söndag 29 november 2020

Framtidsportföljen - Min nya fond-portfölj med fokus på tillväxt

I veckan har jag dragit igång en helt ny portfölj med fokus på tillväxt, jag kallar den framtidsportföljen. Planen är att den enbart ska bestå av fonder med hyffsat hög risk och därmed möjlighet till hög avkastning.

Framtidsportföljen består av 5 fonder totalt. Största delen ligger investerad i ny teknik, men den innehåller även lite småbolag och stora investmentbolag, allt genom fonder. Planen är att den max ska innehålla 5-7 fonder och att jag byter fond om jag tar in en ny. Planen är även att vikta om, kanske varannan månad eller något sånt.


Innehåller affiliatelänkar


Framtidsportföljen - Fokus på fonder med bra tillväxt


Eftersom jag vill fokusera på bra tillväxtmöjligheter har jag främst valt aktivt förvaltade fonder inom ny teknik, men även småbolag. Det innebär att det är fonder med ganska höga avgifter. Jag har dock sparat runt 35% på fondavgifterna genom att öppna portföljen hos SAVR.

Tanken är att bara ha det här innehavet hos SAVR och resten på Avanza. Jag har räknat ut att om jag skulle ha 200.000kr investerat i de här fonderna hos SAVR istället för Avanza så sparar det mig 267.881kr under en 30-års period vid normal avkastning.

Innehaven i Framtidsportföljen


Här är de 5 innehav jag har börjat med. Det kan komma att ökas till max 7 stycken innehav, jag kan även byta ut något innehav framöver. Jag har initialt köpt för 5000kr men det här kommer att ökas rejält framöver, jag förde över ytterligare 5000kr idag.

Planen är att flytta över lite fonder från Avanzakontot på sikt, just nu har jag satt in likvider som bara legat på kontot. Fonderna har bara funnits i 1-2 dagar på kontot just nu.
1. MS INVF US Growth A


Fonden fokuserar på amerikanska storföretag med en stark tillväxt. Jag gillar innehaven fonden har och även om jag inte är så insatt i bolagen tror jag på bra möjlighet till tillväxt framöver.

Något att tänka på med den här fonden är att den handlas i dollar och därför blir det en valutaväxlingsavgift på 0,5% utöver fondavgiften. Det gör att jag troligtvis kommer vara mindre aktiv i byten av den här fonden.

De fem största innehaven i fonden är:
 • Zoom Video Communications
 • Square
 • Shopify
 • Amazon
 • Veeva Systems


2. SEB Sverigefond Småbolag C/R


Fond som investerar i Svenska "småbolag". Ordet småbolag kan diskuteras i det här fallet då man menar bolag med ett värde på max 0,5% av Stockholmsbörsens värde.

Jag kan tycka att det känns helt ok med tanke på den historiska avkastningen fonden haft, vilken varit riktigt bra. Deras strategi är att fokusera på bolag med en stark marknadsposition och som "redan har en lönsamhet".

Fondens 5 största innehav:
 • Sweco
 • Indutrade
 • Addtech
 • Lifco
 • Stillfront


3. Swedbank Robur Technology A


Swedbank Robur Technology är en aktivt förvaltad fond som investerar i amerikanska bolag inom ny teknik. Det här är bolag jag gillar men som jag skulle ha svårt att investera i direkt själv. Därför känns den här fonden klockren i min nya portfölj.

Bolagen som utgör de största innehaven ligger bra i tiden och kan ge bra avkastning även om de är högt värderade. De 5 största innehaven i fonden är:
 • NVIDIA
 • ServiceNow
 • Adobe
 • PayPal
 • Microsoft


4. Swedbank Robur Ny Teknik A


En fond som haft en grym historik när det gäller avkastningen. Jag stod i valet mellan den här och TIN Ny Teknik och den här gången blev det Robur Ny Teknik.

Den överlappar med några innehav med SEB Sverigefond Småbolag men det känns helt ok att det är så. Jag tror stenhårt på att den här kommer att fortsätta ge en bra avkastning över tid.

Största innehaven i fonden är:
 • Stillfront
 • Sinch
 • Embracer
 • Paradox
 • Biotage


5. Spiltan Aktiefond Investmentbolag


Ok, kanske ingen tillväxtraket med samma potential som de övriga fonderna, men jag kände att jag bara ville ha med fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag på ett hörn i den här portföljen.

Den här fonden består till största del av stora investmentbolag där Investor och Industrivärden står för över 50% av fondens innehav. Faktum är att den här fonden har gett en riktigt bra avkastning historiskt och då jag inte visste vad jag ville ha som femte fond fick den här ta den platsen.

Jag kommer eventuellt byta ut den här om jag hittar något mer intressant, den här är definitivt svarta fåret i gänget. Fondens 5 största innehav är:
 • Investor
 • Industrivärden
 • Kinnevik
 • Lundbergföretagen
 • ICA Gruppen

Vad är syftet med framtidsportföljen?


Syftet är helt enkelt att få in mer tillväxt i mitt kapital. Jag har haft en helt ok tillväxt och presterat strax över index tidigare år men känner att jag vill ha lite mer risk och möjlighet framöver på en del av kapitalet.

Samtidigt har jag en del små innehav som jag egentligen vill göra mig av med som jag kommer att skala av framöver, bland annat Handelsbanken och Resurs. Det blir nog att jag skalar av lite små poster och slänger in det i framtidsportföljen istället.

Varför har jag den här portföljen på SAVR?


I veckan öppnade jag ett konto hos SAVR. Anledningen till det var just den här portföljen som jag har funderat på ett tag. SAVR har betydligt lägre avgifter på just dessa aktivt förvaltade fonder inom bland annat ny teknik, småbolag etc.

