torsdag 9 februari 2017

Men pensionen då?

Hur ofta har man inte hört den kommentaren. Man ska pensionsspara, det är viktigt -du kommer bli en fattig jävel med ett tråkigt liv annars! Suck! Kom igen, vad är det magiska med pensionen? Vad är det som gör mig odödlig genom att pensionsspara? Det är knappast som bumbibärssaft och dunderhonung.

"
- Pensionen kommer att vara mycket lägre när du går i pension än vad den är nu.
Jaha, det visste jag inte, men jag vet att jag är jävligt gammal då.

- En fjärdedel av alla pensionärer kommer inte att klara sig på sin pension.

Ok, men jag skippar att tillhöra den fjärdedelen då, är det ok?

- Men om du inte jobbar så får du ju ingen pension?
Joho, i värsta fall så får jag garantipension.

- Men.. då är du ju fattig och blir olycklig.
Aj fan, det visste jag inte, om jag skippar pensionen överhuvudtaget då, blir jag lyckligare då?
"

Jag tillhör den gruppen av människor som troligtvis kommer få en extremt låg pension, jag är en fattig jävel. 2017 är garantipensionen 7952kr/månad. Förutsättningen är att man bott minst 40år i Sverige och för varje år man saknar räknas den ner med motsvarande procentuellt belopp. Skatten varierar beroende på många olika omständigheter men efter en schablonuträkning på skatteverkets hemsida så beskattas en garantipension i min kommun med ca: 21-22%. Detta är om man enbart har garantipensionen som inkomst och inte gör avdrag för lån etc. Garantipensionen skulle alltså ge 6227kr/månad om den plockas ut från 65års ålder.

Jag tänkte redogöra varför jag i mitt fall inte fokuserar så mycket på pensionen. För att illustrera detta har jag gjort en uträkning genom Sparkalkylator Deluxe på Stefan Thelenius bloggsida.Beräkningen är gjord på att jag fortsätter att jobba som jag gör (knappt halvtid) i 7 år till. Jag har ett blygsamt sparande på ca: 2000kr/månad och om 7 år börjar jag leva på utdelningarna och slutar att spara.

Då jag inte vill avslöja min exakta ålder har jag satt 7 år sparande och därefter leva på kapital i 25 år tills garantipension, dvs 65-års ålder. Vad visar uträkningen då, vilken kapitalinkomst kan jag räkna med när jag är 65?
Nu kommer vi till det intressanta. Över hälften som utsätts för de här tankarna kommer instinktivt att försöka hitta fel. De kommer se alla risker och fallgropar som finns i beräkningen. -Tänk om börsen kraschar och du blir fattig. Ja risken finns. Risken finns att den återhämtar sig också. Risken finns att allt går enligt plan också, det finns risker med allt i livet. Vissa ser på det med andra ögon, de ser möjligheterna och överväger om det är värt risken. Det logiska är att ta den enkla vägen, den trygga vägen, den vägen som samhället har lagt framför våra fötter. Det betyder däremot inte att det är fel eller olagligt att knalla i gräset vid sidan om. Svar: 29.709kr i månaden.

Är pensionen en möjlighet eller en snara runt våra fötter?

16 kommentarer:

 1. Roligt inlägg! Själv räknar jag inte med att samhället ger mig nånting utan den pension jag kommer få är den jag själv skrapar ihop. Får jag något av staten blir det en glädjande bonus.

  Nu drar jag och stödhandlar på Willys. Axfood är mitt näst största innehav och kommer ge mig en fin pension när det blir dags. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan bara instämma. Och fortsätter samhällsutvecklingen i den här takten får man vara glad om det blir några korvören i pension överhuvudtaget. Nej, bättre att sluta inbilla sig att staten kommer att ta hand om oss när den dagen kommer.

   Radera
  2. Tack! :)

   Jag håller med dig och ser också ev. pension som en skln bonus.

   Härligt, det tackar jag för! Axfood börjar bli ett större innehav i min portfölj med ;)

   Radera
 2. Min pensionen kommer vara ca 40 % av lönen jag har idag. Om jag inte gör något åt saken kommer jag få jobba till närmare 70 års ålder. Detta är en morot när jag sparar. Jag hoppas vara lite närmare friheten redan i 40 års åldern. Vi får se om några år hur pensionssparandet går :) Mot 1,5 nu och sen vidare ;) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är bättre att försöka styra upp det själv så har man lite mer koll på läget! ;)

   40 låter vettigt!

   Ja nu kör vi mot 1,5, jag kör på känsla då jag inte kan kasta in så många 1000-lappar i portföljen :)

   Radera
 3. Själv räknar Herr Snålgris inte med att få någon större summa allmän pension, utan detta kommer att ombesörjas själv. Således struntar vi i det röda kuvertet som verkar orsaka så många psykoser runt om i landet. Intressant det med att pensionen räknas ner beroende på hur många år man bor i Sverige. Då kan man ju undra vad åldrande anhöriginvandrare som sannolikt inte kommer att jobba en dag i Sverige innan "pension" kommer att leva av? Kommer det en ny generation människor som lever i skogen, odlar potatis och plockar svamp och värmer sig med ved och björnfällar? Kan ju inte rimligen stämma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror tyvärr att vi är på väg tillbaka till gamla tiders fattighus... Finns inte en chans att vi kommer att få ekonomi att ro den här befolkningsökningen i land.

   Radera
  2. Ja det blir nog bästa om man styr upp själv. Det kommer nog bli kaos för framtida pensionärer. I dagsläget finns väl diverae bidrag men de kanske är helt borta om 30 år?

   Tack för bra kommentarer!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Tydligen skall de hitkomna araberna stå för våra pensioner, ja jösses

  SvaraRadera
 5. Eftersom jag har en EKK på 50 % varje månad kommer jag klara mig utmärkt på min pension som är halva min nuvarande lön.

  Kul inspiration till ett inlägg i ämnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, förklara gärna EKK? Det låter bra iaf :)

   Kul att kunna inspirera, ser fram emot inlägget!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Synd att någon var tvungen att hoppa in i kommentarsfältet och spy ur sig rasistisk dynga.

  Jag tror att det bästa är att kallt räkna med att man inte kommer att få ett rött öre av staten den dagen man fyller 65. Jag hoppas dessutom på att vara så frisk vid 65 att jag lätt hade kunnat fortsätta arbeta, men förmodligen vill jag inte det. Men det är så långt i framtiden för mig att ingenting går att säga säkert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja att satsa på att vara frisk och bra form är nog den bästa investeringen! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Jag är inte alls förvånad om pensionssystemet som det ser ut idag inte ens existerar när det är dags för mig att pensioneras.
  Det är tråkigt att se att folk förlitar sig på gamla, halvtaskiga lösningar och ser alternativa lösningar som något negativt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är möjligt att det inte finns då, så lika bra att styra upp äppelträdet så det ramlar ner frukt långt innan 65 :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Jag är inte alls förvånad om pensionssystemet som det ser ut idag inte ens existerar när det är dags för mig att pensioneras.
  Det är tråkigt att se att folk förlitar sig på gamla, halvtaskiga lösningar och ser alternativa lösningar som något negativt :)

  SvaraRadera