onsdag 6 februari 2019

Vara ledig mer - Så här kan du göra!

Jag märker hela tiden att fler och fler börjar prioritera sin fritid högre och att man vill vara ledig mer nu än för några år sen. Eller så är det bara så jag uppfattar det. Jag tycker ofta att jag läser om det och det är roligt eftersom jag känner exakt likadant och även har valt att jobba deltid just för att få mer tid över till annat än att jobba. Jag älskar att skriva om det här, troligtvis för att hela mitt liv förändrades när jag insåg hur enkelt man kan fixa ett liv med mer fritid.
Varför ska man vara ledig mer


Det här är ju helt personligt och jag har märkt att det verkligen skiljer mellan människor hur man ser på den här saken. Själv vill jag vara ledig så mycket som möjligt helt enkelt för att jag har så mycket saker jag vill göra. Som att åka skidor, cykla mtb, bara vara ute i naturen, bada, etc.


Sen vet jag att det finns väldigt många som känner att de skulle bli rastlösa av att ha för mycket ledig tid och känner man så ska man självklart inte sträva efter att vara ledig mer än vad man är idag. Men jag tycker ändå att det kan vara värt att fråga sig själv varför man känner så, är det för att man tycker att jobbet är det roligaste man vet och bara vill vara där varje timme eller beror det på andra anledningar. Precis som jag har frågat mig själv varför jag vill jobba mindre än heltid.


Hur kan man bli ledig mer?


Nu kommer vi väl till den vanligaste frågan om det är så att man skulle vilja ha mer egen tid utanför jobbet och helt enkelt jobba mindre. Det finns massor av saker att göre det här möjligt men det viktigaste jag kommit fram till är nog att vara öppen för alla lösningar och att inte låsa sig till en grej.

Det jag menar är att bara för att din arbetsgivare inte låter dig gå ner i arbetstid så betyder det inte att du inte kan gå ner i arbetstid. Du kan kolla andra jobb, kolla en kombination av deltidsjobb, starta eget eller kombinera lite av varje. Ofta låser man sig till att bara ha en arbetsgivare och då kan det bli svårt. Själv valde jag att starta eget med affärsidé att inte jobba för mycket ;).
Skapa bättre förutsättningar för ledighet


Många säger att de gärna skulle vilja jobba mindre och vara lediga mer, kollar arbetsmarknaden lite och om de inte hittar något så lägger de ner tanken. Tyvärr är det här jättevanligt. Problemet är att arbetsmarknaden är inte anpassad efter att jobba deltid, den är anpassad för att man ska jobba minst heltid. Därför kommer man väldigt sällan få de här typen av jobb serverat på ett silverfat, det gäller att agera själv och tänka utanför boxen.

Det finns två väldigt enkla saker som kan ändra förutsättningarna helt när det gäller att få mer ledighet och hitta jobben som ger de förutsättningarna.  Det är att spara pengar och att investera i aktier. Många tänker inte alls på det här utan fokuserar enbart på jobbet. Med pengar på kontot, ofta så kallade "fuck-off-money" så gör man sig mindre beroende av inkomsten från sitt jobb vilket gör att helt nya möjligheter öppnar sig.Med ett kapital som gör att du klarar dig ett, två eller flera år kan du ta vilket jobb som helt utan att behöva bry dig om lönen. Utan ett sparkapital kanske du har ett minsta-krav vilket gör att de flesta jobben sorteras bort direkt, framförallt deltidsjobben som ger dig den ledighet du vill ha. Tack vara den här pengaklumpen som jag sparat ihop kunde jag säga upp mig från mitt heltidsjobb för 7 år sedan.

Slutsats om du vill vara ledig mer: Var öppen för alla möjligheter och lås inte dina tankar. Se till att börja spara pengar redan idag och investera de på ett bra sätt. Sätt upp en plan för hur du vill att ditt liv ska se ut och hur stor risk du är villig att ta. Inget kommer gratis men allt är möjligt!

Hur gör ni för att skapa mer ledig tid i livet?

26 kommentarer:

 1. Jobbar fem sex månader o sen säger jag upp mig,o finner ett nytt när jag kommer hem på våren eller fortsätter hos den gamla om det finns jobb,är snickare.om man verkligen vill så löser det sig alltid,det är nog så att dom flesta är rädda för att bryta det normala mönstret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Grymt av dig, riktigt modigt! Har du något sparkapital för att säkra lite?

   Det där är modigt! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Jag tror på att ha ett jobb man tycker är rätt kul och är rätt bra på och sen inte jobba ihjäl sig. Sen är variation bra. Samt hyfsat flexibla tider så man hinner med träning, m.m Om man jobbar med nåt sånt känns det inte lika mycket som jobb. Vi får se om jag kommer jobba mindre nu med ena jobbet och mer nu med andra, eller hur jag lägger upp det.

  Problemet, med mig och tydligen även min partner, är att vi blir passiva, slöa när vi inte jobbar. Inte på en gång, men sen... vad gör man åt det? Inte så kul när ens liv bara kretsar runt lite träning på morgonen, frukost, lunch, middag och sen datorn. Funderar på om vi är skadade för när man jobbar mycket drömmer man ju om den där stranden, resan, men sen när man får det vill man ha lite press, utmaningar..

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Mrs Doubtfire: Jag känner igen det där. Att planlöst inte ha någonting att göra mår jag inte heller bra av. Däremot har jag väldigt lätt att hitta projekt och saker att göra. Sedan att vi flyttat ut på en gård gör ju att vi egentligen har ändlöst med "projekt". För egen del behövs en balans mellan press och lite action och vila. Upplever en obalans med lönearbetet idag mellan arbete och fritid samt för dålig flexibilitet. Egentligen borde jag väl bli egenföretagare också, vilket troligtvis blir en realitet när jag når ekonomisk frihet. Då är inte målet med eget att tjäna pengar i första hand utan att få lite utmaning när man själv känner att det behövs.

   Radera
  2. Jag&partner är ju på semester nu och vi pratade just om hur vi känner, som att vi båda måste ha nåt att göra om vi ska vistas längre tid på nåt ställe. Detta kan också påverka plats. Partner tycker Europa. Spanien,Portugal, Kanarieöarna. Att vi hoppar boende Thailand eller mer exotiska platser.
   Är helt förvirrad över hur vi vill leva, men har antal år kvar till FI att fortsätta känna av :) Kom fram till att därför många startar projekt utomlands som åsnepensionat för åldrande åsnor, tar hand om gatuhundar, etc. Bara för att göra nåt viktigt och fylla tiden. Låter mysigt med gården :) Jag tror man måste känna av och känna av och känna av. Egenföretagare är rätt trevligt. Är det med. Tyvärr skattar&momsar man bort mycket, men finns en viss charm i att vara egen. Har du några idéer inom vad Flow-FI? Nåt som du tycker är kul?

   Radera
  3. Närmast till hands är väl att starta eget inom kultursektorn då jag haft eget inom det tidigare. Men är inte främmande för att göra nått helt annat, typ öppna en e-handelsbutik eller starta ett bryggeri. Har ett gäng år kvar innan ekonomisk frihet dock så det kan ändras med tiden.

   Radera
  4. Tja Mrs Doubtfire,

   Jag vet vad du menar, kunde känna så lite när jag jobbade heltid förut. Frågan är för att när man är ledig så är det bara under korta perioder, man hinner inte riktigt slappna av. Sen hinner man inte starta upp nya projekt vilket man kan under en längre ledighet. Vad tror du?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  5. Flow-FI@ Vad kul, låter som roliga idéer. Lycka till om du bestämmer dig för det.

   Frihetsmaskinen@ Jag vet inte. Kan så vara. Antagligen drar rastlösheten en till att komma på saker. Just nu längtar vi bara hem till rutiner, träning, hobbys, vår säng, även om det är snöstorm och vi kommer få laga all mat hemma igen. Måste vara de sämsta semesterfirarna hittills. Sitter mest inne på vårt rum, tycker det är för varmt, tappade motivationen för utflykter, träning, även ta thaimassage då de var väl hårdhänta på de tre ställen vi testade. Sen är vi trötta. Min partner tycker värmen är jobbigare än mig.

   Radera
  6. Mrs Doubtfire,

   Haha, ni verkar riktigt sköna ju! :) Jag tror det är en vanesak, man kommer ur sina rutiner typ.

   Mem jag kan också tycka det är skönt att komma hem så förstår det på ett sätt. Hur länge är ni borta? :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  7. Tack, tycker mest vi är rätt deprimerande. Sandstrand och vatten utanför dörren. Ont i ryggen nu med pga avsaknad av sån träning jag brukar göra och hårda sängar även om vi haft himla tur jämfört med hur sängarna kan vara här. En gång köpte vi extra madrass som vi släpade pga nästan liggsår. Åker hem om några dagar. Tror vi måste tänka om för detta skulle inte fungera i tre månader. Vi kanske i framtiden ska satsa på kortare resor, fast dåligt för miljön och flyga :(

   Radera
  8. Ska man göra någon utvärdering så var det väldigt kul första tio dagarna. Då var allt nytt, vi ville testa allt, hade även lite jobb. Nu längtar vi alltså hem, trots att alla är jätteavis och skulle göra nästan vad som för att vara här nu. Så jag har lagt ned tanken på 3-4 månader Asien varje vinter nu. Möjligt vi är mer lämpade för korta resor. Eller så borde vi tänka om helt. Kanske borde börja med skidåkning, skaffa sommarhus Sverige, eller nåt helt annat. Tror det är bra att göra någon slags utvärdering iaf och testa av så man inte bara drömmer...

   Radera
  9. Ok, men det är ju bra att testa lite olika så man vet. Kanske var det för intensivt? Jag är lite sugen p 2-3 månader i Europa på hösten typ. Hyr du lägenhet med bra internet ka du ju jobba och leva lite mer som vanligt och laga mat etc. Kanske skulle funka bättre?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  10. Låter som en bra ide :) Var tänker du då? Tror Europa för oss med, sen resor kanske till varmare länder av och till. Vi kommer nog ändå testa Chiang mai vid tillfälle för ska vara kallare där, men ligger ej vid havet så vet ej hur luften är. Var inte för intensivt, mer att vi behöver mer äventyr, vi har ändå bott på fyra platser under den här tiden, men den absolut roligaste resan vi gjorde, då bodde vi på kanske 8 platser under 12 dagar eller nåt och reste runt mellan hotell/lägenheter. Det tyckte vi båda var superkul och äventyrligt. Vara kartläsare, gå på lite läskiga platser på natten och sånt. Vara så himla lyckliga när vi kom till ett varmt hotell, fick duscha. Vi verkar gilla äventyr för att känna oss levande. Roligaste (och jobbigaste) här var när vi gick över ett berg här, men det var bästa dagen.
   Blir uppenbarligen uttråkade efter ett tag och då blir vi passiva.. får fortsätta utvärdera vad vi egentligen söker..

   Radera
  11. Ok, det låter som att kortare intensivare resor är er grej? Vi gillar både och. Vi funderar på Spanien eller Portugal. Är tom sugna på att köra ett halvår eller år där och verkligen testa.

   EN annan grej vi älskar är att tågluffa. Då får man se så mycket, alla länder. Sen kan man välja hur länge man stannar på varje plats.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Bra skrivet! En premiss är som du säger att man har skaffat sig ett sparkapital, men sedan tror jag också att man måste bestämma sig för att konsumption inte längre är direkt viktigt. Medelålders som man själv är, har man redan för mycket saker, i alla fall skvallrar källaren om det. Friheten och leva mer i nuet blir klart viktigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Stojko,

   Ja, bra poäng! Jag känner samma och det är en skön känsla! :)

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Ser till att vara statlig anställd ;-)

  Statligt anställda har 28 semesterdagar till och med 29 års ålder, 31 dagar från det att de har fyllt 30 år, och 35 dagar från det att de har fyllt 40 år.

  mvh https://lekonomi.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kör jag på! :) Den förra myndigheten jag arbetade på tillät också ett tak på max 100 timmar flex. Vid övertidsperioder kunde jag då samla på mig 100 timmar och ta ut det i ledighet. Grädde på moset på en redan generös semester sett till antalet dagar.

   Radera
  2. Tja Lekonomi,

   Bra tips, det låter riktigt bra ju! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  3. Sparsamheten,

   Det där lät ju gött! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Hej frihetsmaskinen!

  Jag gillar verkligen att läsa dina inlägg, de är som en härlig motståndsbris mot det här hets samhället :)

  Jag antar att du inte kommer att svara men jag är ändå nyfiken på vad det är för sorts eget företag du driver! Finns det nån typ av ledtråd du kan ge?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja drommaren,

   Tack, kul att höra! :)

   Du är inte den första som frågar det ;). Jag är lite försiktigt med attgå in på vad eftersom jag vill vara anonym men kanske säger mer framöver.

   Det kommer ett inlägg om företagandet i helgen även om jag inte avslöjar vad jag gör kommer jag att skriva lite tankar om det.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Gillar deltid! Du kan själv bestämma om du vill arbeta mer eller inte i många yrken. Det saknas dock den flexibilteten i många jobbannonser där det ofta krävs heltid. Vänsterpartierna vurmar ofta om ”rätten till heltid” men glömmer att värna om rätten till deltid som borde vara minst lika viktigt.

  Mvh EDS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja EDS,

   Jag håller med. Det är synd Att det ska vara så, många regler gör det svårt att jobba deltid fast många skulle vilja det.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Vad tror du om nya fonden Core Ny Teknik?

  Förvaltaduon bakom den har ju ett imponerande track-record med Swedbank Robur Ny Teknik.

  Jag investerar också normalt i enskilda aktier men valde att gå in tungt i denna, nystartade fonder brukar få en rivstart... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Ja den känns intressant! Har inte investerat något än men kan lätt tänka mig att göra det! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera