måndag 24 april 2017

Realty Income (O) - utdelningen och hur den påverkas av dollarkursen

För drygt 18 månader sedan köpte jag in mina första Realty Income (O). Då var det ganska vanligt att läsa att dollarkursen var hög och risken därmed hög i amerikanska aktier. Rätt! Jag håller med, man måste vara medveten om att om dollarn tappar 20% så tappar även aktiernas värde och även utdelningens värde i SEK minskar. Vissa bolag som tex. JNJ kan dock gynnas av en svag dollar. Idag har dollarn tappat nästan 2%, kaos och kalabalik!?? Nä, jag vet inte..

Problemet tycker jag ligger i om man bara kollar på dollarkursen. Är bolaget bra så stiger vinsterna och med det även utdelningen och om dollarkursen sjunker så kan du ju om du vill snitta ner dig. Risken är också att man inte köper och dollarn inte sjunker, då missar man avkastning genom utdelningar man ej tar del av. Här nedan är ett diagram över hur Realty Incomes utdelningstillväxt sett ut de senaste 18 månaderna både utan och med dollarpåverkan.Som ni ser så har både dollarn och utdelningen stigit men det är enbart utdelningen som stigit konstant utan att minska en enda månad. Om man tar med utvecklingen av dollarn så är utdelningen i svenska kronor 21% högre nu än vid första inköpstillfället. Utan hänsyn till dollarn så är utdelningen 11,5% högre. Skulle dollarn stå lägre idag så hade det sett tråkigare ut, men som sagt det kan vi aldrig veta i förväg. Man måste också räkna in om man återinvesterat utdelningen vilket ger en ännu högre tillväxt. Detta i jämförelse mot att ha pengarna på banken. Ett bolag med tillväxt kommer att vilja klättra uppåt oavsett hur dollarn hoppar runt, medan ett bolag som måste förlita sig på dollarn tror jag kan få kämpa lite mer.

Hur ser ni på dollarns påverkan i era investeringar?

4 kommentarer:

 1. Tack för ditt fina inlägg.

  Utdelningssäsongen är igång, och jag återinvesterar alla kronor. Jag har betat av småskulder för glasögon och elektronik, men det har inte varit döda pengar eftersom glasögon är viktigt om man vill kunna se. Min direktavkastning ligger runt 3,5% men vet inte varför den dippat? Kanske det står i relation till nuvarande börsvärde, eller så har jag något innehav som sänker resultatet? Jag vet att Activision Blizzard är en svag utdelare, men vill gärna ha den kvar eftersom aktien ha rusat.

  Mvh VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är så exalterad att min man är tillbaka efter att han lämnade mig för en annan kvinna. Min man och jag har varit gift i ca 7 år nu. Vi är lyckligtvis gift med två barn, en pojke och en tjej. För 3 månader sedan började jag märka något konstigt beteende från honom och några veckor senare fick jag reda på att min man ser någon. Han började komma hem sent från jobbet, han bryr sig knappast om mig eller barnen, Ibland går han ut och kommer inte ens tillbaka hem i ungefär 2-3 dagar. Jag gjorde allt jag kunde för att rätta till detta problem men allt till ingen nytta. Jag blev mycket orolig och behövde hjälp. När jag surfar på internet en dag kom jag över en webbplats som föreslog att Dr OGUNDU kan hjälpa till att lösa äktenskapsproblem, återställa brutna relationer och så vidare. Så jag kände att jag borde ge det ett försök. Jag kontaktade honom och berättade för mina problem och han berättade för mig vad jag skulle göra och det gjorde jag och han gjorde en stavning för mig. 24 timmar senare kom min man till mig och ber om ursäkt för de fel som han gjorde och lovar att aldrig göra det igen. Ända sedan dess har allt återgått till det normala. Jag och min familj lever tillsammans lyckligt igen. Allt tack till Dr OGUNDU. Om du har något problem kontakta honom och jag garanterar dig att han hjälper dig. Han kommer inte att göra dig besviken. Maila honom på: drogunduspellcaster@gmail.com
   1. Ta med din pojkvän tillbaka
   2. Ta med din man tillbaka
   3. Ta med din fru tillbaka
   4. Ta med din flickvän tillbaka
   5. Vinn lotteri
   6. Främjande på kontor
   7. hjälpa dig att bli gravid, om du letar efter livmoderns frukt
   8. Fullständig bot av någon form av sjukdom
   9. äktenskapsengagemang och så många fler.

   Radera
 2. Skönt att utdelningarna kan ta hand om såna kostnader! 3,5% låter ju helt ok! Jag har runt 4,5% men då har jag en del preffar utan tillväxt.

  Ja går börsvärdet upp så blir ju direktavkastningen lägre, men YOC är ju lika iaf så men tiden skall ju Yoc öka med utdelningshöjningar :).

  Detsamma! Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera