torsdag 6 maj 2021

En alternativ livsstil - Min resa och bloggen

Jag kom att tänka på en sak häromdagen, det är hur min livsstil förändrats under den tid jag skrivit på bloggen, men framförallt sedan jag började spara.

Jag är glad att jag tog steget tidigt till att börja jobba halvtid och på så sätt utnyttjade friheten tidigt. Idag kan jag se att mycket av ekonomisk frihet bara är en alternativ livsstil som faktiskt går att uppnå till stor del utan ett stort kapital att leva på.

En alternativ livsstil ser jag som något som avviker från det majoriteten gör. I vårat samhälle betyder det framförallt att bryta sig loss från det ekorrhjul vi fostras in i, där vår existens bygger på att prestera inför andras krav och förväntningar framför våra egna. I en alternativ livsstil prioriterar vi vårat välmående högre än vår önskan att vara bättre än de omkring oss.
Svårigheter med en alternativ livsstil


Jag brukar oftast börja med fördelarna när jag pratar om ekonomisk frihet så idag tänkte jag göra tvärtom, gå igenom de svårigheter det innebär att leva utanför ekorrhjulet.

Själv bor jag i en storstad och här snurrar allt väldigt snabbt och det började jag märka mer när en del gick tillbaka till jobbet efter Corona etc. Det finns mycket att göra här men samtidigt känner jag att jag har gjort det mesta.

Framförallt kan jag undra varför jag låter tiden rinna iväg i en storstad när jag har varje dag att spendera hur jag vill. Jag gillar naturen och det finns rätt bra natur här, men det känns som det börjar bli trångt här, har befolkningen ökat eller har bara fler hittat ut?

..Corona har definitivt visat naturen och lediga dagar för fler människor.

Vi som väljer alternativa vägar tänker annorlunda än folk i ekorrhjulet


Den största utmaningen jag ser med min alternativa livsstil som ekonomiskt fri är att hitta människor med samma prioriteringar som mig själv.

Jag har lyckats hitta några kompisar jag umgås mycket med som har samma värderingar, har samma intressen och vill samma sak.. men det skiljer sig oftast ganska stort på en punkt. De tar oftast inte tag i det på riktigt.

För mig är det en självklarhet att prioritera mig själv och de jag bryr mig om före jobbet i alla lägen. Jag har märkt att det inte är så för alla när det väl gäller. Jag förstår det, alla har inte samma förutsättningar och alla vill inte skapa sig samma förutsättningar.

Hur lever man lättast en livsstil som avviker från 9-5?


Något jag har kämpat med är just att veta hur jag bäst ska utnyttja mina möjligheter jag skapat. Jag trivs otroligt bra där jag bor idag, samtidigt tycker jag att livet är för kort för att bara "trivas bra".

Jag vill studsa upp på morgonen varje dag, jag vill inte behöva åka på semester om jag istället kan bo på samma ställe. Jag känner på något sätt att jag är klar med stället jag bott på. Det är dags för nya äventyr, alla förutsättningar finns!

Att ha rätt människor runt omkring sig


Jag har som sagt några personer med samma värderingar och som utan tvekan skulle vilja leva det liv jag lever, samtidigt gör de det inte, vissa har t.o.m. möjligheten. Det är tryggheten som hindrar dom, precis som den ibland hindrat mig.

Jag känner att det kanske är staden jag bor i som skapar det. Vi är vana att jobba hårt här, att ständigt "klättra på trappan", att "aldrig ta ett steg bakåt". Vi prioriterarar kanske inte oss själva tillräckligt högt?

Jag känner att det är dags att kolla nya alternativ, min resa har bara börjat. Jag vill inte drabbas av andra personers stress. Jag vill göra det jag brinner för, med personer som också brinner för något.

Våga släppa tryggheten


Alla de här tankarna har fått mig att fundera. Jag slutade jobba helt för över ett år sedan, och innan det jobbade jag deltid i 8 år. Jag har haft god tid på mig att fundera.

Det är tryggheten som sätter käppar i hjulen för vår frihet. När jag slutade jobba trodde jag att jag skulle vara nöjd med tiden jag fick. Nu när jag väl är här så inser jag att jag vill ha mer. Jag har alla möjligheter, varför ska jag inte ta dom?

Jag är glad att jag känner så, förstå vart jag hade varit om jag fortfarande jobbade heltid idag, hade jag nöjt mig med ett gympass och en sushi?

Med friheten kommer möjlighet som man aldrig såg tidigare. Jag är övertygad om att det kommer att dyka upp ännu fler möjligheter om ett eller två år som jag inte har en aning om idag.

Jag har stora saker på gång - Jag släpper tryggheten


Med det sagt. Jag har riktigt stora förändringar på gång, det är också därför jag inte varit så aktiv på bloggen. Jag kommer att släppa tryggheten, jag har insett att det motverkar min frihet.

Jag har sagt det tidigare men det är nära nu...

Jag kommer att uppdatera mer längre fram om vad som händer, men jag känner att jag gör hela "frihetsgrejen" på riktigt nu... nu kör vi all in alternativ livsstil!

12 kommentarer:

 1. Spännande! Önskar dig lycka till och är naturligtvis nyfiken på vad för förändring som är på gång...
  Mvh FBM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja,

   Tack, jag kommer att uppdatera om allt som händer. Det kommer att vara fullt upp i ett par månader till men hoppas få upp lite blogginlägg om läget. För mig själv är det riktigt stort :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Jag gissar att du och sambon spenderat er tid med att bygga om ett transportmedel för att nu leva van-life alternativt byggt ett tiny-house på hjul. Jag har rätt väl? 😉

  Vänligen Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Annelie,

   Det var faktiskt en riktigt bra gissning, även om jag inte kommer säga om dt är rätt eller inte. För att inte avslöja något så säger jag inget utan väntar lite med det ;).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Vilken cliffhanger, man blir ju nyfiken!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Aktiegrubbel,

   Haha, du får hålla koll här så avslöjas det snart :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. ViSomGillarUtdelning7 maj 2021 kl. 11:55

  Hej! Du var bland de första jag stötte på när jag kom in i den här sfären. Tror det kan ha varit någon gång under sensommaren eller hösten -20. Någonstans därefter 'tappade' jag bort din blogg, men jag kom att tänka på 'killen som var med i P3:s 'Verkligheten' igår och började fundera på vad bloggen hette utan att komma på det. Vips så dyker 'Frihetsmaskinen' upp i mitt flöde av bloggar idag och jag visste direkt: där är han!

  Nåväl, det var ett sidospår. Uppskattar dina reflektioner kring livet och 'frihet' och har tänkt beta av fler av dina gamla blogginlägg.

  All lycka med dina projekt och ser fram emot att läsa mer om dem när tiden är inne!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja ViSomGillarUtdelning,

   Vilken rolig story, kul att bloggen fick vara med i början! :) Det är grymt kul att höra att det uppskattas :).

   Det kommer uppdateringar, jag hoppas verkligen att de ska bli intressant läsning.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Ska bli roligt att läsa mer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja,

   Kul! Det kommer mer! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Spännande! 🙌 Heja och tack för att du inspirerar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Qwert,

   Tack och tack för att du läser! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera