tisdag 30 oktober 2018

Klara sig på lite pengar - Några enkla tips!

Jag får ganska ofta frågan här på bloggen hur jag kan klara mig på så lite pengar. Mitt mål är att uppnå 9200kr i utdelningar varje månad för det är så mycket jag anser mig behöva för att betala mina räkningar och leva ett bra och roligt liv.

Jag förstår att det här låter som en alldeles får låg budget för många så jag tänkte bryta ner det och gå igenom hur jag gör för att kunna leva på så lite pengar.

Få 50kr gratis hos Refunder genom min kompislänk!




Inlägget innehåller affiliatelänkar

Lite pengar betyder mycket tid


För att överhuvudtaget klara av att hålla motivationen uppe och inte spendera mycket pengar tycker jag det är viktigt att förstå varför man gör det. Om man förstår varför man ska leva på lite pengar så är det mycket lättare att även göra det.

Det gäller alltså att se vad man får för "att inte bränna" pengarna. Det enkla svaret på det är tid. Tidigare i livet räknade jag på ett väldigt enkelt sätt kring det här, Då räknade jag att en sparad tusenlapp var en ledig arbetsdag. Jag övervägde alltså mina köp mot hur mycket de var värda av min tid och jag märkte ganska snabbt att det här ledde till att jag sparade en del pengar.

Räkna själv vad det du köper kostar i tid i Avanzas sparkalkylator. Det är rätt skrämmande hur dyr en TV t.ex. blir på 10 års tid.

Med tiden har jag dock funnit aktier och investerandet. Det har gjort att tänket jag hade tidigare hamnar på en helt ny nivå. Nu ser jag en sparad tusenlapp som en passiv inkomst, inte bara som en ledig dag alltså.

Om jag t.ex. har en sparhorisont av en tusenlapp på 7 år till en direktavkastning på 5% så kan jag räkna med att den sparade tusenlappen ger mig 100kr om året i utdelning då. Detta trots att jag har tusenlappen kvar och att den fortsätter att växa.

Om ytterligare 20 år så kommer den där sparade tusenlappen att ge mig exakt.. 1000kr om året i utdelningar. Fatta då om man skippat den där dyra bilen för 600 000kr och köpt en begagnad för 50 000kr istället. Små skillnader i val idag gör enorma skillnader i passiv inkomst framöver.

Få 50kr gratis hos Refunder genom min kompislänk!




Grunden i hela mitt tänk är alltså att jag värderar tiden det tar att jobba ihop pengarna som behövs för att köpa de saker jag vill ha. Om något är värt pengarna och jag kommer att använda det tillräckligt mycket så spelar det ingen roll om det är en resa för 20 000kr eller en cykel för lika mycket.

Däremot skulle jag aldrig bränna 300 000kr i ett bilköp eftersom jag vet att jag hellre skulle åka på skidresor med sambon varje helg/vecka, hela vintern, varje år i resten av mitt liv för samma pengar. Det enda jag behöver göra är att skippa en dyr bil idag och köra en billigare i 14 år.

Läs mer: Bygg en pengamaskin!


Bild från en mtb tur i somras i Norska fjällen


Hur ska man göra för att klara sig på lite pengar?


Jag ska vara helt ärlig och säga att jag vet inte om jag ligger på exakt de 9200kr som jag har i mitt mål varje månad, varje år. Men jag skulle tror att jag är väldigt nära det. För att se hur jag ligger till så kollade jag faktiskt mitt kontoutdrag på mina konton för det senaste sju månaderna och stämde av.

Jag räknade självklart bort mitt sparande på Avanza. Det jag kan säga och som förvånade mig är att jag klarade mig med god marginal under 9200kr i månaden!

Då inkluderar den perioden även semestern vilket innehöll bland annat några veckor i de svenska- och norska fjällen, lite roadtrippande i Sverige på vägen och en utomlandsresa till ett av baltländerna där vi chillade runt i gränderna, besökte mysiga caféer och drack vin och öl. Man kan leva rätt bra på lite pengar enligt mig alltså.



Att komma undan billigare


Jag ska försöka förklara hur jag gör för att komma undan billigare och få mer pengar över till investeringar. Vilket i sin tur betyder att jag kan jobba mindre men ändå göra roliga saker. Att ha tid till- är enligt mig minst lika viktigt som att ha pengar till att göra saker.

Det första jag vill nämna är att sänka de fasta kostnaderna! Jag gillar inte alls fasta kostnaderna utan lägger hellre 10 000kr på en resa varje år än att betala för höga räkningar. Jag jämför el-abonnemang hos Compricer för att ta ett exempel. Där jämför jag även hemförsäkring, bilförsäkring etc. Här är lite hur jag har gjort.

  • Ha få fasta kostnader - Alltså kapa bort alla räkningar som är onödiga. Jag gillar att åka skidor, mtb, vara i naturen och resa. Jag har alltså inget Netflix-, Spotify eller tv-abonnemang jag betalar för. Självklart ska man ha det om det ger ett värde men för mig är det inte värt pengarna och jag lägger de hellre på annat. 
  • Elräkning - Det är superenkelt att sänka elräkningen, många betalar för mycket år efter år. Läs mitt blogginlägg om hur du sänker din elkostnad.
  • Bilen - Kan man skippa bilen så finns det enorma pengar att spara. Jag har bil just för att det underlättar för att ta sig till fjällen t.ex och åka skidor och mtb men jag har valt en billig bil. Det är dessutom rätt enkelt att få ner kostnaden för bilförsäkringen som är den stora fasta kostnaden där. Jag cyklar mest hemma och försöker att använda bilen så lite som möjligt. När jag slutar att jobba kan jag eventuellt tänka mig att göra mig av med bilen.
  • Boendekostnader - Förutom elräkningen så har vi även kostnad för hemförsäkring och ibland räntekostnader som går att påverka. Räntekostnaderna är ofta väldigt stora och kan du förhandla en ränterabatt med din bank finns det riktigt mycket pengar att spara. Vi har valt att bo hyfsat litet (60m2 på 2 pers) i en förening med låg belåning, vilket betyder att avgiften är ganska låg. Det är grymt lätt att spara pengar på att inte överförsäkra sig och välja en billig hemförsäkring vilket jag skrivit om i ett eget inlägg.
  • Mobiltelefon - Min sambo har ett mobilabonnemang för 95kr i månaden och jag betalar 220kr i månaden men då ingår avbetalning (24 månader) för en telefon som hade kostat mig 5000kr att köpa löst så det blev billigare så. När bindningstiden går ut kommer jag också välja ett abonnemang för 95kr i månaden eller ett ännu billigare från Vimla. Jag har dessutom telefonen på företaget vilket gör att jag netto betalar i princip 110kr för telefon och abonnemang.
  • Matkostnad - Det här är en kostnad som verkligen kan dra iväg men jag har ett sjukt bra tips här. Vi sätter in 1500kr var på ett gemensamt Ica-kort vilket blir 3000kr totalt varje månad. Oftast håller vi det här tills det är ett par dagar kvar så vi kanske går över med 5-1000kr vissa månader men då är det oftast för vi använt det till att köpa pizza ute, nån öl eller liknande. Det här sparar enorma pengar eftersom man har koll på matinköpen på ett helt annat sätt. innan vi skaffade ett gemensamt kost brände vi säkert det dubbla. Några andra tips är de klassiska att använda tygpåsar och rabattkuponger. Eftersom vi har Ica-kort så får vi alltid rabattkuponger på 8% varje vecka. Tillsammans med att utnyttja erbjudanden så är det inga problem att spara pengar varje månad.
  • Resor - Vi älskar att resa och vi undviker gärna hotell. Det här är rätt nice med tanke på att vi kommer undan så mycket billigare. Vi bokar gärna boende via AirBnb och bor gärna på billiga ställen. Ofta får man sjukt mycket mer genom att boka privat istället för att bo på ett hotell. Även Booking och Hotels.com kan ha bra erbjudanden så det gäller att kolla runt lite. Ett tips om man vill stanna ett par nätter extra är att prata direkt med ägaren vilket ofta ger 20% billigare pris på de nätterna. Jag skrev tidigare ett inlägg om 5 tips på budgetresor i Europa. Egentligen skulle jag säga att alla länder i Europa går att resa till på en bra budget men vår erfarenhet är att man får tänka till betydligt mer i Västeuropa och att många länder i Östeuropa är extremt lätt att komma billigt undan.
  • Kläder och prylar - Jag köper sällan saker på ordinarie pris om det inte är något jag verkligen behöver och vill ha. Annars utnyttjar jag reor vilket nästan alltid finns. Ett annat smart tips är att utnyttja rabatterna genom Cashback som jag skrivit om tidigare. Det bästa tipset är dock, köp inte saker som du inte kommer att använda!
  • Få bonus på köp och slippa kortavgifter - Något som jag gjort nyligen är att skaffa ett Komplett-kort med bonus och utan avgifter vilket ger ytterligare lite pengar. Det är extra bra utomland eftersom man slipper uttagsavgiften på kontanter.


Rätt fina och mycket blåbär i våra svenska fjäll! :)

Att handla ofta kostar både tid och pengar


Jag ska inte säga att jag inte köper saker eller så men jag har under de senare åren dragit ner rätt mycket på framförallt spontanköpen man gjorde tidigare. Att köpa saker tar inte bara tid vid inköpstillfället, det tar även tid för att lagra sakerna, använda dom och sen göra sig av med dom.

Därför har jag insett att det är bättre att köpa en bra sak istället för 20 dåliga saker. Det är enklare och tar mindre tid att äga en t-shirt som är snygg och håller för 100 tvättar istället för att äga 20st som bara håller i fem tvättar. Det är möjligt att jag börjat tänka lite minimalistiskt även om jag är långt ifrån en minimalist.


Tidigare tänkte jag nog mer ekonomiskt i det hela. Alltså jag såg tiden som det tog att jobba ihop till inköpet. Nu ser jag nog helheten mer och att varje sak jag köper har en livscykel. där ingår tid för inköp, användande och att göra sig av med prylen.

Om man tittar objektivt på det så ser man att varje köp och slängtillfälle tar massa tid och då känns det mer effektivt att kapa bort de tillfällena så mycket det går. Att köpa bra kvalitet sparar både tid och pengar alltså, samtidigt som förvaringen blir lättare genom att äga färre saker som kräver mindre underhåll.

Hur gör ni för att klara er på lite pengar?

17 kommentarer:

  1. Hej, tack för ett intressant inlägg.

    Min prognos ligger på ungefär lika mycket - har satt målet till 10k i utdelningar per månad. Då täcks alla fasta avgifter + 1 500 kr i mat/förbrukningsartiklar.

    Just matkostnaden är där jag gjort den största insatsen på senare tid. Snittar just nu ca 3 kr i frukostkostnad och oftast under 10 kr i både lunch- och middagskostnad. Helt okej. Kanske inte den roligaste maten alla gånger, men det spelar mindre roll när jag äter själv. Det som ibland gör att det drar iväg lite är när jag umgås med flickvännen - känner inte riktigt att jag kan tvinga på henne mitt snålande =P

    I övrigt är det inte så mycket jag kan förändra i dagsläget förutom hemförsäkringen som förmodligen är lite dyrare än den behöver vara - ska kolla på det framöver. Har ingen bil, inga barn och precis som dig försöker jag undvika att köpa onödiga saker.

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Kowalski,

      Oj, grymt med 3 kr vad äter du då? Jag ligger på 4kr och kör gröt med något ägg till frukost, ibland bara gröt :).

      Det låter som du jobbat på bra med kostnaderna, finns ju roligare saker att lägga pengarna på! :) Ett tips när det gäller hemförsäkringen är att justera ner lösöret, ofta har man försäkrat lösöre för mycket mer än man faktiskt har. Jag hade tidigare för över en miljon utan att ens veta om det. Sen justerar ju försäkringsbolaget ner värdet beroende på ålder på sakerna mm så har man inte massa dyr teknik och konst så kan man nog justera ner det en del :).

      Tack för en grym kommentar! Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
    2. Det finns en variant av stora polarkakor som kommer i paket om 6 halvor, så det blir oftast en sådan stor halva vikt på mitten (blir som två mindre mackor) med lite smör och kaviar som jag tar med till jobbet och äter vid datorn medan jag kollar mailen på morgonen. Kanske inte världens bästa frukost, men den funkar för mig :)

      Har kollat upp hemförsäkringen nu och när jag gjorde en jämförelse på Compricer landade bästa erbjudandet på ca 1400ish kr/år (med 150k i lösöre). Såg sen att min nuvarande ligger på runt 1500ish kr/år (med 300k i lösöre), så jag känner att jag lika gärna kan låta den rulla på.

      Mvh

      Radera
  2. Tycker det är väldigt inspirerande och intressant att höra hur du gör&tänker.

    När ni reser eller träffar vänner, hur gör ni då med t ex mat? Inser att har man inte några vänner sparar man pengar, haha..

    Nu beror det väl på vad för typ av vänner man har, så det där kan man ändra på med tiden..

    Går ni någonsin på bio, äter ute, eller gör några andra aktiviteter med t ex vänner som kostar pengar? Samt hur gör ni då, ger förslag på att vi går till det här billiga thaistället..

    Vore intressant att veta hur socialiserandet ser ut, eller om vännerna är likadana vilket ju självklart vore smidigt :)

    För egen del kommer jag självklart leva blligare om jag inte jobbar eftersom det går massa pengar i omkostnader runt utseende, socialt runt jobb.

    För min partner blir det lika. Där krävs inget smink och snygga kläder på jobbet.

    Nu har jag ändrat lite på jobbet och inkomsterna och tjänar mer nu vilket jag är nöjd med.

    Eftersom min kroniska sjukdom ställer till det med smärtor vill jag helst slippa jobba från kontor. Är bättre o jobba en del hemifrån, sen träffa kunder och uppdragsgivare och chef kortare perioder. Det fungerar bra just nu, kan jobba än mer hemifrån och då blir det ännu enklare att laga mat hemma, etc..

    Har tänkt jag ska försöka i än högre grad här satsa på nyttig ej inflamatorisk mat nov och dec hemifrån. Se om magen blir bättre. Äter mycket smärtstillande och hoppar mellan olika medeciner, så det är verkligen en nedåtgående spiral. Vill undvika för mycket onyttiga middagar med alkohol ute..

    Annars är det väl så att vi slipper månadskort pga nära till jobb. Kan köpa per resa eftersom det blir en del resor, men inte så många. Spar massa pengar.

    Min partner har aldrig vart någon konsumerare, men jag däremot, vilket jag fått än större insikt i nu..

    I övrigt är vi väl rätt tråkiga, haha. Min partner har en billig hobby. Fast vi vill pigga upp det lite nu, kan inte bara sitta hemma och spara pengar, börjar bli långtråkigt..











    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Mrs Doubtfire,

      Sorry för ett väldigt sent svar, har haft fullt upp i livet här! :)

      Väldigt bra frågor som egentligen förtjänar ett eget inlägg men jag ska försöka svara lite enkelt här :). När vi träffar vänner så gör vi oftast andra saker och oftast är det middagar hemma. Sen ska jag vara ärlig och säga att jag själv filtrerat bort rätt mycket folk man umgåtts med mest av att det ska vara så typ. Umgås nu egentligen mest med människor med liknande intressen, vi gör alltså oftast saker när vi ses. Har skalat bort mycket av det gamla att bara gå och fika, äta etc. Sen äter vi som sagt oftast hemma mer nu än förut, inte av ekonomiska skäl utan för att det blivit så. Många kanske ändrar sig.

      När vi reser är vi väldigt ekonomiska men det är också av andra anledningar. Vi får ofta bättre upplevelser på billigare restauranger som kanske inte ligger mitt på torget. När man inte betalar dyrt för maten är det omöjligt att bli besviken och oftast kan vi tycka att vi hittar bättre mat på de billigare ställena än de dyra. Om vi reser i Sverige och Norge så lagar vi nästan alltid mat själva. Vi brukar försöka hyra stuga eller om man campar och på sommaren vill man ju grilla mycket, I Sverige och Norge reser vi uteslutande för skidåkning, mtb och naturen :).

      Vi går på bio men inte varje månad. Vi äter mest ute när vi är på semester utomlands, då är det uteslutande mat ute men som sagt det är ofta billigt. Jag hör ibland folk som kommer hem från semesterar på samma ställen som vi varit och tycker det varit dyrt när vi självatyckt att det varit billigt så allt handlar om att skippa ställena alla andra går på :).

      När det gäller vännerna så kan jag säga att det såg helt annorlunda ut för 10 år sedan. När man var yngre umgicks man ofta "för att inte tappa kontakten" och hittade ibland på saker när man egentligen hellre ka ske hade gjort något annat mer. Nu umgås jag mindre med vänner men känner att när man gör det så är det mer kring gemensamma intressen vilket ger mer enligt mig. Man kanske har blivit egoistiskt men det är skönt att aldrig känna ett tvång att behöva umgås typ.

      Det lät jobbigt vad är det för sjukdom? (Du behöver inte säga såklart). Det låter bra att du har möjligheten att jobba hemma.

      En anledning till att jag inte går ut lika mycket nu är faktiskt alkoholen, sen att man blivit äldre kanske ;). Jag gillade inte känslan att vakna seg pga att mina druckit, det räcker med några öl för att man inte ska vara i fysisk topp dagen efter och om man lever ett aktivt liv så påverkar det livskvalitén. Jag antar att våra intressen är viktigare än fika och ett glas vin typ, så var det inte förut men man ändras ju :).

