måndag 28 januari 2019

Atlas Copco utdelning 2019

Idag offentliggjorde Atlas Copco sin rapport och man meddelade att utdelningen höjs med 21%. Omräknat för avknoppningen av Epiroc så motsvarade den tidigare utdelningen 5,2kr per aktie och utdelningen man betalar ut 2019 är 6,3kr per aktie.

Utdelningen kommer att betalas ut i två delar om 3,15kr vardera. Den ena med avstämningsdag den 26:e april och betalas ut den 3:e maj. Den andra med avstämningsdag den 25:e oktober och betalas ut den 31:a oktober.
Högre utdelning 2019


Man höjde alltså utdelningen med 21% i jämförelse med förra året och det här är det 35:e året med bibehållen eller höjd utdelning. Man bör även ha i åtanke att Atlas Copco har varit generös med extrautdelningar under åren och senast förra året delade de ut 8 kronor utöver den ordinarie utdelningen på 7 kronor.

Jag har sålt av en del Atlas Copco som tidigare var ett av mina större innehav. Jag gick in hårt i aktien när den hade en svacka och köpte mycket när det stod i 170kr kring årskiftet 2015/16 innan avknoppningen av Epiroc. Det var en bra investering och gav en avkastning kring 80% om jag inte missminner mig. Jag har även sålt av de flesta Epiroc så i dagsläget äger jag endast 86st Atlas Copco.

Man får dock inte glömma att Investor består av nästan 13% Atlas Copco. Med tanke på att Investor utgör nästan 10% av portföljen så skulle man kunna säga att jag har 106st till Atlas Copco och totalt 192st aktier i bolaget.


Kort om rapporten


Atlas Copco var tydligen upp över 4% under dagen men då jag inte följt börsen så har jag totalt missat det. Aktien har stängt på +2,16%. När jag kollar rapportsammanställningarna så verkar det som Atlas Copco har presterat bättre än förväntan på i princip alla punkter. Den enda osäkerhetsfaktorn verkar vara att kundefterfrågan förväntas minska lite på kort sikt.

Jag gillar bolaget och tvivlar inte på deras framtid, men med tanke på att mitt innehav nu endast är kring 2,5% av portföljen så följer jag inte längre bolaget lika noga som tidigare. Innehavet lär dock växa framöver i takt med övriga portföljen och jag lär kunna se fram emot fortsatta utdelningar från bolaget.Vad ger den här utdelningen mig? 


Direkt så ger den här utdelningshöjningen mig 94kr mer i utdelning per år. Om vi kollar indirekt med tanke på mitt Innehav genom Investor så ger det här mig 211kr mer i utdelning per år. Självklart räknar jag inte delen i Investor eftersom det är dom som delar ut pengarna till mig men samtidigt känns det bra att Investors portföljinnehav höjer utdelningen.

✔ Castellum +15%
✔ Investor +8,3%
✔ Sandvik +21%
✔ Atlas Copco +21%

De här 94 kronorna blir tillsammans med höjningarna från Castellum, Investor och Sandvik 1639kr. Mina utdelningshöjningar under årets första månad är alltså 1639kr. Det är en riktigt mäktig löneförhöjning för att inte ha gjort något för att höja lönen på något man inte gör något för. Bara de här höjningarna höjer min totala utdelning med 2,2%!

Läs mer om Atlas Copco hos Avanza *affiliatelänk 
Ovanstående länk är en affiliatelänk, läs mer här.

Har ni Atlas Copco i portföljen?


Missa inte dagens tidigare inlägg:
Sänkta utdelningar, vad gör jag då?

10 kommentarer:

 1. Äger inte Atlas direkt men har det via investor i pensionsportföljen. Skulle dock kunnat tänka mig att ha den direkt också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Daniel,

   Ja jag gillar bolaget. Minskade dock eftersom den var ett av mina större innehav och ville minska risken så det mesta åkte in i Investor istället.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Jag har Atlas i portföljen sedan 2009 och kommer fortsätta äga den, ett väldigt fint bolag som även ibland ger ut extra utdelningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Nyttboende,

   Härligt, det lär varit en bra investering! :) precis, de delar ut extra då och då vilket är nice! Det är nog smart att behålla den på sikt! Jag valde att omfördela till lite mer Investor istället då den var så stor del av portföljen tidigare.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Du har haft ett par fina dagar här de senaste Maskinen. Roligt och bra jobbat!!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Aktiepappa,

   Ja det har varit en bra start på utdelningssäsongen! :) Hur har starten varit för dig?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Ser något liknande som dig i utdelningarna, här kommer de sanna löneförhöjningarna, här delas produktionsresultatet ut. Ifjol ökade mina utdelningar med 17,8% jämfört med 2017. Min lön från jobbet steg med ca 1 ynka procent. I år blir jag inte förvånad om utdelningsökningen blir något liknande i år. Min lön ska förhoppningsvis öka med mer än 1 %, men den har ingen chans mot aktierna. Arma satar som arbetar men inte äger (utdelnings-) aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Vikingen,

   Ja precis, vi är ju delägare och får vår del! :) 17,8% är brutalt bra! Vilka bolag har du i portföljen?

   Investeringar är en enorm möjlighet! Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Är relativt ny när det gäller börsen. Har läst igenom din blogg och undrar över varför man väljer olika sorters aktier och inte bara den som har bäst utdelning? Hoppas du/ni förstår vad jag menar.

  SvaraRadera
 6. Är relativt ny när det gäller börsen. Har läst igenom din blogg och undrar över varför man väljer olika sorters aktier och inte bara den som har bäst utdelning? Hoppas du/ni förstår vad jag menar.

  SvaraRadera