måndag 13 februari 2017

Utmaning! - Slänga 100 saker på 2 veckor

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om att minimalisera livet. Jag fick i det inlägget många bra tips, både på sätt att minimalisera livet men även bloggar och böcker. Tyvärr måste jag säga att jag stannat upp lite i min minimalisering men jag har bestämt mig för att göra ett nytt försök nu. Jag ska slänga prylar och saker. Jag har en utmaning i slutet av inlägget.
Jag ser ett minimalistiskt liv som en helhet och det är ett mål jag strävar efter att uppnå. Min syn på ett minimalistiskt liv är ett liv fritt från brus (störningsmoment) och där man kan leva varje dag i nuet, effektivt och i frihet. Jag vet att det kommer att ta tid men jag ska börja med att lägga upp en plan för mars månad och därifrån ta det vidare. Viktiga punkter som jag vill lösa är:

 • Rensa prylar - Jag vill rensa så mycket det går, jag vet att prylar slukar energi och tar plats både fysiskt och psykiskt. Mindre prylar gör det lättare att städa, mindre att fundera över (tex. vad man ska ha för kläder) och sparar pengar.
 • Frigöra tid - Effektivisera att vardagliga sysslor så att det går mer på rutin och man inte behöver fundera så mycket.
 • Frigöra ytor - Jag vill till största möjliga mån fixa öppna ytor hemma, vilket gör det lättare att städa, spontan inomhusträning osv.
 • Promenera - Jag har den senaste tiden haft lite otur med skador och nu senaste tre veckorna har jag haft lunginflammation. Jag vill få en rutin på att promenera/springa/träna varje dag. Hellre en lätt sak varje dag än ett tungt träningspass en gång i veckan.

Målet med att göra de här sakerna är att på sikt (6-12 månader) släppa tankar på framtiden och få mer känsla för nuet. jag vill minska mitt mobil och datoranvändande och spendera mer tid utomhus. Jag tänkte sätta upp 5st mål för mars månad och kommer att följa upp det med ett inlägg i april.


Målen är följande:
 • 1. Slänga/Sälja 50st saker
 • 2. Fylla en (eller flera) flyttkartong(er) med 100st saker och bära ner i förrådet
 • 3. Storhandla och laga alla veckans mål på måndagar
 • Frigöra ytor så att en snabbstädning av hela lägenheten är möjlig på 15 minuter
 • 5. Promenera/jogga/göra en fysisk aktivitet/träna varje dag

Förhoppningen är att jag efter den här månaden har börjat bygga upp en rutin kring olika saker som i längden kommer att frigöra ännu mer tid. Jag kommer som sagt att följa upp hur det har gått i april och utvärdera varje punkt. Jag kommer även att lägga upp en plan för april månad.

Här är de bloggar om minimalism som jag blev rekommenderad i förra inlägget. Jag har inte hunnit läsa alla men kommer att försöka göra det under de kommande veckorna.

Men! För att kickstarta det här projektet så utmanar jag er! Vilka är med på utmaningen att slänga/sälja/skänka bort 100 saker inom de kommande två veckorna?

14 kommentarer:

 1. Tror inte jag har 100 saker ens hehe. Levt hyfsat minimalistiskt/pedantiskt i många år. Däremot har jag blivit mer sparsam vad gäller pengar och har sparmål för året. Iom nya sparfokuset så har jag slutat köpa dyrare märkeskläder och borde gå igenom lite kläder o försöka sälja av lite. Så på ett litet, litet hörn kan jag vara med i utmaningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Shit! Bra jobbat, jag ska komma dit, fast baby steps ;). Kul att du är med, ska bli intressant att höra hur det gått sen! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Intressant initiativ. Jag håller på att flytta och upptäcker under packningen att det är många saker jag samlat på mig som jag inte behöver. Hundra saker har nog redan rensats ut under senaste månaden och det känns mycket bra.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt, bra jobbat! Kan du göra dig av med ännu mer? :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Underbart initiativ! Herr Snålgris mår så bra av att kunna slänga saker som bara ligger och tar upp yta och är i vägen utan att användas. Själavård utan dess like. Dock motverkas man lite av Fru Snålgris som allt som oftast kommer hem med förvisso väldigt billiga och "fiffiga" saker, men ack så onödiga. Vi brukar köra en utrensning till våren där vi går igenom förråd, vindsutrymmen och garderober i jakt på sånt vi kan sälja, skänka och kasta. Har blivit mindre med åren, men fortfarande fyller vi en mindre släpvagn. Värst var det dock precis i början av vår ekonomiska resa, då rensades det ut en massa lyxprylar som faktiskt gick att sälja, nu är det mest gammalt skräp som utslitna möbler och krimskrams som ofta går direkt till återvinningen. Får tyvärr tacka nej till utmaningen då vi inte har tid under de kommande två veckorna. Men under kommande halvåret kommer vi förmodligen att lyckas med detta. 100 saker är inte så mycket faktiskt, men man undrar hur i hela friden man tänkte som släpade hem prylarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, kul att du tycker det!

   Jag håller med dig, prylar tar energi och mitt långsiktiga mål är att banta ner prylarna rejält. Själv har jag sluta köpa billiga saker och krimskrams då det är så lätt just för att det är billigt. Det känns bra, om inte annat för miljöns skull.

   Kul, att rensa är skönt! Tack för en bra kommentar!

   Radera
 4. Själv är jag en samlare och har tex 40-50 bitar taklist i längden 25-40 cm i källaren. Vad ska jag med dem till? Huset är renoverat och kanske 2 kunde sparats. Men kan inte med att kasta saker. Har hela min verkstad i källaren full med bra-att-ha-saker.
  Tur vi inte tänker flytta på länge...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha det där kände jag igen mig i förut :). Nu har jag dock som mål att rensa bort allt jag inte använder, då det känns skönt helt enkelt, sen har jag inte plats för allt heller om jag skulle spara på allt. Jag har en bit kvar dock!

   Om man inte stör sig på alla prylar så finns det väl kanske ingen anledning att rensa bort dom.

   tack för kommentaren!

   Radera
 5. En fundering som jag inte riktigt tycker låter som att minimalisera. Vad ska 100 saker göra i en flyttkartong i förrådet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga! Jag läste (tror det var på minimalisternas blogg)att för att komma igång lättare så tar man en flyttkartong och bara fyller med sånt man tror man inte kommer använda och lägger i förrådet. Har man inte saknat sakerna på 3 månader så slänger man det.

   Jag har gjort det förut och det är grymt. Eftersom man kan hämta något om man skulle sakna det så behöver man inte fundera så mycket under själva rensningen.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Åhhh, älskar att slänga, förra året hade jag som mål att slänga (eller skänka eller sälja) 2 saker om dagen, det blev inte 100 på 2 veckor (jo, kanske om jag gjorde ett ryck någonstans i en låda eller garderob). Bokförde en månad när jag hållit på över ett halvår och tänkte att det inte fanna mer att bli av med (jo, det finns massor i ett hushåll med 4 personer...), 67 saker åkte ut...
  Promenadvanan har jag lagt in på lunchen, jag har en stegräknare sedan 2 år och målet är att vid arbetsdagens slut gått minst 5000 steg. En 20-minuters rask promenad på lunchen fixar det!
  Men håller med någon ovan, varför ska det flyttas ner en kartong till källaren...?
  Lycka till med dina utmaningar, det är ofta sporrande att mäta (bokföra) tycker jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter helt grymt bra jobbat!

   Läs kommentaren ovanför varför en låda i förrådet :)

   Tack! :) Jag håller med!

   Radera
 7. Helt underbart initiativ...men jag tror verkligen inte att jag har 100 saker som kan slängas. Kanske 5. Ska gå igenom och se ;).

  Mvh
  Aktievargen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du tycker det! :)

   Det låter som du redan har tagit tag i det tidigare i livet, grymt! :)

   Radera