leva på utdelningar

Den enkla guiden till att leva på utdelningar


För att kunna leva på utdelningar är det viktigt att först gå igenom hur mycket man behöver i utdelningar för att täcka sina levnadskostnader.

Kostnader - Dina totala kostnader utgör egentligen grunden för ditt behov av inkomster. Dvs. om dina totala kostnader (Hyra, lån, mat, resor, bil, prylar, kläder osv.) är 10.000 kronor i månaden så behöver dina totala utdelningar vara 10.000 kronor eller mer i snitt per månad för att du ska kunna leva på dom. Ju lägre kostnader du har, ju mer kan du spara. Lägre kostnader gör också  att du inte behöver lika stort kapital för att kunna leva på utdelningarna. Låga kostnader gör dig ekonomiskt fri snabbare.
  Inkomster - Dina totala inkomster möjliggör ditt liv i ekonomisk frihet. I det här fallet vill vi ju leva på utdelningar från aktier och därför räknar vi alltså utdelningar som inkomster. Om vi har kostnader på 10.000 kronor så behöver vi utdelningar på lika mycket. Högre inkomster gör det lättare att spara mer pengar, vilket gör att friheten nås snabbare.

  I Invest In Independence  - De fyra i:nas princip (4iiii) © Frihetsmaskinen
  • Inbringa
  • Investera
  • Inkassera
  • Iterera
  1. Inbringa - Skaffa en inkomst som inbringar pengar och spara. För att kunna leva på utdelningar behöver vi först tjäna och spara pengar så att vi kan köpa aktier. Ju mer du kan spara, ju fler aktier kan du köpa och når då snabbare ekonomisk frihet. Försök att hitta en nivå som passar dig och dina ekonomiska krav för ett bra liv. Bestäm därefter hur mycket du kan spara.

  2. Investera - För pengarna du sparar köper du aktier, aktierna kommer sedan att betala utdelningar till dig. Köp stabila bolag som historiskt visat stabilitet i sina utdelningar och fortsätt köpa varje månad.

  3. Inkassera - När det är dags tar du fram håven och inkasserar alla sköna utdelningar som dina investeringar ger dig, dessa återinvesterar du i fler aktier. Grattis, nu är du snart i hamn. Luta dig tillbaka ett ögonblick och se på dina pengar som jobbar för dig.

  4. Iterera - Nu är det bara att repetera dessa ovanstående punkter tills dina utdelningar täcker dina kostnader, då är du ekonomiskt fri. Svårare än så här är det inte.

  Viktigt att tänka på!
  • Låga kostnader är grymt och gör dig ekonomiskt fri snabbare
  • Låt kapitalet jobba för dig och inte tvärt om
  • Återinvestera utdelningarna
  • Sluta inte leva - pengar är bra, tid är ovärderligt!

   Sparkvot - Många pratar om sparkvot, själva ordet kan låta tråkigt men det finns faktiskt en viktig logik i det. Sparkvot = Hur mycket du sparar i procent av dina totala inkomster. Ett klassiskt uttryck är att när du har ett kapital på motsvarande 25ggr ditt totala årsbehov så kan du sluta jobba och leva på avkastning/utdelningar. Det är beräknat på att kapitalet delar ut 4%, säkrat mot inflation. Här nedan kan du se hur lång tid det tar att bli ekonomiskt fri beroende på hur många procent av din lön du sparar.
   • 10% - 44år
   • 20% - 33år
   • 30% - 26år
   • 40% - 20år
   • 50% - 16år
   • 60% - 12år
   • 70% - 8,5år
   • 80% - 5,5år
   • 90% - drygt 2år
   Beräkningen är gjord på Sparkalkylator Deluxe, avkastningen är beräknad till 10% per år. Detta är beräknat om du börjar från noll kronor, har du ett sparande sedan tidigare så blir tidsperioden kortare.

   Beräkna ditt kapitalbehov - För att räkna ut hur mycket kapital du behöver för att sluta jobba så tar du dina totala levnadskostnader per år delat på 4%. Alltså: x / 0,04 = Ditt kapitalbehov.

   Sammanfattning - Om du vill bli ekonomiskt fri snabbt så bör du se till att ha låga kostnader procentuellt sätt i förhållande till dina inkomster. Du ska investera pengarna och snabbt se till att de jobbar för dig. Inkassera utdelningarna och återinvestera i nya aktier. Repetera detta tills du är ekonomiskt fri, din sparkvot avgör helt hur många år det kommer att ta.

   ! Om du känner att aktier är för krångligt och tar för mycket tid så kan du istället satsa på aktiefonder, tex. billiga indexfonder. Den stora skillnaden blir att du när du väl nåt frihet, säljer av delar av din investering för att leva på istället för att inkassera utdelningar. Att köpa aktier eller fonder är en smaksak och ändrar inget i övrigt.

   Lycka till! 

   * Detta bör ej ses som några råd, alla läsare tar eget ansvar för sina beslut och investeringar. Aktier är alltid en risk och i värsta fall kan man förlora alla sina pengar. Jag reserverar mig för ev. räknefel. © Frihetsmaskinen

   2 kommentarer:

   1. Vilken fin blogg du har! Jag gillar att du, som t.ex. på den här sidan, också nämner att indexfonder fungerar bra på resan mot ekonomiskt oberoende.

    Personligen går jag nu stegvis över till billiga indexfonder och etf:er. Tidigare har jag mest investerat i enskilda aktier. Indexering är en strategi som passar mig, den ger mig diversifiering och mer tid över till annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sensim, Tack! :)

     Absolut, indexfonder är grymt! Jag har även själv en mindre del indexfonder, men planerar som du att öka andelen fonder framöver då det framförallt sparar tid.

     Tack för kommentaren!

     Radera