söndag 9 april 2017

Ökade kostnader när man är ledig

Ökar eller minskar kostnaderna när man är ledig? Det verkar vara ett ganska vanligt ämne för diskussion, åsikterna verkar också gå isär rätt mycket. För egen del så måste jag nog säga att mina kostnader minskar om jag jobbar mindre. Det har nog med en kombination av medvetenhet samt att jag får mer tid över att planera måltider, resor och annat som gör att kostnaderna minskar.
När jag slutade jobba helt under en ettårs-period för ca: 5 år sedan så minskade mina kostnader drastiskt i samma sekund som jag sa upp mig. Jag slutade äta uteluncher och började snåla in lite här och var på ett bra sätt. När man jobbar mycket kan man även få en känsla att man måste utnyttja sin lediga tid optimalt vilket ofta leder till lite dyrare resor, lite dyrare hotell och lite dyrare restaurangbesök. Denna känsla och behov försvann direkt eftersom man är ledig jämt när man inte jobbar, man har alltså inget behov att kompensera för förlorad tid.

Hur ser ni på det, ökar kostnaderna när man är ledig?

6 kommentarer:

 1. Det där beror nog mycket på hur och var man jobbar. Jag som inte äter utelunch (om jag inte måste pga jobbet) skulle nog inte spara så mycket på att vara ledig. Men generellt tror jag att den kompensation du pratar om är något som många ägnar sig åt. Medvetet eller omedvetet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det har du rätt i, det kan skilja väldigt mycket. Att kunna resa på lågsäsong osv. Kan däremot spara in mycket pengar och framförallt kvalitet. Tänker på tex skidåkning som blir så mycket bättre när man kan åka när det inte är så mycket folk tex.

   Ja, man kompenserar gärna, det gjorde jag själv när jag jobbade mycket.

   Tack för kommentaren!

   Radera
 2. Beror nog helt och hållet på hur man tänker fördriva sina ytterligare 8 lediga timmar. At ta sitt staffli och ge sig ut i skogen och måla dagarna i ända samtidigt som man lyssnar på spotify med reklam kostar nog inte många kronor exrea förutom lite mer färgtuber och penslar, likaså om man sitter i en buske och tittar på fåglar. Finns många sysselsättningar som är näst intill gratis. Dock, om man har planer på att resa jorden runt och testa en massa exotiska golfbanor som nybliven "fri", ja då kostar det ju en del. Likaså om man gillar att resa i allmänhet och inte då tänker stanna på samma ställe i något lågkostnadsland. Då kan friheten bli väldigt dyr. Konserter, uteluncher och andra aktiviteter hemma i Sverige är även de ganska kostsamma, så för de allra flesta blir det nog även i fortsättningen hemlagat...

  Snålgrisarna har inte någon plan för vad vi tänker hitta på när vi blir lediga, det enda som är 100% bestämt är att löneslaveriet ska upphöra, men vad vi ska göra med tiden återstår att se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart beror det på vad man gör, det har du rätt i. Men det behöver inte betyda att man är begränsad, bara att man får prioritera. Själv reser jag endel och då gärn till lågkostnadsställen och inte dyra storstäder etc. och jag tar gärna tåget ner genom europa. Har man svårt att ha kul utanattt bränna pengar så får man nog problem och har man svårt att hitta på roliga sakerutanför jobbet så blir det nog också problem.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Märkt att mina kostnader gått ner rejält nu när jag är pappaledig. Tyvärr är kostnaden att ta sig fram och tillbaka till jobb alldeles för hög varje månad. Men frågan är hur det blir långsiktigt att gå hemma? När det finns mer tid kanske man lockas att hitta på mera saker och med det kostar det mer. Svårt att säga hur det skulle bli. Det gäller väll att hitta en balans så att livet känns meningsfullt. Samtidigt inte bränna alla sina besparingar :)

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
 4. Inttessant, jag könner samma att kostnaderna minskar när man jobbar mindre.

  Själv känner jag inte att man lockas att bränna pengar. Däremot inser man hur lite man egentligen gör när man jobbar så mycket. Det insåg jag när jag slutade jobba heltid/övertid. Man tror att man gör mycket saker men när man helt plötaligt får 4-5 timmar mer varje dag inset man hur mycket tid dygnet egentligen har.

  Tack för kommentaren!

  SvaraRadera