lördag 19 augusti 2017

17 dagar kvar, håller sluta-jobba-planen?

Den 5:e september förra året skrev jag inlägget Om 4 år behöver jag aldrig jobba mer. Jag lade medvetet upp en alldeles för aggressiv plan bara för att pressa mig till att få upp mina passiva inkomster ordentligt. Att spara och investera hårt för att klara målen alltså. Helt ärligt trodde jag inte att jag skulle klara det men nu ser det ändå uppnåbart ut, om än riktigt tufft, riktigt.. riktigt tufft! Kommer jag att hålla planen som jag satt upp?

I dagsläget saknar jag 106kr per månad i utdelning för att uppnå målet jag satte, det är 1272kr om året. Det är som sagt riktigt tufft att nå det på bara 17 dagar då det krävs en investering på 32.000kr om jag räknar 4% direktavkastning. Som läget ser ut nu har jag inga likvider alls, men jag ger inte upp, det är bara att klura lite så får vi se hur det går. Här nedanför är mina aktier och utdelningar i dagsläget: (Portföljvärdet är felaktigt, rätt är 1.416.000kr).


Bild från Sparkalkylator Deluxe, z2036.blogspot.se
För att jämföra mitt mål punkt för punkt ser det ut så här: (Mål / Nuläge)
 • Yoc: 5,03% / 4,75%
 • Utdelning/månad: 5183kr / 5077kr
 • Portföljvärde: 1.413.706kr / 1.416.384kr

Egentligen bryr jag mig bara om den totala utdelningen utslaget per månad så där måste jag som sagt utföra mirakel och ligga i ordentligt för att klara det. Det är 17 dagar kvar och allt kan hända. Jag kommer oavsett att göra allt för att klara det, nya investeringar kommer att ske i högutdelare för att maxa direktavkastningen.

8 kommentarer:

 1. Hej, varför satsar du inte mer preffar, då hade du direkt högre utdelning räknad per månad. Visst blir det ingen utdelningstillväxt, men men. Med mitt portföljvärde (450 tkr) får jag numera 2500 per månad i genomsnitt, du har en miljon till vilket skulle ge 7500 per månad. Hälsning Dividend500

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej dixidend500!

   Yes du har rätt! I dagsläget har jag typ 12% av portföljen investerat i preffar, jag skulle kunna öka det lite. Anledningen till att jag inte har mer preffar är som du nämner att jag inte vill tappa utdelningstillväxten. Mitt mål är att hålla 5% tillväxt utan återinvestring, men i framtiden när jag ska leva helt på utdelningarna skulle jag kunna låta det gå ner till 2-3%. I dagsläget tror jag helt enkelt att värdet kommer öka mer i vanliga aktier på 6-7 års sikt.

   Tack flr din kommentar!

   Radera
 2. Min tanke är att de flesta utdelningsaktier, främst i USA, har ganska låg avkastning. Visst har de den långa utdelningstillväxten men att kravla runt på 3 % är inte min grej. Dina svenska aktier är dock högavkastande vid en jämförelse. Om jag skulle ha mer tålamod hade jag också en sådan portfölj men jag har vant mig vid ett relativt stort kassaflöde där det blir en utdelning minst en gång per vecka.
  Sedan förstår jag dina tankar att sluta så fort som möjligt, är inne på samma tankebanor men har alldeles för lite i portföljen för att ens tänka allvarligt på det. Men det är kul att läsa att man inte är ensam när man funderar om sådant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja att ha 3% DA blir segt om man inte har en stor portfölj. Det bra är ju att preferensaktierna krossat index den senaste månaden, ren utklassning! ;)

   Radera
 3. Kanske inte helt realistiskt att tro du får ihop 32tkr inom 17 dagar om det inte är så du väntar på rejäl övertid eller unnar dig en rejäl extralön... Men du har väl spart pengar i bolaget iom sjukskrivningen, så bara ta ut dina 25 sem dagar i pengar så är du i hamn!! Något fundera på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Ekonomitankar! Kör enskild firma med målet att jobba så lite som möjligt, inte att tjäna pengar. Så det finns inga semesterdagar att plocka ut och sjukskrivning blir svår, jag gör mitt bästa men att vara egen och själv utan anställda med ett fysiskt jobb och bryta kroppsdelar är ingen bra kombo ;).

   Radera
 4. Närmaste målet är 1.5 miljon. Men just nu går börsen i fel riktning så vi får se när det kan uppnås :-) Får glädjas att aktierna jag köper blir billigare istället :-) Inte säker hur jag ligger till just nu men ska räkna ihop allt till slutet av månaden och skriva en sammanställning. Fortsatt lycka till med dina mål :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt, vi kommer dit! Ja den går helt vilse ;) Jag var uppe på 1.470.000 för någon månad sen innan det vände åt fel håll.

   Detsamma!

   Radera