tisdag 25 december 2018

Det perfekta livspusslet

Jag skulle tro att vi alla strävar efter att få till ett perfekt liv. Ett liv där allt är som vi vill och vi kan göra precis så som vi vill. Alla förstår vi nog att det är i princip omöjligt så frågan är om vi inte borde sträva efter att få till det perfekta livspusslet istället? Vissa saker är svåra att ändra på och vissa saker kanske kräver alldeles för stora uppoffringar att uppnå. frågan är om det helt enkelt inte är bättre att då försöka få till den perfekta kompromissen? Att helt enkelt kompromissa fram det perfekta livet?Jag drömmer om att bo i Spanien


Jag har ofta och länge drömt om att bo i Spanien, eller Portugal, eller egentligen bara ett varmt land med mycket sol och ett skönt klimat. Innerst inne vet jag att det skulle bli mycket utmaningar för mig och min sambo att flytta utomlands så jag har väl för tillfället lagt de planerna lite åt sidan. Samtidigt så kan jag inte släppa tanken. Vem har inte drömt om att flytta till ett varmt soligt land?

Jag tror att den största osäkerheten i det här ligger i att skriva ut sig från landet, så att bo delar av året i södra Europa känns helt klart rimligt och något jag skulle vilja testa på i framtiden. Här finns alltså en öppning, även om vi inte skulle flytta utomlands så känns det ändå ganska rimligt att ett par månader eller mer i ett varmare land skulle ha en plats i vårat framtida liv.

Vi älskar att åka skidor


Att åka skidor har blivit en stor del av våra liv de senaste åren och vi bor faktiskt i ett ganska bra land för just det. Det här skulle man nog sakna om man flyttade även om det såklart finns möjligheter att åka skidor i Spanien också. I Sverige är det så mycket enklare dock och kostnaderna blir inte lika höga.

Skidåkning känns som att det mer eller mindre har en given plats i våra liv nu och även om man drömmer om värmen så borde det gå att kompromissa in skidåkningen i livet? Jag tror allt handlar om planering och om att pussla till det. Får man inte flyt i det spå blir det jobbigt och stressigt. Om man hittar en bra och effektiv lösning så kanske det kan bli hur bra som helst?Vad har vi råd med? 


I slutändan handlar det tyvärr om vad vi har råd med, tråkigt men sant. Eftersom vi inte tjänar så bra med pengar så blir vi antingen tvungna att jobba i hela vårat liv eller så kompromissar vi fram ett livspussel så ger så mycket vi har råd med. I vårat fall innebär det nog främst att fokusera på ett billigt boende. Eftersom boendet och alla dess kostnader är konstanta varje månad så innebär det att de räkningarna rullar på oavsett om vi är i Sverige eller inte.

Ett alternativ är att flytta till en mindre och billigare lägenhet, troligtvis i en billigare stad. Vi skulle då ganska enkelt kunna sänka de fasta boendekostnaderna med 3000kr i månaden eller mer. Det här öppnar ju upp möjligheter såklart. Med ett billigare boende blir det mer pengar över till att hyra boende utomlands samtidigt som vårat boende som står kvar i Sverige inte kostar lika mycket när det står tomt.Pengarna bestämmer


Det handlar alltså om att kompromissa fram det perfekta livet för att få ut så mycket vi kan av varje krona. I korthet betyder det att det vi har ska användas till så hög grad det går och allt annat kapas bort, jag tror det är där man hittar vägen till frihet. Jag tror också att det är där man hittar anledningen till att 99% av alla människor aldrig kommer att nå frihet. Prylarna, platserna och känslorna hindrar oss från att släppa taget och bli fria.Det perfekta livspusslet


Vad är då det perfekta livspusslet? Det är ju såklart en helt enskild fråga som ger ett enskilt svar men jag tänkte försöka lägga ett perfekt livspussel får vår egen del. Som jag nämnde tidigare så är vår största fasta kostnad boendet och genom att kapa ner det till ett billigare så skulle vi direkt kunna spara 3-4000kr i månaden. Det här är en kompromiss, men den skulle ge enorma effekter i friheten. Vi skulle inte bara spara pengar varje månad, vi skulle heller inte känns samma stress om vi skulle vara bortresta och det står tomt eftersom kostnaden inte är lika hög.

Ett alternativ vi tittat på är att flytta till ett ställe i Sverige närmare en skidort. Vi skulle då kunna åka skidor från december t.o.m. april och det med ganska låga kostnader i jämförelse mot i dagsläget. Om vi med det skulle sänka kostnaderna med 4000kr i månaden så skulle det innebära 44.000kr om året som kunder läggas på skidåkningen och lite på resor istället för räkningar. Att flytta skulle kanske också innebära att det skulle bli pengar över som kunde investeras. Det skulle göra att utdelningarna ökade litegrann i samband med en flytt till ett billigare boende.

Att bo i en mindre stad kanske är tråkigare på vissa sätt men vår plan skulle vara att åka skidor fram till april/maj och sen hitta på saker i naturen på våren som att vandra, cykla mtb och liknande. På sommaren skulle man kunna resa inom Sverige, Norge eller ta någon sistaminuten resa. På hösten är planen att åka utomlands till ett soligare land i Europa. Planen kanske kan vara att dra iväg i september och komma hem i november. Det skulle då bli 3 månader och betydligt billigare än vad man betalar i dagsläget när man reser på samma datum som alla andra. När man kommer hem i december är det bara ett par veckor och sen sätter skidåkningen igång igen :). Det här är bara lösa tankar vi har men att kompromissa kan helt klart ge ett skönt liv tror jag.

Hur skulle erat perfekta livspussel se ut?


Målet med mina investeringar är att inom kort kunna leva på utdelningar. Om du också vill kunna leva på utdelningar så rekommenderar jag att börja med att öppna ett ISK/aktiekonto. Det gör du hos t.ex. Avanza gratis på 3 minuter genom att klicka här. *(affiliatelänk)
* Läs mer om affiliatelänkar här.

24 kommentarer:

 1. Jag leker också med tanken liksom du att delvis bo utomlands och bo nära naturen och skidåkning. Vi bor i ett attraktivt område i en stor villa som vi, istället för att sälja, tänkte hyra ut i första hand. Det kan inbringa ca 40.000 kr/ m. Dessutom har vi en lägenhet i Åre som vi i framtiden, när barnen flyttat hemifrån, tänkt oss bo i under vinter/ våren och lite på hösten . Sedan kan man resa till varmare breddgrader från Oktober-Januari.
  Det är härligt att drömma och heöst när man vet att det är genomförbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Vad kul att höra! :) Det låter som en riktigt smart idé att hyra ut om ni kan få 40000kr i månaden! Hur mycket kostnader har ni på den? Tyvärr bor vi i bostadsrätt och det är lite krångligare med uthyrning på längre tid.

   Det låter som att ni har grymma förutsättningar för livet ni vill ha. Lägenheten i Åre kan ni ju hyra ut under jul och nyår då och gå in en del :).

   Jag och sambon pratade en del om framtiden igår och vi funderar på att sätta upp lite mer ännu mer konkreta framtidsplaner mest för att göra det absolut. Att man har ett datum då allt händer på riktigt. Att drömma är underbart och att leva drömmen är magiskt, man vill ju helatiden framåt dock :).

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Just nu är kostnaden 10.000 kr toto för huset( el, lån, sopor och vatten). I dagsläget hyr vi mestadels ut boendet i Åre som inbringar en bra slant. Den är redan betald så kostnaderna är minimala även om vi inte hyr ut i framtiden.
   Visst är det viktigt att ha konkreta framtidsplaner och att tidsbestämma blir mer verkligt. Jag måste också göra det men min tidsplan är lite väl långt fram med tanke på barnen. Dom är inte riktigt med på mitt tåg.

   Radera
  3. Ok, det låter ju grymt bra. Skönt att ha det inför framtiden. Jag förstår att det blir mer att tänka på med barn såklart. Kul att höra om dina planer iaf! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Vad spännande tankar :) Vet inte riktigt. Tänker mig nån uppdelning som 30-50% jobb, 10-20% träning, 20-30% socialt samt 20% egenutveckling eller nåt liknande..
  Bättre pusselbitar än idag.
  För klimatet tänker jag 30-50% värmen till att börja med så får man se. Tog en vinterpromenad igår och insåg det är inte så dumt med snö i alla fall. Har bättre kläder nu..
  Funderar också på om man ska hyra eller köpa utomlands när den dagen kommer. Även om man ska behålla nuvarande boende då eller sälja. Fast en bit kvar så tankarna hinner nog klarna. Orsak att inte köpa utöver att man binder kapital är det verkar väldigt krångligt med allt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Det låter som en bra plan! :)

   Härligt att du mjuknat när det gäller vintern, rätt kläder är jätteviktigt.

   Jag har funderat på det där med att köpa eller inte också men tror inte jag vågar köpa om det inte är så att jag flyttar helt. Det kan vara svårt att sälja och för oss skulle det betyda stort kapital som är bundet om mna köper bostad utomlands.

