tisdag 22 augusti 2017

Minimalism på alla plan

Minimalism är något som jag medvetet började tänka mer på för ungefär 5-6 år sedan. Det är en lång process att utveckla sig i och jag har väl tagit tag i det lite mer bara för något år sedan. Jag skrev ett inlägg om att minimalisera livet och även i inlägget om att slänga 100 saker på 2 veckor.




Ofta när man pratar om minimalism så pratar man om att rensa saker, ha få prylar och ett enkelt och städat hem osv. Det är ett väldigt bra tänk tycker jag och det avspeglar sig ganska snabbt automatiskt i den psykologiska delen av livet. Även om det påverkar så stor del av våra liv och även den "icke-fysiska" biten så pratar man inte lika mycket om hur vi kan minimalisera livet på alla plan. Alltså hur vi kan minimalisera våra liv utan att slänga saker, köpa mindre och plocka undan sånt som inte används. Det jag tänker på är relationer, jobbsituationen, transportmedel, klädstil, frukostvanor, sociala medier och massa annat. För att förklara lite hur jag resonerar så tänkte jag bryta ned ovanstående exempel i punkter:

  • Relationer - Det här är något jag själv minimaliserat väldigt hårt utan att tänka på det. När det gäller relationer, vänner bekanta och så vidare så är det ju egentligen ganska logiskt att umgås med de du vill umgås med, har kul med och du mår bra av. Även om det känns konstigt i början så kanske det långsiktigt är bättre att skippa att "tvångshållakontakten" med de personer du kanske haft mycket gemensamt med tidigare men nu glidit ifrån. Det här kommer göra att man blir mycket mindre stressad och får massa tid över till det man vill. Tyvärr ser man personer som är uppbokade varenda helg och ledig stund för att umgås med vänner och bekanta. Många vill säkert vara en bra vän genom detta beteende men det finns säkert många som känner igen sig i att man som vän inte känner sig så betydelsefull när man aldrig kan hitta på något spontant utan måste boka en tid i kalendern. Själv har jag några få bra vänner och lägger min tid på dom, min familj och min flickvän. Resten träffar jag när det råkar bli så, det är inget jag lägger min energi på.

  • Jobbsituation - Ok, många gillar verkligen sitt jobb även om jag har svårt att tro att någon lever för att jobba. När jag skriver det här så utgår jag från en person som hellre umgås med sina barn, familj, vänner eller helt enkelt kanske tycker det är roligare att åka skidor eller dricka kaffe i solen än att jobba. Hur ser egentligen din jobbsituation ut? Trivs du, är det roligt, får du spendera massa tid i jobbig resväg innan du får betalt för att jobba? Det finns massa småsaker kopplat till ditt jobb som kan sabba hela ditt livspussel. Om det tar dig 1 timme enkel väg för att ta dig till jobbet så kommer du efter 20 år ha spenderat motsvarande 5 år obetald heltid (8 timmar per dag) av ditt liv på att sitta i en bil, buss eller likande. Det kan vara värt att tänka på vad lönen egentligen är värd och prioritera dig själv och dina kära runtomkring.

  • Transportmedel - Det ska vara enkelt att ta sig dit man vill. Se till att ha tillgång till- och använda det transportsätt som är det bästa för just dig. Om du varje dag irriteras över bilköerna och p-boten för att det inte finns parkering så fundera på om inte cykeln är ett bättre alternativ. Det kan kännas tufft i början med när vanan kickar in så kommer det kännas mycket bättre. Om du gillar att åka buss så köp ett busskort, kanske går det att anpassa efter årstid? Det viktiga är att det transportmedel du använder känns bra. Själv har jag bil men funderar långsiktigt att göra mig av med den. Något som verkligen kan ge stress och tar energi är om den går sönder, risken för p-böter, skador, besiktning och allmänna kostnader kopplat till den. Själv åker jag aldrig bil då det är kö-/risk för kö.


  • Klädstil - Det här är ju absolut inget nytt när det gäller minimalism men jag tänkte mer på typen av kläder och hur man använder dem. Som sagt inget nytt men värt att tänka på. Att använda funktionsplagg är grymt, det finns dessutom snygga kläder som går att använda i vardagen, inte bara när man är i naturen eller på löprundan. Funktionsmaterial i neutrala förger gör att man tex. kan slänga ner en snygg vindjacka när man cyklar in till stan istället för att ha en tung skinnjacka eller liknande, man kanske inte ens behöver använda den? Att skala ner storleken på kläder till lite tightare passform och även använda tunnare tyger gör att packningen blir mycket lättare när man reser iväg. Det finns även mycket skor som både är snygga och går att gå längre sträckor i, håller man sig till svart/vitt/grått så är det väldigt lätt att matcha med det mesta. Keep it simple! Håller man sig till neutrala färger så klarar man sig på färre plagg och behöver inte spendera lika mycket tid på att välja kläder. Jag är inte jättebra på det här men blir bättre för varje dag.

  • Frukostvanor - Frallor, yoghurt och bullar i all ära men att äta gröt eller knäckebröd med ägg som frukostbas är både nyttigare, billigare och framförallt enklare. Om man kan vänja sig med en basfrukost som man kör varje dag så kommer man väldigt snabbt att äta nyttigt och ostressat på rutin. Fördelen med tex. havregrynsgröt och knäckebröd är att det är billigt och räcker-/håller sig länge, man behöver alltså bara göra några få inköp och så finns det alltid hemma. Man fyller på med lite mjölk, ägg och frukt och så är man hemma. Enkelt, stressfritt och garanterat inga mornar då man öppnar kylen och inser att osten är slut, brödet torrt och därmed får en dålig start på dagen.

  • Sociala medier - Det här kanske jag kommer få lite skit för, jag vet att många gillar sociala medier och ser dess fördelar och jag är kluven, både positivt och negativt. Själv har jag ett Facebookkonto och ett Instagramkonto. Jag både gillar och hatar det, hatkärlek! Instagram har jag inte loggat in på över 1 år men Facebook kollar jag till då och då. Det jag gillar är att man tex. lätt kan hitta gemensamma intressen i olika grupper och därigenom hitta likasinnade och hitta på saker, i övrigt kan det stjäla mycket tid. Det finns säkert massa andra sociala medier som jag inte har koll på, Twitter vet jag att många bloggare använder. Själv har jag inte funderat på att börja använda det då jag tycker att bloggen, mitt vanliga ("riktiga") sociala nätverk och en titt på Facebook då och då räcker. Hur som helst tror jag att det kan vara en bra tanke att fråga sig själv, hur mycket tid lägger jag på sociala medier? Vad skulle jag kunnat göra istället?

Det här inlägget blev rätt allmänt en fundering kring minimalism och framförallt en fundering på vad jag själv borde jobba på. Jag anser att jag har en bra bit kvar i mitt minimalistiska arbete men är också ödmjuk inför att det får ta tid. Det roliga med att minimalisera sitt liv är att man ser effekten direkt!


Vad gör ni- eller vad har ni gjort den senaste tiden för att förenkla erat liv?

6 kommentarer:

  1. Mycket bra inlägg. Jag strävar ständigt efter att strömlinjeforma mitt liv, en pågående process som aldrig tar slut med syfte att fokusera på det viktiga i livet just nu, på alla plan.
    Skrev nyligen ett inlägg kring detta på breakingout.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Christoffer! Precis som du säger så är det nog något som kommer utvecklas under hela livet.

      Jag läste inlägget, mycket bra! Intressant blogg du har!

      Med vänlig hälsning / frihetsmaskinen

      Radera
  2. Känns som jag var minimalist innan jag fick barn :) Nu känns det som att det är alldeles för mycket leksaker här hemma. Barnkläder i överflöd mm. Tror det blir lättare att förenkla sitt leverne den dagen barnen blir vuxna och flyttar hemifrån. Har själv aldrig gillat en massa onödiga prylar utan vill gärna ha det rent och snyggt omkring mig. Sportbilar, scooter, cross, fyrhjuling mm går bort för mig. Har hellre pengarna i något långsiktigt sparande ;) Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stämmer nog in på många att prylarna ökar lite när man får barn, det är nog naturligt. Troligtvis håller du nog nere det mer än många andra ändå pga att du varit mer minimalistisk innan.

      Så länge man har det i tanken så tror jag att det blir bättre oavsett :)

      Radera
  3. Nja, jag håller inte med om att barnen är orsaken till alla prylarna. Barnen växer ur och sliter sina kläder, de blir för gamla för bebisleksaker och byter intressen. Själv behåller jag favoritböckerna, har kvar de gamla jobbkavajerna och har massor av småprylar överallt (som ska städas undan... snart). Barnens lådor har helt enkelt snabbare omsättning än mina.

    Däremot så har jag radikalt ändrat i punkt 1! Att vara tvungen att umgås med idiotiska släktingar på julhelgen bara för att "man alltid gör så" är slöseri med mitt liv. Dessutom ganska energikrävande. Samma med så kallade vänner, det handlar om att ge och ta i en relation, tyvärr har jag haft för många som gärna vill att jag servar och fixar och ställer upp med min tid men aldrig ger något i gengäld. Dessa personer kostar för mycket i tid och energi för att det ska vara värt att umgås.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Spargrisen!

      Jag känner igen mig så väl i det du nämner om punkt ett, det är nog även den punkten jag kommit längt i då jag helt enkelt inte orkar lägga tid på det. Du beskriver det väldigt bra och jag känner igen mig i att vissa tar mer energi än vad de ger, jag tror inte det är medvetet utan något de bara gör för att de inte har tid.

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera