fredag 21 april 2017

Bo halva året utomlands, vilka länder bör man kolla in?

Underbar dag idag! Sitter med en kaffe i solen och njuter, det är varmt, så här vill jag ha det ofta! Det kan inte vara en slump att man alltid mår som bäst när vädret levererat ett par soliga veckor eller varma dagar.

Så frågan är, vart bör man vända blicken för att hitta den perfekta kombon? Jag har skrivit om det här förut, sorry, men drömmen lever!


Innehåller affiliatelänkar


Jag skulle gärna åka utomlands till ett varmare land en längre period på hösten och våren, vara borta 1-2 månader. Få sol och D-vitamin, då mår jag bra! Det jag främst kollat in är södra Spanien, Costa Blanca, -Tropical och -Del sol.

Jag har inte gjort några djupdykningar men det känns som ett ekonomiskt försvarbart alternativ och det viktiga.. klimatet verkar helt ok året runt. Min plan att bli ekonomiskt fri går över förväntan och nu är det inte många år kvar tills jag inte behöver jobba längre.


Portugal skulle nog också fungera bra, det viktiga är solen tror jag. Att man kan utnyttja hela dagarna och inte störas av vädret. Varje gång jag reser utomlands till länder i södra Europa slås jag av hur lätt det är att planera dagarna. När man vet att solen skiner större delen av dagen är det enkelt att hitta på saker. Det kostar dessutom inte speciellt mycket att ha roligt i värmen.

En sak som oroat mig är om jag kan fortsätta ha mina aktiekonton i Sverige (låg skatt) om jag flyttar till Spanien men det verkar lugnt att ha konton i Sverige om man flyttar utomlands enligt Avanza, med undantag för USA. Det enda är att jag måste ha en fast punkt kvar och inte skriva ut mig ur landet.
Prisläget i Spanien verkar vara bra med lite lägre levnadskostnader än Sverige och lägenheter verkar gå att hyra för 600-700€/månad ungefär. Att köpa känns inte som ett alternativ om man inte flyttar ner permanent. Självklart bör man besöka stället innan man långtidshyr men jag skulle gärna få tips på fler alternativ.

Jag har varit på andra ställen i Spanien men aldrig på sydkusten. Mallorca är ett annat alternativ, jag gillar verkligen ön, men klimatet är lite ostabilare och kan vara lite kallt på våren/försommaren om man har otur. Grekland, Italien och Kroatien älskar jag, kan det vara alternativ?

Med tanke på att jag/vi har en låg budget får egentligen inte en 1-månads resa gå loss på mer än kanske 25k. Jag tar gärna tips på billiga ställen, där man kan gå i shorts och bada på vår/höst.

Vilka är era bästa tips på tillflyktsorter att spendera halva året på?

Mitt mål är att leva på utdelningar från aktier och spendera dagarna med roligare saker än att jobb, t.ex. resa till soliga länder. Är du sugen på samma sak? Börja med att öppna ett konto hos Avanza och gör drömmen möjlig.

13 kommentarer:

 1. Kommer spendera 3-4 månader i Nerja utanför Malaga. Hyran ligger på 9000sek/mån +el och bredband. Var där 1mån förra vintern och det var klart funkis. Mat är mycket billigare än hemma. Dock lätt att kom in i semesterlunken. Äta ute och dricka alkohol.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Nerja serriktigt fint ut,det är faktiskt ett av ställena jag kollat mest på. Får bli att åka ner och utforska. Låter som bra prismässigt!

   Tack för intressant kommentar!

   Radera
 2. Tänk på att många sydländer kan vara svajiga politiskt och de villkor du kalkylerat med kan förändras. Tänk krisen i Grekland och Spanien eller italiensk inrikespolitik. Cypern är underskattat - fint väder, går till och med att åka skidor i bergen en bra vinter och tror skattereglerna är bra.

  Baltikum tycker jag är underskattat. Klimat och väder är väl i och för sig ungefär som i Sverige med lite kargare vintrar. Men det är fortfarande billigt att bo i alla tre länderna, det finns fina badorter och de större städerna är helt ok. Estland är förmodligen lättast med tanke på deras starka internetsatsning så där kan du till och med bli e-medborgare. Fråga Kavastu. :)

  För egen del gillar jag Sverige mycket för att jag har bott i flera länder och sett mycket av världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det kan vara ostabilt politiskt men det borde knappast påverka nig om jag hyr en lägenhet 2-3 månader och är där som turist typ. Jag kantönka mig att det är jobbigt att bo och äga ett boende i ett land men som turist ppverkades man inte direkt av greklandskrisen tex.

   Dka definitivt kolla upp cypern! Jag har dom sagt tönkt att hyra och inte skriva ut mig från sverige så skatter etc. är inte så viktigt i dagsläget för mig, fast man vet ju inte långt fram ;).

   Baltikun låter intressant, spricker lite på vädret dock men kanske funkar under vissa perioder.

   Sverige är bra, jag behöver omväxking dock! ;)

   Tack för en grym kommentar!

   Radera
 3. Har själv rest runt mycket i världen och nu när jag blivit äldre funderat mycket på vart man skulle kunna bo på vinterhalvåret. Alla ställen har sina för- och nackdelar men för oss EU medborgare så är det klart bäst att försöka hitta något ställe i just EU, då vi då löser dom stora och tråkiga problemen med uppehållstillstånd, sjukförsäkringar mm. Så vad har jag då kommit fram till? Europeiska fastlandet är lite för kallt på vinter. Kvar finns då Kanarieöarna och speciellt Teneriffa tycker jag står ut och har det mesta. Bara en sån sak som att det är framröstat till att ha världens bästa klimat! Utan såväl regnperioder som tropiskastormar och kalla vintrar. Vidare:

  Det är lätt och billigt att ta sig dit.
  Det finns inga mygg. Den som varit i tropiska områden vet hur jobbigt det är.
  Det finns inga giftig/farliga djur där. (Har stått öga mot öga mot en malayan pit viper på en small grusväg i djunglen när jag bodde i Thailand ett halvår. Det var inget roligt.)
  Det är säkert. Väldigt viktigt och inget man kan ta som självklart runt om i världen, tyvärr. Man är inte så tuff när man blir pistolhotad.
  Det finns svensk skola.
  Polisen och andra myndigheter känns inte ut som banditer och försöker iaf inte aktivt att råna/lura dig.
  Spanska är ett språk som inte är alltför svårt att lära sig och sist men inte minst man kan köpa en halvliters öl på puben för 1€.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bott på Teneriffa flera vintrar och kan bara hålla med om att det är varmt och skönt billigt och säkert och tryckt många affärer att handla fina saker i dock Är hyran ganska dyr men det brukar ingå både el och vatten som sagt någon värme behöver man inte ha i lägenheten Jag har aldrig till exempel haft ett täcke på mig bara lakan räcker gott

   Radera
 4. Turistvisa brukar vara max 90 dagar utanför EU. Inom EU har jag ingen aning om det finns liknande regler för icke arbetande människor.

  SvaraRadera
 5. Jag skulle otroligt gärna vilja bo på Rhodos. Var där förra hösten och trivdes som fisken i vattnet. SKulle kunna bo där bara för maten. Däremot har jag lite kunskap i vad det skulle innebära att faktiskt bo där :)

  SvaraRadera
 6. Bortsett från prisläget så måste jag nog säga Florida. Fantastiskt bra väder, alla möjligheter som finns och välordnat samhälle. Köper du ett hus där kan du dessutom hyra ut det resten av året via Airbnb...

  SvaraRadera
 7. Jag skulle nog testa att bo 6 mån i ett land, sedan nästa år testa något annat för att på riktigt få en bättre uppfattning. Sedan tror jag det är viktigt att ställa sig frågorna:
  Är det viktigt att det finns andra svenskar i området som man kan umgås med?
  Eller vill man umgås mer med lokalbefolkningen?
  Personligen skulle jag vilja ha människor i min omgivning som är i liknande ekonomisk sits. Med andra ord att de inte behöver jobba, utan har tillräckligt med pengar för då kan man hitta på olika aktiviteter. Blir kanske svårare för lokalbefolkningen att hitta tid att umgås när de har 40h jobb, men det behöver det inte vara :)

  SvaraRadera
 8. Till Lord Metroid: Inom Eu får du stanna så länge du vill så länge du har försäkring och tillräckligt med pengar. Annars är det 3 månander. Tacka fri rörlighet inom EU för det.

  SvaraRadera
 9. Vi reste nyligen runt i södra Spanien och instämmer att det är ett fint land med mycket sol och D-vitamin som jag tror alla mår bra av. Billigare oxå än Sverige. Lidl finns överallt=perfekt tycker vi. Hög kvalité och låga priser. Några platser vi gillade extra mycket är Alicante, Nerja, Aguila, San Juan de terrenos. Kolla priser på Airbnb, Boocking.com och deela med priset direkt med ägaren. Under vår vinter är det lågsesong så man kan pressa priset speciellt om man hyr längre perioder. //Glenncito

  SvaraRadera
 10. Pattaya i Thailand är nog bästa tänkbara här i världen i 6 månadrr om året o 6 månader i sverige

  SvaraRadera