fredag 19 oktober 2018

Fredag, frihet och funderingar kring pengar

Idag är det fredag vilket betyder helg för min del. Sedan jag startade mitt företag har jag valt att bara jobba tisdagar, onsdagar och torsdagar. Jag kan ärligt säga att jag aldrig ångrat det beslutet trots en låg lön. Förra veckan tog jag 5 dagars helg och jag kommer faktiskt att göra samma sak den här veckan. Jag kan inte klaga på starten av helgen som bjuder på solsken och efter jag har skrivit det här blogginlägget kommer det att bli en vända med mtb:n i skogen.
Frihet eller pengar, måste man välja?


Något som jag faktiskt slåss med fortfarande ibland är att jag då och då blir sugen på att köpa dyra saker. Nu den senaste tiden har jag funderat kring ett köp av en ny cykel. Jag har faktiskt planerat in det här köpet så det är ingen spontangrej som dykt upp. Problemet med att cykla mtb är att det är en riktig prylsport, precis som många andra sporter. Det innebär att man hela tiden ställs inför val av utrustning att köpa som alla är bra på sina sätt.

För er som cyklar mtb vet ni nog vad jag pratar om. det finns massor av olika mtb:s men för den stigcykling jag kör har jag egentligen två val. Antingen fortsätter jag att köra på en hardtail (HT) som jag gör i dagsläget eller så köper jag en heldämpad (FS) mountainbike. Det senare alternativet är alltså ganska så mycket dyrare i inköp. Även om jag gärna undviker större engångskostnader så är det inte det som gör mig tveksam.
Inköpstillfället är bara en liten del av kostnaden


Något man ofta glömmer bort är att själva inköpskostnaden av en pryl oftast bara är en liten del av totalkostnaden. Sen har en pryl med ett högre inköpspris ofta en väldigt stör påverkan för en längre tid framöver. Om man går tillbaka till köpet av en mtb så kommer inte bara priset att vara betydligt högre för en FS utan den kommer även att ha högre servicekostnader än en HT. Det är helt enkelt fler saker som kan gå sönder så i samma ögonblick jag köper cykeln kommer min månadskostnad att öka. Så länge jag vill fortsätta att cykla dvs.

Nu kan man jag argumentera att det här gäller allt vi gör i livet och så är det ju. Om man hela tiden ska tänka ekonomiskt så kommer det att sluta med att man inte gör någonting. Samtidigt känner jag att man kanske hela tiden strävar efter bättre saker som någon drivkraft att det skulle gör livet roligare. I stor mån stämmer det eftersom om jag inte haft någon mtb så skulle jag inte kunnat cykla men betyder det att jag kommer att ha roligare om jag lägger mer pengar på en dyrare mtb? I princip alla som kör i mina skogar kör FS fast ibland undrar jag varför de gör det. Visst ser det bekvämt ut att sitta på sadeln och trampa över rötter och sten men det känns som jag har minst lika kul när jag studsar runt på min HT. Självklart kommer jag att vara mycket tröttare efter 3 timmar i skogen men för mig är det lite av grejen.Spenderar vi mer pengar än nödvändigt av vana?


Är det så att vi är vana att vi hela tiden vill uppgradera det vi har. Att vi hela tiden vill ha bättre och nyare saker så att vi köper nya saker fast vi egentligen inte behöver. Bara för att det dyker upp en nyare modell av det vi har betyder det då att det vi redan har blir tråkigt? Är det hos oss själva allting ligger, alltså att vi får för oss att vi behöver saker vi inte alls behöver?
Jag tror definitivt att det är så. Jag tror självklart att lite nya roliga saker är bra ibland men att vi ofta går för långt i vår prylhets. Med tanke på det så lutar det nog åt att jag köper en HT igen som nästa cykel. Jag kommer inte att vara snabbast i gänget eller att ha den bekvämaste färden över sten och rötter. Men jag lär ha sjukt kul och bli både vältränad och trött när jag är ute och kör. Kanske är det dumsnålt men det får tiden utvisa.

Enkelheten hatar pengar


Något och troligtvis den största saken till att jag vill undvika ett köp av en väldigt dyr och komplex cykel är att enkelheten hatar det. Med många saker som kan gå sönder och kosta pengar ökar risken för irritation och frustration. Här måste man ju hitta en balansgång och självklart, har man obegränsat med pengar så behöver man inte bry sig om det här. Jag vet inte riktigt vart jag befinner mig här men jag känner att jag vill inte utsätta mig för mer frustrationsrisk ön nödvändigt. I så fall ska det ge mig mer än lycka än frustration.

Jag vet inte om jag kom fram till något i det här inlägget mer än att beskriva hur jag ibland fightas med min egen prylhets. I drömmen är jag den där enkla personen som inte behöver prylar medan man lever i en verklighet där kompisarna köper nya saker. Det krävs lite eget övertalande ibland för att inte åka dit. Ibland åker man dit och köper något men förhoppningsvis är det värt det. Att leva enkelt för mig betyder inte att man stänger ute allt materialistiskt och inte gör det man vill. det handlar mer om att inte köpa mer än nödvändigt och använda det man köper till 100%. En evig strävan som lär fortsätta i många år framöver.

Är det viktigt för er att alltid ha de bästa grejerna om det är något ni tycker är riktigt roligt?

13 kommentarer:

 1. Jag behöver inte ha de bästa grejerna men jag kostar på mig de grejer som krävs. Nu cyklar jag inte mtb så jag är kanske ute och cyklar här (haha!) men skulle nog köpa den där FS-cykeln faktiskt. Man kommer inte med formelbil om man ska köra rally så att säga. Varför inte kolla efter begagnat? Massor med folk som vill byta varje år för att få årets färg på lacken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Haha! Du har Ne Bra poäng där, samtidigt känner jag i dagsläget att jag nog har lika kul på en Ht vilket gör att jag inte vet om det egentligen är värt att ha fs. Det blir mer underhåll etc vilket i sin tur tar tid från åkningen men det är möjligt att det blir fs i slutändan. Man vet ju aldrig ;).

   Tack för kommentaren! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Njae, kan väl erkänna jag gillar design och snygga saker.. skor :D... är väl kläder och skor jag lagt mest på, märks nu när jag rensar : -D Sen var det väl en statusgrej att köpa märkesbil, kan erkänna det, men nu är den såld.

  Gillar också heminredning, skulle önska jag var sån som inte såg om tapeterna rasade och saker gulnande, men..

  Funderar på om man ska fräscha till hemmet, ny märkessäng, skulle gärna ha en med sammet, nytt matbord eller iaf nya stolar, ny soffa, kanske en soffa till, ja lite sånt.

  Vill ha snygga saker annars kan det lixom vara, men tänker också att det är bara saker, vi är ändå på väg utomlands så småningom... bättre och stoppa pengarna i aktier. Stå ut med den här sängen som nu är 20+ år men fortfarande väldigt bekväm. Är mer känslan..

  Så absolut, jag gillar prylar, sånt som är snyggt, är kräsen, men väger det hela tiden mot att ha pengarna i aktier och bli friare snabbare....  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Alltså det där är nog en process tror jag. Sängen är grymt viktig enligt mig eftersom sömnen är viktig. Möbler däremot känns lite skitsamma om de är dyra eller inte. Kanske kan man måla om befintliga etc?

   Bästa kanske är att göra en budget då? Problemet är ju om man vänjer sig med att köpa saker varje månad så måste man justera upp utdelningarna för att kunna fortsätta leva samma liv när man är fri, det påverkar ju tiden det att att bli fri. Förstår du hur jag tänker?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Tror min nya filosofi också ska vara att köpa sånt man VERKLIGEN vill ha!

  Alltså inte 20 par halvdana klädesplagg utan vill jag ha just den där supersnygga dräkten som kostar 5000, då köper jag den för vet den kommer användas..

  Vill jag ha just den väskan som kostar 10 000 då köper jag den, men har bara 1-2 väskor, inte 10-15 halvdana varav jag inte gillar någon..

  Samma med kosmetiska och sånt, har tyvärr lite höga krav där med. Har man testat maschara för 400 kr som gör fransarna perfekta blir det knepigt att shoppa 65 kr varianten..
  Även en sucker för snygga läppglans. Dior. Suck..

  Ursäkta min extremt materialistiska ton nu till alla som alltid går med kånken och aldrig sminkar sig, men gillar som sagt snygga prylar och märkesprylar. Usch, vad trist man upptäckte den världen.. ^^ Blev väldigt svårt att gå tillbaka..

  /Mrs fåfäng mellan varven

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, inget fel i det men du nämner nåt viktigt tror jag.. att satsa på sånt man verkligen vill ha och använder. Där försöker jag bättre mig själv. Om jag vet att jag använder en sak som kostar 20k varje dag så är det ett bättre köp en något för 100kr som jag bara använder en gång.


   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Ingen prylhets tycker jag, men självklart vill jag ha bra hållbara saker för mina starka intressen. En stor anledning till att jag valde tidig pension via investeringar var alla starka fritidsintressen - inte minst MTB - och målet att få en mer flexibel fritid. Bra vind och sol - paddlingsdag, bra isar - långfärdskridskor, bra snö´- skidor, havsöringssäsong - fiske, MTB - alla väder lika bra beroende på om man känner för torrt, lera och skit, etc. Svårslaget.
  Det var så hejdlöst kul att få mer tid till all träning och alla roliga lopp. LidaLoop, Hammarby Hill och annat kul.

  Men gällande prylhets så nej, kan inte säga det finns ngt sånt - jag är glad bara jag får bra grejer som håller länge, enkelhet och inget tjafs det viktigaste och minimalt med tid till underhåll. Jämför med min cykelkompis som älskar prylar och nya prylar hela tiden - problemet då är lätt att det blir lite tid till utförande och mkt tid till köpa/snacka/byta/underhålla prylar. Jag vill cykla, inte administrera och prata¨senaste modeller...

  Nu är det tyvärr slut på multisportandet pga sjukdom - ytterligare bra då att inte ha enormt med prylar man samlat på sig som man måste avyttra eller lagra..

  SvaraRadera
 5. Gällande HT / FS så känner jag igenom mig helt i ditt funderande - jag körde HT, men hade precis testat ut en FS, så hade bytt till det och inte ångrat mig ( nu kom sjukdom ivägen) men tycker nog inte det hade varit ngn överdriven prylhets. Det viktiga tycker jag är att man verkligen använder grejorna till max, inte som många andra som köper, sen körs det några ggr sen tröttnar man och sakerna få stå i garaget. Känns intresset livslångt, så kör på..

  SvaraRadera
 6. Lyssna inte på kommentarerna ovan.
  Att du använder cykeln ofta och mycket är inget skäl att lägga mer pengar, om du kan få samma nytta och nöje för mindre pengar. Tänk rationellt.

  SvaraRadera
 7. Men ofta är ju pris = kvalitet: Jag gav bort min China-Baotian moped och köpte en riktig Vespa för tredubbla nypriset, och har inte ångrat mig en sekund. Baotian var trasig hela tiden, Vespan har inte haft något problem.

  SvaraRadera
 8. Jo men det är en helt annan sak. Du fick inte samma nytta och nöje för mindre pengar. Jag vet inte hur ofta högre pris ger mer eller i vilka intervaller, men sett undersökningar där dyrare produkter ger sämre kvalitet. Tror olivolja var en sådan produktkategori faktiskt.

  SvaraRadera
 9. Kom hem här nu efter middag med jobbet. Sen bara damp det ned massa kul och kommunikation. Kommer få höjd lön nov och dec :) Wheiiii....
  Ungefär 10500 netto extra månaden.
  Sen är det nog slut..
  Min partner fick nog inte höjd lön.
  Vet inte vad som gick fel där.
  Känner mig lite stressad nu, massa o fixa för att göra mig förtjänt av dessa pengar, men kändes bara såå bra..
  Ska inte köpa så mycket nya saker iaf utan här känns det nästan som gud pratar direkt och belönar för ens önskningar och tråkiga sparleverne.
  Tycker du ska köpa det du verkligen verkligen verkligen vill ha och använder ofta.
  Har en väska som kostar 10 000 och använder den hela tiden. Min favorit alla tider. Fungerar till allt. Kommer hålla många år. Då blev det plötsligt inte så dyrt.
  Jämför det med alla väskor man köpt och vantrivts med..


  SvaraRadera
 10. Hej!
  Det är verkligen intressant hur vi tänker kring inköp av prylar. Jag var en riktig prylnörd förut. Inte överdrivet men gillade ändå att köpa nya grejer.
  Sedan jag började tänka på min privatekonomi så har det hänt något i mig.

  Det är inte lika viktigt att ha de bästa grejerna längre.

  Nu kan jag inget om mtb men det jag kan läsa i dina tankar är att du tycker det vore kul med en ny cykel som är lite bättre. Men egentligen är du rätt nöjd med den du har idag trots att den är lite sämre.
  Jag skulle inte köpa en ny cykel om det inte är det som avgör om du ska fortsätta med cyklandet. Så långe du tycker det är kul så är det ju bara att fortsätta med befintlig utrustning.

  Mvh PB?

  SvaraRadera