måndag 11 maj 2020

Billigare att bo i hus än lägenhet? - Det här kom jag fram till!

Jag har ju kollat runt lite på möjligheterna att flytta till en billigare stad och då kommer ju naturligtvis funderingarna på om det är billigare att bo i hus än i lägenhet upp. Hittills har jag bara bott i lägenheter i mitt liv och varit övertygad om att det är det billigaste alternativet.

Men är det billigare att bo i hus än i lägenhet? Nej, det är inte billigare att bo i hus än i lägenhet enligt mitt sätt att se på det men det finns flera fall där det faktiskt kan vara det. I storstäderna är tillgången på lägenheter mycket större men i mindre städer är det ofta tvärtom vilket skapar andra förutsättningar.

När är det billigare att bo i hus än i lägenhet?


Det jag har märkt är att ju större man vill bo, ju fler prylar och bilar man har, ju billigare blir alternativet att bo i hus. Är kraven på utomhusytor höga så gör det också att en villa kan vara ett bättre alternativ än en lägenhet.

Det påverkar också i vilken stad man bor i och hur centralt man vill bo. Jag skrev ju nyligen ett inlägg om att flytta från Stockholm till en mindre stad och just i Stockholm är centrala villor extremt dyra, medan det finns ett mycket större utbud på lägenheter.

Så att istället för att det här blir ett inlägg om villa vs lägenhet så får det bli ett inlägg om när de olika alternativen är det bästa valet.

Fördelar med att bo i hus istället för i lägenhet


De stora fördelarna med en villa är att man generellt sätt får större ytor, större förvaringsutrymmen, parkeringsplats/garage, större utomhusytor, mer avskildhet och större makt över boendeekonomin.

Det här lockar nog väldigt många. Det kräver ett större eget ansvar och arbete men kan istället löna sig för rätt personer och vad man är ute efter.

Nackdelar med att bo i hus eller villa


De uppenbare nackdelarna som jag själv ser med att bo i ett hus är att det kräver mycket underhållsarbeten, man måste klippa gräs, skotta snö och det är större risk för inbrott när man åker på semester.

För oss som har intressen främst utanför hemmet innebär det här att det skulle ta massor av vår tid som vi vill lägga på annat. Om vi dessutom skulle oroa oss för inbrott om vi åkte bort så skulle det antagligen göra det jobbigt eller leda till ökade kostnader i form av larm och inbrottsskydd.

Jobbigt att bo i hus?


För vår del känner vi alltså att det skulle vara jobbigt att bo i hus. Främst på grund av allt arbete det innebär och all tid som binds upp på underhåll etc. Däremot förstår jag att många tycker det är kul att klippa gräset, olja altanen, måla fönstren osv.

Det är helt enkelt olika för olika personer. Jag tror dock att det lätt springer iväg i kostnader när man börjar med olika projekt på en villa, inget är speciellt billigt. Altanbyggen, nya buskar, växthus, garagebyggen osv. är inga ovanligheter bland vänner jag känner.

Fördelar med att bo i lägenhet istället för hus


När det gäller lägenhet så är ju det stora fördelarna helt klart att man inte alls behöver lägga ner lika mycket tid på sitt boende. Under de år jag har bott i lägenhet så har jag knappt behövt lägga någon tid alls, på sin höjd har det varit att byta lampor, byta en blandare och vara med på några städdagar (frivilligt).

Självklart går det att renovera hur mycket som helst men det är inget måste. I princip alla nödvändiga renoveringar sköter föreningen och om ekonomin är bra så är det inräknat i den ekonomiska planen för underhållet.

En annan fördel med att bo i lägenhet är att det ofta ingår bredband, tv, etc. som har förhandlats till bra priser. Man har även tillgång till tvättstugor, gemensamhetslokaler etc.

Nackdelar med att bo i lägenhet eller bostadsrätt


Nackdelarna är ju helt klart att man har folk närmare inpå och att man har mindre egna utomhusytor. Man har även sämre kontroll över boendeekonomin eftersom man delar den med flera andra.

Vill man ha garage/parkeringsplats eller förråd så tillkommer det ofta extra kostnader. Att bo i lägenhet kan alltså vara bra och dåligt och det är viktigt att man har bra grannar för att det ska fungera bra.

Jobbigt att bo i lägenhet?


Det som kan vara jobbigt med att bo i bostads- eller hyresrätt ät ju helt klart att man måste komma överens och acceptera andra. Alla tänker inte likadant och då måste det fungera ändå. Vi själva har aldrig haft några problem med det här men jag kan tänka mig att de finns.

En annan sak skulle väl vara om man har mycket prylar. I en lägenhet är man mer begränsad när det gäller lagringsutrymme, det finns helt enkelt begränsat med plats och ingen egen tomt.


Vad är dyrast, villa eller lägenhet?


Så, nu har jag babblat på om mina tankar och nu är det dags att syna kostnaderna. Helt ärligt så är det omöjligt att avgöra vad som är dyrast men jag kan tror definitivt att det är lättare att bränna mer pengar om man bor i villa.

Det finns obegränsat med projekt att starta och vad du än gör på en villa så kostar det pengar, jag har flera vänner som kan intyga på detta. Sen finns det självklart undantag. Jag tror helt enkelt att man måste överväga vad som är viktigast och välja efter det.

Lägenhet är billigt om man vill bo litet


I vårat fall tror jag att lägenhet alltid kommer att vara det bästa alternativet så länge det finns som alternativ. Att bo i en liten lägenhet gör att man har en liten andel i föreningen, vilket gör att man betalar en låg avgift. Trots det får man samma tillgång till allt som alla andra.

Jag har svårt att se att en kostnad större än 5-10.000kr skulle kunna dyka upp för oss som vi måste fixa. Det är typ om spis, kyl eller frys, blandare lägger av men det är egentligen inte ens helt nödvändigt att fixa direkt.

Lägenhet är enkelt!


Den största anledningen till att vi gillar att bo i lägenhet är för att det är enkelt! Vi behöver aldrig och jag menar aldrig ta några beslut om renoveringar, lösa paniksaker etc. Allt som kan hända som är kritiskt tar föreningen hand om, resten går på försäkringen om det skulle vara så.

För oss som ska leva på aktier, resa och göra roliga saker utanför hemmet krävs ett enkelt boende. Vi har inte tid eller råd att lägga pengarna på nytt tak eller växter.

Det här är väldigt skönt eftersom det frigör enormt med tiden om man ser det i ett längre perspektiv. Det är nog just det här som gör mig lite rädd för att äga ett hus, men jag hör gärna vad ni husägare säger.Allemansrätten är vår trädgård!


Som en sista grej vil jag bara nämna det som vi tycker är så bra med Sverige, vi har en grym natur! Vi ser inte behovet av en egen trädgård. Vi har miltals med vandringsleder, skog och sjöar utanför dörren. Det är vår tomt!

Vi har parker att grilla i, bryggor att bada från och fotbollsplaner att spela på. Allt det här får till och med utan att behöva sköta om, underhålla eller betala extra för (förutom skatt som alla betalar). Vi ser det som ett av våra största lifehacks för vår ekonomi!


Är det mycket jobb på en villa? Skriv gärna en kommentar med för- och nackdelar så fyller jag på i inlägget! Är det bättre att bo i hus i småstäder och lägenhet i stora städer? :)

21 kommentarer:

 1. Vi var 2 som bodde i 2 olika lgh och köpte hus. För oss blev det klart billigare att bo i hus. Vi hade hyror för ca 13500 kr och med jmf kostnader i huset blir det 7500 kr
  Men förstås blir det mer renovering på ett hus än i lgh, vilket kostar mkt ibland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Nyttboende,

   Smart drag, att bo tillsammans är nog det som sparar mest pengar! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Om man ska jämföra får man ju jämföra lägenheter och hus på samma plats och ungefär samma storlek eller iaf antal rum. Annars haltar ju jämförelsen.

  Men det många missar är att även om driftskostnader kan vara låga i en villa så kostar underhållet x antal tusenlappar per månad, även om det ofta kommer som klumpsummor, t.ex. måla om fasaden, byta värmepump eller liknande. Men du har ju friheten att skita i det och låta huset långsamt förfalla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Kalle,

   Exakt, det gör det svårt att säga exakt vad som blir billigast. Speciellt i storstäder det ofta inte finns både villor och lägenheter i de mest centrala delarna. sen är villor generellt sett större.

   Jag tror också att många missar underhållskostnaderna på hus som ofta betalas via avgiften på en bostadsrätt.

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Hus är billigare i långa loppet tvivels utan, är lite som att spara i aktier det ökar i värde på lång sikt, köpte mitt radhus 1995.har sedan dess 3 dubblats i värde, smidigt sälja när man är 70-75 och då skaffa en riktigt fin lägenhet, bor du i lägenhet och närmar dig 70 har du betalat miljoner miljoner för snöskottning gräsklippning och möjligtvis tryggheten om kylskåp spis pajar,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Sportcarl,

   Jag tror vi måste skilja på bostadsrätt och hyresrätt här bara eftersom br blir liknande i värdeökning. Håller helt med när det gäller hus vs hyresrätt dock :).

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Var hyresrätt jag syftade på, Bo i hus blir ju i princip billigare för varje månad år som går, många äldre har ju sitt hus avbetalt, dock borde de första åren vara dyrare, men är som med aktier, hus är ju bara ett alternativ om man är långsiktig

   Radera
  3. Ok, yes jag håller med helt! Hus och bostadsrätt brukar bli bra i längden, hyresrätt är det ju någon som ska tjäna pengar på :)

   Radera
  4. Jag tycker inte man bara kan titta på värdeökningen på hus utan man måste beakta allt underhåll som behöver göras, skatter som ska betalas och VA. Jag såg någon uträkning från USA där man i princip hade lagt en motsvarande summa som värdeökningen i underhåll och renoveringar. Det visade att hyra blev billigare i längden.

   Radera
  5. Tja Med friheten i sikte,

   Intressant! Gällde det samma för bostadsrätt? Jag kan spontant känna att man vinner en hel del stordriftsfördelar i en större bostadsrättsförening.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  6. Hej,
   Intressant tanke. Jag resonerar precis tvärtom att jag förmodligen kan underhålla och renovera billigare än en BRF då jag kan göra merparten av arbetet själv samt framförallt välja om/när det ska göras...Blir helt klart mer jobb med hus som du är inne på men mycket av underhållet blir troligen någon värdeökning på lång sikt. Vi valde radhus med driftskostnader och ränta för 4700 per månad. Räknar med cirka 2000 per månad för underhåll utöver det. För det får vi 140 kvm med egen baksida mm. Många våra bekanta har högre standard i nya BRF men betalar mer för mindre yta med högbelånade föreningar... Är väl en smaksak vad man prioriterar :) senare i livet kan jag möjligen tänka mig att bo i lgh. Beror mycket på hur mycket tid och energi man har över för projekt med hus och trädgård.

   Tack för en riktigt bra blogg.

   Radera
 4. Jag letar själv lite så smått efter hus med familjen och då vi letar just efter hus är av den stora anledningen att de flesta är äganderättsbostäder. Jag är av typen som vill hyra ut en del av bostaden eller helt enkelt bygga till en mini-bostad på tomten för uthyrning så jag kan få hela boendekostnaden betald. Även om bostaden är en bostadsrätt så blir det genast problem om man vill tjäna pengar på bostaden då bostadsrättsföreningar kan neka till detta. Med äganderätt så slipper man dessa problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Utdelningssoftaren,

   Bra sak du tog upp där, när det gäller uthyrning så är ju hus ett väldigt mycket enklare alternativ. I bostadsrätt kan man ha inneboende utan problem men att hyra ut i andrahand blir krångligare, speciellt om det är längre perioder.

   Tack för en grym kommentar! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Tror att på sikt är hus ändå billigast, men det tar naturligtvis tid precis som du skriver. Det finns alltid något att göra och det är inte billigt, även om man gör en del själv. Jag trodde när vi flyttade in för 9 år sedan att det skulle vara "jobb" att sköta om trädgården. Men efterhand har jag lärt mig att uppskatta det. Trekvart med gräsklipparen och en bra podd i öronen är "egentid". Att lägga en sysslolös lördagseftermiddag på att rensa rabatter och nöjt betrakta resultaten med en öl i näven på kvällen är tillfredsställande. Vi har gjort så här med själva kostnaderna för boendet. Varje månad sätter vi över en summa till ett "bokonto" därifrån dras räntor och amorteringar och därifrån tar vi investeringar i huset, typ nya vitvaror och renoveringar. När vi lämnade lägenheten var vår hyra 7000 i månaden. Huset, byggt 1992 kostade 2,1m. Vi bestämde oss att sätta av 8000 till bokontot och har låtit den överföringen stå varje månad sedan dess. Vi har bytt alla vitvaror + panna målat om i tre rum och budgetrenoverat köket och har nästan 100k på bokontot. Dessutom har huset ökat i värde med 400k under tiden. Så kalkylen ser ut så här för oss.

  864000 av lönepengar in på bokonto. Av dessa är drygt 300k amortering och finns alltså kvar i huset. Huset har ökat i värden med 400k. Vad det egentligen har "kostat" oss att bo dessa 9 år är alltså 164.000 delat på 108 månader. Gör 1500:- per månad. Låter sig väl jämföras med den hyra på 7k som under samma tid varit en ren utgift med 750k totalt till en hyresvärd.

  Sen absolut. Vi har lagt ner en del eget arbete, men inte särskilt mycket och det mesta har inte varit särskilt betungande. Hade gärna sluppit att byta panna när frun var f-ledig och vi hade snålt med lön, men på sikt så är jag övertygad om att eget boende är billigare än hyrt, om vi bara ser ekonomin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja JB,

   Jag förstår helt hur du tänker och håller med. När det gäller värdeökning så är det ju samma sak med lägenhet om det är en bostadsrätt, det är bara hyresrätt som man missar det på.

   Ni verkar ha ett grymt upplägg och har ju bott grymt billigt om man räknar in värdeökningen, grattis! :) Jag har själv bott i min lägenhet i ungefär 10 år och har bott gratis om jag skulle sälja nu :).

   Att eget boende är billigare än hyrt är jag också övertygad om, sen känns det svårt att veta vad som är billigast av bostadsrättslägenhet och hus.

   Ni verkar verkligen gilla att bo i hus med allt vad det innebär och då är det ju helt rätt. Jag kan hålla med om att det kan vara nice att klippa gräs och skotta snö men slipper gärna att ha det hängande över om jag reser iväg eller vill göra annat ;).

   Tack för en grym kommentar! :) Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Helt rätt, omöjligt att svara på :) Har bott i hus och lägenhet och hus kostar mer enligt mig. Som du säger det finns fler saker som behöver ses över. Både inne, ute och i trädgården. Därför köpte vi en billigare hus på landet och då har vi råd att reparera den vid behov. Hade aldrig kunnat tänka mig köpa hus för över 5 miljoner. Ingen hus är värd så mycket.

  SvaraRadera
 7. Jag och sambon bodde i hyreslägenhet med hyra på ca 10k. Sen köpte vi hus på attraktiv adress i storstad för >6milj. Kikade bara efter sutteräng/tvåplans för att kunna hyra ut. Tog bort en trappa och byggde ett kök. Nu kostar vårt boende 0 kr/ månad.

  SvaraRadera
 8. Har bott i hus hela livet. Visst, ibland känner man sig låst vid saker som måste göras, som snöskottning, gräsklippning, fasadmålning (men det tog vi in proffs till sist), borra efter bergvärme, byta avloppsledningar, rensa ogräs, ta hand om fallfrukt (både att förädla och slänga)... Ja hur mycket som helst.
  Men samtidigt så är det inte ett jätteföretag att ta sig ut. Bra öppna dörren. Blir det kallt så gå in och hämta en filt, börjar det regna så är det inte hela världen. Man kan packa picknick men behöver inte.

  Du är ju bra på att ta dig ut, men jag vet många som efter en helg inte varit utanför ytterdörren "för det var så dåligt väder". Inget jag märkte, det var kanske lite molnigt men inget speciellt.

  Ekonomin då? Ja, när fastighetsskatten byttes mot fastighetsavgiften så sänktes vår årskostnad med 30000:- (JA trettio TUSEN!). Renoveringar och tillbyggnader har gjorts för vår egen trivsel, inte för att göra klipp när huset säljs (även om det gett en värdeökning).

  Det enda jag saknar att inte bo i lägenhet är att ha tillgång till en sån där jättestor tvättmaskin som brukar finnas i den gemensamma tvättstugan. En där sovsäckar eller stora trasmattor får plats. Händer att jag besöker en lägenhetsboende släkting för att lösa det problemet.

  Just den här våren har jag definitivt märkt fördelen med hus. Gymnasieeleverna tvingas vara hemma, men går gärna ut och får frisk luft när skoldagen är slut. De äldre släktingarna i sina hus kommer också ut (i den åldern är varje meter de går för att stärka musklerna ett plus för att inte riskera benbrott). Det är ganska lätt att hålla social distans i sin egen trädgård.
  För mig är det inte bara ekonomin utan även mitt eget välbefinnande som gör att jag föredrar hus framför lägenhet.

  Spargrisen

  SvaraRadera
 9. Vi gick från varsin hyresrätt, ettor, till hus i medelstor stad. Huset är 180/130kvm med liten tomt, centralt läge. Ungefär samma utgifter nu som då (dock minus ca 700k insats/avgifter) plus amortering. Vi hyr ut övergången, huset innefattar två lägenheter med separata ingångar, för ca 10k. Kostar oss 0 kr att bo. Kanske någon krona plus när vintern är varm. Perfekt nu när grabben är liten.

  Men vi planerar att ta över hela huset inom ett eller två år.

  Vi lever nu som om vi inte hyrde ut, alltså spar undan det vi får från hyresgästerna. Tanken är att då rusta nytt badrum, göra om entrén och ta bort köket på övervåningen till ett sovrum.

  SvaraRadera
 10. Vi bor i ett bostadsrättsradhus i en stabil förening. Tycker det är ett bra mellanting mellan brf lägenhet och egen villa. Större renoveringar utomhus står föreningen för och det ingår garage, tv, bredband mm i avgiften (4400:-/mån). Vi får även en liten tomt som sonen kan springa ut på själv, vilket är svårt i en lägenhet. Kostnader för trädgården blir begränsade då tomten inte är så stor :-)
  Vi ser mest fördelar med detta alternativ.

  SvaraRadera
 11. Den som säger att hus är billigare har nog inte bott i hus. Under mina tio år i mitt hus har jag väl lagt in cirka 700.000 i renoveringar och dylikt. Sen har du vatten, el, sophämtning, fastighetsskatt att lägga till på boendekostnaden. Den som inte har några lån på huset bor nog billigare men har du 5 miljoner i lån och räntan går upp till låt oss säga 3 procent.(ja den kommer göra det i framtiden) har lätt en boendekostnad på 25.000:- per månad.

  SvaraRadera