fredag 23 september 2016

Ny utdelningsaristokrat i portföljen 3M Co (MMM)

Idag slog jag till på en utdelningsaristokrat (eller tom utdelningskung) som jag tänkt köpa i nästan ett års tid. Hela tiden har den känts för dyr, men nu slog jag till på 4 aktier. Av tidigare erfarenhet vet jag att det kan vara bra att gå in i en startposition för annars är risken att man aldrig köper.

Säkra utdelningar - För oavsett om aktien dyker eller går upp så vet jag iaf att jag får utdelningar varje kvartal. För utdelningarna kan jag köpa fler aktier och om det går ner innebär det bara att jag kommer snitta ner mitt inköpspris.

100 år av oavbrutna utdelningar - 3M Co har betalat utdelningar sedan 1916 och höjt utdelningen varje år de 58 senaste åren. Det här är siffror jag verkligen gillar och kände helt enkelt att nu måste jag ha 3M i portföljen.

Lite snabbfakta:
- har som långsiktigt mål att generera 8-11 årlig avkastning
- har återköpt ca: 3% av aktierna per år sedan 2010
- direktavkastningen ligger runt 2,44%
- delar ut ca: 54% av vinsten
- utdelningstillväxt på 9,8% de senaste 10 åren

Trots att allt ser otroligt bra ut så är 3M väldigt högt värderat just nu med ett P/E på 23. Det innebär att det säkert kan finnas bättre köptillfällen och den kan säkert droppa i pris. Jag ville trots det köpa in en liten startposition som jag kan bygga vidare på.

Vad säger ni, var det rätt tänkt eller är 3M alldeles för dyrt?


Läs också:
Livet som ekonomiskt fri
Få pengar utan att jobba
Inköp av månadsutdelare, Boston Pizza12 kommentarer:

 1. Finns många fina bolag i Usa. Problemet jag ser är att direktavkastningen ofta är väldigt låg. För att få en bra totalavkastning på din investering spelar inköpspriset också stor roll. Tycker 40procent på 20 år har skrivit bra om detta. Även spartacus blogg om jämförelser mellan amerikanska aristokrater och svenska storbolag. Man kan få betala mycket för just den där perfekta utdelningshöjaren. En annan sak jag inte gillar är växlingsavgiften till dollar på 0.5% plus courtage. Säljer du amerikanska aktier för 100 000kr kostar växlingsavgiften 500kr sen courtage på kanske 2-300kr. Svenska aktier i samma klass kostar endast 99kr att sälja av. Samma sak när du köper in amerikanska aktierna. Jag sålde aktier i Mcdonalds för 350 000 kronor och det kostade mellan 2 och 3 tusen att sälja av. Då har jag även lagt ut 2-3 tusen i courtage för inköp. Sjuka kostnader för att köpa och sedan sälja av ett innehav. Avkastningen borde vara ganska mycket bättre på ett amerikanskt köp än ett svenskt för att motivera köp tycker jag. Gör inte mitt misstag du får mycket svenska aktier för kostnaderna du lägger ut på växlingsavgift och courtage. Se även Aktiestinsen han nöjde sig med svenska aktier ;) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis! Tack gör input och bra tips!

   Jag har funderat mycket på det du säger angående växlingsavgift mm. Problemet jag ser det är att det är svårt att hitta lika fina bolag i Sverige, tipsa mig gärna :). Sen ser jag också en risk att vänta på rätt tillfälle för länge, för även om jag köper dyrt kommer jag om det dippar kunna köpa billigare och jag fr utdelningar och höjningar under tiden. Detta är något som känns osäkrare med vissa svenska aktier tex hm som haft en riktigt dålig historik senaste åren. Jag hat hm som största innehav men vill därför komplettera med lite amerikanskt som historiskt sätt levererat väldigt stabilt.

   Problemet jag ser är egentligen, vad ska jag köpa istället? Jag har inte lust att låta hm, Castellum, Atlas Copco, Handelsbanken osv ha för stor enskild vikt i portföljen. Sen ser jag inte de som alls lika stabila, möjligtvis Castellum.

   När det gäller courtaget så skiljer de väl inte mot svenska aktier? Jag har iaf samma courtage förutom växleingsavgiften.

   Jag är sjukt glad för såna här kommentarer som gör att man får tänka till, det är bra! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. ..och sorry gör stavfel etc, skriver på mobilen ;).

   Radera
  3. Tycker inte man bör avskräckas från amerikanska och kanadensiska aktier enbart på grund av höga avgifter. Man bör dock ha en lång horisont (helst minst ett decennium) och i så stor utsträckning som det går försöka köpa när valutan är lite lägre värderad (det kan man förstås aldrig helt pricka in).

   Norska aktier är lite lättare för där är skillnaden inte så stor i avgift.

   Tycker också att många amerikanska aktier generellt har för låga utdelningar. Jag köper hellre en aktie som ger mig 3,5 procent i handen än en aktie som ger mig 2,5 procent med förhoppningar om utdelningstillväxt.

   Radera
  4. Jag håller med om utdelningen, jag tar också hellre en högre utdelning än en förhoppning på ökad utdelning. Jag känner däremot att jag vill blanda lite och lägga till lite mer aktier med högre förväntad tillväxt då jag vet att jag inte kan pricka den bästa.

   Radera
 2. 3M är alltid dyr :-)

  Dock är det ett bolag med bevisad kvalitet som tjänar ordentligt med pengar, så det förtjänar en viss premie.

  SvaraRadera
 3. Du har helt rätt i att sprida riskerna. Jag är inte helt säker men tror att du även förlorar 0,5% i växlingsavgift på utdelningar. Jag tycker man kommer långt på svenska börsen som småsparare. Jag fokuserar mycket på utgifterna för courtage just nu då jag slarvat med det förut. Tog aldrig reda på kostnaderna för handel på olika marknader. Även om amerikanska aktier ökar sin utdelning varje år kan den bli sänkt för dig som får utdelningen i svenska kronor. Det var under en lång tid dollarn försvagades mot kronan och de med amerikanska aktier kunde då få ut mindre i svenska kronor trots att dollar utdelningen gick upp.Samma att kursen gick upp i dollar men ner i kronor. Dvs valutarisken. Sista två åren har amerikanska aktier både ökat rejält i kurs samt att valutan stärks mot svenska kronan med ca 30%. Valutan är så mycket starkare samt amerikanska börsen på ATH gör att jag själv skulle vara lite extra försiktig med en del amerikanska aktier. Skulle jag nu köpa någon amerikansk aktie skulle det vara något företag jag antagligen tänkt äga hela livet. Det kostar som sagt skjortan att bli av med det om jag av någon anledning inte vill äga det mer. Då har jag bara en dyr inköpskostnad. Det är alltid bra att se investeringar ur olika synvinklar och tänka på hur man kommer agera vid olika situationer. Jag hade ju tex inte tänkt sälja Mcdonalds och blev så endå. Jag gjorde endå en bra vinst men ångrar allt courtage jag skänkte Avanza. Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina synpunkter och tips, det uppskattas! Jag kan ta att jag förlorar 0,5% i växlingsavgift på utdelningar om det är så, det är väldigt lite.

   Alla aktier jag köper har jag inställningen att äga för evigt. Om jag säljer så är det att jag ändrat syn på företaget, att det är väldigt väldigt öveevärderat eller att det händer något väldigt oväntat. Självklart är det omöjligt att veta om jag kommer bli tvungen att sälja, men kommer inte låta det styra mina val av aktier. Som sagt courtaget är detsamma som svenska aktier förutom växlingsavgiften då. Om jag säljer är troligtvis den det minsta problemet och rn smäll jag helt enkelt får ta. Du har många kloka åsikter och jag har förståelse gör hur du tänker. Alla kör vi på våra egna sätt! ;)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Haha jag kanske är lite snål när det gäller courtage men vet ju själv hur det var när jag höll på med amerikanska aktier ;) Saken är den att man inte alltid tänker på den då man inte ser totalkostnaden hos nätmäklarna förrän dagen efter. Inte det roligaste när det står -2000 kr på kontot efter en affär :( Alltid bra med åsikter om olika saker det är så man får igång en diskussion och lär sig nya saker. Kom gärna med tips och åsikter på min sida :) Mvh Slimis

   Radera
 4. Om man är tillräckligt långsiktig och inte har tänkt sig att sälja, spelar inte courtage och växlingsavgifter lika stor roll så länge de inte är skyhöga.

  Amerikanska kvalitetsaktier kostar som de smakar. Men som Warren Buffet sa: "Det är mycket bättre att köpa ett fantastiskt bolag till ett hyfsat pris, än ett hyfsat bolag till ett fantastiskt pris."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kaizenliv!

   Jag tror som du säger att courtaget har mindre betydelse ju längre man tänkt att äga aktierna. Jag har tecknat gett upp att plocka hem vinst, då jag vet att jag är alldeles för dålig att avgöra när jag ska göra det. Jag säljer därmed inte ofta.

   Tack för kommentaren!

   Radera