måndag 12 september 2016

Livet som ekonomiskt fri

Ekonomiskt fri - ett väldigt laddat ord, ett ämne som man inte kan ta upp med vem som helst. Det märks direkt hur en person man pratar med ser på ekonomiskt frihet, det räcker med att nämna att man inte behöver jobba om man inte vill. Vissa skrattar åt en, vissa håller med och vissa vill inte lyssna.


Ekonomisk frihet handlar om så mycket mer än pengar. Egentligen är det väl friheten som är det viktiga och pengarna är bara en sak som behövs för att uppnå och upprätthålla friheten. Så om det var så att man fick tillbringa sin tid i frihet av att äta bananer, då skulle den här bloggen mest handla om hur man äter bananer på bästa sätt. Pengarna, kapitalet och investeringarna är då egentligen bara en väg att nå vår frihet. Men trots det måste vi som samhället ser ut, vara ekonomiskt fria för att vara fria på riktigt.

Vad är då ekonomiskt frihet? För mig och många andra är ekonomisk frihet när jag har tillräckligt stort inflöde av pengar för att leva det liv jag vill leva. För att ha total ekonomisk frihet behöver inflödet vara passivt, jag vill alltså inte behöva jobba för att få pengar. det innebär inte att jag aldrig kommer att jobba, det är mer känslan av att jag aldrig behöver jobba mer.


Varför ska man vara ekonomiskt fri? Vad är det som gör att så många vill sluta jobba. den vanligaste kommentaren man får om man nämner att man inte vill jobba är: "inte jag heller, skönt att bara göra det man tycker är kul" eller "men byt jobb då, vad ska du göra, sluta jobba?". Det verkar alltså finnas två läger och lite mitt däremellan, men det är inte ofta jag hör någon säga: "Jag vill inte jobba om dagarna jag vill resa och göra det jag tycker är kul så jag kommer göra det". Just skillnaden mellan "jag kommer" eller jag "ska" och "jag skulle vilja" är väldigt stor. De flesta säger väldigt ofta "jag skulle vilja" istället för "jag kommer" genom hela livet. Tänk dig in i situationen att du nästa gång du vill något svarar "jag kommer" istället för "jag skulle vilja" och känn efter hur stor skillnad det skulle göra på hela dit liv. Om du vill bli ekonomiskt oberoende så måste du göra något redan idag för att få det du vill.

Vad ska man göra om som ekonomiskt fri om dagarna, hur kul är det att bara sitta hemma? Det finns väldigt många tråkiga argument mot att man skulle få en tråkig och osocial vardag om man inte jobbade, här är lite vanliga argument:

- Man har inte råd att göra något
- Man får för lite social kontakt
- Man kommer sova för länge
- Man kommer aldrig att få ett jobb igen
- Man kommer tröttna
- Osv.

Jag jobbar halvtid vilket innebär att jag har många lediga dagar. Idag har det varit soligt och varmt. Jag började dagen med att gå upp kl 9. Sen tog jag en lång frukost i solen. Har sedan hunnit med em långpromenad och lite småfix hemma. Nu ska jag träna lite, sen blir det tid för mitt stora fritidsintresse med några vänner och ikväll kommer jag umgås med tjejen. Jag känner inte alls att jag missar något eller har tråkigt för att jag inte jobbar idag, men det är möjligt att det är olika för olika människor. Däremot kände jag att jag missade otroligt mycket som jag ville göra när jag jobbade hela dagarna även om jobbet var kul för det mesta.När jag nått mitt mål vill jag leva enkelt, precis som jag gör idag. Jag vill se nya platser, jag vill bo på olika ställen och jag vill uppleva saker. Mycket i livet är gratis, varför ska vi välja att betala för saker med våra hårt förvärvade pengar när vi kan få det gratis? Kommer mannen i den stora lyxiga yachten ha en bättre upplevelse än mig i den lilla kajaken?


Hur känner ni när det gäller ekonomisk frihet?
Vad är det ni vill göra som ni inte gör nu?
Hur upplever ni attityden om ekonomisk frihet runt omkring er?

Kommentera gärna och säg gärna till om ni inte håller med, det är alltid bra att få lite mothugg! ;)

Läs också:

7 kommentarer:

 1. Härligt inlägg :-) Är nog fler än man tror som skulle vilja vara ekonomiskt oberoende. Just för att göra det dom tycker är viktigast i livet. Hade jag levt mitt gamla liv hade jag haft betydligt mindre fasta kostnader än jag har nu. Jag trivdes att bo litet och knappt ha några utgifter. I dagsläget har jag dock skaffat ett barn och ett till är på väg. Vi har ett större boende som kostar mer nu. Detta gör att jag måste ha betydligt mer passiv inkomst för att kunna leva ett friare liv. Men för mig är barn viktigare än friheten men samtidigt har jag fått för mig att det borde gå att kombinera :) Gäller bara jobba lite smartare och inte ge upp sina drömmar. Är säker på att både du och jag kommer till ekonomisk frihet är bara en tidsfråga ;) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis, tack för kommentaren! Ja det är möjligt att det är fler runt omkring än som.är inne på samma resa men inte är öppna.med det precis som många av oss :).

   Jag kan förstå att man får planera om lite med barn i bilden och det är grymt att du tror det tänker dig ekonomisk frihet. Det ska bli kul att följa din resa!

   Radera
  2. Mycket punkter och autostavning, sorry skriver från mobilen. ;)

   Radera
 2. Bra inlägg, det får mig att drömma lite! Man får aldrig glömma att lycka inte behöver kosta pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kaizenliv tack! Precis, man måste få drömma och lycka behöver inte kosta pengar, så sant!

   Radera
 3. Upptäckte precis din blogg. Jag arbetar 100% idag, men har varit inne på att sluta jobba i 7 år. Min plan är att spara ihop tillräckligt med pengar de kommande sju åren och därefter leva på avkastningar på preferensaktier.

  Jag känner mig väldigt osäker kring den ekonomiska friheten. Precis som dig uppskattar jag många sysselsättningar som är mer eller mindre gratis. Men det oroar mig att det kommer bli tomt och ensamt. Frihet och tomhet är två sidor av samma mynt. Det jag tror är viktigt är att bygga upp rutiner som en mer eller mindre stor del av vardagen. Rutiner "tvingar" fram aktivitet och skyddar därigenom mot känslor av tomhet och främlingskap

  Kanske låter lite trist. Men rutiner kan exempelvis byggas upp kring olika belöningar, till exempel: träna först, ät eller drick det där du gillar efteråt.

  Så tänker jag... :)

  SvaraRadera
 4. Hej Anonym, tack för kommentaren och grattis till din plan, den kommer nog bli superbra!

  Ja det är superviktigt att ha rutiner eller starka fritidsintressen tror jag. Jag känner redan i dagsläget när man jobbar halvtid att fritidsintressena är otroligt viktigt för den sociala biten och att må bra. Men det är också dom som är en stor del till att jag vill sluta jobba helt, jag vill ha ännu mer fritid.

  Det låter som du har en bra plan, är du investerad i preferensaktier idag? Man ska alltid ta sin egen väg och läsa på och köra det man tror på men jag skulle vara försiktig med enbart preferensaktier. Preferensaktier har ju en fast utdelning och äts upp av inflationen i det långa loppet. Man kan ju komma förbi det genom att ha en stor marginal och återinvestera tex hälften av utdelningarna, men det kan vara bra att ha i åtanke.

  Alltid kul med intressanta kommentarer! :)

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera