måndag 5 april 2021

Världens bästa lifehack - Bevisat efter 1 års test!

Tja! Nu var det riktigt längesen jag skrev här, närmare bestämt 4 månader. Sorry! Därför tänkte jag kompensera med att bjuda på världens bästa lifehack. Det är nästan på dagen ett år sedan jag slutade jobba. Sedan jag klev av ekorrhjulet på riktigt.

Det är ett år sedan jag klev ut i det som många kallade ett fattigt liv som knäckebrödsmiljonär, ha! Men det är lugnt, de får säga vad de vill, jag tror inte riktigt de fattat lifehacket med att sluta jobba tidigt i livet.

Världens bästa lifehack är enligt mig att bli ekonomiskt fri. Tyvärr handlar det mesta i våra liv om ekonomi, om vi då kan ta bort den stressen ur våra liv öppnas helt nya möjligheter. Med en ekonomi som sköter sig själv kan du välja att göra vad du vill, när du vill. Världens bästa lifehack!

Jag ska förklara mer. Och berätta vad jag haft för mig den senaste tiden sen jag slutade jobba...

Innehåller affiliatelänkar


Världens bästa lifehack, är...


Att strunta i vad andra tycker. Seriöst, att lyssna på andra är det bästa sättet att hindra sig själv från att nå sina drömmar. Jag har funderat varför en del alltid ska hitta svårigheter i saker. Jag vet fortfarande inte varför vissa lägger tid på det.

Andra ser möjligheter. Och peppar. Och lyckas oftast. Även misslyckanden brukar bli lyckade i slutändan, att inte försöka ger ingenting.

Världens bästa lifehack enligt mig är alltså att ha en dröm och att våga följa den. Helst lite för tidigt, innan man är redo. Att våga släppa stödhjulen, att våga simma utan flytvästen, att våga få skrapsår på knäna och se det positiva i det.

Min konkreta väg till min nya verklighet


Ok, självklart finns det saker vi måste ta hänsyn till. Vi kan inte bara gå efter hjärtat och känslor, vi har annat att tänka på. I de flesta fallen, vår ekonomi. För min del var det en enkel väg, men den krävde tålamod.

 • 1. Spara pengar - Runt halva lönen
 • 3. Vänta typ 10 år
 • 4. Bli ekonomiskt fri!

Det här låter grymt enkelt, det är det inte. Livet är inte enkelt. Vi stöter på motgångar hela tiden, oftast kommer det precis när vi tagit oss igenom en tidigare motgång. Livet är sjukt tufft emellanåt.

Men själv har jag kommit fram till att det definitivt inte blir lättare av att ge upp sina drömmar. Acceptera att livet är tufft och ta smällarna när de kommer. Tills dess, ha så kul du kan ha! Var en optimist lite mer än ofta.

..världens bästa lifehack är att ha kul, att leva varje dag, att göra det du vill. Jag själv skulle aldrig kunna uppnå det med ett 9-5 jobb. Men alla är olika...Ingen vill vara ekonomiskt fri men alla vill jobba hemma (?)


Corona kom och helt plötsligt fick alla testa på det "fria" livet. Jag vet inte vad ni upplevt men en stor del verkar gilla det. Jag körde en undersökning på Twitter där över 1600 svarade, 7 av 10 ville jobba hemifrån.

För att få det bekräftat körde jag även en undersökning på Instagram där jag fick nästan exakt samma svar. 7 av 10 vill fortsätta jobba hemifrån eller skulle göra det om de haft möjligheten.

Så, vad säger det här? Folk vill vara fria. Folk vill bestämma över sin egen tid och de vill göra saker på sina egna villkor. Corona verkar ha väckt en ny insikt hos många och jag tror fler kommer kämpa för frihet nu än innan pandemin slog till.
Så vad har jag gjort det senaste året?


Ok, dags för det intressanta. Hur har livet som ekonomiskt fri sett ut? Vad har gått som förväntat och vad har gått mindre bra?

Mycket av sakerna jag tar upp här kommer att få egna inlägg längre fram, men jag kände att det var dags att skriva nu. Det var alldeles för länge sedan jag skrev ett blogginlägg. Jag ska gå igenom lite saker jag fått frågor om här nedanför.

Hur har den allmänna känslan av att må bra förändrats sedan jag checkade ut?


Jag har ju "checkat ut succesivt" eftersom jag gått från heltid, till deltid och sen ner till noll. Det har gjort att jag har vant mig vid friheten långt innan jag slutade helt i mars 2020. Jag har till och med kört den så kallade 4-timmarsveckan under en period.

Med det som bakgrund måste jag säga att det faktiskt inte är så annorlunda än för ett år sedan. Men det finns en enorm skillnad och det är den 100 procentiga friheten! Den känslan och möjligheten går inte att få genom att jobba deltid.

Jag ska förklara exakt vad det här innebär och den har även gett mig möjlighet att göra stora förändringar i livet som kommer att ske nu under 2021. Ett eget inlägg kommer om det framöver.

Mycket tid till livskvalitet


En sak jag kan avslöja är att jag fått väldigt mycket tid till att "se över" min livskvalitet".

Att jobba 4-5h/v som jag gjorde tidigare gav mig en enorm boost i livskvalitet, men jag kan säga att man blir extremt kräsen när man har 100% av sin tid att lägga på vad man vill.

Det är just det här som gjort att det blivit en grundlig genomgång i alla delar av livet och vad som skulle kunna bli bättre och vad som krävs för att komma dit. En plan är färdig, en lösning är klubbad och mer info kommer i framtida inlägg :).

Hur tar man ut pengar när man lever på kapital?


Många har frågat hur jag tar ut pengar. Hur det fungerar praktiskt och om det blivit som förväntat. Jag kan säga både och faktiskt. Jag har inte levt på utdelningar och inte heller direkt efter 4% regeln.

När jag slutade jobba helt i mars 2020 så sålde jag av aktier för ungefär 200.000kr. Jag har sedan dess levt på de pengarna och det finns fortfarande pengar kvar. Jag är van att leva på större klumpsummor eftersom jag tidigare kört eget och det var väldigt längesen jag plockade en månadslön.

Jag kommer att skriva ett blogginlägg längre fram där jag går igenom exakt vad jag spenderat och hur min portfölj har utvecklats sedan jag slutade jobba.Hur var det att gå ut i friheten mitt i pandemin, var det jobbigt med inställda utdelningar?


Nej, det var grymt att gå ut i friheten mitt under pandemin. Många har kunnat jobba hemifrån så det har funnits fler att umgås med och det känns som de flesta har varit gladare och mindre stressade än vanligt.

Att utdelningar ställdes in var inte så mycket jag tänkte på, mitt fokus var att ha kul och utnyttja friheten, det var ju vår, sol och allt!


Jag är lite så som person att jag går in 100% i det jag gör på gott och ont. När jag sparar, så sparar jag till 110%, när jag investerar så läser jag allt jag kan och när jag är fri släpper jag allt det jag lagt 110% på innan. Jag har alltså inte kollat portföljen speciellt mycket.

Den har dock klarat sig helt ok, och det kommer som sagt ett inlägg om hur mycket den var värd när jag gick ut i friheten och vad värdet på portföljen är idag.

Vad har jag gjort om dagarna?


Jag är som sagt en person som gillar att gå in i det jag gör så den mesta tiden har spenderats i naturen, jag har cyklat mtb, åkt skidor, vi spenderade hela sommaren i fjällen och jag har även startat lite nya projekt jag brinner för.

Jag har även inlett en ny stor förändring i livet som har tagit en del tid den senaste tiden. Vilket också varit en anledning till att jag inte bloggat. Men jag kommer som sagt att skriva om det i ett eget inlägg.

För att avslöja så är det en av anledningarna till att jag kämpat mig till ekonomiskt frihet.

Största svårigheterna med att vara fri?


Det absolut svåraste under det gångna året har varit att man faktiskt aldrig blir riktigt nöjd. Man strävar alltid efter nya mål och äventyr. Jag har insett det nu och det har gjort att jag nu är inställd på att jag inte kommer att veta vad jag vill om 5 eller 10 år.

Jag kommer helt enkelt att köra på det jag vill här och nu och vara beredd på att jag kan vilja göra något helt annat om 10 år. jag ser det dock som en fördel att jag fått den insikten och en ännu större anledning att vara fri så man hinner göra allt man vill.Hur hanterar jag att inte kunna köpa nya aktier?


För mig har det intressanta alltid varit att bygga upp mitt kapital, eller min pengamaskin. Att läsa bolagsrapporter eller kolla nyckeltal har inte varit något stort intresse. Sen är jag som sagt en "all-in" människa. 

Nu befinner jag mig i friheten, att bygga portföljen var en rolig tid men den är förbi.

Jag har som sagt inte jobbat heltid på 8-9 år så att investera stora belopp var ganska längesen jag gjorde. Sedan har ju börsen gått bra sedan botten så kapitalet har ökat bra ändå i jämförelse.

Jag kommer att skriva fler inlägg framöver som går mer in på djupet. Jag är grymt taggad på att skriva och har många idéer på inlägg. Skriv gärna en kommentar om vad du skulle vilja läsa om! :)

11 kommentarer:

 1. Välkommen tillbaka! Har saknat dig.
  Ligger några år bakom dig gällande fire, men snart är det min tur :-)
  Ha det så bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja,

   Tack, det värmer att höra, jag har saknat att blogga faktiskt :). Härligt, det är värt det så bara att hålla i så länge det krävs! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Väldigt roligt att läsa! Ser fram emot kommande inlägg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja,

   Kul att du gillar det! Det kommer förhoppningsvis rätt många inlägg framöver om det senaste året och mina framtida planer :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Svar
  1. Tja Två Månadslöner,

   Tack för de fina orden! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Hej!
  Vad roligt med en uppdatering från dig!
  Intressant att läsa om hur det gått, och det ska definitivt bli intressant att läsa framtida och mer djupgående inlägg. Jag är ju såklart nyfiken på din nya ekonomi och portföljen då och nu. Och allt annat! :-)

  Mvh Fumlan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Fumlan,

   Kul att det uppskattas! Jag har börjat på ett inlägg om portföljens det senaste året, hoppas kunna få upp det om inte allt för länge :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Spännande! Har nu själv bara tre månader kvar innan jag stämplar ut för FIRE. Massa fjärilar i magen om just det ekonomiska då vi är två och barn ingår. När bilen behöver bytas? Nytt tak? Värmepumpen lägger av? Just svårigheten att kunna ta en lån för renovering eller framtida inköp av fritidshus gnager lite i mig. Men vi kastar oss ut i fria efter semestern. Kanske får ta ett jobb så småningom just för möjligheten att ta ett lån. Men förhoppningsvis inte. Vill bara njuta av livet - cykla, fjällvandra, fiska eller ta en utflykt mitt i veckan....
  Mvh Simon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Simon,

   Grymt ju, jag tycker ni gör rätt! Perfekt timing på året dessutom :). Det låter som vi har liknande intressen, var i landet bor ni? Om du inte vill ta det här får du gärna dra iväg ett mail och prata lite :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Äntligen, the return of the Jedi;) Väldigt roligt att läsa ett nytt inlägg på din blogg igen och välkommen tillbaka!

  Roligt att läsa att det har rullat på fint och att du inte varit sysslolös. Det jag tar med mig från inlägget är ditt mindset i många situationer, lärorikt på många sätt och vis.

  Men det aboslut bästa med inlägget är ju att du mer eller mindre lovat väldigt många blogginlägg :D

  SvaraRadera