   Hyra känns rätt just nu, speciellt då utbudet är så stort. Då kan man även testa flera länder.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Angående oron kring att ”skriva ut sig” från sverige, det finns ingen anledning över huvud taget att göra detta om man inte önskar så klart. Jag har själv bott i spanien tidigare i livet under 6 års tid och var hela tiden ”skriven” hos min mor. Man behöver inte krångla till saker, och om någon skulle undra är man ju bara ute och reser en tid :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Ok, tack för infon! :) Jag har ingen koll på det här själv utan bara läst att det är max 6 månader man får bo i Spanien varje år innan man måste bli någon form av medborgare? Men det är alltså bara att behålla en adress i Sverige?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Hej!
   Ja om man ska bosätta sig permanent så bör man skaffa TIE, ett sorts uppehållstillstånd med spanskt personnummer, dte underlättar, men detta har inget med att skriva ut sig från Sverige att göra. Jag är folkbokförd både i Sverige och Spanien. Det är den fina sidan av EU, fri rörlighet, ingen vet var och när någon kommer eller går, man behöver ju oftast inte ens visa leg när man flyger inom EU :)

   Radera
  3. Ok, intressant! Jag får kolla mer på det där! :) Tack för infon!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Jag brukar säga att man skapar sin egen lycka, och det är ju precis vad detta inlägget beskriver!
  Man behöver veta vad man vill och sedan lägga en rimlig plan efter förutsättningarna och sedan genomföra. Om förutsättningarna inte finns, då får man ändra på något.
  Att drömma om något men ge upp är ju inte så upplyftande...
  Så, mitt livspussel just nu är ok. Har dragit ner på "måsten" vilket lämnar tid för vila, återhämtning och en ny hobby.
  Med barn hemma så anpassar vi semester och nöjen till det som hela familjen gillar.
  Om 10år har vi troligen inga barn hemma. Då hoppas jag att jag jobbar max 50% och ägnar mig mer åt friluftsliv och min hobby. Om jag får med maken bor vi längre norrut i Sverige och får på så sätt loss en hel del kapital som nu finns i huset.
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja C,

   Ja exakt! Jag inser det mer och mer ju mer man tar tag i det. Som du säger så är det bara att göra en plan och anpassa livet så att man uppnår det man vill. Alla har ju olika förutsättningar så det bästa är nog att aldrig jämföra med andra utan att se till så man själv kan komma så nära sina drömmar som man kan efter sina egna förutsättningar.

   Det låter som en grym plan! :) Hur långt norrut tänkte ni?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Din plan låter bra! Planen nu är att vi troligtvis på sikt flyttar till en mindre ort lite söderut från där vi bor nu, några mil. Det skulle ge mer natur, skärgård och mindre stress runt omkring. Nuvarande boende skulle frigöra kapital även om jag på annan plats köper ett större och ”bättre” boende. Samt göra kortare resor utomlands och inom landet när lusten faller på. En båt vill vi nog ha lite längre fram.

  Det jag först behöver besluta är om jag faktiskt säger upp mig till sommaren, då handlar det om att träna och ta hand om familjen och hälsan innan något nytt större beslut tas, rensa och renovera hemma vill jag också lägga mer tid på. Så planerar ingen flytt ellet andra större förändringar i livet första tiden som fri utan njuta mer av det som vardagslivet ger där jag är nu och landa i att jag är fri. Just nu är det svåraste beslutet att bestämma när jag slår till även om det starkt nu lutar åt sommaren. Som du skriver bestämmer pengarna också hur man får kompromissa i livspusslet./C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja C,

   Mer natur och skärgård låter grymt! :)

   Det är alltid svårt det där men du får ju sedet sonen win-win. Antingen slutar du att jobba i sommar och får mer ledigt eller så jobbar du lite till och får lite mer marginal :).

   Fortsätt att uppdatera ossol din resa, det är grymt intressant att följa! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Vi bodde i Spanien i 4 år ( i El Puerto de Santa Maria) och hade det perfekta upplägget med strand, stad och skidåkning i Granada! Go for it!

  God fortsättning!

  Anneli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anneli,

   Härligt! Jag har faktiskt kollat in det området, med Nerja som utgångspunkt. Ska läsa mer om det. En flytt på heltid känns långt borta nu men 3-6 mån känns rimligt. Hur var skidåkningen Sierra Nevada?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. P.S Hade även samma perfekta upplägg i Kalifornien. Bodde på en Stilla Havs Ö (Coronado i San Diego), hade San Diego och Los Angeles, stranden två kvarter från huset samt skidåkning i Big Bear....Jo, det gäller att ordna till det perfekta upplägget. Anneli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anneli,

   Snyggt, blir riktigt avis när jag hör det där! :) Bra gjort, nu blev jag taggad! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Jag fick frågan om hur det är att ha en lägenhet i Österrike. Vi har även en lägenhet i Åre, en kvarleva från fastighetsprojekt vi genomförde där. Planen var att flytta till Åre då det är en fantastisk by. Men efter två säsongen i Österrike så har vi ombestämt oss.
  Alperna är så mycket mer vad gäller skidåkningen och faktiskt billigare.
  Nedan är en kort sammanfattning om lägenheter i Österrike.

  Österrike har ett annat koncept avseende lägenheter än vad vi är vana vid i norden.
  Fastigheten är klassificerad av det kommunala stadsbyggnadskontoret vilket medför att vissa lägenheter måste hyras ut och andra får inte hyras ut.

  Typ av lägenheter:
  Den typ av lägenhet som är mest intressanta för skidåkare är ”Ferienwohnung”, det är ett koncept som innebär att föreningen har ett avtal med en ”betrieber”, dvs en uthyrningsagentur, den enskilda lägenhetsinnehavaren måste ha ett avtal med en godkänd/auktoriserad ”betrieber”, det behöver inte vara samma som föreningen. Lägenhetsinnehavaren har sedan en skyldighet att hyra ut sin lägenhet, i realiteten saknar det betydelse då man själv väljer vilka veckor som ska hyras ut, det finns inget minimikrav.
  Regelverket är lite stökigt, det finns sedan vissa hybridlösningar av föreningar. Det gäller att läsa föreningens stadgar och gärna prata med stadsbyggnadskontoret. Mäklare är mäklare och vad som säger måste valideras.

  Skatteskrivning:
  Det är sedan inte möjligt att skatteskriva sig i en ”Ferienwohnung”, dvs man behöver inte skriva sig i Österrike. Som EU-medborgare så har vi rätt att få sjukvård i Österrike, det finns ett speciellt ”E-Card” som underlättar vid eventuell vård och som kan fås genom den österrikiska försäkringskassan.

  Skatt:
  Österrike och Sverige har ett dubbelbeskattningsvavtal med ett regelverk som styr bla hyresintäkter.
  https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/326000.html?date=2017-01-01
  Sammanfattning är att hyresintäkter ska beskattas i Sverige.

  Uthyrning:
  Vi hyr ut vår lägenhet tre veckor och finansierar 85-90% av årskostnaden, det finns möjlighet att hyra ut mer, sommaren är faktiskt rätt populär.

  Praktiskt:
  Vi har ett förråd till vår lägenhet, ca 8 kvm där vi har skidor, cyklar samt privata saker som vi plockar bort vid uthyrning.
  Vi köpte en lägenhet i den här föreningen:
  http://www.alpentravel.com/hotels/haus-lothringen/
  Vi tittade på några lägenheter men dom var för fixade, ville ha något att ”förbättra”. Mäklaren hade då en lägenhet som behövde fix, köksluckor hängde, några skrapmärken, inget stort.
  De vi köpte av hade betalat €175t för fyra år sedan och sedan bara hyrt ut, vi betalade €118 mot begärt €130.
  I Österrike tillkommer det avgifter, både säljare och köpare betalar provision, går säkert att förhandla, vi anlitade en dansk mäklare som kan marknaden. Det tillkommer sedan lite stämpelavgifter, räkna på 5-7% totalt.

  Frågor?
  Keep them coming

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant. Några tips på lämpliga sidor att hitta objekt på?

   Mvh

   Egon

   Radera
  2. Grymt bra inlägg Anders, tack! :) Jag återkommer senare ikväll med frågor! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  3. Det finns inte några bra samlade sidor, i Österrike är det https://www.willhaben.at/iad/immobilien/ som gäller.
   Välj ”Ferienimmobilien kaufen” och ange valfri ort.
   Jag bor i Wien och tittade därför på orter med bra förbindelser och max 4 timmar med bil.
   Googla även på den ort som ni är intresserade på och kolla vilka lokala mäklare som finns, i Österrike kan samma objekt representeras av flera mäklare.
   Skidåkningen är magisk :-)

   Mvh
   Anders

   Radera
  4. Tack, ska kolla där! Yes jag vet att det är magiskt, har varit där och "tyvärr" är det ju Lite bättre än Sverige! ;)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Kanske skulle titta på Ecuador. Då har du värme och skidåkning i samma land. Är dessutom bra pensionsland.

  För egen del blev det thailand.

  SvaraRadera