tisdag 7 juli 2020

En nybliven miljonär: Intervju med Snålänningen som nått sin första miljon!

Nyligen läste jag en uppdatering på Twitter från en nybliven miljonär, nämligen Snålänningen. Vi har följt varann ett tag och det var riktigt kul att läsa om den magiska milstolpen han uppnått, att äntligen kunna titulera sig Avanzamiljonär!

Att nå miljonen är nog det största som kan hända för någon som sparar och investerar. Jag är glad att jag lyckades få till en intervju med honom för att få svar på flera frågor jag kan tänka mig att många har. Hur började allt? Hur mycket har sparats varje månad? Vad är det långsiktiga målet- och vilka är de största innehaven?



Innehåller affiliatelänkar

Nybliven miljonär - Dagen alla drömmer om!


Innan vi sätter igång med själva intervjun vill jag bara gå igenom varför det här är så stort. För alla oss som haft som mål- eller uppnått en miljon i investerat kapital är det inte svårt att förstå, men om du inte har det måste det förklaras.

En miljon är grymt mycket pengar. Att lyckas gå från noll till 1 miljon kronor kräver extremt hårt arbete, disciplin och målmedvetenhet. Sanningen är att de flesta kommer aldrig att nå dit. Snålänningen gjorde det vid 25-års ålder vilket är grymt imponerande! Jag känner att jag bara måste veta mer. Så nu kör vi, över till intervjun och Snålänningen...

Tja Snålänningen, kul att du ville ställa upp på en intervju. Jag vet litegrann om dig sedan tidigare, men har du lust att berätta lite om dig själv för läsarna. Hur gammal är du? Var bor du? Vad jobbar du med? När började du att handla aktier- och varför?


Jag är en 25-åring som kommer från de djupaste delarna av Småland, men som på grund av mitt yrke hamnat i Stockholm. Till vardags arbetar jag i en speciell nisch inom mediebranschen. Det var ungefär i samband med att jag flyttade till Stockholm som mitt intresse för sparande och investerande kom igång.

Jag började tjäna mina egna pengar, bodde billigt i vardagsrummet hos en släkting och pengarna började samlas på hög. Det var nog mest av en slump som jag trillade in på en bekants blogg om hur man kom igång med aktier.

Det ena ledde till det andra och jag började läsa ett gäng böcker om investerande, sedan växte mitt intresse allt eftersom. Min första bok, "Vägen till din första miljon" är fortfarande en av mina favoriter!

Hur har du lyckats hålla motivationen under så lång tid?


För mig har sparandet aldrig varit förknippat med något jobbigt. Från början var det bara pengar som blev över, utan någon vidare tanke bakom varför det blev pengar över och vad man skulle göra med dem.

Senaste åren har sparandet växt till lite mer av ett intresse och en tävling mot sig själv. Jag försöker dock att inte vara alltför snål mot mig själv. Jag slog nyligen till på en ny TV efter att ha velat i ett år. När förra TV:n var tio år gammal och man verkligen uppskattar film och TV-spel kan ett sånt velande kännas lite dumsnålt i efterhand. Men det är väl samtidigt det ekonomiska tänket som lett till att jag nu har en miljon.

Hur ser din investeringsstrategi ut?


Jag har fyra olika portföljer, där jag ser alla som enskilda dvs. jag försöker diversifiera även inom portföljerna. Tanken är att jag ev. i framtiden ska kunna välja bort en av portföljerna ifall jag inte känner "conviction"/tro på den utan att min diversifiering för den skull ska bli mindre.

Alla portföljer har samma mål, att slå index med 5%-enheter. För att göra detta försöker jag luta mig tillbaka mot fakta, historisk avkastning och studier. De fyra olika portföljerna är:

- Fondportfölj: En samling av fonder helt enkelt. Innehåller bl.a. AMF Småbolag, TIN Ny Teknik, Spiltan Investmentbolag.

- Investmentbolag: En samling investmentbolag men även liknande bolag som Lifco och Indutrade. Samlat de flesta vanliga, och avstått från t.ex. Ratos och Kinnevik som inte lockat mig.

- Kvantportföljen: Portfölj som är kvantitativ dvs. helt systematiskt. Inga beslut tas av mig. Portföljen är inspirerad/kopierad av Börslabbet. Består av fyra olika strategier, Sammansatt momentum (3/6/12 månaders kurshistorik/3), Trendande Kvalitet, Trendande Utdelning samt Trendande Värde. Denna strategi har i backtest avkastat omkring 28% årligen mellan 2001-2019.

- Trendande Tillväxt: Portfölj som jag skapat själv för att komma åt bolag jag gillar, men samtidigt låta köp/säljbeslut ske mekaniskt. De 40 svenska bolag med högst omsättning samt vinsttillväxt sållas ut och sedan köp de 20 med bäst sammansatt momentum.




Vad är ditt långsiktiga mål med ditt sparande?


Tråkigt svar, men det är verkligen för att bygga en ekonomisk trygghet. Jag gillar verkligen mitt jobb, men jag gillar också många andra saker, och att kunna arbeta något mindre i framtiden känns därmed väldigt lockande. Att jobba kanske 50% med det jag gör nu och kunna ägna 50% på andra projekt, utan att känna att de behöver generera pengar känns just nu som det ultimata.

För att göra detta skulle det kännas skönt med en portfölj på omkring 2.500.000:- som sedan kan få arbeta av sig själv, utan insättningar men också utan uttag. Detta kan såklart förändras men just nu känns det som målet.

Vilka är dina 3 största innehav? Vad gillar du med just dom?


Eftersom mina olika portföljer är ungefär likaviktade i kapital, och det blir naturligt med minst antal innehav i fondportföljen, så är mina tre största innehav MS INVF Global Opportunity, AMF Aktiefond Småbolag samt Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Mina tre största aktieinnehav är Evolution Gaming, Investor samt Svolder. Anledningen till att Evolution är så stort är att jag haft det väldigt länge (långt innan trendande tillväxt-portföljen skapades), och inte sålt av så mycket av vinsten utan försökt låta vinnarna löpa.

Om den skulle sluta ha momentum eller om tillväxten skulle upphöra kommer den tyvärr åka ur automatiskt, vilket hade varit lite känslomässigt tråkigt. Fördelen är dock att att om den åker ur betyder det att den med största sannolikhet inte kommer fortsätta prestera, och om den gör det kommer den förr eller senare komma tillbaka in i någon av portföljerna!

Har du något bra spartips som hjälpt dig att nå dina mål?


Mitt bästa spartips är nog att försöka leva på en fast summa varje månad. Sen vad det beloppet hamnar på är ju väldigt individuellt, men kan ju försöka sätta en utmanande gräns till att börja med. Om man går över ibland är inte hela världen.

Jag somnar av ordet budget, men för vissa passar det säkert också jättebra. Det viktigaste är nog bara att hålla koll på sina utgifter i allmänhet, och sina fasta kostnader i synnerhet. Hur man gör det spelar mindre roll!

Vilken har varit din väg till miljonen, låga kostnader eller höga inkomster?


Det är nog en fin balansgång av båda! Mina kostnader har alltid varit ganska låga då jag har bott ganska billigt hela tiden, först hos mina föräldrar, sen på en madrass i ett vardagsrum hos en släkting och nu i bostadsrätt. Samtidigt hade jag ett par år med höga inkomster, vilket såklart gav fart på kapitalet.

Att spara 240.000:- på ett år som jag gjorde under 2019 kräver såklart en helt okej lön, då 20.000:- i månaden är vad många får ut netto på en månad. Nu får jag själv ut omkring 27.000:- i månaden och därmed är tiderna med 20.000:- i sparande i månaden (oftast) förbi.

Jag och många andra i sparkretsarna har ju starkt fokus på ekonomisk frihet, är det något som drivit dig också i ditt sparande?


På sätt och vis har ekonomisk frihet varit lockande, men samtidigt har det aldrig varit för att jag inte vill jobba, utan mer för jag känt att tiden inte räckt till för mina egna projekt och intressen. Ibland känns det som att det kan bli mest fokus på att sluta jobba, mer än vad man vill göra istället. Målet att sluta jobba i sig är ju ganska meningslöst, frågan är vad man vill göra med tiden istället.

Vilken är din sämsta- respektive bästa aktieaffär?


Mina bästa affärer måste nog vara Fortnox och Evolution som båda ligger på runt +300%. Min sämsta affär måste nog vara Ethereum. Jag gick plus minus noll på affären i sig, men jag hade under en period en vinst på 100.000:- som jag aldrig realiserade. Det blir min sämsta affär då jag köpte nåt jag inte hade någon aning om vad det var, utan gick på andras åsikter och hype.




En hypotetisk fråga. Om du var tvungen att bränna din miljon inom en månad, vad skulle du bränna den på? Du får inte välja aktier, valutor, fastigheter eller andra kapitalt värdebevarande saker.


Oj, spännande fråga. Jag hade nog tagit med mig sambo och ett gäng vänner på en riktigt fetingresa. Tänk dig kanske Hawaii och Maldiverna i två veckor vardera, med massa spännande äventyr och massa bärs! Om det hade varit några pengar över när jag kom hem hade jag nog köpt mig nån årsförbrukning av Pepsi Max, en fet dator och lite andra skojiga elektronikprylar.

Till sist, kan du med 3 ord beskriva hur det kändes när siffrorna visade över miljonen?


Wooow! Wihooo!! Mera!!!


Stort tack till Snålänningen som tog sig tid att svara på alla frågor och lycka till på den fortsatta resan! :) Jag fick frågan från Snålänningen om jag inte kunde komma med mina tankar kring hans strategi och tankar kring ekonomisk frihet. Så jag tänkte snabbt dela mina tankar och hur vi tänker lika- eller kanske olika...


Motivationen som krävs för att bli miljonär


När det gäller själva motivationen för att nå hela vägen fram så känner jag att vi haft liknande resa. Jag blev miljonär ett par år senare än Snålänningen och har haft lägre lön, men det verkar varit liknande tankar som fört oss framåt. Det började även för mig med att det blev pengar över från lönen som lades på hög.

Kombinerat med mycket jobb så öppnades möjligheten att spara ganska mycket under en period. Att från att ha noll kronor på kontot till att se siffrorna växa månad för månad ger en enorm motivations-boost och gör att man inser vilka möjligheter som finns.


Investeringsstrategin och portföljen


När det gäller investeringsstrategin så känner jag att vi skiljer oss en del, samtidigt har vi vissa likheter. Jag är inte alls lika insatt i trender och är ganska passiv i  mitt sparande. Jag har egentligen två delar, utdelningsaktier och indexfonder. Däremot har vi två gemensamma största innehav,  Investor och Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Sen verkar vi båda hållit oss ifrån Ratos och Kinnevik ;).

Det är helt enkelt här jag har landat efter att ha testat på olika former av investeringar. Den största anledningen är att jag vill kunna glömma bort min portfölj i 6 månader om jag känner för det. Min syn på ekonomisk frihet är just att jag inte vill "behöva" känna några måsten. Oavsett om det är att gå till jobbet, kolla börsen eller svara i telefonen.

Jag måste dock säga att jag gillar tänket kring Snålänningens portföljstrategi och att den på ett sätt är automatiserad. Det är inte omöjligt att jag själv skulle bli mer aktiv i framtiden. Troligtvis med en mindre del isfl. och aldrig på bekostnad av min tid.

Tankar om ekonomisk frihet och långsiktiga mål


Det skiljer ju ungefär 10 år i ålder mellan oss så det är naturligt att våra mål och syn på ekonomisk frihet ser annorlunda ut. Jag känner igen mycket i Snålänningens tankar även om jag själv inte hade kommit lika långt när jag var 25. Det var dessutom några år efter 25 som jag gick in i väggen och omvärderade hela mitt liv.

Jag tycker att tankarna är riktigt bra. Att bygga upp en portfölj som kan "jobba själv" och fortsätta växa, för att skapa möjligheter att göra det man brinner för. Livet förändras snabbt, men det kommer aldrig skada att ha ett bra kapital som ger möjligheter. Oavsett vad det är man vill i livet.

Det kan säkert vara så att många fokuserar på att "sluta jobba" men jag tror det är en vanlig missuppfattning. Jag tror ofta att det grunder sig just i att det inte finns tillräckligt med tid för egna intressen när man har ett krävande jobb. Så var det för mig. Dagen då man "tröttnar på jobbet" kan dyka upp när man minst anar det, den dagen är en pengaklump riktigt skön att ha.

Det ska bli kul att se vart vi är om 5 år från nu. Kanske kan vi ta en öl på Hawaii eller något annat soligt ställe tillsammans? ;)




Du kan läsa mer om Snålänningen på Twitter eller besöka Snålänningens bloggOm du har några frågor så kan du ställa de här i kommentarsfältet så svarar Snålänningen förhoppningsvis :).

Till Snålänningen: Återigen, tack för att du ställde upp på en intervju! :)

10 kommentarer:

  1. Kul inlägg och roligt att läsa om olika resonemang kring innehav!

    Mvh Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Louise,

      Kul att det uppskattas! Inspirerande att höra Snålänningens resa :).

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  2. Stort tack för att du ville intervjua just mig! Superkul att läsa dina reflektioner på slutet. Hoppas jag kunnat inspirera dig litegrann mot att testa systematiska strategier. Det bästa är att det räcker att ombalansera portföljerna varje år, så det tar faktiskt inte alls mycket tid!

    Den där ölen på Hawaii lät som en underbar plan, vi får höras om det! ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Snålänningen,

      Tack själv för att du ställde upp på en intervju :). Din resa inspirerar, jag ska kolla upp det där. Yes, vi kollar angående ölen framöver ;).

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  3. Intressant och trevligt att läsa intervjun.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja myntaren,

      Kul att det uppskattas, grym resa han gjort! :).

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  4. Intressant läsning och grattis!

    SvaraRadera
  5. Göttigt inlägg och återigen grattis Snålänningen! Bra avslut med egna tankar och reflektioner på Snålänningens innehav och strategier.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillade det 🙂 Grymt bra jobbat att Smålänningen att nå sin första miljon så tidigt! 🙂

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera