox

Spelutvecklare med huvudkontor i Stockholm med inriktning mot strategiska spel, bland annat Cities, Skylines och Crusader Kings.


5. Biotage

Globalt bioteknikbolag som erbjuder lösningar inom bland annat kromatografi, organisk syntes och sprovberedning.


6. Fortnox

Erbjuder webbaserade program inom bokföring, orderhantering, fakturering, säljstöd och e-handel till små och medelstora företag.


7. CD Projekt

Polsk spelutvecklare med huvudkontor i Warszawa, kända för bland annat "The Witcher". 


8. Take-Two Interactive

En amerikansk spelutvecklare som står bakom bland annat Grand Theft Auto (GTA), Midnight Club och Manhunt.


9. Pinterest

Pinterest är en social fotodelningsplattform med över 400 miljoner aktiva användare varje månad.


10. Capgemini

Globalt teknikbolag inom IT och digitala lösningar. En stor del innefattar molnbaserade lösningar inom cybersäkerhet, informationshantering och riskhantering.


Avkastning / Utveckling 2020


I år har verkligen Swedbank Robur Ny Teknik presterat på topp med en avkastning på 64%! Även om det är fel att jämför med OMXSGI så gör jag det och skillnaden är hela 54% till Ny Tekniks fördel.

Visst är det lätt att vara efterklok och säga att jag borde ha köpt betydligt mer i den här fonden, de små innehav jag har är tyvärr väldigt små i totalen i min portfölj. Jag har köpt in lite mer i veckan och tanken är att öka mer framöver.

Avgift / Förvaltningsavgift


Swedbank Robur Ny Teknik har en förvaltningsavgift på 1,255 och en total avgift på 1,34%. Det är en hög avgift och normalt sett hade jag sagt att det var för högt för en fond, men med tanke på avkastningen de levererat är jag absolut beredd att betala det.

Man avgör själv om man tycker det är värt det och köper man det på SAVR blir avgiften lägre på 1,02%.

Förvaltare


Swedbank Robur, Henrik Nyblom


Branscher och marknader


Den största delen av fonden är investerad i kommunikation, därefter teknik och sjukvård. De flesta företagen man investerar i är svenska bolag som står för över 50% av det investerade kapitalet.
Swedbank Robur Ny Teknik - En fond med bra historisk avkastning


Den här fonden har haft en grym avkastning om vi kollat tillbaka de senaste åren. Om vi kollar tillbaka de senaste 10 åren har avkastningen varit över 1000%, det betyder att om du hade investerat 250.000kr i fonden för 10 år sedan hade du haft 2,5 miljoner idag.

Som vanligt är det aldrig någon garanti för framtiden och dessutom vet vi inte hur det här kommer att ändras med nya förvaltare etc. Du får helt enkelt själv avgöra vad du tror om framtiden av de typ av bolag de investerar i.
Kommer jag att öka i fonden?


Jag själv har som sagt ett väldigt litet innehav i den här fonden och kommer att öka framöver. Jag äger ju även liknande fonder som t.ex. TIN Ny Teknik och på ett sätt kan det bli "kaka på kaka" men det är inget jag bryr mig om.

Hur mycket jag kan tänka mig att köpa i fonden beror på hur mycket jag har i övriga liknande fonder. Om vi ser till de innehav som finns i fonden skulle jag lätt kunna ha runt 50.000kr i den typen av bolag.Har ni den här fonden eller någon liknande i portföljen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar