tisdag 20 september 2016

Varför jag bara jobbar halvtid
Jag fick en fråga av Spara för livet på ett tidigare inlägg. Han undrar varför jag jobbar halvtid, om jag alltid gjort det och om det inte vore bättre att bara köra på med heltid. Det är en väldigt bra fråga och om jag skulle jobba heltid så skulle jag ju nå ekonomiskt oberoende tidigare.

När jag började jobba halvtid - Jag börjar från början så att det ska bli lättare att förstå. För ungefär 4 år sedan sa jag upp mig från jobbet, jag sa upp mig från min karriär och det som det förde med sig. Anledningen var att jag jobbat för mycket, alldeles för länge. Jag mådde psykiskt och fysiskt dåligt av jobbet och sa upp mig där och då. Jag hade ingen plan på vad jag skulle göra, men kände i samma ögonblick att jag aldrig skulle jobba med det jag gjort tidigare, nånsin igen.

Efter ett tag började jag fundera på vad jag skulle göra framöver och jag brainstormade massa idéer. Jag hade satt upp som mål att hitta en affärsidé som gav mig frihet att jobba som jag ville. Jag ville kunna bestämma mängden jobb och när det skulle utföras, till större del. Jag kom på en affärsidé, startade ett företag och där är jag idag. Jag tjänar inte mycket pengar, men jag jag mår väldigt bra.Så varför jobbar jag bara halvtid? Jag har märkt att jag mår otroligt bra av att jobba halvtid. Det är helt enkelt inte värt det att jobba heltid, trots att jag skulle nå mitt mål snabbare. Sen känns det lite konstigt om jag skulle offra tid i mina bästa år för att kunna leva bättre när jag är äldre. Efter att ha upplevt nära personer gå bort och lite closecalls upplevelser så har jag svårt att skjuta upp saker som jag mår bra av. Jag vill även ha tid att umgås med familj när alla är friska och krya. Inget är värt det om nåt går fel. Jag vill alltså leva här och nu, men samtidigt rullar jag mot frihet. En äldre vän sa till mig en gång: "passa på att leva när du är ung, du kommer kanske inte kunna göra allt du gör nu om 10 år. Dina vänner kanske inte orkar göra det du vill och din fysik blir inte bättre ju äldre du blir."

Tänker ni gå ner på halvtid eller jobba tills ni är helt fria?

Fler inlägg:
Jobba deltid - Så här gör du!
Kom igång med ditt aktiesparande och tjäna pengar!
Så här startade jag mitt företag
Utdelningar varje vecka
Om 4 år behöver jag aldrig jobba mer

13 kommentarer:

 1. Tanken på att jobba halvtid har faktiskt slagit mig... Tiden är det mest värdefulla vi har, inte det som står på bankkontot.

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt, det finns som sagt flera vägar att gå. Det gäller bara att hitta sin egen. Håller verkligen med om att tiden är viktigast.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Att jobba halvtid hade varit toppen men ska jag ha någon möjlighet att bli fri så får det bli senare då jag har byggt upp en rejäl kassa och kanske bara har 2-3 år kvar till pensionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det låter logiskt. Själv har jag jobbat och sparat endel tidigare i livet, vilket möjliggjort att jag nu kan jobba halvtid. Men den största delen är att våga ta steget och ändra inställning, iaf för min egen del. Alla hittar nog sin egen väg och ingen är rätt eller fel.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Oj så nu att jag skrivit fel, det var Spara För Livet som ställt frågan. ändrat i inlägget nu.

  SvaraRadera
 5. Tycker du gör helt rätt i att jobba halvtid om det känns bäst för dig :) Själv kör jag på 100% + ett tag till. Trivs ganska bra med jobbet och blir lite mer pengar än om jag skulle gå ner i tid just nu :) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du gör absolut rätt i att jobba heltid+ om du trivs och tycker jobbet är kul. Det gäller att passa på när det man har det så! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Hur upplever du att det fungerar med arbetsbelastning när du går ner i tid?

  Har kollegor som gått ner till 80 procent men i praktiken varit tvungna att arbeta heltid ändå allt som oftast.

  För min del inget alternativ just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig funkar det perfekt eftersom jag kör eget och tar så mycket jobb som jag vill ha och planerar im det när jag vill. Jag har lagt upp mitt företag efter att jag ska kunna styra mängd och när jag jobbar, det funkar praktiskt och är inga problem. Jag är mao inte beroende av en eller få kunder och sitter därför inte i någon beroendeställning.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Det är precis samma tanke jag har med mitt mål, att kunna få ett tillskott till månadsinkomsten för att gå ner och själv kunna styra mitt. Det lär dröja fem sex år men sedan är bostadslånet borta och mina omkostnader sjunker drastiskt. Kul att kunna köra halvtid med eget företag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej dividend500!

   Det låter som du har en bra plan, lycka till och kör hårt! Halvtid är väldigt skönt!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Vad är det du arbetar med om man får fråga??

  SvaraRadera