fredag 5 oktober 2018

Har slagit förra årets utdelningar!

Mitt mål är att ständigt öka mina utdelningar från aktierna. Även fast jag inte kan spara speciellt mycket då jag jobbar deltid så är målet att utdelningar ska öka månad efter månad. Det här vet jag att jag kommer att lyckas med om jag bara återinvesterar utdelningarna. Tillsammans med att bolagen jag äger höjer sina utdelningar år efter år så blir snöbollseffekten riktigt bra.
Alla utdelningar räknas


Förra året fick jag totalt 50 230kr i utdelningar. Då har jag inte räknat in de fonder som jag också har tänkt att leva på. Jag har planerat att använda 4% regeln på fonderna, vilket innebär att jag kommer att leva på 4% av kapitalet därifrån när jag slutar att jobba. Med årets förväntade utdelningar och fonderna jag har ser det ut som att jag får 71 000kr per år eller 5900kr i månaden från portföljen i dagsläget. Hittills i år har jag fått 52 468kr i utdelningar.

Det mest kraftfulla i det här tycker jag själv är möjligheten att återinvestera pengarna. Eftersom min lön inte gör det möjligt att spara så mycket kan jag tack vare det jag sparat innan spara 6000kr i månaden bara genom utdelningarna. Om jag investerar det till en direktavkastning på 4% så innebär det att mina passiva inkomster växer med 240kr om året, varje månad. Det är magiskt när man tänker på det och vad man kan få för pengarna. Min standardfrukost kostar 4kr per portion. Låt oss se vad utdelningarna bidrar med i förhållande till min frukost.

 • Utdelningarna ökar med 240kr om året genom återinvestering
 • Min frukost kostar 120kr i månaden
 • Mina utdelningar växer genom återinvestering dubbelt så mycket som min frukost kostar varje månad
Utdelningstillväxten är halva grejen


Det är helt magiskt att tillväxten jag får genom att köpa mer aktier växer dubbelt så snabbt som min frukostkostnad. Men det räcker inte med det, varje år höjer ju bolagen sin utdelning också. Utdelningstillväxten för min portfölj ligger på 8,5% men för att dra ner förväntningarna lite räknar jag på 6%. Tillsammans med utdelningarna kommer portföljen alltså att leverera 10% i tillväxt, så länge jag återinvesterar alltså.


Min totala matkostnad ligger på 1500kr i månaden eller 18 000kr om året. Portföljen växer varje år med 7100kr eller 591kr i månaden om jag återinvesterar utdelningarna. Mer än 1/3 del av matkostnaden täcks alltså av enbart tillväxt i portföljen. Hur blir det med ränta på ränta? Vad händer om vi drar ut det över några år? Jag punktar upp lite saker nedanför.

 • Det kommande året levererar portföljen 71 000kr i utdelning, tillväxten blir 7100kr
 • Efter ytterligare jag återinvesterar utdelningen så kommer portföljen att leverera 85 910kr i utdelning och tillväxten blir 8590kr.
 • Året efter det kommer portföljen att ge 94 501kr i utdelning varje år och tillväxten är 9401kr om året.

Det magiska i det här är om vi tittar på vad vi hade i utdelning år 1 och jämför med år 3. Utdelningen har ökat med 23 501kr om året eller 1958kr i månaden. Genom att inte göra någonting har alltså utdelningen ökat med mer än mina totala matkostnader varje år, på mindre än 3 år. Kraften i tillväxten är grym! Man kan ju dra det här hur långt som helst och om 9-10år från nu kommer utdelningstillväxten med återinvesterade utdelningar att vara mer än min matkostnad. Varje månad!

Pessimisten kommer att se hur lång tid det här tar, att det inte är värt det och att det krävs för stora uppoffringar. Optimisten kommer att se möjligheterna. Optimisten kan vänta på gratis mat resten av livet, för det är ju trots allt pengarna som gör jobbet.

Brukar ni stapla upp lite exempel som håller motivationen uppe att fortsätta att spara?

24 kommentarer:

 1. Det är ju riktigt nice :)

  Hur länge ska du återinvestera och spara innan du börjar leva på utdelningarna? Vill minnas det var några år..

  Hur mycket räknar du med få ut då på ett ungefär?

  Får läsa lite noggrannare, är inte riktigt lika planerande, men tycker det är väldigt kul att räkna på olika scenarion.

  Numera tänker man mycket mer vad man faktiskt vill lägga pengarna på.

  Sen har jag alltid haft ett ekonomiskt tänk i grunden. Inte så att man var direkt sparsam, men alltid varit medveten om pengar, att det ska in mer än som går ut.

  SvaraRadera
 2. Tja Mrs Doubtfire,

  Om jag går efter planen från början så är det i 5 år till totalt men kan leva utan att jobba om 2 år. Det känns dock som att jag är sugen på att hoppa av tidigare ändå nu så vi får se. Sen har jag börjat fundera att gå ner ytterligare i tid. Är många alternativ i huvudet :).

  Jag räknar på 9250kr i månaden för att kunna göra allt jag vill. Har rätt oförskämt låga fasta kostnader just nu vilket gör det möjligt att leva bra på lite inkomst mne det kan ju självklart ändras.

  Hur mycket var det du ville ha in? Har för mig att du nämnt 20k i månaden, stämmer det?

  Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, så om 2 år kommer du ha utdelning på 9250 kr månaden och då kan du tekniskt sett hoppa av karusellen?

   Har jag hängt med rätt då?

   Och om du fortsätter 5 år till, hur mycket är det då i månaden?

   Det är super med så låga kostnader, känner några stycken som lever på ungefär det du vill leva på (9250), även mindre summor...

   Vet inte vad vi vill ha, så mycket som möjligt antar jag :) Det beror ju helt på känns det som, men jag tror vi kommer känna oss mycket lugnade till nya beslut om vi får ihop lite fler miljoner..

   20 000 skulle kännas bra.

   Nu har vi lagt ned sälja bostad projektet iaf. Situationen förändrades lite då.

   Tror lite handlar om vad man står ut med också.
   Nån kan ju bli allvarligare sjuk, saker i livet händer som sjuka föräldrar, nån blir av med jobbet.. då kanske man tänker till lite mer, men just nu har vi det ändå rätt bra, inte alltför betungande jobb, hyfsat unga o fräscha fortfarande, kan kämpa på några år till..

   Sen ska ju allt tajmas känner jag. Om jag t ex slutar jobba o blir sittande i lägenheten och min partner vill jobba på x antal år till känns det ju värdelöst. Då är det bättre jag också jobbar på så det går snabbare.

   Är ju bra om vi har nån plan för vad vi vill göra mer än att bara resa runt världen nåt år också. Tror man blir uttråkad efter ett tag.. just nu ingen jättebra plan..

   Radera
  2. Nej du blev det ju fel :) Menade 5 år till..

   Radera
  3. Sen ska ju min partner vilja sluta jobba med. Eller iaf kunna jobba mindre.

   Hen har jobbar hårt för ett bra jobb och har nu det, så känns antagligen lite konstigt att börja planera sin pension nu.

   Jag är lite äldre, ålderkrämporna börjar komma, men tror att om 4-7 år kommer nog min partner också börja bli lite less...

   Tror något i 40-50 års åldern börjar hända, som att man kommer på man levt kanske halvvägs, etc..

   Man börjar fundera på vad mer i livet man vill göra innan man dör. Min partner är väl inte riktigt där än, men kommer nog dit och då är det bra om vi bunkrar på redan nu :)

   Ledsen för mitt snack om liv&död, men är det något vi alla kan vara riktigt säkra på är det ändå vi kommer dö. Resten, vad som händer under vägen, kan vi påverka en del själva, om även inte allt.

   Radera
  4. Kom på några frågor till, svara om du känner för det :)

   Har ju läst på här ett tag, lär mig ständigt nya saker, men ser du som några problem med att inte ha jobb?

   Jag tänker lite såhär, kanske är bra att ha nåt jobb.

   1. Om man har bostadsrätt och räntor kan dessa kvittas mot inkomst. Alltså bli lägre. Minns inte hur mycket det är, 30% kanske? Kan även vara fördel att ha inkomst om man ska förhandla räntor.

   2. Kan bli knepigare att flytta och få lån. Om man nu vill flytta. Är nog bäst att flytta innan om man funderar på det.

   3. ISK skatten kvittas lite mot räntor också, om jag förstått det rätt.

   4. Ska man flytta utomlands kan det ibland om jag förstått det rätt vara bra att ha en inkomst att visa upp. Är inte inläst på detta, bara skymtat förbi det här och där..

   5. Bra med inkomst om man ska ha ROT och RUT.
   Nu misstänker jag man inte har direkt tanke på att utnyttja detta om man lever på låg inkomst, men även flytthjälp går på detta, vilket kan vara praktiskt.

   6. Något annat jag missat?

   Funderar ändå på om det kan vara smart att fortsätta ha inkomst, även om det inte är så mycket, beroende på vad man vill sen..

   Tänker det är sånt längre fram jag ska kolla upp innan man verkligen tar steget ...

   Radera
  5. Tja,

   Nej, enligt planen så ska jag ha knappt 7000kr i månaden om 2 år. Jag behöver6700kr i månaden för mina fasta kostnader, så kan ju teoretiskt sluta jobba då. Planen var dock att jobba vidare som jag gör till jag har 9250kr, vilket skulle ske om 5 år enligt plan. Det känns dock som att jag ligger lite före den planen nu eftersom utdelningarna ligger på nästan 6000kr i månaden. Jag vill inte sätta för stora förhoppningar dock men börjar skissa på tidigare alternativ.

   Ok, hur kom ni fram till TT behålla bostaden? För egen del är skatten en stor del. Om jag sålde så skulle typ en halv miljon försvinna i skatt så det gäller Att hitta något rejält billigare för att det ska löna sig.

   Det där med att partnern ska vara med är bra att ta med i åtanke, jag är nog den mest drivande i vår situation men kan dock tänka mig att kliva av ett par år innan bara för att ha tid med fler projekt jag vill göra och allmänt mer tid. Hur ser det ut hos er, vill din partner sluta jobba på samma sätt som du, tänker ni någorlunda lika?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  6. Oj, missade dittinläggunder ;). Ja att man är lite olika i livet är nog inte ovanligt men det kan som du säger inte vara dumt att lägga upp bra förutsättningar även o planen inte är att sluta jobba just idag. Allt kan ändras snabbt och då är det ju skönare Att ha möjligheten :).

   Jag tycker det är intressant att prata om livet. Har tyvärr varit med om personer i min närhet som gått bort alldeles för tidigt och inte ens fått uppleva pensionen. Jag tror det har format min syn ganska mycket och gjort mig målmedveten i det jag vill uppnå.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  7. Svar på ditt sista inlägg! :)

   Det är grymt bra frågor du tar upp så jag ska försöka svara på dom i separata inlägg framöver. Sitter med mobiltelefonen nu så det blir för långt att svara på den ;). Hoppas att du kan vänta och att jag kan få till hyfsat bra svar på dina frågor!

   Tack för dina grymma kommentarer! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  8. Halloj!

   Hoppas du haft en bra lördag :)

   Förstår det är frågor att fundera på. Det jobbet du har nu, är det hyfsat kul? Var det som egen eller anställd? Tänker bara att ibland älskar jag att jobba och ibland är det absolut det västa jag vet, men osäker på vad jag ska fylla tiden med om jag inte jobbar.. ideer? :) Vad ska du göra? Alltså hur ska dagarna se ut?

   Är ungefär samma med bostaden. Har räknat på det här scenariot flytta i evighet, men massor kommer försvinna i skatt, sen måste reavinstskatten gamla försäljningar betalas, och sen _dessutom_ nu när priserna är så på botten skulle vi kanske förlora potentiella 2-2,5 miljoner. Nafs borta! Nu kan ju priserna gå ned ännu mer, det vet nog ingen, men känns som ett knepigt dilemma. Man blir fastlåst.

   Det är väl antagligen jag som är mest dragande i allt detta. Min partner accepterar snällt och ser till och spara. Jag styr upp vad vi ska investera i. Planerar framtiden. Sen säger min partner ja eller nej beroende på vad jag serverar.. :) Dock tycker väl partner att det låter som en bra ide detta med ränta på ränta, få pengar gratis, tidigare pension, samt det känns jäkla nice och ha så mycket pengar nu som vi lyckats spara ihop. Vi är rätt olika, jag är den vilda med idéer och partner lugn, sansad :)

   Radera
  9. Klargörande: förlora ca 2-2,5 miljoner inkl nedgång bostad, alla skatter, mäklararvoden, etc.

   Radera
  10. Kontentan av detta med bostaden efter att ha vridit och vänt på allt i evighet var att jag insåg vi tills vidare tjänar mest på att bo kvar.

   Först för att vi "sparar" 2-2.5 miljoner. Vi får alltså något finare som nu vilket är galet bekvämt, centralt och praktiskt på många sätt.

   Sen för att inneboende garanterat kan bo kvar, vilket ger en bra månadsinkomst. Efter skatten på 30% är borträknat är det 5900 i månaden som kommer in helt automatiskt bara av att ha någon annan i sin bostad.
   Är så taggad på detta så jag frågade en vän häromdagen utifall han inte ville hyra ut sin bostad och också flytta in, men det börjar bli väl trångt då kanske, med risk att vi alla slår ihjäl varann ;)

   Kanske är bättre och bo kvar så länge man jobbar.

   Radera
  11. Inte helt gett upp två inneboende planerna dock. Tänker att om vi strukturerar upp hela lägenheten med hur mycket alla får äga för att få plats är det ändå ingen dum ide...

   Viktiga är att alla får sova ostört, ha sin egen lilla skyddade yta.

   Så vi får se :) Gillar ideen att tjäna pengar på enkla saker som att bara bo med fler..

   Radera
  12. Tja,

   Yes, sol och varmt väder går inte att klaga på! Hoppas du också haft en bra dag! :)

   Ja, jag gillar mitt jobb. Det är egentligen inte det som är grejen utan andra anledningar. Jag vill först och främst ha frihet att välja helt vad jag gör om dagarna, idag har jag en viss frihet. Sen kan jag tröttna lite och vilja testa nya saker, det är en annan anledning, men jobbet i sig tycker jag ofta är kul.

   Att fylla dagarna kommer nog inte bli några problem för mig. Jag har en del fritidsintressen som skidåkning, mtb och andra saker som utan problem fyller en del tid. Sen har jag börjat klura på lite nya affärsidéer som jag skulle vilja utveckla. Det är inget som ger stora pengar utan planen ligger åt det semipassiva hållet. det skulle vara kul att testa och se om det kan ge något, men vill göra det på mina villkor, tidpunkter och så det passar in i vad man känner för. Har du möjlighet att vrida jobbet mot att vara mer fritt? Har för mig att du kunde jobba hemifrån? Kanske kan du plocka ut de bra delarna och bara köra på dom och skippa det du tröttnat på? Så har jag börjat göra lite och försöker bygga vidare på det hela tiden.


   Jag känner igen mig i att vara den som drar, har nog med personlighet att göra. Jag vill ofta få saker att hända, då kör jag. Du verkar vara likadan på det sättet?


   Den lösningen med er bostad låter grymt bra, det låter som att ni eventuellt skulle förlora på att flytta! Hur stort bor ni, jag kanske redan frågat det? Vi bor ju bara i en tvåa så lite svårt att hyra ut rum. Eventuellt skulle man kunna göra det om man bodde utomlands stora delar av året, det är ju en möjlighet iaf. Bra fördelar skattemässigt som du skriver.

   Jag gillar att höra om såna lösningar med att hyra ut en del av bostaden. Det är ju i princip passivt och skattefritt. Ganska svårslaget ju. Jag kanske ska kolla om det finns en förfrågan och vad man skulle kunna ta i hyra, bara för att stämma av läget inför framtiden. Vi bor ju i en storstad så 2-3000kr i månaden borde man ju kunna få utan problem. Sen borde det vara lugnt med föreningen eftersom vi fortfarande bor och står på lägenheten, det är ju som att en kompis flyttat in. Samtidigt vet jag inte om jag skulle orka att ha en annan boende i lägenheten ;).


   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  13. Det låter bra med fritidsintressen. Problemet är att jag inte har några ordentliga. Har aldrig haft.

   Redan ställt om jobbet lite och mindre. Nu vill jag vrida upp det igen. Behöver mer utmaningar. Blir uttråkad.

   Bor hyfsat stort men fortfarande litet nog för att snarkningar och annat hörs samt det ibland är fler i badrummet. Jag bor i sängen&soffan som jag varvar mellan beroende på vad som är fritt. Det är inte komplikationsfritt :) Absolut inte. Har ständiga diskussioner om städning, rutiner, påminner om hyran, fast tycker ändå det är värt det. Tills vidare.

   Tror inte du behöver kolla med föreningen, man får hyra ut rum, däremot inte hela lgh (Airbnb t ex) utan tillstånd. Sen kan det vara svårt för föreningen att kolla, men vet de som varit tvugna att sälja då de hyrt ut utan tillstånd. Jobbigt om det sker i en nedgång. Möjligt de inte nekade. Om man nekar är det nog knepigare att bevisa. Kika på blocket vad liknande tar.

   I Stockholm kan man hyra ut det mesta för oskäliga pengar beroende på läge. En vrå med madrass 5000. Ett rum 7500. En 1:a 12-19 000, 2:a 20-25.000 o s v..
   Sen kanske man hellre vill hyra ut till någon/några man känner. Då kanske man inte tar ockerhyra. Många annonserar om att de bara hyr ut rum (på Airbnb t ex), men sen läser man recensionerna att lägenhetsinnehavaren höll sig borta hela tiden. Bra sätt att officiellt bara hyra ut rum för föreningen skull.

   Radera
 3. Kul när du räknar med lite exempel! Du har haft en bra tillväxt!

  Det är lättare att beräkna sin utdelningstillväxt samt öka den mer stabilt genom att vara mer passiv under en längre tid. Det här året gjorde jag några byten, vilket drog ner direktavkastningen för mig jämfört med om jag varit passiv. När man räknar på exempel ser man att det krävs stor input av kapital samt mycket tid för stora ökningar, vilket som du skriver kan dra ner motivationen. Att då dra ner på levnadskostnader förbättrar utsikterna genom att det krävs en mindre portfölj. /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja C,

   Ja tillväxten har varit bra sen får vi se hur det utvecklas framöver.

   Ok, vilka aktier har du minskat i?

   Precis, att minska utgifterna är det lättaste :). Sen är det alltid kul när bolagen höjer utdelningarna såklart!

   Tack för kommentaren! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Jag sålde allt i Skanska, Duni, Securitas och Klövern, för att öka i t.ex. investmentbolag. Kan säkert gå in i något av bolagen igen.

   Nu får tiden jobba upp direktavkastningen i de bolagen jag ökade i istället. :-) Att bolag sänker eller enbart bibehåller utdelning slår också mot den beräknade utdelningstillväxten. Vilket också påverkat. Där är frågan om man ska vara snabb o sälja eller om man tror de kommer igen. Exempel på bolag som de närmsta åren sänkt vid något tillfälle är t. Ex. industrivärden, Telia Company och Betsson. Exempel på bolag som inte höjt utan bibehållit utdelningen det här året är Duni och Skanska. Har man ett eller flera bolag som inte höjer slår det mot tillväxten och ens prognoser. Så något att tänka på vid reasearchen när man ska börja bygga portfölj. /C

   Radera
  3. Tja,

   Tack för att du delar med dig av dina tankar. Det är svårt det där tycker jag. Jag försöker att äga bolag som bara höjer utdelningen men vissa år så kommer några sänka utdelningen och några bara Bibehålla. Så länge mojoriteten höjer är det dock lugnt. I år sänkte Swedbank utdelningen och som du sa Skanska bibehöll men totalen på min portfölj blec 8,5% utdelningstillväxt utan att räkna in återinvestering. Målet är 6% så får hoppas att det ska klaras längden.

   Min plan är att försöka droppa bolag som jag inte längre tror på och indirekt tror kan leda till sänka utdelningar. Tex så sålde jag av H&M vid 250kr. Borde ju självklart sålt tidigare men glad att inte äga nu. Främst för att jag ser en stor risk för sänkning av utdelningen. Det som kan rädda tror jag är ett eventuellt utköp av P.

   Alltid svårt sånt här men kul att höra hur alla tänker :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Kul att du slagit förra årets utdelningar :-) Jag kan själv tycka att sparandet är både roligt men ibland även jobbigt. Man kämpar på och försöker hålla nere utgifterna men samtidigt skulle det vara kul att leva på lite mer alternativt gå ner lite i arbetstid. Min förhoppning är att köra på ganska hårt ett tag till iallafall. Sedan får vi se om jag kanske drar ner på sparandet lite. Den dagen jag gör det kan jag ju även minska ner jobbandet lite mer. Men sen finns väll risken att man skaffar nått dyrare boende och vips så går det åt skogen att jobba mindre :) Ja det är väl bara kämpa på så får man se vad som händer :-) Ha en trevlig helg.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Slimis,

   Ja det gäller att hitta Ne balans där det bara flyter på men ändå så att man ser resultat varje månad. Jag tycker Utdelningsinvestering gör det lättare på det sättet att de i princip alltid ökar månad fö rånad bara mina återinvesterar utdelningen.

   Ja att dra på sig mer kostnader är lätt. Jag känner ofta att man kan bli sugen på att köpa något om sparandet gått bättre än förväntat men sen skärper man till sig lite och kör på som vanligt ;).

   Detsamma Slimis, ha en grymt bra helg! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Det är häftigt att utdelningar kan öka utan att du egentligen tillför några nya pengar. Ränta på ränta och återinvesteringar är grymt!

  Hoppas det ökar minst lika mycket varje år!
  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja PB,

   Ja det är smått magiskt! Detsamma, nu rullar vi vidare mot nya mål! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera