onsdag 22 april 2020

Flytta från Stockholm till mindre stad - Fördelar, nackdelar & frihet!

Jag har ju flera gånger tidigare kollat på möjligheterna att flytta från Stockholm till en mindre stad (eller flytta från någon annan stor stad till en mindre ort eller småstad). Den största anledningen att göra det här är ju för att få loss de pengar som ligger i lägenheten och det skulle kunna göra mig helt obelånad.

Genom att sälja lägenheten i storstan så skulle jag få loss 1-1,5 miljoner kronor som i många andra städer skulle göra det möjligt att vara obelånad. Självklart är det här inte den enda anledningen att flytta utan det gäller ju också att det finns saker att göra i den nya staden vi flyttar till.

Btw, sorry om jag har varit lite off på bloggen den senaste tiden men vädret har ju varit magiskt och nu när jag inte jobbar har det inneburit att jag varit utomhus hela dagarna och däckat i sängen när jag har kommit hem :).Innehåller affiliatelänkar


Varför flytta från Stockholm till en mindre stad?


I mitt läge så är svaret på den här frågan enkel. Eftersom jag vill leva som ekonomiskt fri så skulle en flytt från storstan till en mindre ort eller flytta till "landet" frigöra en hel del kapital som minskar mina fasta kostnader.

Så som jag har räknat på det så skulle alla kostnader kopplade till bolånet med stor sannolikhet försvinna eller nästan försvinna. Det ger inte bara lägre kostnader utan skulle också vara en grymt skön känsla, att inte ha några lån.


Flytta till en småstad eller till landet?


Tidigare när jag har kollat på det här så har det känts som ett naturligt val att flytta till en småstad. Vi vill bo i lägenhet eftersom det krävs mindre eget underhåll och för att det är lättare att lämna den när man är ute och reser. Generellt är utbudet på lägenheter större i småstäder än på mindre orter eller landet.

Men nu har vi börjat kolla ännu mer och det vi värderar nu är tillgången till grym natur och utomhusaktiviteter. Egentligen är utbudet i städer inget vi aktivt utnyttjar och vi kan ju alltid hälsa på i storstan när vi känner för det.

Då är frågan, är landet ett alternativ? Det skulle kunna vara det men fortfarande, vi vill bo i lägenhet eller boende utan krav på större underhåll. Vi vill bo litet. Vi vill ha utomhusaktiviteter utanför dörren utan krav på bil för att nå dom. Det nya boendet ska vara betydligt billigare för att det ska vara värt det.

Geoarbitrage, att byta från dyr- till billig stad


Det vi tänker på är ett så kallat geoarbitrage, alltså att vi byter vårat dyra boende mot ett billigare boende. Det vanligaste sättet och det vi också funderar på är att helt enkelt flytta till ett annat ställe.

Några tankar kommer ju upp direkt i huvudet som också kommer att påverka våra val och om vi faktiskt kommer att flytta. Det vi tänker på är:

 • Hur mycket pengar får vi loss genom bytet?
 • Hur är vädret? (kallt om vi flyttar till Norrland och varmt om vi flyttar till Skåne)
 • Utomhusaktiviteter?
 • Matbutiker & butiker?
 • Kommunikationer?
 • Hur många invånare?

Hur mycket pengar behövs för att leva i den nya staden?

Det första vi kollar är hur mycket pengar som krävs för att betala alla fasta kostnader för att leva i den nya staden vi flyttar till. Det inkluderar: boendekostnader, matkostnader, försäkringar, mobiltelefoner och 1000kr i övrigt. Alltså bara det som krävs för att överleva.

För att räkna ut det här tar vi våra mat-, mobil- och försäkringskostnader + de totala kostnaderna för det nya boendet. Det inkluderar månadsavgift, elräkning, bredband och andra kostnader kopplade till det nya boendet.

När vi får fram de totala kostnaderna för boendet så tar vi de multiplicerat med 4% för att få fram kapitalet som krävs. Jag räknar med att kunna få loss minst 1,4 miljoner från min lägenhet efter mäklarkostnader och vinstskatt. Det är ju grymt att få loss över en miljon kronor!


Exempel på våra boendekostnader i en mindre stad


 • Inköpspris: 1.400.000kr (0kr i bolån)
 • Avgift: 1800kr
 • El: 400kr
 • Försäkring: 150kr
 • Mobiler: 200kr
 • Mat: 3000kr
 • Övrigt: 1000kr

Totalt: 6.550kr


Kapital som krävs för boendekostnader på 6550kr i månaden


Ok, när vi vet vad det kommer att kosta att de täcka baskostnaderna på den nya orten så räknar vi ut hur mycket kapital som krävs. Vi använder 4%-regeln (Tar 4% av mitt kapital varje år). I det här exemplet krävs det ett kapital på 1.965.000kr (6550x12/0,04=1965000kr).


De totala kostnaderna för att bo enligt exemplet ovanför blir 6.550kr för oss båda. Kom ihåg att det här är ett extrem-exempel som bara täcker det nödvändigaste för att överleva. Vi räknar så här för att se hur möjligheterna ser ut. Vi betalar även boendet kontant utan lån i det här exemplet.

Jag tror aldrig att vi bara kommer att sitta hemma utan att göra något, så några inkomster lär vi få med tiden och då kommer det att göra stor skillnad. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så kostar det att ha bil, så tanken är att inte behålla den. Det gör stor skillnad på månadskostnaderna.

Flytta från Stockholm utan jobb


Som ni troligtvis förstår så kommer vi ju att flytta från Stockholm helt utan jobb så vi är väldigt beroende av aktiesparandet eftersom vi kommer att leva på kapitalet. Med tiden tror jag att man skulle kunna utveckla små sidoinkomster eller hitta något roligt jobba på deltid.

Oavsett så är jag riktigt lockad av den här tanken och jag har alltid gillat att inte ha allt för uppstyrt och "tryggt". Att flytta med passiva inkomster på 20.000kr i månaden hade nog inte känts som samma äventyr även om 6550kr kanske är lite i underkant.


3 ställen att flytta till och vad det kostar


För att få lite konkreta exempel tänker jag kolla lite snabbt på vad som kan vara rimligt med vår budget. Jag kommer att göra 3 sökningar på Hemnet och ställa in inställningarna på max 1,5 miljoner kronor, max 2000kr i månaden i avgift och bara lägenheter.

För att få bra spridning så kommer jag att dela upp det i Norra, mellersta och södra Sverige. Det för att få en uppfattning om vad skillnaden skulle bli om man flyttade från Stockholm till Skåne, Norrland eller någon stad mitt i Sverige. Ok, kanske inte kör Norrland, men norröver i alla fall ;).

Jag kommer inte att presentera alla siffror och länkar till objekt här eftersom de ändå försvinner efter ett tag. Istället tar jag upp ställen vi kan flytta till inom vår budget, hur stort vi kan bo osv.

Flytta till norra Sverige


Ok! Haha, här blev det svårt, utbudet var inte stort alls på lägenheter så det blev svårt att pricka något genom att trycka blint på en karta. Jag var tvungen att titta och tänkte istället gå igenom de få alternativ som dök upp. Bara för att förtydliga så drar vi vår geografiska gräns någonstans kring Östersund, vi vill nog inte bo längre norrut än så.

De alternativ som dök upp var Östersund, Åre, Vemdalen, Sundsvall och Sälen. Det här lockar faktiskt måste jag säga. Vi har tidigare skrivit ett inlägg om att flytta till Åre och att flytta till fjällen. Vi trivs i fjällen och åker både skidor och mtb, det passar oss bra året runt!

Hur mycket kostar det att köpa lägenhet i Fjällen?


Om vi flyttar till fjällen så ser det som att vi får maxa budgeten (1.500.000kr) eller mer för en lägenhet på 30-40m2. För oss kan det lätt vara värt det om det finns både skidåkning och mtb eftersom det gör att man inte behöver resa något för det man vill göra. Dessutom är naturen grym.


Flytta till mellersta Sverige


Ok, mellersta Sverige bjuder på klart fler möjligheter, men samtidigt har vi svårare att hitta ställen som lockar. Något vi tycker är fint är rättvik, dessutom har man nära till fjällen härifrån och ganska billigt.

Det stora frågetecknet är att det känns som en liten by/stad mitt emellan allt. Det är nära till fjällen men ändå långt, då måste vi ha bil. Det gör att kostnaderna ökar såklart.

Hur mycket kostar det att köpa lägenhet i Rättvik?


När jag gjorde sökningen fanns det två objekt till salu på 30-40m2 och det kostade mellan 550.000kr-685.000kr. med en månadsavgift kring 1900kr så är det billigt och skulle ge en del pengar över. Efter att ha sålt vårat boende så skulle vi ha 8-900.000kr över som skulle kunna investeras, eller..

..köpa en bil. Problemet jag ser här är att det krävs en bil och det skulle öka kostnaderna med några tusenlappar.
Flytta till Skåne eller västkusten


Om vi kollar ner mot Västkusten och Skåne så verkar de mest handla om små lägenheter eller fritidshus. För vår del känns fritidshus inte rätt väg att gå i dagsläget men det beror helt på läge och underhåll.

Fördelen här nere enligt mig är vädret på sommaren och de grymt fina stränderna överallt. Sommarlivet lever verkligen här nere på ett annat sätt än norröver, mycket tack vare strandlivet och klimatet skulle jag tro.

Hur mycket kostar de att köpa en lägenhet i Skåne eller västkusten?


Det skiljer en del men överlag så blir det en liten lägenhet på 20-30m2 och den kostar från 800.000kr upp till 1.500.000kr. Fördelen är att avgiften ofta är lägre på de mindre lägenheterna.

Vad tjänar jag på att flytta från Stockholm till en mindre ort?


Ok, nu när jag har kollat igenom alternativen så tänkte jag se vilka fördelar det skulle bli för oss att flytta. Den uppenbara fördelen jag ser direkt är ju kapitalet vi får loss från lägenheten, det är ganska mycket pengar.

Nackdelen är ju att de måste läggas in i en ny lägenhet och eftersom vi troligtvis inte kommer att ta några nya lån så är risken att det faktiskt inte blir "några pengar över" efter ett köp av en lägenhet i en ny stad. Om vi däremot skulle få loss lite pengar så innebär ju det ännu mer pengar när vi sover. :)

Har ni funderat att flytta från en stor- till mindre stad någon gång? Är det någon som redan har gjort det? Berätta gärna om era erfarenheter kring det! :)


OBS! Jag säger inte att jag bor i Stockholm, men jag bor i en av Sveriges större städer. Jag valde att skriva Stockholm i det här inlägget eftersom det är den största staden, men oavsett blir det samma tänk som att flytta från Göteborg, Malmö eller liknande till en mindre stad.

32 kommentarer:

 1. Ja, nog har jag tänkt tanken och varit lite sugen. Dock vet jag inte om jag skulle drabbas av "lappsjuka" efter ett halvår och du undra "vad tusan har jag gjort!?" Så jag har landat i att bo kvar i storstad ett tag till, men försöka sänka alla kostnader, inkl. boendet, och jobba lite mindre. Som steg två blir det kanske flytt ut till landsstället i Sörmland, där det finns massor av natur och saker att göra. Där ska jag träna, gå med hunden, odla, renovera huset och ägna mig åt hästar om jag får möjlighet!

  Hoppas du hittar något som uppfyller dina krav och önskemål!

  Mvh,
  Louise (ingenspargris.blogspot.com)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Louise,

   ja det är nog det som får mig att tveka också. Samtidigt kan man ju alltid flytta om det skulle vara så. Sen så tror jag att om man har möjlighet att hyra ut sitt boende så sänker man risken med flytten, eller vad tror du?

   Just nu kollar vi billiga boenden vilket ger större utrymme om det skulle vara så att vi vill spendera lite tid på något annat ställe eller stad.

   tack för kommentaren och kul att höra dina tankar. Smart att sänka kostnaderna, vi kör lite på samma och det värsta är att jag har trivts otroligt bra där vi bor de senaste veckorna ;).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Hyra ut är bra om det inte stökar med tillstånd och grejor, så det blir en negativ upplevelse mentalt. Jag hyr ju ut mitt boende 10 månader fr.o.m. i höst och blir sambo. Det blir mycket lägre boendekostnader, samt en trygghet att ha sin egen lägenhet kvar om något inte blir som man tänkt sig.

  Ha det fint!

  Mvh Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, vissa boenden är enklare att hyra ut än andra. Smart att göra så som du gör att hyra ut först, är det en bostadsrätt? Hur länge får du hyra ut?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Jag tycker att småstad (som jag dock aldrig bott i) verkar vara det sämsta av två världar. Varken storstadens kulturutbud eller prispressande egenskaper eller landsbygdens frihet och natur.

  Men vill man absolut bo i lägenhet minskar det ju möjligheterna. Och min känsla är att hyresrätter är extremt dyra utanför storstäderna. Typ samma månadskostnad som i städerna trots att en ville kostar en femtedel. Och bostadsrätter växer nog inte på träd utanför säg de tjugo största städerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Villa" skulle det ha stått där i mitten, ville är något annat.

   Radera
  2. Tja Micke,

   Jag kan hålla med lite där, sen beror det ju på vad man har för intressen. Jag själv är rätt dålig på att bedöma vad som klassas som småstad och landsbygd också. För mig själv lockar t.ex. fjällen så då är det den naturen och aktiviteterna som är "värdet".

   Hyresrätter verkar gå att hitta billigare på vissa ställen men det skiljer stort. Jag ska kolla vidare och se vad man kan hitta :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  3. Hyresrätter är nästan lika dyra oavsett i Sverige du befinner dig. Detta för att vi inte har marknadshyror. Avgifterna för BRF tenderar också vara högre i små orter av någon anledning också, kanske för att man inte kan få intäckter på samma sätt från lokaler??

   Radera
 4. Jag flyttade för några år sen från Sthlm. Bytte 1a mot villa men jag har lån kvar men hade jag köpt villa i sthlm så hade det varit mycket mer. Där jag bor har priserna ökat och samhället växer. Tror inte det är så kul att bo i ett samhälle ingen annan vill och än mindre äga en bostad i. Varför inte sälja lägenheten och hyra lägenhet eller stuga istället och testa att bo på olika ställen? Lycka till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Aktiemamma,

   Härligt, hur känner du nu, rätt val? :) Ja, vi lär inte flytta till en stad ingen vill bo i, därmed blir det också lite dyrare.

   Att hyra är nog smart i början, problemet med t.ex. fjällen eller andra städer som lockar "turister" är att det är svårt/dyrt under säsong att hyra.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Jag har gått i samma tankar och då funderat på Västervik. En bortglömd stad, som ligger lite avsides. Men med en fantastisk skärgård. Att funderingar gått till just Västervik beror mycket på fina barndomsminnen därifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Tanka På Pränt,

   Västervik är fint,har själv ingen större koll där men har varit där ett par gånger. Det känns också som priserna är rimliga där än så länge?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Jag tror du har mer att hämta om du gräver lite mer i det här!

  Vi har aktivt valt att inte flytta till Stockholm/Malmö/Göteborg just för att vi tycker de städerna erbjuder sämre livskvalité i form av mindre bostäder, mer pendling och sämre service i form av vård och skola.

  Jag tycker man får det bästa av två världar (service, en del restauranger, kultur, bra boende och livskraftigt samhälle) i våra mellanstora städer såsom Örebro, Linköping, Norrköping och Jönköping. Kring dessa orter finns det mesta :)

  Vi bor själva i en lägenhet (takvåning till och med, bostadsrätt) med 5rok, naturen utanför dörren och 10 minuters bilresa / tjugo minuter cykelvägen in till centrum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Ja det kan mycket väl vara så och jag ska kolla mer :).

   Det låter som ni har det bra! Vi bor faktiskt väldigt bra här men känner väl mest att det skulle bli väldigt ycket billigare att bo i en mindre stad. Sen så lockar ju fjällen och närheten dit :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Här kommer ett lite udda förslag som i allafall har en hel del av det ni söker.
  https://www.fjallflytt.se/

  Vi har kvar en lågenhet i Stockholm, men bor själva halva året i en stuga här i Ljungdalen.
  Som pensionärer rår vi jo vår tid själv och senast kom vi upp hit i början av februari. Bättre ställe att vänta ut Corona kan man inte ha. Så vi har ingen brådska att åka ned till Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Spännande alternativ! Jag har ingen direkt koll på just Ljungdalen men får läsa på mer om det, det ser fint ut! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Skulle nog vilja påstå att även Åre, Östersund, Vemdalen, Sundsvall och Sälen ligger i mellersta Sverige. Stockholm tillhör södra delarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Magnus,

   Så är det säkert, som jag skrev så stannade jag vid Östersund och drog det som den norra delen även fast Sverige är så mycket längre :) Det beror helt enkelt på att mer norrut blir nog inte realistisk för just vår del då vi har alla kopplingar mer söderut :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Jag flyttade från Stockholm till Norrköping. Det bästa jag har gjort :) fick högre lön och dessutom köpte jag min första lägenhet kontant. Några år senare flyttade jag till Linköping pga av nytt jobb med högre lön och sålde lägenheten med vinst och köpte större lägenhet kontant. Hade jag varit kvar i Stockholm hade jag haft lån och sämre lön med högre utgifter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Härligt, kände du några där innan du flyttade?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Nej, kände ingen och brydde mig heller inte att skaffa vänner när vi borde i Norrköping ��. Nu bor vi i Linköping och trivs bra och även här känner vi ingen :)

   Radera
 10. Finns ju många fina städer i landet. Om er plan är att inte jobba kan det ju fungera. Men har ni ingen familj eller vänner som ni inte vill flytta ifrån? Som sagt se upp för lappsjukan. Kan vara tufft att komma till nytt samhälle om man inte känner någon. Jobb/studier brukar ju kunna vara en inkörsport till en umgängeskrets men det kanske inte blir aktuellt för er?

  SvaraRadera
 11. Stockholm är för rika människor eller för människor som vill göra karriär och lyckats fastna i hamsterhjulet. Ska man vara arbetera/medelklass så får man nöja sig med brödsmulorna och det ingen annan vill ha. Boende långt ifrån city, höga levnadskostnader, kriminalitet runt hörnet, drygt ovänligt folk, pendla långa avstånd i trängsel, hög stressfaktor, högre risk att exponeras mot sjukdomar ja listan kan göras mycket längre men jag stannar här. Om man bor i en småstad ca 50-200' invånare kan man invertera allt ovanstående. Men då går man miste om pulsen och vara "där det händer".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! En stad för rika och kriminella. Låter som att det är Gotham City och dystert att säga så, men faktiskt börjar det dra åt det hållet. Har inte han Jens Lapidus just skrivit en bok som beskriver det?

   vi som är utanför bostadsrättsmarknaden har det precis så och då drar jag ändå in ca 35+ netto varje månad och sparar minst 10k varje månad. man är någon slags working poor middle class. det vill säga väldigt mycket arbete, relativt bra lön men extremt många glastak som man inte kommer igenom samt förstås höga levnadsomkostnader, höga hyror och höga skatter. Höga skatter är det ju i hela Sverige men i Stockholm ligger detta på redan allt annat som är dyrt och innebär nackdelar, som trängselskatter, pendling, kriminalitet m.m.

   funderar skarpt på att "fly" från Stockholm, eller funderar, jag måste bli flykting och flytta ut i landet om jag ens ska en möjlighet att i framtiden köpa en villa, bostadsrätt och på något sätt få bättre levnadsstandard och slippa bo trångt och dyrt. Kommer att ha råd att köpa bostadsrätt i Stockholm om sisådär 20 år med nuvarande sparande och då är livet redan förbi och vem vet ens hur samhället, staden och landet ser ut om 20-25 år? Det är inte en rimlig tidshorisont att människor ska jobba och planera för hur livet ska vara om 20-25 år exempelvis om man ställer sig i en bostadskö (en helt annan sak att spara till pension eller ha sparande öht) vilket ju gör att livet stagnerar.

   Radera
 12. Kan rekommendera att testa mellanstor stad (Tänk Linköping/Jönköping/Lund/Örebro). Då får du betydligt lägre priser, närmare avstånd men fortfarande ett stort utbud av det mesta. Alternativet är ju att flytta ut på landet fast nära en större stad :)

  SvaraRadera
 13. Allra billigast är att bo i husvagn, eller under en gran. Pengar är inte allt - service och välmående är värt mycket. Med boende i en stor stad så får man oftare bättre intjäning. Det finns en optimal plats att bo för (nog) alla. Att flytta ut till en mindre stad kan vara bättre! Vidgar man vy ytterligare så kanske inte ens Sverige är bästa platsen. Höga skatter, å sämre service än exempelvis Österrike. Gå dit där du behandlas bäst.

  En annan tanke:
  I praktiken så går de flesta väldigt sällan på opera, men att kunna gå på opera är en form av frihet. Större städer är fantastiska. Stockholm/Göteborg är dock ganska små städer, utifrån en internationell måttstock. Så kanske ska man kunna hitta sig själv någonstans.

  SvaraRadera
 14. Har du inte inkluderat Småland i din sökning? Vi med alla våra sjöar, skog, kust, medelstora städer ;). Det enda skulle väl vara att det är relativt långt till fjällen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag hålla med om. Vill man bo nära kusten så känns det som att sydöstra kusten i landet (Blekinge och Småland) erbjuder väldigt mycket för pengarna jämfört med västkusten/skåne. Det är längre till fjällen, men däremot torrare och soligare klimat, mycket mindre trängsel i skärgården och riktigt fina medelstora städer som Kalmar och Karlskrona.

   Radera
 15. Titta på alternativ i Alingsås. Extremt mysig stad och enbart 30 minuter från Göteborg och 3 timmar med tåget från Stockholm.

  SvaraRadera
 16. Kom ihåg också att om man bor på mindre ort så behöver man oftast en bil. Så lägg till den kostnaden i era kalkyler.

  Mvh, Anneli

  SvaraRadera
 17. Jag och familjen har själva valt att flytta till en mindre stad. Har aldrig ångrat det en sekund. Det enda jag kan ångra är att vi inte flyttade tidigare. Billigare bostad, bättre miljö (både luft och socialt).

  Kampen Mot Index

  SvaraRadera
 18. Bra tänkt, jag förstår inte hur du/ni kan bo i detta ekorrhjul, ni saknar barn antar jag, räkna hur många gånger ni utnyttjar den större stadens utbud, min syster bor i Bromma men de är aldrig eller sällan inne i city...begrunda vad livskvalitet är just för er, tänk vad billigt allt är i en mindre stad, inga p-avgifter tex endast gratis p-skiva, nära naturen, jag bor i Vänersborg med kommunikationer till Landvetter på en timme och operan i Gbg tex kusten cirka en timme till Hunnebo m fl orter, Vänern den underbara stoooora sjön, ni är välkomna hit, själv bor jag mycket centralt i en BR i ett mindre hus, garage och bra grannar som alla pratar med alla, unga som äldre, det du...

  SvaraRadera