Här nedanför kan du se vad de fonder jag har valt har för avgift hos Avanza VS SAVR. Kolla in fondutbudet hos SAVR här.

MS INVF US Growth A

 • Avanza = 1,79%
 • SAVR = 1,18%
34% billigare hos SAVR


SEB Sverigefond Småbolag C/R

 • Avanza = 1,62%
 • SAVR = 0,93%
42% billigare hos SAVR


Swedbank Robur Technology A

 • Avanza = 1,39%
 • SAVR = 1,06%
23% billigare hos SAVR


Swedbank Robur Ny Teknik A

 • Avanza = 1,34%
 • SAVR = 1,02%
24% billigare hos SAVR


Spiltan Aktiefond Investmentbolag

 • Avanza = 0,28%
 • SAVR = 0,27%
3% billigare hos SAVR


Lite korta tankar om fonderna jag har valt


Jag känner mig hyffsat nöjd med valen, alltså det har inte varit så svårt att välja ut de fonder jag vill ha. Det svåraste valet var småbolagsfonden. Där stod det mellan SEB Småbolagsfond och Enter Småbolagsfond.

Jag har egentligen ingen solklar motivering till att jag valde SEB:s fond, det kunde lika gärna ha blivit Enter, jag tycker både ser bra ut.


Sammanfattning av min nya fondportfölj


Jag vill på ett enkelt sätt exponera mig mot tillväxt och framförallt ny teknik. Jag vill inte behöva plocka bolag själv utan låter aktiva fondförvaltare sköta det. För att få lägre avgift öppnade jag ett isk-konto hos SAVR för den här portföljen.

Läs mer om SAVR här

Tanken är att öka mer framöver och jag har 5000kr på väg in på kontot och kommer ganska snart ha minst 20.000kr i min nya portfölj. Jag kommer eventuellt att byta ut Spiltan Aktiefond Investmentbolag framöver och kanske ta in 2 till fonder.

Vad tycker ni? Har ni något förslag på en fond jag borde ha med eller någon jag borde ta bort?


Läs mer: Avanza vs SAVR

11 kommentarer:

 1. Bra fondval överlag. Hade själv valt AMF småbolag, men det är ju bara jag;)

  Kanske kika på småbolag Globalt ist spiltan? Tex ms global opportunity.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Danne,

   Tack! ANF Småbolag är absolut en bra fon med bra avgift, just nu kändas SEB:s alternativ bättre (för mig). Men jag kanske kollar mer på den framöver, de är ju rätt lika och har presterat väldigt lika :).

   Yes, kollade på INVF Global Opportunity och gillar den. Många av innehaven finns dock i INVF US Growth och Robur Technology. Det känns som jag får en del i den via dom.

   Däremot var den en kandidat och kan mycket möjligt hamna i portföljen framöver :).

   Tack för bra idéer och tips!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag gjort ett löfte om att någon jag känner som har en relation problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfull spell caster som hjälpte mig med min egen problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Spännande portfölj!
  Du får hålla oss uppdaterade om hur det går för den! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Fumlan,

   Kul! Absolut, jag kommer att uppdatera även om det skulle gå riktigt dåligt ;).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Förutom Spiltan så har jag inga av dessa fonder, men jag tycker tänket du har med portföljen är helt rätt. Du kanske ska kolla lite på någon fond med miljö/hållbarhetsinriktining. Sen jag stuvade om i min fondportfölj efter sommaren så är det Proethos Fond som har gått klart bäst. Så är väldigt nöjd med det valet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja,

   Tack för tipset, det fick mig faktiskt att ta in just Proethos i portföljen idag! :) Har skrivit ett inlägg om det.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Hej

   Roligt att tipset kom till nytta ��
   Kändes som den kunde passa i din portfölj.

   Radera
 4. Jag själv har Spiltan som bas i min (enda) portfölj och den går som du säger mycket bra över tid. Totalt 5 fonder, har likt dig mycket ny teknik: Swedbank Technology och TIN Ny Teknik, svenska småbolag (SEB Småbolag C/R) samt mitt senaste: Handelsbanken Hållbar Energi. Den sista tror starkt på de kommande åren.

  SvaraRadera
 5. Jag kör inte fonder utan endast aktier i mina portföljer men på min pension så Har jag mycket liknande som dig (har nyligen bytt ut ny teknik som egentligen hade ganska samma aktier som en annan fond, jag har nu robur som dig, samt black rock som ett tillägg, har även tagit in nyteknik inom gröna investeringar vilket jag tror kan gå mycket bra över några år fram över handelsbanken hållbar energi a1.
  //Kemok

  SvaraRadera
 6. Vilket sammanträffande, jag går i liknande tankar och startade ett konto på SAVR just för att få ner kostnaden för aktivt förvaltade fonder.
  Jag håller det enkelt och kör på 5 fonder, lägger 20% av nyinvesteringar per fond varje månad.
  1. Tin Ny Teknik A
  2. Robur Ny Teknik A
  3. Robur Technology A
  4. Auag Silverbullet
  5. Auag Precious Green

  På Nordnet har jag redan (ingen mening att flytta dessa då Nordnet är billigare i dessa fall):
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  Handelsbanken USA index crit1
  AMF Aktiefond Småbolag
  Proethos Fond

  Sen har jag hela min tjänstepension i LF Global indexnära.

  Känner att jag skulle kunna köra enbart på detta resten av livet men jag tycker det är så kul med utdelningar så det fortsätter jag med även om jag riskerar att underprestera marknaden =)

  SvaraRadera