onsdag 2 maj 2018

Cykla till jobbet

Det finns många bra spartips och ett av alla är att cykla till jobbet. Trots att man kan spara väldigt mycket pengar och även får bra träning av att cykla till jobbet så väljer otroligt många att ta bilen istället. Man tar bilen till jobbet och eftersom man inte får någon träning så tar man sedan bilen till gymmet och sätter sig på träningscykeln, ställer sig på löpbandet eller kör ett spinning pass.Jag tog själv bilen till jobbet tidigare, för att sitta i köer och förlora massa tid och motion. Till mitt försvar får jag väl säga att det var firmabil som användes i jobbet och jag hade egentligen inget val. Många som inte behöver ta bilen verkar trots det göra det ändå, det är lite bakvänt. Jag kan helt klart förstå det om man bor väldigt avsides och har dåliga kommunikationer och långt till jobbet, men om man bor nära så blir det svårare att hitta bortförklaringar. Bor man nära bra kommunikationer så kan man annars åka kommunalt.


Om man bor i en storstad så finns det otroligt mycket att spara på att cykla till jobbet. Säg att man normalt sätt tar sin bil in till jobbet inne i stan. Man bor i en närförort och har 1 mil till jobbet. Man betalar biltull in- och ut från stan på totalt 40kr. Man betalar parkeringsavgift på 90kr varje dag och man ställer sig på löpbandet en halvtimme på gymmet eftersom man behöver träna. Om man cyklade till jobbet så skulle man kunna skippa gymkortet (500kr/mån), inga biltullar (800kr/mån), ingen parkering (1800kr/mån) och inga bilkostnader (800kr/mån). Totalt sparar man i teorin 3900kr varje månad på att cykla till jobbet istället för att ta bilen. Om vi går vidare och räknar på att vi investerar dessa pengar till 10% avkastning i 20 år så ser vi vad det verkligen kostar på sikt. Uträkningen är gjort i Stefan Thelenius grymma verktyg Sparkalkylator deluxe.
Boom! Om vi tar cykeln istället för bilen och investerar pengarna vi sparar så kommer vi efter 20 år att ha 2.281.804kr. (Baserat på 10% avkastning vilket vi självklart inte kan veta i förväg). Det här är ju helt grymt bra och man måste tjäna riktigt bra med pengar för att hitta logiken i att ta bilen till jobbet enligt förutsättningarna i exemplet.

Cyklar du-, åker kommunalt- eller åker du bil till jobbet?Läs fler inlägg på bloggen:
Cykla istället för att åka bil?
Bo billigt
Hur ser min arbetsdag ut?
Skapa ekonomisk frihet på en månad
Nu kan jag leva på utdelningarna!

22 kommentarer:

 1. Kul att kalkylatorn kommer till pass! Jag åker i huvudsak tunnelbana men springer två gånger i veckan till jobbet iaf - av hälsoskäl :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Stefan,

   Kalkylatorn är grym och kommer ofta till användning. Det låter ju som en riktigt bra mix! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Jag resonerar precis som dig och är därför glad att jag har möjligheten att cykla till jobbet. Det blir mycket pengar över tid som är roligare att lägga på andra saker. Kolla gärna in min blogg, har länkat dig bland mina favoritbloggar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja MrX,

   Härligt, det är skönt att cykla! Har kollat in den och lagt till dig i min blogglista också! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Vi bor cirka 3 mil från jobb och förskola. Kör in med dottern varje dag. Förskolan ligger dock inte centralt, medan mitt jobb gör det. Har cykeln med mig på bilen varje dag. Ställer bilen nära förskolan och cyklar sen till jobbet på en kvart. Slipper parkeringsavgift och sitta och koka av ilska och stress i bilköerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Aktieoutsidern,

   Grym lösning att göra så? Hur tar du med cykeln, kör du fäste på dragkroken eller uppe på takräcket? Har du erfarenhet att ta cykeln på takräcket och hur tycker du att det fungerar?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Har en Thule cykelhållare som sätts på dragkroken. Tar typ två minuter att montera på och sätta på cykeln. Ingen erfarenhet av cyklar på takräcket tyvärr.

   Radera
 4. Jag cyklar till jobbet dagligen (13 km enkel väg). Dock inget som ersätter träning då intensiteten är för låg. Ser det mer som rörelse än träning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Marcus,

   Riktigt bra jobbat, det låter som du är i grym form! Jag kan hålla med lite beroende på hur fort man cyklar, jag brukar få upp ok puls iaf i skogen där det är backigt.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Jag cyklar de dagar jag har kunderna inom en mils avstånd. Det blir två pass om dagen och fyra mil på cykeln, ibland mindre. Men längre sträckor än så, så blir det flådbil, kosta vad det kosta vill.... Tid är också något att vara rädd om.
  //Fattigbonddräng

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Fattigbonddräng,

   Grymt att du tar cykeln till kunder, många som inte är bekväma med det. Förstår att det blir meckigt om det är längre än 1 mil, jag är ganska dålig själv när det blir längre sträckor faktiskt.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Fan panik 3 barn kärrring som tjatar på mig inga pengar jobb jag hatar satan vad felaktiga val jag gjort i livet kan inte ens byta jobb för gammal

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Haha, är det så illa? Familj är väl nice och har sina fördelar också?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Det finns mycket att vinna på att skippa bilen. Själv har jag 600 meter till jobbet så det går snabbare att promenera än att ta fram cykeln. Jag lägger å andra sidan mycket av fritiden på att cykla i stället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Money for Nothing,

   Grymt med jobbet så nära! Härligt, vad cyklar du, mtb eller landsväg typ?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Gjorde liknande beräkning som dig för något år sen och slutade ta bilen till jobbet och cykla istället. Är nu helt utan bil och sparandet mådde helt klart bättre av det hela. Räknat på att det blir billigare med hyrbil så länge jag max behöver bilen en vecka/två weekends per månad (vilket jag inte kommer upp i). Helt klart bra både för hälsa, plånbok och miljö med att cykla mot att ta bil!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Henning,

   Riktigt grymt val du gjort. Själv har jag inte släppt bilen än då vi använder den för fritidsaktiviteter där vi måste ta med saker men man borde fundera mer på det.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Åker bil varje dag. Har ca 1 mil till jobbet, så det är absolut nödvändigt att duscha när jag kommer fram pga mycket backar. Tar ca 10 minuter att köra, cykling ca 45 minuter i rask takt + 20 minuter duscha och byta om.

  Springer 4 gånger i veckan för att hålla hjärtat igång. Mycket stillasittande annars på jobbet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Snålgrisen,

   Ja det är på gränsen där om man orkar det lite beroende på hur resten ser ut i livet. Skulle det inte gå att pressa på och få upp pulsen och byta ut mot något löppass för att spara tid?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 10. Själv kör jag bil till jobbet ca 5 km. Uträknat så blir det billigare för mig än att ta bussen, under förutsättning att jag ändå har bilen. Gratis parkering och inga vägtullar gör att bensinkostnaden landar på ca 10 kr t&r (busskort ca 30 kr/dag med månadskort, 40-60 kr med reskassa beroende på högtrafik eller inte). Bilen är ca 15 år gammal och jag räknar värdet på den som helt obefintligt, därav ingen värdeminskning. Att göra mig av med bilen helt hade sparat mig i storleksordningen ~300 kr/mån. Det betalar jag gärna för den lyxen det ändå innebär att ha den.
  Ska förmodligen gå till jobbet när vädret tillåter eller hämta min ganska risiga cykel hos mina föräldrar för att använda under sommarmånaderna :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Lilla Ego,

   Ja jag förstår hur du tänker och ibland blir det faktiskt billigare att åka bil än kommunalt vilket känns konstigt. Jag tycker definitivt att du ska börja cykla lite! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera