tisdag 6 april 2021

Behålla aktier vid nedgång? - Jag backade 800.000kr under Corona!

Nu tänkte jag skriva ett inlägg om hur min portfölj utvecklats sedan jag slutade jobba helt för ett år sedan, mitt under nedgången och Coronakrisen.

Att vi ska köpa och behålla aktier vid nedgång på börsen har vi hört många gånger, men det är svårare än vad många tror. I det här inlägget ska jag berätta om hur mycket jag sålde av i Corona-dippen, varför jag gjorde det och hur mycket jag hade tjänat på att behålla aktierna istället.

Historiskt sett så lönar det sig för de allra flesta att behålla sina aktier vid nedgång på börsen eftersom väldigt få lyckas tajma både att sälja av vid rätt tidpunkt, men även att tajma återköpen av sina aktier. Att istället spara månad efter månad i upp- och nedgång brukar för de flesta ge en betydligt bättre avkastning på sikt, även om det kan kännas tungt just när börsen gått ner mycket.

..tro mig, jag vet. I Coronadippen var jag back 800.000kr som mest...


Innehåller affiliatelänkar


Behålla aktier vid nedgång kan vara mentalt jobbigt


Även om vi vet att vi borde köpa mer aktier och fonder när börsen går dåligt så är det jättelätt att säga det, men en annan sak att göra det i verkligheten. Speciellt om din aktieportfölj är väldigt stor i förhållande till din inkomst och ditt övriga kapital.

Enkel matematik säger att om vi bara fortsätter att investera genom en nedgång på börsen så kommer vi att få en rejäl boost när det väl vänder. Sanningen är att den bästa avkastningen skapar vi genom aggressiva köp i nedgång, det är då vi har lättast att slå index om inte annat.


Jag sålde av mitt i Corona krisen


Ok, nu ska vi gå igenom vad jag gjorde. Matematiskt och enligt reglerna gjorde jag helt fel, jag var också medveten om det men friheten vägde tyngre. Jag kände i hela kroppen att nu var det dags att ta ut friheten, jag struntade i om det var rätt...

..jag sålde av aktier för att säkra ett stressfritt år i frihet...

Med tanke på oroligheterna så visste jag inte om det skulle gå ner mer och när det skulle återhämta sig, allt jag visste var att jag ville ut i friheten, nu! Jag började sälja av aktier i mars fram till mitten på april ungefär, jag sålde för totalt runt 200.000kr.

Varför sålde jag just på botten?


Anledningen att jag sålde var att jag ville ha ett kapital att leva på som i värsta fall skulle kunna räcka 2-3 år och rida ut krisen. Ganska snabbt såg jag att vi skulle komma tillbaka snabbare än så.

Genom att göra en portföljanalys på Avanza fick jag fram att min portfölj bottnade på 1.695.500kr. Innan hade den toppat på 2,5 miljoner kronor. Jag backade alltså 800.000kr i Corona kraschen.

Idag är kapitalet värt nästan 2,5 miljoner trots att jag sålde i mars och april. Börsen går upp efter nedgång. Hade jag vetat att det skulle gå så fort hade jag självklart inte sålt, men jag är nöjd ändå.

Min portfölj bottnade på 1.695.500kr (från 2,5 miljoner)


Det är egentligen ganska komiskt att jag lyckades tajma botten på Coronadippen nästan exakt med min exit från ekorrhjulet. Jag gjorde exit nästan på dagen den 23:e mars, Då hade min portfölj backat rejält, närmare bestämt 800.000kr!

Den hade gått från att toppa strax över 2,5 miljoner till strax under 1,7 miljoner. En nedgång på över 30%. Det skulle alltså krävas en uppgång på närmare 50% för att komma tillbaks dit jag var innan.

Idag är portföljen värd 2.498.532kr


Nu ett år senare är portföljen tillbaka där den toppade för 14 månader sedan. Då har jag samtidigt levt på en del av kapitalet och har en del kvar att leva på av de 200.000kr jag sålde av för.

Jag skulle självklart haft en mycket bättre avkastning om jag inte sålt av något och istället jobbat och investerat ännu mer. Men heyy, jag är ute efter frihet, inte siffror på kontot. Den känslan jag hade i kroppen som skrek efter frihet i mars förra året gick inte att ignorera.Köpa aktier när börsen rasar


Att investera i aktier när börsen går ner brukar nästan alltid vara den bästa strategin och jag hade definitivt gjort det för 5-10 år sedan när jag fortfarande byggde upp min pengamaskin. Nedgångar är grymma tillfällen att jobba hårt och putta in pengarna på börsen.

Självklart kan det alltid gå ner mer men allt som oftast vänder det upp långt innan vi själva är beredda på det och så står man där och ångrar att man inte köpte mer. Och framförallt, sälj inte dina fonder och aktier så fort börsen rasar.

Borde jag inte jobbat ett år till och passat på att köpa mer aktier?


Det här är en relevant fråga som många har ställt mig. Hur ofta får vi egentligen dessa chanser att köpa aktier billigt? Logiskt borde jag kanske steppat upp jobbtimmarna och fyllt på med så mycket aktier som möjligt...

..o andra sidan, hur ska jag någonsin kunna ta steget om jag skjuter upp det? För mig var det ett lätt val, kroppen skrek efter frihet och jag hade möjligheten, jag tog den.

Jag är en person som kör all in så länge jag verkligen brinner för det, men om jag tappar suget gör jag något annat. Jag var så grymt sugen på frihet att det fick kosta vad det kosta ville. Och jag kan ärligt säga att jag inte har ångrat mig. Jag hade inte bytt det här året mot en miljon till på kontot.

Ekonomisk frihet är så mycket mer än pengar


En viktig sak jag har lärt mig om ekonomisk frihet är att det handlar om så mycket mer än pengar. Visst pengar är nyckeln till ekonomisk frihet men den öppnar inga dörrar åt dig.

Det finns många som kommer att spara och investera för att bli ekonomiskt fria. Men istället för frihet kommer kapitalet att bli en mental fotboja. Om vi inte släpper kapitalet fritt att leva själv så blir vi aldrig fria.

Om vi hela tiden måste se det växa kommer en person utan sparande antagligen att få uppleva mer äkta frihet än vi någonsin kommer i närheten av...

..Jag valde alltså att släppa ut mitt kapital på en egen resa i mars och har tillräckligt stort förtroende att det kommer att backa upp mig i vått och torrt på våra äventyr framöver.

Slutsats


Om du är i uppbyggnadsfasen av din aktieportfölj och börsen rasar, ta till vara på möjligheten och köp så mycket du kan. Det kommer med stor sannolikhet ge dig en grym skjuts när det väl vänder.

Samtidigt, har du länge kämpat mot ett mål och du väl når dit. Kör enligt plan, om du hela tiden skjuter upp dina mål och planer så kommer du aldrig att utföra dom. Vad vill du helst, leva ett rikt liv eller ha massa siffror på kontot?

Köpte du under Coronadippen? Vad köpte du?


I kommande inlägg kommer jag att gå in mer på hur min ekonomi sett ut från månad till månad. Jag kommer även gå in på vad jag spenderat ungefär och mina fasta kostnader.


Läs gårdagens inlägg: Världens bästa lifehack - Bevisat efter 1 års test!

16 kommentarer:

 1. Tjena Frihetsmaskinen!
  Modigt att sälja där i mars-april. Det visade sig att det inte gjorde så mycket iaf nu med facit i hand. Bra!

  Är tanken att sälja av en "större" summa med jämna mellanrum framöver eller tänker du ta utdelningar? Vet att du har en hel del fonder nuförtiden, så utdelningarna kanske inte räcker.

  Hursomhelst är det grymt att du tagit steget! Grattis till dig!

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja PB,

   Precis, har en del av kapitalet i fonder så kommer inte klara mig på enbart utdelningar. Kommer sälja av lite större klumpsummor när det behövs framöver.

   På sikt borde värdet öka ändå.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Okej, Så då blir det klumpsummor alltså. Övervägt att sälja lite varje månad istället? Typ som att månadsspara, sprida ut riskerna. Fast i detta fallet sprida ut uttagen.

   Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

   Radera
  3. Nej, har inte tänkte sälja månadsvis då det blir en massa jobb bara. Jag är van att plocka lön ett par gånger om året bara sedan tidigare 🙂

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Hej Frihetsmaskinen!
  Mycket intressant inlägg och vi är nog många som uppskattar att du är så transparent.
  Ingen drömsits direkt att vara så nära FIRE när en sådan dipp kommer, skönt att det ändå gick bra. :-)

  Mvh Fumlan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Fumlan,

   Tack, jag försöker alltid vara ärlig och få med det mesta på bloggen, kul att det uppskattas :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Jag köpte så mycket jag kunde, och investerade 125.000:- under dippen i April 2020. Det har lönat sig rejält, och jag önskar såklart jag kunnat köpa mer :).

  Kul att du är tillbaka med nya inlägg!

  Mvh Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Louise,

   Grymt bra gjort att kunna putta in så mycket!

   Tack, ska försöka vara konstant med inlägg framöver ;).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Otroligt modogt att berätta om dina sälj under krisen. Jag vet att många sålde men det är få om ens någon som berättat så öppet som du. Starkt! Jag våga investera dubbelt så mycket i april 2020 som jag brukar göra, jag tog varenda sparad krona och satsade. I efterhand kanske lite naivt men jag tänkte att ett influensavirus borde vara borta till sensommaren 2020.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Procentpanik,

   Yes, är inga problem att berätta om det. Jag gjorde det för att nå friheten och kände egentligen inte att jag hade något val. 200k var ju "bara" runt 10% av portföljen så egentligen inget som varit avgörande. I slutändan förlorade jag kanske 100k på det valet och för mig har det varit värt det :).

   Tack för kommentaren!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Grymt bra gjort att gå in så hårt i dippen och grattis! :)

   Radera
 5. 42% av alla mina inköp under 2020 genomfördes i Mars månad. Ändå var det inte tillräckligt med facit i hand :)

  Kan du läsa om här (förhoppningsvis):

  https://northernlightsinvestment.blogspot.com/2020/12/inkopsfrekvens-2020.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Northernlightsinvestment,

   Oj, grym tajming. Satt du på mycket likvider eller hur kunde du få loss så mycket kapital? :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Själv slängde jag in cash som jag sparat till husköp runt 17 mars. Tog ut runt 600 tkr till husköp nu under feb-/mars i år. Hade fått lite mer om jag gott enligt plan. Sålde Nordea på botten (70 kr), Bröt även planen att sälja creades när det var tänkt då den låg strax under 1000. Istället blev det runt 850. Min portfölj rasade nog som värst runt 50% från toppen. Ca 600 tkr. Lätt att vara efterklok. Det där med känslor under svåra tider är svårt.

  SvaraRadera
 7. Gick back ca 30 % på mina fonder när de var som värst. Då tog jag alla buffert pengar jag hade över och satsade på oljefonder. Gick upp till +70-75% sen dess, då sålde jag. Känns bra i efterhand, skulle varit svårt utan pengar som man kunnat spendera

  SvaraRadera