fredag 18 maj 2018

Om du bara orkar vara långsiktig så blir du belönad

Att långsiktighet lönar sig har vi nog alla hört mer än en gång, men trots det är det få som orkar vara långsiktiga. De flesta vill ha snabba resultat och om man måste vänta 3-, 5- eller kanske till och med 10 år så är det lätt att ge upp direkt. Det är därför inte alla får samma resultat i allt de gör. Vissa är väldigt vältränade, vissa är grymma på skateboard och vissa har mycket pengar. Något som de ofta har gemensamt är att de jobbat för det de har och att de hållit på med det ganska länge. Långsiktigheten lönar sig alltså i många fall.
Tänk dig att du åker ut på en fisketur. Du fiskar en hel dag utan att få en enda fisk medan din kompis berättar om alla fina fiskar han fått genom åren. Du går hem besviken, tycker att det är helkass att du inte fick någon fisk och bestämmer dig för att aldrig fiska igen. Du kommer garanterat aldrig att få någon fisk med den inställningen. Om du istället fortsätter och fiskar dag efter dag så kommer du förr eller senare att få en fisk, det gäller bara att ha orken och viljan, eller tålamodet kanske är ett bättre ord.

Anledningen till att jag skriver det här inlägget är för att jag fått kommentarer om att man måste ha pengar från början för att aktieinvesteringar ska ge något. Enligt mig stämmer det inte och oavsett om det stämmer så är det skitsamma. För om vi redan från början bestämmer oss för att det inte går så kommer vi aldrig att uppnå något. Om vi börjar från noll och sparar 3000kr/månad till en avkastning på 10% så har vi efter 14 år en miljon kronor. Efter 20 år har vi nästan 2 miljoner och efter 30 år har vi 5 miljoner kronor. Man kan antingen välja att se det som en grym möjlighet eller så kan man kan välja att se hur lång tid det tar, att det inte är värt det och lägga ner tanken på en gång. Det är det som skiljer en person som kommer att lyckas från den som väljer att inte göra det, allt som krävs är att man börjar.

Ett sparande på 3000kr/månad kommer varken göra till eller från i en persons liv om den har en nettolön på säg 20.000kr/månad. En miljon kronor i kapital kommer däremot att göra en enorm skillnad i en persons liv när det gäller ekonomisk frihet och -trygghet. Allt som krävs är att man gör ett val, ett val som inte kommer att märkas idag eller om ett år utan om 5-, 10- eller kanske 20 år.

Vad är din erfarenhet, tycker du att långsiktighet brukar löna sig?


Läs fler blogginlägg:
Nu kan jag leva på utdelningarna!
Leva på kapital
Skapa ekonomisk frihet på en månad

16 kommentarer:

 1. Helt klart är det så, en långsiktig förmåga med rätt inställning är det som krävs, även om man har mycket liten lön, men ibland kommer det hinder på vägen, man måste ha pengar till något oväntat. Kanske en bostad eller en bröllopsresa. Det kan bli hack i sparkurvan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja myntaren,

   Självklart kan det komma saker i vägen men om man sparar regelbundet med något hack här och där ger det resultat. Sen kan Tyvärr inte lala spara men de flesta.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Japp, naturligtvis lönar sig långsiktighet. Här kommer begrepp som delayed gratification väl till pass. Gäller det mesta: pengar, träning, studier, relationer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Kaizenliv,

   Ja precis, man får vänta ett tag bara :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Du hade ju aldrig haft dina 1,7 idag ifall du inte puttat in ett startkapital,vad var det 400k?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du hade aldrig skrivit den här kommentaren om inte din pappa bestigit din mamma.

   Radera
  2. Tja Anonym 1,

   Självklart är det så, men jag hade inte haft mina 400k om jag inte jobbat, sparat och totalrenoverat en lägenhet som efter 1,5 år gav 400k över. Jag puttade in 70k i renoveringskostnader under den tiden samtidigt som jag sparade.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Ja det lönar sig att vara långsiktig, men i dagens samhälle så är det få som är det. Alla har så bråttom med allt. Sen är det så att alla har inte uthålligheten och det som krävs för att vara långsiktig, orka ta sig igenom när det är lite tufft.

  Jag tror det krävs att man är disciplinerad och sätter upp delmål för att orka vara långsiktig.

  Mvh/XO

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja XO,

   Ja det har du rätt i och delmål är ett grymt sätt att hålla uppe motivationen! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Jag tror som du Frihetsmaskinen. Långsiktighet lönar sig. Ett steg i taget. Varje tusenmilaresa börjar ju med ett steg. Men det gäller ju att ta det där första steget också.

  Att bryta ner resan i delmål som X/O skriver är ännu ett verktyg för att hantera långsiktigheten. Att göra den mer hanterbar.

  Även de superrika är sannolikt långsiktiga och har planerat för hur kapitalet ska hanteras och kapitaliseras över tid.

  Så oavsett vilken ekonomi man har tror jag de facto att det bara det finns en väg till finansiell framgång. Och det är en god långsiktig plan för sin ekonomi - och så klart tålamodet att hålla sig fast vid den.

  Med vänlig hälsning,

  Atlas Investo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Atlas Investo,

   Ja, troligtvis är det så och håller man sig till det så lyckas man, som det borde vara mao :). Tack för kommentaren!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Roligt att läsa inlägget!

  Jag som började mitt sparande 2015 var helt klart uppgiven, men tiden läker alla sår:) Mina senaste två inlägg handlar just om detta. Vad det genererar att göra sunda kompromisser och hur det är fullt möjligt att bli rik utan att ens märka det!

  Jag gjorde ett tankeexperiment om man lade om: pappersfakturor, såg över el/vatten, kostnader för internet och sedan avstod från ex. Netflix, Spotify. Bara där sparar man 600:- per månad som sedan kan bli 112 000:- på tio år.

  Om 600:- per månad försvinner till en nätmäklare och sedan placeras automatiskt i billiga indexfonder är det mesta arbetet gjort :)

  Mvh VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja VÄL,

   Härligt att höra, ska in och läsa dina inlägg! :) Det är precis som du säger kanske lite uppgivet i början, men det går ganska fort när det väl börjar rulla på. Jag försöker se delmål som att utdelningarna/avkastningen täcker en arbetstimmar, en lunch osv.

   Det går att spara grymt mke på att dra ner på fasta kostnader som el etc. och det är återkommande! Tack för kommentaren! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Bra inlägg. En liten tanke: Till skillnad från att bli en fena på t ex skateboard, krävs det ju egentligen inte så mycket "arbete" för att investeringar ska löna sig. Studie efter studie visar att för de allra flesta är - över tid - ett regelbundet sparande i fonder med låga kostnader det som ger bäst resultat.

  Det som egentligen behövs är den initial kunskapen att komma igång och sedan göra så lite som möjligt. Idag är det mycket enkelt att automatisera överföring från lönekonto och köpa fonder. Att "sitta still i båten" är dock svårt om man har intresse av investeringar. :-)

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Egon,

   Grym kommentar, jag tänkte på det precis när jag postade inlägget så det var bra att du tog upp det! :) Precis som du säger så är det faktiskt lättare och krävs mindre jobb att bygga upp ett kapital eftersom det som krävs är passivitet och tålamod, medan mycket annat kräver hård träning. Som du skriver gäller det bara att klara av att hålla tålamodet över tid så lyckas man! Tack för kommentaren! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. min familly är så nöjd med dig som du så mycket miroauthetichackers.wordpress.com

  SvaraRadera