onsdag 12 april 2017

Livet ska levas, inte sparas - Drar till fjällen!

Dags att avnjuta lite svensk fjällssluft och som det ser ut härligt fluffig nysnö. Det känns skönt att få komma upp till en miljö jag verkligen gillar, bara ta det lugnt med min flickvän och känna sig i rätt element.
Vissa kallar fjällresor konsumtion och något man gör för att marknaden och samhället målar upp en bild av att man ska göra det. Vissa resor kallas instagramvänliga upplevelser som man gör för att passa in i ett fack. Tyvärr måste jag säga att jag gör det för att jag älskar det, för att jag vill det och att det får mig att må bra. Friheten, lugnet, lyckan och glädjen som naturen i de svenska fjällen ger mig är värda pengarna 5 gånger om, även om vi för den här resan inte betalat mer än en månads matbudget totalt. Det kan vi leva med, det är det värt, livet är värt det.
Vad är hela resan med frihet värd om man hindrar sig själv från att göra saker bara för att det kostar pengar, lyssnar på vad andra tycker eller för att man är rädd att sättas i ett fack. Skit i det, vill man göra något så ska man göra det! Livet ska levas medan man kan.
Det hände otroligt tragiska saker i stockholm förra veckan, tankarna går till de drabbade. Livet är orättvist. Det visar hur skört livet kan vara, låt oss som fortfarande kan leva livet göra det fullt ut, här och nu.
Är det värt att snåla nu för att leva sen?

18 kommentarer:

 1. Håller med dig helt och hållet. Man kan både spara och unna sig, sedan kostar inte alla nöjen en massa pengar heller. Tycker vissa bloggare fokuserar för mycket på sparandet, det går över till snålhet/Fia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. Man ska leva livet medans man är ung. Alla upplevelser behöver inte kosta massor av pengar.

   /Leva drömmen

   Radera
  2. Anonym: jag håller med i allt du säger!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  3. Leva drömmen: precis, många fokuserar på att det är konsumtion så fort man gör något annat än att odla potatis och springa i skogen, men det finns mycket annat att utforska som är billigt om man är kreativ.

   Tack för kommentaren!

   Radera
 2. Du gör helt rätt! Snålgrisarna sparar och snålar till vardags men ibland slösas det rejält och det är på resor. Till det har vi en buffert som fylls på varje månad, så att resorna på så sätt inte belastar "driftsbudgeten". Man ska ha kul även under resan, inte bara vid resans slut...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med och jag börjar dra åt hållet att resan är betydligt viktigare än målet.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Och livskvalitet skulle alltså vara att förlänga snösäsongen in på våren? Jaja, vi är alla olika. En del mer olika än andra ;-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja självklart, trodde du hade koll på det! ;)

   Radera
 4. Micke, koka du dina ägg som dina hönor har gett dig. Lev av din grannes sop behållare. Den kan ge dig livskvalite!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är de enda två alternativen som finns. Skönt att du håller ett öppet sinne...

   Radera
 5. Härligt inlägg! Det är viktigt att även tillåta sig att konsumera!
  Anledning att jag uttrycker detta är nämligen, att jag har snålat som bara den, de senaste 15 åren.
  Nu är man äldre, och funderar över vart livet tog vägen.
  Hädanefter har jag bestämt mig för att det är en kombination av konsumtion(med förstånd givetvis), och spara som gäller för min del.
  Inga fler årtionden som kastas i sjön!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym och tack för en grymt bra kommentar! Det är såna som du som får en att tänka till, många säger liknande saker. Jag tycker det är viktigt att lyssna på människor som har mer livserfarenhet för att kanske inte behöva göra samma misstag. Har hört flera äldre nämna att de jobbat för mycket tex.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Härligt! Önskar dig en trevlig skidsemester!

  Förstår inte varför just skidresor har blivit en symbol för hög konsumtion och lågt sparande. Inser att det är dyrt med en familjesemester i fjällen men misstänker att det är någon Stockholms/instagramgrej också.

  Brukar också unna mig en skidsemester även om det går på nästan 10 000 kronor för en vecka. I år har jag dock sparat in på det mest för att jag tyckte att det kändes stressigt att åka iväg och hellre tog det lugnt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Utlandsutdelaren, det var grymt bra med både sol och pudersnö! Kunde inte ha fått bättre förhållanden! :)

   Jag vet inte heller, tyvärr verkar en del som är ekonomiska av sig vara väldogt antingen eller utan mellanting. Denna skidresa kostade mig och flickvännen 4000kr totalt, det inkluderar boende, resa, liftkort, frukost och mat varje dag. Så att säga att skidresor är en dyr konsumtion tycker jag inte stämmer riktigt, allt blir vad man gör det till.

   Känns det stressigt är det bättre att ta det en annan gång :)

   Tack för kommentaren!

   Radera
 7. Helt rätt tänkt - och det är bland annat därför jag gillar Skistar så mycket (http://www.moneycowboy.net/2017/03/22/skistar-fortsatter-leverera/). Vad sägs om ett länkbyte förresten? Jag lägger upp din blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja skistar kanske är dags att investera i nu :) intressant inlägg!

   Självklart, jag lägger till dig!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Mycket bra fråga om det är värt att spara nu för att leva sedan.

  För mig är sparandet ett sätt att senare kunna köpa mig mer tid. Om jag idag lever och jobbar samt sparar men samtidigt lever ett lyckligt liv så kommer jag kunna köpa mig mer frihet framöver.

  Har man frihet kan man dessutom styra mer av sitt liv. Skulle däremot kunna tänka mig starta ett eget företag men har få idéer.

  Skulle mer än gärna vilja starta ett företag utan att ha något vinstintresse om du förstår vad jag menar. Däremot ser välden som så ut att vi inte kan leva utan pengar...

  Ha det bra och hoppas att det var bra på skidorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det bästa är nog att försöka hitta en medelväg.

   När det gäller företag tror jag det kan vara bra att inte krångla till det för mycket. Ett sätt är att ta en ide som redan finns och fungerar, ofta kanman göra det ännu bättre. Man behöver inte uppfinna hjulet på nytt.

   Jag förstår precis hur du menar, men jag tror man kan uppnå samma tillfredsställelse med en hobby. Tyvärr innebär att starta ett företag utan vinstintresse ofta att det blir dyrt.

   Ha det bra själv, ja det var grymt! :) Tack för kommentaren!

   Radera