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  3. En fråga på de 9200 kr/mån, då du är sambo, innebär det då att hushållet (= ni två personer tillsammans) har en sammanlagd utgift om det dubbla, dvs 18 400 kr/mån?

    Om du bodde utan sambo (dvs du bodde själv), hur mycket skulle dina utgifter vara på då per månad, på ett ungefär?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Anonym,

      Ja precis, det är min del så tillsammans har vi det dubbla men om vi skulle sluta att jobba så skulle kostnaderna troligtvis minska om vi gjorde oss av med bilen och-/eller flyttade till billigare boende. Det skulle även vara möjligt att resa billigare i ett sånt läge.


      Om jag bodde utan sambo så skulle kostnaderna självklart öka. Både på resor och boende eftersom jag skulle få betala allt själv. Däremot hade jag teoretiskt sett kunnat flytta till ett billigare boende och bli skuldfri vilket hade gjort att kostnaderna nog hade hamnat i ett liknande läge men det hade varit tråkigt att göra de sakerna vi gör själv så risken hade varit att konsumtionen ökat tror jag.

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  4. Ska man sammanfatta detta lite kort vad som ligger på plus och minussidan:

    Plus+
    Sambo o gift
    Inneboende
    Inga barn
    Hyfsat låga lån
    Bor nära jobb o slipper månadskort
    Ingen bil
    Kan laga mycket mat hemma
    Äter helst vego - billigare
    Blir ofta bjuden på middagar via jobbet
    Får en del utlandsresor betalt via jobbet, försöker se detta som semester trots det är jobb.
    Har kronisk sjukdom så fritidslivet är iobb, träning, sitta hemma o laga mat, tror detta är en stor del varför man vill bli ekonomiskt fri för inte alls övetygad om att man blir friskare med åren ;) Höjer motivationen iaf! Att man inser man inte är odödlig.

    Minus -
    Blir en del luncher ute ändå samt fika etc.
    Kan bli lite mer fokuserad, bättre på att planera, men lite lat med ;) eller bekväm var det väl det hette..
    Svag för kostbara skönhetsrelaterade saker, ingår i jobbet och se fräsch ut, men man kan skära i detta.
    En del vänner som vill ses och kan kosta pengar. Försöker skära ned på detta.

    Målet är att bli som en robot tills man fått ihop pengarna, haha..

    Undvika alla "faror" tills dess..

    Var det jag kom på nu..



    SvaraRadera
  5. Intressant.
    Tror mycket handlar om köpbeteende. Kan man jobba på sitt köpbeteende och inse att det inte behövs så mycket onödiga prylar. Då kommer man långt när det gäller att dra ner sina utgifter.

    Jag skrev nyligen om hur mitt beteende förändrats.

    Mvh PB?

    SvaraRadera
  6. Jag ville få lite bättre koll på vad jag faktiskt klarar att hålla. Så vid början av 2018 bestämde jag att hela året testa regler, då började jag med att så fort pengar kommer in på lönekontot för jag över pengar. Kvar blir 10000 att användas. Det innebär också att om det är pengar över av de 10000 så blir det en högre summa som sparas månaden efter. Sett över året så har jag gjort av med mer eller mindre vissa månader, men ville ha en riktlinje att testa att hålla. Genom att veta vad man kan hålla är det lättare att veta vad som kan vara rimligt mål för utdelningar. Samt bestämma sig för om man ska sänka eller höja sitt mål. Detta får man även sätta i relation till hur länge till man vill eller orkar jobba. /C

    SvaraRadera
  7. Vi har gjort oss av med kanske 50% av allt vi äger. Det är en jätteskön känsla. Inga tavlor på väggarna, ingen tv, inga krukväxter,endast 2-3 böcker kvar, bara en soffa.

    Sen gett minst 50% av allt vi äger till Myrorna och vänner i kläd och skoväg.

    Visst, häromdagen saknade jag några klänningar, sen kan jag sakna nåt enstaka klädesplagg eller par skor nån gång eftersom jag mentalt fortfarande äger det i minnesbanken, men annars är det bara skönt.

    Sen rensat foton. Massa massa foton. En del ska läggas digitalt.

    Var också förutsättning för att ha inneboende.

    Känner mig mycket friare nu än innan. Sen misstänker jag kläd&skoförrådet kommer fyllas på, är min svaga punkt, men ska försöka bara ha sånt jag verkligen använder som har ett syfte.

    Kan dock säga att trots detta är det väldigt mycket kvar.. får se vad vi gör sen, om det blir mer rensningar eller om man nöjer sig..

    Tror dock det är vägen att gå att äga mindre för man känner sig inte lika tyngd.

    SvaraRadera
  8. Tack för att du delar med dig och för alla grymma tips (för många att kunna inspireras av även).
    Finns mängder av saker för att spara in slantar på, själva så kör vi på att:
    -Vi lagar matlådor för hela veckan till lunch på jobbet (kostar en slant att äta lunch ute några gånger i veckan på jobbet).
    -Cyklar eller går till jobbet (härlig motion kommer på köpet).
    -Ser till att handla frukt och grönt efter säsong.
    -Bytit elabonnemang.
    -Slutat snusa.
    -Gör en månadsbudget som vi försöker att alltid (nästan iaf) hålla.

    SvaraRadera
  9. Blev väldigt inspirerad av det här inlägget igår, sitter o räknar och vrider o vänder på saker nu..

    Inser vi iaf lätt skulle kunna jobba halvtid båda två nu och gå runt. Inser också att speciellt min skönhetspost är hög. Usch, vilka hemska siffror varje månad. Frågan är ju hur det skulle vara om man hoppade det mesta..rätt beroende för att känna mig fräsch.

    SvaraRadera
  10. Räknar lite mer, ser vi skulle kunna leva på liknande som ovan ca 18 000 för två. Det vi får skära ned på då är mat någon tusenlapp, klädkonto några tusen, promenera mer och färre SL resor, tandvård - måste man t ex gå till tandhyginist 2 ggr/år, gör ju det, skönhetsvård - VET man kan köra med endast fotfil, klippa naglarna, nåt lack, sluta färga hår, klippa sig själv eller hos billigaste frisör - ja man överlever:D, nöjen kan skäras ned lite med, sen posten för husgeråd som lakan, saker som slits ut.. alltså där kan man skära ned, man MÅSTE inte ha lyxiga produketer, allt går o köpa basic.. finns toalettborstar för ca 30 och de för 200 och uppåt.. samt Ikea lakan är väl billigaste eller varför inte överskottsbolaget, de har massa good stuff.. hmmmm..

    SvaraRadera
  11. Fast å andra sidan, om man faktiskt tror man tjänar pengar på sitt utseende, kläder etc, då kanske det är ok?

    Även om man förstås kan skära ned där med, hitta billigare alternativ, fundera på vad just denna tjänst, produkt kan inbringa.

    Som nu, håller på o jobbar in en julbonus och tror faktiskt att det inte bara är mitt rätt maniska engagemang (som uppskattas i jobbsammanhang) som gjort jag fått lönehöjning + förhoppningsvis bra julbonus med..

    Är tveeggad just när det kommer till utseende.
    Hur resonerar alla andra?
    Påverkar utseendet ert jobb och ev lönehöjningar, etc?

    SvaraRadera
    Svar
    1. @mrsdoubtfire
      Jag slutade gå till frisören för ca 1,5 år sedan. Har rakt, blont, långt hår och klipper topparna själv. Ljusar upp håret vintertid lite med blonderingsspray i hårbotten. Jobbar på ett stort kontor med mycket folk som lägger tid/pengar på sitt utseende och kan ärligt säga att ingen verkar märka något. Har även slutat med manikyr och pedikyr utan gör det själv. Vad gäller kläderna så har jag alltid köpt kvalitet så där försöker jag bara vara lite mer kreativ kring hur jag kan kombinera olika plagg och accessoarer för att slippa köpa nytt. Smink köper jag fortf men bara mascara, foundation, puder och ögonbrynspenna.
      Hudkrämer innehåller alla samma saker så ingen idé att köpa de dyra märkena! Håret gillar Dove bättre än dyra salongsschsmpon så där går inga stora pengar. Tror det mesta sitter i ens egna huvud när det handlar IM utseendet.

      Radera
  12. Intressant diskussion! Det finns så många som anser att man ska leva på det ena eller det andra sättet för att uppfylla deras norm men i slutändan är det bara du själv som bestämmer vad du vill göra med ditt liv. Jag gillar resonemanget kring bilen och skidresorna. Det är just den typen av val som folk behöver lära sig att göra för att välja det som ger dem livskvalité och god ekonomi. Man får hitta sin egen balans kring att leva och att spara.

    // Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera