torsdag 17 augusti 2017

Amorterade lite på CSN lånet

Jag har tidigare skrivit om studielånets vara eller icke vara, eller ha eller inte eller vad man säger. Jag skrev om hur man kan tjäna pengar på CSN-lånet här.


Konceptet är att man belånar sig max även om man inte behöver och investerar pengarna i tex. preferensaktier. Eftersom räntan på CSN-lånet är så låg så får man en riktigt bra på avkastning på ett kapital som man från början inte ens har. Läs inlägget jag länkade till ovan för att se mina tankar.

Nu är det så att jag trots att jag är övertygad om att man tjänar på att vara CSN-belånad (förutsatt att man investerar pengarna bra) har valt att göra en ytterligare amortering i år på 5000kr och har i år totalt amorterat 12.000kr. Det är ju inte så bra ekonomiskt kan man tycka, men jag stör mig lite på att hålla koll på det här lånet och se till så man inte betalar för lite och åker på avgifter mm. Fan, hatkärlek kan man säga! ;)

Nu har jag som sagt betalt allt som behöver betalas i år och har ungefär 25.000kr totalt kvar. Hur jag gör med det framöver vet jag inte. Egentligen har jag tre alternativ:
 • 1. Tokspara och betala av allt i början av nästa år.
 • 2. Gå tillbaka till gamla strategin, betala så lite pengar som möjligt medan det tickar in utdelningar från preferensaktierna.
 • 3. Betala så som CSN vill, dvs runt 10-11k per år, det skulle då ta ytterligare drygt 2 år att bli av med skulden.

Vilket alternativ hade du kört på i min situation?


Läs fler inlägg:
Billigare elräkning
Leva på lite pengar
Få pengar utan att jobba

10 kommentarer:

 1. Jag valde tidigare att betala av help mitt CSN lån, även om inte rationellt ur ett strikt ekonomiskt perspektiv. Dels ville jag bli skuldfri, men jag kände även något slags plikt att "betala tillbaka" som tack för den hjälp jag fick under mina studier. Konstigt kan tyckas, men kändes rätt för mig då (och även nu).

  Alternativ 1 får således min röst.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon och tack för kommentaren!

   Jag förstår tänket med att bli helt skuldfri, funderar ju som sagt också den tanken. Att betala tillbaka är självklart sen vilken tid det tar tror jag inte staten påverkas så mycket av som oss själva. Har svårt att tro att de förvaltar kapitalet på samma sätt som vi gör? Alternativ 1 alltså! :)

   Med vänlig hälsning / frihetsmaskinen

   Radera
 2. Eftersom Csn har en administrativ avgift blir kostnaden för lånet högre de mindre man har kvar att betala tillbaka. Själv är jag ju allergisk mot lån och betalade av CSN lånet så fort jag kunde. Dock tyckte jag om lånet när jag studerade. Det gjorde att jag kunde ha lite mera pengar på den tiden och istället ha lite mindre när jag började jobba. Jag skulle således betala av lånet så fort jag kunde.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Slimis!

   Precis! Kostnaden ökar ju procentuellt ju mer man betalar av och tillslut blir det inte lönsamt längre, därav min tanke att ev. betala av allt nästa år. Alternativ 1 från dig också alltså! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Beror på om man har andra lån. Jag betalar av CSN så sakta som möjligt så länge jag har andra lån som skall betalas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej MRKIA!

   Intressant! Samma som jag kört hittills också. Tack för kommentaren!

   Radera
 4. Jag kommer betala av det som är kvar på mitt när pengarna från fastighetsförsäljningen kommer in. Skönt lösa eländet. 600 kr i månaden i bättre kassaflöde blir det för oss då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Ekonomitankar!

   Skönt! Ja det blir ju helt klart en skillnad!

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Jag hade fullt lån efter 5 års studier. Precis innan jag var klar så fick vi möjlighet att köpa ut en fastighet billigt. Vi sålde av aktier och fonder för en stor summa pengar och köpte fastigheten kontant eftersom vi ändå inte räknade med att få nåt banklån med bara en låg inkomst.
  Året efter kom smällen från CSN: Eftersom vi hade tjänat så mycket pengar året innan (pga kapitalvinst) så ökade inbetalningskravet från CSN. Jag hade fortfarande ingen inkomst, sambon hade en mycket låg lön som doktorand så det där inbetalningskravet såg ut som ett skämt! Vi skulle betala mer i månadskostnad till CSN än våra totala inkomster! Alltså så sålde vi av lite till för att lösa ut båda våra lån. Efter lite tjafs (min handläggare var snabbare och smidigare än sambons) så "fick" vi till slut betala av allt.
  Det var ganska skönt att gå ut i arbetslivet helt skuldfri.
  /Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Spargrisen!

   Nice att kunna köpa en fastighet kontant direkt efter studierna! Hade det inte gått att justera ner avbetalningen bara? Den ska ju anpassas efter nuvarande inkomst, men man kan behöva göra en ansökan för att justera ner den.

   Skönt att vara skuldfria, inte alla som är det, mig inkluderad :)

   Med vänlig hälsning / frihetsmaskinen

   Radera