tisdag 5 februari 2019

Resurs utdelning 2019 - Höjer med 9%

Idag rapporterade Resurs att man höjer utdelningen med 9%. 2018 delade man ut 3,3kr per aktie och 2019 delar man ut 3,6kr per aktie. Det här var ganska väntat men ändå skönt att få en höjning som ökar på utdelningarna lite grann.
Resurs höjer utdelningen till 3,6kr


Årets utdelning landar alltså på 3,6kr per aktie och på dagens kurs motsvarar det en direktavkastning kring 6,2%. Med tanke på tillväxten de haft den senaste tiden får det ändå anses som ganska ok.

Om man kollar rapporten så kan man se att det mesta går åt rätt håll. Omsättning och vinst ökar samtidigt som resultatet ökar och man därmed också höjer utdelningen. Jag har inte hunnit kolla rapporten så noga så får uppdatera inlägget lite senare. En kort sammanfattning av året i punktform nedanför: På Resurs hemsida kan ni läsa eller lyssna på rapporten!

 •  Utlåningen ökade med  16%
 •  Intäkterna ökade med 11%
 •  Resultatet ökade med 6%
 •  Resultat per aktie ökade med 6%
 •  Utdelningsandel 63%

Läs mer om Resurs hos Avanza *affiliatelänk
Ovanstående länk är en affiliatelänk, läs mer här.


Vad innebär Resurs utdelningshöjning för mig?


Resurs är ett innehav som vuxit en del i portföljen det senaste året och just nu har jag 892st aktier i bolaget. Det gör att dagens höjning ger mig 268kr mer i utdelning varje år. Totalt kommer bolaget att ge mig 3211kr i utdelning i år. Det är en rätt bra summa och klart välkommet med höjningen.


Tyvärr måste jag meddela att "utdelnings-höjnings-striken" bröts idag när Axfood meddelade att man behåller utdelningen på samma nivå som förra året. Med det så ser rapporteringen portföljbolagens utdelningar ut så här hittills i år:

 • ✔ Sandvik + 21% 
 • ✔ Axfood 0%

Idag rapporterade alltså första bolaget som inte höjer utdelningen i och med dagens rapport från Axfood. När jag bara tittat kort på rapporten så ser det ju klart vettigt ut, men jag vill läsa mer innan jag säger vad jag tycker om rapporten. Jag har lite orosmoln som ligger kvar från förra året och vill se om de fortfarande finns kvar. Jag ska försöka få till ett kort inlägg om rapporten idag eller imorgon.


Screenshot från Resurs hemsida.


Ökar jag i Resurs?


Jag har faktiskt under dagen investerat lite återbäring av källskatten i nya aktier i Resurs. Har även sålt lite Skanska och även köpt för de pengarna. Jag är lite orolig inför Skanskas rapport och tycker Resurs levererade helt ok så det känns bra att göra så här.

Framöver kan jag helt klart tänka mig att öka ytterligare då Resurs endast utgör knappt 3% av portföljen. Upp till 4% är helt ok men inte över 5%.

Har ni Resurs eller Axfood? Vad tycker ni om rapporterna?


Läs fler blogginlägg:
FIRE - Ta makten över din pension!
Lifehacks för ekonomisk frihet

6 kommentarer:

 1. Tjenare Frihetsmaskinen. Tycker Axfoods rapport var ganska så väntad. En oförändrad utdelning samtidigt som man kommer att investera kring sina lager och automation. En bra defensiv aktie.

  Castellum och Axfood ligger tyngst i min portfölj och väljer därför att "endast" återinvestera utdelningen från Axfood till nya aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Dennis,

   Ja lite så jag uppfattade den också. Castellum och Axfood är också bland mina största innehav och även om jag gillar Axfood så börjar viktningen i portföljen kännas på gränsen.

   Jag är lite oroad för konkurrensen som Axfood står inför och kostnaderna kopplade till det. Lite samma oro som ja hade förra året. De kommer nog att göra det bra, frågan är bara hur branschen utvecklar sig.

   Tack för en grym kommentar! :) Ska läsa rapporten när jag kommer hem ikväll och se vad jag tycker! ;).'

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Snart kommer Amazon till Sverige. Bäst att Axfood mfl investerar rejält om de skall ha någon chans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Wisefool,

   Ja det finns helt klart en del hot. Viktigaste är nog att inte låta något innehav väga för tungt.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Har ägt Resurs tidigare men sålde för nåt halvår sen när jag tröttnade på att kursen stod och stampade runt 60 kronor. När jag nu tittar på aktien ser jag att kursen är... runt 60 kronor :).

  Verkar inte lyfta nu heller trots bra rapport.

  mvh https://lekonomi.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Lekonomi,

   Haha, nej kursen har ju varit rätt trist faktiskt! ;)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera