måndag 14 augusti 2017

Leva på lite pengar

Jag funderar ofta på det här med att leva på lite pengar, om jag offrar något eller om det är rätt väg att gå. Jag har inget välbetalt jobb, jag har ingen rik förälder och jag måste själv se till att nå dit jag vill.
Det här gör att leva på lite pengar blir ett enklare val för mig än att jobba ihjäl mig och kämpa mot ett mål som jag kanske aldrig kommer uppnå.
Jag känner en stark drivkraft varje dag efter att uppnå ekononisk frihet. Det logiska hade varit att jobba över varje månad för att kunna spara och investera mer, men det går bara inte. Jag vill inte jobba tokmycket nu för att bli fri senare, jag vill vara fri nu, men jag har inte kapitalet för det än. Då hamnar jag i kompromissen där jag är nu, jag jobbar halvtid och är fri på halvtid. Det är ju inte på långa vägar i närheten av frihet men det är bättre än att jobba 5 dagar i veckan.

Självklart hade jag inte tackat nej till att ha passiva inkomster på 20-30.000 i månaden men då skulle jag vara tvungen att vänta med friheten i alldeles för många år, det går inte. Jag vill inte ta tidig pension, jag vill mer ta ett kort arbetsliv. Eller jag har iofs jobbat sen jag var 16 men ändå.

Planen är att om 6-7 år ha passiva inkomster på 9200kr i månaden. Då slutar jag jobba, förhoppningsvis föralltid. Det som tar upp mycket tankar i mitt huvud är vart man ska bo någonstans. Om jag skulle flytta till en mindre stad så skulle jag som det ser ut nu teoretiskt sett kunna betala en lägenhet cashat med kapitalet som blir över från mitt nuvarande boende. Om jag skulle köpa en mindre 2a eller 1a så finns möjligheten att mellanskillnaden om den investerades i utdelningsaktier även kunna betala avgiften och ev el. Det skulle ge rätt bra utrymme för resor mm. Men vad är egentligen den perfekta kompromissen?

Hur kan man göra för att maxa den ekonomiska friheten när man väl är där?


Läs liknande inlägg:
Leva på 2 miljoner

23 kommentarer:

 1. Inser att vi tänker lika, jag är just nu i processen att minska arbetet. Halvtid är planen även för mig. Blir förhoppningsvis ca 60% i höst och sen 50% från nyår.
  Lade till din blogg som länk i min läslista. Gillar den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ekonomitankar!

   Det låter grymt! Det ska bli kul att följa din resa, hoppas att vi kan inspirera varandra! Jag har lagt till dig i min blogglista också :):

   Radera
 2. Jag är lite i samma situation - ingen förmögenhet heller att ta helt ledigt redan nu. Jag har arbetat heltid hittills och kommer från årsskiftet sluta mitt nuvarande arbete om det inte är möjligt att arbeta 3 dagar i veckan bara.
  Det känns en lång väg att sluta arbeta helt och detta känns som ett bra alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonyn! Härligt, bra jobbat!

   Vad är planen att göra med all tid du får över? :)

   Radera
  2. Vad jag ska göra sedan beror lite på om jag får annat arbete eller blir utan. Kanske jag startar upp lite massage verksamhet eller till enskilda samtal/samtals grupper. Framförallt så är längtan nu till att äga min tid i större utsträckningen och ha tid att vara i skogen och umgås med vänner. Sedan är jag himla nyfiken på att lämna ett tomrum som jag inte fyller för att se vilka möten som uppstår och vilka idéer som föds i detta.
   Vad vill du göra när du arbetar mindre?

   Radera
 3. Härligt, bra att du följer det du själv vill. Det är nog bra att inte alltid ha allt för planerat. Det låter hur som riktigt kul och spännande.

  Mitt mål nu är att nästa steg ska bli att uppnå total frihet, alltså inte jobba alls. Förhoppningsvis inom 6-7 år. Då vill jag framförallt uppnå ett större lugn över att inte behlva planera och anpassa mig på samma sätt. Sen vill jag åka skidor på vardagar och lågsäsongsveckor då man får vara ganska själv i backarna. Jag vill även passa på att resa mycket på lågsäsong ocj kanske göra en europatripp på ett halvår typ. Skulle öven kunna tänka mig att bo längre perider utomlands. Men allt är bara ideer i huvudet. Det viktigaste är att känna lugnet över att inte behöva arbeta om jag inte vill.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
 4. Tjena,
  Alla är vi olika och det som är en dröm för någon kan vara ointressant för andra. Du har din dröm med en plan hur och vad du skall göra. Klockrent, bara att köra. Kanske någon kommenterar att det är en liten budget men jag har skrivit om det där i något inlägg att med små utgifter kan man klara sig på "små" intäkter. Jag tog då som exempel precis som du planerar att skaffa ett billigt boende i en mindre stad. När jag skrev mitt inlägg researchade jag och hittade en lägenhet i Mariestad med hyra kring 1500 kr per månad och insats under 100.000 kr.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Petrusko!

   Det lät riktigt billigt, ska kolla upp Mariestad. Jag som du säger är det ju okika från person till person, för egen del vill jag ha saker att göra i stadenjag flyttar till. Att flytta för att sen behöva åka ivög för att glra saker kanske tom blir dyrare.

   Tack för kommentaren!

   Radera
 5. Bra inlägg på intressant ämne! Det jag tycker är så svårt är att definiera exakt när man har nått oberoende. Om ditt mål är 2 miljoner och dagen efter du nått målet kraschar börsen, är du fortfarande ekonomiskt oberoende för du mentalt passerat "din gräns"? För mig känns det fortfarande viktigt med en buffert eller snarare möjlighet att portföljen kan fortsätta växa efter att jag slutat jobba. Jag tycker det känns tufft att leva "on the edge" och låsa sig vid en utgiftsnivå resten av livet. Då föredrar jag att portföljen ska ha möjlighet att fortsätta växa om än mycket långsamt eftersom jag tar av kapitalet.
  Dock låter det som du har tänkt igenom din plan noga och tror säkert att det kommer fungera bra för dig!

  Mvh Herr Oberoende

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Herr Oberoende och tack flr kommentaren!

   Du tar upp bra saker och det är saker jag flera gånger funderat på.

   För egen del har jag iaf nu lagt ner tönket med buffert och "om börsen kraschar mm. Sånt kan alltid hända och det är nog svårt att skydda sig helt från. Tanken är ju att företagen växer och på så sätt växer kapitalet och utdelningarna av sig själv utan investeringar av nytt kapital. Förra året ökade mina utdelningar runt 6-7% bara genom utdelningshöjningar och mitt långsiktiga mål är ett snitt på 5%. Teoretiskt betyder det att jag kan öka mina utgifter varje år även fast jag använder alla utdelningar.

   Jag ör inte beredd att jobba så länge som behövs för en extra buffert, den minskar även i takt med inflationen.

   Hur har du tänkt med buffert och säkerhet?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. På ett sätt vill jag precis som du jobba så kort tid till som möjligt, men samtidigt vill jag vara säker på att jag inte tvingas tillbaka in i arbetslivet om portföljen skulle "krascha". Jag förstår ditt tänk med att bara använda utdelningarna och sedan öka utgifterna med utdelningstillväxten. Det är ett bra resonemang. Jag är personligen inte säker än på om jag "bara" ska leva på utdelningar eller om jag också kommer sälja delar av kapitalet (följa 4% regeln) då min direktavkastning ligger under 3% i dagsläget. Men det är en mycket bra poäng med utdelningstillväxten, jag kommer behöva räkna mer på hur jag ska lägga upp det :)
   Vad gäller säkerhet tänker jag att jag sprider riskerna genom att äga aktier i olika branscher, investmentbolag och globala fonder.

   Radera
  3. Ja det är ju segt om man blir tvungen att åf tillbaka till jobba igen, men lite kan man nog anpassa utgifterna om några utdelningar skulle ställas in. Jag har inte heller helt planen färdig, men funderar på det helatiden :).

   Själv ligger min direktavkastning runt 4% så då blir det ganska enkelt.

   Ja diversifiering är bra!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Ett billigt boende är alltid ett plus i kanten när man ska leva på lite lägre inkomster. Innan jag träffade min nuvarande flickvän hade jag tur att få tag på ett billigt boende. En vindsvåning på 30m2 i en liten by där jag bodde innan jag flyttade dit familjen bor idag. Hyran var då 900 kr i månaden inklusive el. Det var även en hyresrätt så ingen insats behövdes. Bodde där i 4 år och när jag flyttade hade hyran ökat till 1020 kr. Mycket tack vare den billiga hyran har jag lyckats spara undan en slant varje månad även när jag har haft förvånansvärt lite i inkomst. Vi bor ju fortfarande förhållandevis billig (3785 kr för en 3a på 80m2) Ett bra tips är att inte bo större än man själv har behov för. Boendet är en så pass stor utgift i livet så kan man hålla den nere kan man istället använda pengarna till roligare saker. När det gäller buffert tycker jag inte man ska ha alldeles för mycket. Mitt mål är att aldrig ha pengarna på ett 0 % konto. Vart man än placerar sina pengar ska det finnas någon typ av besparing eller avkastning. Att bunkra upp någon typ av vara hemma kan tex vara en besparing på sikt. Oftast brukar det vara bättre pris på storpack i affärerna och vet man att det endå kommer gå åt samt inte bli förstört kan man bunkra på sig. Brukar bland annat göra det när det gäller toalettpapper, tvättmedel, shampoo, frysvaror eller i princip allt jag ser en besparingspotential i. Eftersom jag är lågavlönad är det viktigt att jag får ut så mycket som möjligt för mina pengar. Annars blir det inga pengar över att investera på lång sikt. Jag är säker på att du kommer nå dina mål så småningom. Ränta på räntan blir fantastiskt på sikt.
  Fortsatt lycka till och kämpa på.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis och tack för de bra tipsen! Jag har fortfaranse inte klurat ut var du bor med de billiga hyrorna, 1000kr låter helt sjukt :) är det söder eller norrom sthlm? :)

   Jag bunkrar i princip bara toalettpapper i form av en bal på ica för 89kr. Annars försöker jag undvika bunkringen vilket jga gjorde ner av förr, har kommit fram till att det känns bättre att binda så lite pengar som möjligt. Men vissa saker är som sagt bra att bunkra :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Lägenheten tillhörde en bostadsrättsförening och de hade inget vinstintresse av den :) Men hyrorna ligger allmänt ganska lågt här. Dock blev det bostadsbrist efter 2015. Kommunen fick en rejäl befolkningstillväxt från utlandet och sen dess har både villa samt bostadsrättspriserna stigit en hel del. Bor inom 2 timmars restid norr om Sthlm :) Ganska nära till flera medelstora städer så det passar mig perfekt :-)

   Mvh / Slimis

   Radera
  3. Härligt med så låg hyra! Ok jag får kolla lite städer uppe i norr och se om jag hittar något intressant! :)

   Mot 1,5! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  4. Jo man blir bortskämd att bo billigt. Blir en uppdatering i slutet av månaden angående tillgångar. 28 augusti fyller bloggen 1 år så jag ska skriva ihop något bra. Jo mot 1,5 nu :)

   Mvh Slimis

   Radera
  5. Spännande, ska bli intressant att läsa! :)

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 8. Härligt inlägg och bra kommentarer, det är precis dessa tankar jag vill läsa mer om! Jag bygger en portfölj som ska möjliggöra mig och min fru att arbeta 50-75% 10 mån om året och sen vara tjänstelediga 2 mån. Jag tycker om att arbeta men inte 40 h / veckan 48 veckor / år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Erik,

   Ledsen för ett väldigt sent svar. tack för de fina orden och lycka till med dina planer. Det lär bli grymt bra! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera