onsdag 19 april 2017

Filar på en ny affärsidé - alternativ till tidig pension?

Det går inte en dag utan att jag tänker tanken på att vara helt fri. I dagsläget jobbar jag ju knappt halvtid, men trots det känner jag att jag vill ha mer fritid. Mycket vill ha mer! Det jag saknar mest när det gäller frihet är att kunna ta längre sammanhängande ledigheter, gärna då inte alla andra är lediga eftersom man då kan hitta billiga resor etc. Att kunna dra utomlands en månad eller två hade varit grymt!

Hela den här tankesnurren har fått mig att börja fundera på alternativa lösningar fram till den tidiga pensionen som är beräknad om 6-7 år. Just nu sitter jag med en kopp kaffe och tänker igenom olika alternativ. För 5 år sedan jobbade jag heltid, jag var otroligt trött på heltidsgnetande så jag sa upp mig och idag kör jag eget på halvtid. Det har bevisat för mig att allt är möjligt, vi skapar vårat eget liv och vara egna dagar. Därför har tankarna kommit upp i huvudet om att kanske vrida om firman till att jobba periodvis, kanske i klumpar om 2 månader åt gången istället för dagens 2,5 dagar i veckan?
Jag känner mig mycket mer bekväm och självsäker i att starta något nytt nu än vad jag gjorde som anställd. Då startade jag ett företag inom något helt nytt som jag idag lever på. Idén jag har tror jag skulle funka ganska bra, frågan är mer hur mycket pengar jag måste dra in. Jag gillar inte att behöva jaga jobb utan ser hellre att jobben kommer till mig, därför är planen att inte ha så stora krav ekonomiskt då jag blir mer oberoende.

Tanken är att kanske jobba under 2 st 2-månaders perioder om året. Jag vill inte jobba ihjäl mig utan skulle kunna tänka mig att jobba 3st 4-timmars dagar i veckan. Det skulle isåfall ge drygt 100k in i firman på 192 timmars arbete utslaget på 48 dagar. Med en så låg omsättning och vinst så skulle skatten bli väldigt låg om jag bara har inkomst av kapital i övrigt och jag borde kunna få ut runt 4.500-5000kr i månaden i handen. (Siffrorna är bara snabbräknade så det kan diffa en hel del innan jag räknat mer noggrant). Självklart är det svårt att förutspå något innan man testat men jag skulle nog i dagsläget kunna fylla upp så jag drar in 30-40k till firman utan att behöva jobba så mycket för det. Hela iden är att inget marknadsföringsarbete, sälj eller möten osv. skall krävas när jag väl dragit igång, utan bara 100% effektivt inkomstbringande arbete.

Hur skulle det här påverka pensionsplanen då? Om jag skulle få ett tillskott på 4.500-5000kr i månaden så skulle jag faktiskt redan inom ett år kunna leva på det tillsammans med hjälp av utdelningarna. Det är lockande och jag funderar på att vrida om lite mot det hållet och se vart det bär av :)

Vad skulle ni ha valt? Att jobba en halvdag 1 dag i veckan, eller jobba halvtid 2,5 månad och sen ha 9,5 månad semester?

19 kommentarer:

 1. Jobba mitten av oktober till lucia och mitten av januari till mitten av mars. :)

  Jag gillar mitt jobb och har inga planer på att växla ned men skulle nog valt en kombo. Typ 3-4 dagar i veckan under 6-8 månader och sedan 4-6 månader helt ledig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det första låter som en ok plan! :) Ja om man trivs med att jobba merän att ha ledig tid så ska man glra det, hrlt klart!

   Tack för kommentaren!

   Radera
  2. Skriver som vanligt från mobilen så sorry för stavfel ;)

   Radera
  3. Jag är så exalterad att min man är tillbaka efter att han lämnade mig för en annan kvinna. Min man och jag har varit gift i ca 7 år nu. Vi är lyckligtvis gift med två barn, en pojke och en tjej. För 3 månader sedan började jag märka något konstigt beteende från honom och några veckor senare fick jag reda på att min man ser någon. Han började komma hem sent från jobbet, han bryr sig knappast om mig eller barnen, Ibland går han ut och kommer inte ens tillbaka hem i ungefär 2-3 dagar. Jag gjorde allt jag kunde för att rätta till detta problem men allt till ingen nytta. Jag blev mycket orolig och behövde hjälp. När jag surfar på internet en dag kom jag över en webbplats som föreslog att Dr OGUNDU kan hjälpa till att lösa äktenskapsproblem, återställa brutna relationer och så vidare. Så jag kände att jag borde ge det ett försök. Jag kontaktade honom och berättade för mina problem och han berättade för mig vad jag skulle göra och det gjorde jag och han gjorde en stavning för mig. 24 timmar senare kom min man till mig och ber om ursäkt för de fel som han gjorde och lovar att aldrig göra det igen. Ända sedan dess har allt återgått till det normala. Jag och min familj lever tillsammans lyckligt igen. Allt tack till Dr OGUNDU. Om du har något problem kontakta honom och jag garanterar dig att han hjälper dig. Han kommer inte att göra dig besviken. Maila honom på: drogunduspellcaster@gmail.com
   1. Ta med din pojkvän tillbaka
   2. Ta med din man tillbaka
   3. Ta med din fru tillbaka
   4. Ta med din flickvän tillbaka
   5. Vinn lotteri
   6. Främjande på kontor
   7. hjälpa dig att bli gravid, om du letar efter livmoderns frukt
   8. Fullständig bot av någon form av sjukdom
   9. äktenskapsengagemang och så många fler.Jag är så exalterad att min man är tillbaka efter att han lämnade mig för en annan kvinna. Min man och jag har varit gift i ca 7 år nu. Vi är lyckligtvis gift med två barn, en pojke och en tjej. För 3 månader sedan började jag märka något konstigt beteende från honom och några veckor senare fick jag reda på att min man ser någon. Han började komma hem sent från jobbet, han bryr sig knappast om mig eller barnen, Ibland går han ut och kommer inte ens tillbaka hem i ungefär 2-3 dagar. Jag gjorde allt jag kunde för att rätta till detta problem men allt till ingen nytta. Jag blev mycket orolig och behövde hjälp. När jag surfar på internet en dag kom jag över en webbplats som föreslog att Dr OGUNDU kan hjälpa till att lösa äktenskapsproblem, återställa brutna relationer och så vidare. Så jag kände att jag borde ge det ett försök. Jag kontaktade honom och berättade för mina problem och han berättade för mig vad jag skulle göra och det gjorde jag och han gjorde en stavning för mig. 24 timmar senare kom min man till mig och ber om ursäkt för de fel som han gjorde och lovar att aldrig göra det igen. Ända sedan dess har allt återgått till det normala. Jag och min familj lever tillsammans lyckligt igen. Allt tack till Dr OGUNDU. Om du har något problem kontakta honom och jag garanterar dig att han hjälper dig. Han kommer inte att göra dig besviken. Maila honom på: drogunduspellcaster@gmail.com
   1. Ta med din pojkvän tillbaka
   2. Ta med din man tillbaka
   3. Ta med din fru tillbaka
   4. Ta med din flickvän tillbaka
   5. Vinn lotteri
   6. Främjande på kontor
   7. hjälpa dig att bli gravid, om du letar efter livmoderns frukt
   8. Fullständig bot av någon form av sjukdom
   9. äktenskapsengagemang och så många fler.

   Radera
 2. Jag tycker själv du tänker rätt i att jobba lite varje år. Har själv vart inne på samma tankar någon gång i framtiden. Saken är den att skatten blir så mycket lägre om du tjänar 100 000 kr på 1 år istället för t.ex 450 000 kr. På så sätt betalar du inte alls mycket i skatt genom arbete. Jag råkade själv jobba för mycket förra året. Kom upp i 490 000 kr. Tycker själv att allt jag behöver betala statlig inkomstskatt på inte är värt att jobba extra för. I år är målet att ligga strax under gränsen till statlig inkomstskatt. Det känns mer värt att vara hemma lite mer med familjen. Hade jag vart dig hade jag nog hellre jobbat ett par tre månader effektivt. Jag tror det går lättare än att jobba något pass ibland. Men det är väll bara testa på sen vad som passar bäst för dig så småningom :-) mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag håller med om att det ör fördelaktigt att jobba lite. Självhar jag märkt att dkattenblir riktigt låg när man har låg inkomst, kan mna kapa kostnader så är lite jobb en rätt bra kombo.

   Nä att jobba för att dkatta bort hälften är inte så optimalt, bättre att göra något roligare då ;).

   Ja vi får se vad som händer, jag utforskar lite just nu. Det är mycket runtomkring som ska klaffa för att det ska bli optimalt på det sättet.

   Tack för kommentaren!

   Radera
 3. Ur en rent hälsomässig synvinkel, tror jag att det är bäst att jobba "lagom" året om. För egen del siktar jag på 15-20 timmar per vecka, 47 veckor om året.
  /Kalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur menar du då? Att det ska vara fåligt för hälsan att jobba mindre? :)

   Ja halvtid med 5 veckor semester är helt ok! :) Det är lite mer än jag jobbar nu och själv skulle jag inte ha några problen att jobba mindre.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Jag tycker att du redan har kommit ganska långt i fördelningen att arbeta och ledig tid. Själv skulle jag gärna jobba deltid med mitt eget företag och i den omfattningen som Kalle beskrev som lagom, sådär 15 timmar. Mvh Dividend500

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du har rätt, jag har kommit en bit men som ofta vill mycket ha mer. Har ju jobbat så här i 5 år nu och det börjar bli dgs för nästa steg. I början är ju skillnadenstörst och efter ett tag vänjer man sig ;).

   Din plan låter grym!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Åh, jag hade satsat på "lite av båda". Jobbat halvtid eller lite mindre några månader i streck och sedan helt ledig några månader.
  På ett sätt kan det ju vara gött så att jobba och vara hemma när högtider ska firas (jul, midsommar osv) och det är då det är högsäsong att resa. Så reser man på lågsäsong då det är billigare (som du är inne på).
  Jobba december och januari och jobba lite på sommaren? Jobbar man mindre än halvtid kan man ändå njuta av den svenska, underbara, sommaren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är lite så jag tänker. Tyvärr då kommer jag att bli lite bunden till vissa tidsperioder i det uoplägget men det skulle ändå ge stora möjligheter.

   Jag halvtid öppnar upp stora möjligheter för fritidsintressen och att ta tillvara på dagarna på ett annat sätt.

   Tack för kommentaren!

   Radera
 6. jag har gått ner i arbetstid o jobbar 65% tiden jag får ledigt ägnar jag åt odling, matlagning och tillverka saker själv för att kompensera inkomstbortfallet. Men som sagt mycket vill ha mer, så jag skulle satsat på att jobba 2.5 mån och sedan ledig resten av året, för självhushållning mm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Självhushållar-Lena!

   Härligt att du gått ner i tid, grattis!

   Ja precis, mycket vill ha mer och att kunna vara ledig månadsvis skulle öppna upp helt nya möjligheter.

   Tack för kommentaren!

   Radera
 7. På min nuvarande arbetsplats skulle jag nog välja att jobba halvtid :)

  Skulle bara kännas dumt att jobba där en dag i veckan.

  Som systemutvecklare gäller det att hänga med på vad som händer runt om hela tiden dessutom :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår dig, vid anställning har mam fler att ta hänsyn till och är mer beroende av andra.

   Ja måste man hplla sig uppdaterad så kandet bli knepigt. Som tur är så är det inget jag själv behöver tänka på.

   Tack för din kommentar!

   Radera
 8. Jag har de senaste två åren valt att arbeta två veckor (2x5 dagar) och sedan vara helt ledig i tre veckor. Eftersom det brukar bli 55-60/Tim per arbetsvecka motsvarar det ungefär 60% av min tidigare arbetstid/lön. Nu i år känner jag mig lite trött på alltsammans så jag har tagit ledigt fr.o.m. slutet av maj till början på augusti för att känna mig för och försöka återfå lite arbetsmotivation. Min tanke har varit att fortsätta arbeta 1-2 år till men just nu känns det som om jag skulle behöva spika ett slutdatum för mig själv för att hålla motivationen uppe. Ska jag arbeta behöver jag ( tyvärr) arbeta så mycket att jag minst behåller min nuvarande kompetensnivå. Jag ska använda sommaren till att bestämma om jag vill det eller inte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Det låter spännande! Jag känner igen mig lite i det du beskriver på något sätt. Jag har ju också jobbat halvtid i flera år nu och ävenom det är grymt så känns det så att det är dags för nästa steg snart. Uppdatera gärna vad du kommer fram till! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Caroline Ahmed13 maj 2017 kl. 13:07

  Jag heter Caroline Ahmed från New York. Efter 6 års äktenskap utan barn har jag äntligen blivit gravid. Älskling till Gud Allsmäktig min Kära syster skriver till dig att dela med dig vad Mallam Abudu har gjort. Jag sa till mig själv att jag Kommer att vittna om Mallam Abudu gör detta med örtmedicin, jag mailade dig för en begäran av ditt graviditetsmedicin förra året efter att ha sett andra kvinnors vittnesmål på en hemsida online bestämde jag mig för att uttrycka min tro och komma överens med dig. Din graviditet Medicin och du bad för mig att vi kom överens om att jag skulle bli gravid, Hallelujah !! Ja, jag blev gravid två månader efter och jag är nu 4 månader gravid ära till den allsmäktige guden. Jag vet att jag kommer ha en smidig och enkel leverans snart. Kontakta honom. mallamabuduspiritualhome@gmail.com

  SvaraRadera