fredag 3 februari 2017

Skanska levererar och höjer utdelningen med 10%

Idag presenterade Skanska sin årsrapport vilket av det lilla jag läst såg väldigt bra ut. Man väljer att höja utdelningen med 10%, från 7,50kr till 8,25kr. Det jag framförallt gillar jag att läsa är att orderingången ökat kraftigt. Det borde betyda fortsatt ljusa tider för Skanska även kommande år. Skanska är ett bolag som följer konjunkturen så självklart finns det risker.


Det spekulerades innan rapporten om en ev. extrautdelning då Skanska gjort bra ifrån sig under året. Inget är ristat i sten men VDn beskriver att kan de hitta bra projektinvesteringar så lägger de pengarna där istället, vilket gynnar aktieägarna genom ytterligare värdeskapande. Jag tycker att det låter väldigt klokt och en höjning på 10% är mer än godkänt enligt mig.

Jag gjorde tidigare en genomgång av Skanska och hittils har de levererat över förväntan och inget i min syn har ändrats. Jag tycker dock att aktien är ganska dyr för tillfället och har inte ökat på länge. Om det däremot dyker upp ett bra tillfälle så kommer jag att öka.

Dagens höjning ger mig 190kr mer per år i utdelningar, tack Skanska!


Vad tror ni om byggföretagens framtid?

10 kommentarer:

 1. Hej Frihetsmaskinen!
  Tack för en mycket fin summering av Skanskas rapport!

  Har du ungefär någon aning om hur tungviktig du är i Skanska just nu?

  Började investera i bolaget först i Oktober förra året så har en rätt liten stek. Är precis som du säger att den känns rätt dyr idag. Men bra bolag blir aldrig billiga antar jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej KtM, tack!

   Själv gick jag in rätt tungt i slutet av 2015 och början av 2016 och gjorde mitt sista köp i augusti förra året i Skanska.

   Jag har en viktning på ungefär 4,5% av portföljen i Skanska, det är mitt 5:e största innehav tillsammans med Investor.

   Skanska har väl den förmånen att den kan bki billig om konjunktur/utsikter/politiska beslut mm. ändras. Det är mao en aktie där det kan uppstå möjligheter. Däremot tror jag att framtiden är ganska ljus så frågan är om den konner att gå att köpa billigare än nu. Det är väldigt svårt det där, därför gick jag in hårt när jag såg möjligheten men man vet ju aldrig förrän i efterhand om beslutet är rätt.

   Jag brukar snåköpa lite på tillfälliga dippar om jag tycker att aktien är alldeles för dyr eller göra mindre köp månadsvis för att komma in och sedan vara beredd att teycka på köp om den dippar större.

   Efterom jag har runt 4,5% av portföljen i Skanska så är jag ganska nöjd för tillfället, men måletbär att öka upp mer i framtiden då jag verkligen gillar bolaget.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Jag ångrar att jag inte köpte mer och har bara strax över 0,5 procent av portföljen i Skanska. Att de trots en utdelningshöjning på 10 procent inte valde att genomföra en extrautdelning utan istället investerar den stora kassan tyder på självförtroende inför framtiden. Jag planerar att tillvarata tillfällen att skala upp mitt innehav till 1-2 procent när lägen dyker upp.

  Min YOC är nu plötsligt 4,45 procent så jag är helnöjd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är alltid lätt att vara efterklok, jag hade också velat haft lite fler ;).

   Jag ser det på samma sätt, som att de verkligen tror på framtiden och vill använda pengarna för att krydda på tillväxten lite :).

   Ja yoc stack iväg lite idag, det är nice! Jag är nästan sugen på att öka trots det lite höga priset.

   Radera
 3. Skanska är intressant. Jag tror mycket på byggsektorn med tanke på bostadsbrist och ökande befolkning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tror du har rätt där, vi får se vad framtiden utvisar men det könns stabilt :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Ser helt klart lovande ut. Har Skanska som ett av mina större innehav och så kommer det att se ut i fortsättningen också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis! Ja det känns som en bra aktie att hålla i :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Hej,

  ser att du "bara" räknat ditt renodlade Skanskainnehav som aktuell viktning i Skanska. Du äger ju dock en del Skanska via Indu C (7% Skanska) samt via Spiltan Investmentbolag (27% Indu).

  I tidigare inlägg nämner du att du skulle vilja öka i bla Indu C till ett topp 5 innehav i portföljen. Då ökar du ju också Skanskaviktningen en del. Kanske räcker för tillfället då Skanska är rätt dyr!?

  /Skägget

  SvaraRadera
 6. Hej Skägget!

  Bra tankar, själv har jag inte tänkt så mycket på det även om jag vill öka Indu just pga deras fina innehav, vilket som du säger skulle vikta upp endel av det jag äger direkt. Samma med Investor där jag får mer av det jag direktäger.

  Troligen kommer jag öka Indu mer framöver vilket som du säger viktar upp Skanska, bra tankar!

  Tack för kommentaren!

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera