söndag 4 september 2016

Jag vill bli ekonomiskt oberoende!

Mitt mål med frihetsmaskinen är ju att den ska ge mig frihet att göra vad jag vill om dagarna. För att komma dit måste den generera passiva inkomster motsvarande minst mina utgifter. Jag tänkte därför sätta upp olika mål som jag kan bocka av vartefter jag klarar av dom. Jag tror att det kan vara riktigt kul och bra för motivationen. Målet är att jag vill täcka olika delar av mina levnadskostnader med hjälp av utdelningar.

Jag har alltid försökt att hålla nere mina fasta kostnader och grunden i det har varit att ha så få räkningar att betala som möjligt.

Boende 3500kr - Den absolut största  utgiften varje månad, det inkluderar avgift till föreningen och räntor på lån.

Mat 1500kr - Den näst största utgiften, den inkluderar även hygien, toapapper osv.

Bilkostnader 1000kr - Självklart varierar det, men ett snitt ligger kring 1000kr/månad.

Elräkning 350kr - Snittkostnaden brukar hamna här.

Mobil/bredband/telefoni 250kr - jag har endast mobiltelefon och bredbandet hemma ingår i avgiften. Det inkluderar även avbetalning av mobiltelefonen.

Hemförsäkring 75kr - jag har en billig hemförsäkring och inga dyra prylar att extraförsäkra.

Det här är alltså mina fasta kostnader sommar måste täcka för att kunna överleva. Om jag slår ihop dom så blir det 6675kr per månad eller 80100kr per år.

Det stämmer nog ganska bra och i mitt första inlägg skrev jag att jag behövde 111 000kr per år för att täcka allt inkl. resor osv. Det gör att ca: 31000kr/år eller 2500kr/månad finns över för hobby och resor.

(MEN!) jag kommer i ett första skede att ha målet och jobba mot att täcka mina levnadskostnader. Det är trots allt det som gör mig ekonomiskt oberoende i ett första skede. Sen vet jag inte om jag helt ens kommer att sluta jobba (även om det är målet på flera års sikt). Jag har ju eget företag och kan i dagsläget mycket enkelt styra hur mycket jag vill jobba och skulle kunna jobba 5 timmar i veckan, 10-20 timmar i månaden eller liknande. Jag tror även att jag skulle kunna lösa en möjlighet att jobba en månad/vara ledig 5 månader också om det skulle kännas bra.

HUR EKONOMISKT OBEROENDE ÄR JAG IDAG? Jag jobbar i dagsläget ca 60-70 timmar/månad. Man skulle snabbt kanske säga att jag är över 50 procent ekonomiskt oberoende. Det skulle dock inte stämma eftersom jag direkt blir noll procent ekonomiskt oberoende om jag slutar jobba. Jag vill ha passiva inkomster som täcker alla mina utgifter, först då är jag fri.

För att mäta min status tänkte jag använda mig av frihetskvot1 och frihetskvot2.

Frihetskvot1 är passiv inkomst/fasta levnadskostnader

Frihetskvot2 är passiv inkomst/totala levnadskostnader

MIN FRIHETSSTATUS IDAG? Jag har idag en 12mån/rullande utdelningsström på 40864kr/år, beräknad på detta har jag nedanstående frihetsstatus.

Fk1 = 51%

Fk2 = 36%

Jag har en bra bit kvar till mina mål men jag vet att jag kommer närmre för varje dag.

Hur ser din frihetsstatus ut?

6 kommentarer:

 1. Härligt att se hur dina fasta kostnader ser ut :) Ska skriva ett liknande inlägg som ditt. Har också som delmål att täcka alla mina fasta utgifter med utdelningar. Detta delmål kommer kännas fantastiskt när det uppnåtts. Får man fråga vad du kör med för bredband? Har själv comhem för 199kr fiber. Nästa år höjs det till över 300 så jag funderar om det finns bättre alternativ. Har ju fått ner min mobilräkning till 50kr månaden men målet är 0kr månaden. Mvh Slimis

  SvaraRadera
 2. Hej Slimis!

  Det ska bli intressant att läsa ditt inlägg! Bra jobbat med mobilräkningen.

  Jag kanske var lite otydlig, jag betalar alltså 25+kr/månad för mobilabbonemanget. I det ingär fri samtal, sms, mms och surf samt avbetalning av telefonen.

  När det gäller bredbandet så ingår det i min avgift till föreningen. Vi har Ownit, jag kan tänka mig att det är billigare än Comhem.

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Ok tack för tips :) Tittade upp Ownit men fanns tyvärr inte här på orten. Ska söka vidare efter billigt internet. Jodå är ganska nöjd med min mobilräkning men skulle kännas bättre om man fick ner den så att det var gratis. Får man ner dom fasta kostnaderna behöver man ju inte investera lika mycket för att det ska gå jämt ut mellan inkomster och utgifter :) Jag gillar att du har utdelningar nästan hela året. Är nått jag också skulle kunna tänka mig längre fram :) Mvh

   Radera
 4. Ja jag håller med, det lättaste sättet att uppnå ekonomisk frihet är genom låga kostnader. Så din tanke låter grym, kan man få ner de nödvändiga fasta kostnaderna eller tom kapa dom helt så behövs betydligt mindre kapital investerat.

  SvaraRadera
 5. Hej!

  I samband med att jag själv startade en blogg för en dryg månad sen angående min väg till ekonomisk frihet började jag även läsa andras berättelser om sina livsmål och investeringsfilosofier. Din blogg är intressant. Jag återkommer när jag gått igenom resterande inlägg =)

  Med vänlig hälsning

  Björn

  https://vagentillekonomiskfrihet.wordpress.com/

  SvaraRadera